Last news in Fakti

7 Юни, 2021 18:13 3 448 26

Гневът на Зеленски премина в разочарование от САЩ

  • украйна-
  • сащ-
  • северен поток-
  • джо байдън-
  • зеленски-
  • президент

Украинският президент, за когото американският му колега е "Майкъл Джордан в политиката", смята, че САЩ все още могат да надиграят Русия

Гневът на Зеленски премина в разочарование от САЩ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че е научил чрез пресата, че президентът Байдън е решил да спре да се опитва да блокира руския тръбопровод "Северен поток-2", който Украйна смята за ужасна заплаха за националната сигурност.

Лидерът говори за психологическия натиск на Путин, собственият си гняв, превърнал се в разочарование от САЩ и надеждата му, че Байдън, когото той сравнява с баскетболното величие Майкъл Джордан, все още може да надиграе Русия и да спаси Украйна.

В момента руският газ тече през Украйна по пътя към Европа. "Северен поток 2", газопроводът от Русия до Германия, ще позволи на Русия да заобиколи и изолира Киев, столицата на Украйна. Според Зеленски САЩ са единствената сила, способна да спре Русия.

"Това е оръжие, истинско оръжие в ръцете на Руската федерация", смята той. "Не е много разбираемо, че куршумите за това оръжие евентуално могат да бъдат осигурени от такава велика държава като Съединените щати."

Путин вече използва допълнителния си лост за Украйна. Руският президент заяви в петък, че Украйна трябва да покаже добра воля, ако все пак иска руският газ да минава през страната.

„Държавният департамент редовно се ангажира с украинските служители по отношение на „Северен поток 2“. Преди предаването на последния доклад на Конгреса, Държавният департамент уведоми украинския посланик във Вашингтон и висши служители в Киев, включително ръководителя на кабинета на президента, за съдържанието на доклада ", каза говорителят на Белия дом пред Axios.

"Администрацията се ангажира да продължи да се консултира с Украйна, докато притискаме Германия да се справи с рисковете, които "Северен поток 2" крие за Украйна и европейската енергийна сигурност. Ние също така приветстваме пряката ангажираност на Украйна с германското правителство относно техните опасения."

"Когато президентът Байдън се срещне с президента Путин в Женева, той ще отстоява суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както направи и в двата си по-ранни призива до президента Путин."

Източник от администрацията заяви, че Белият дом обмисля да покани Зеленски във Вашингтон преди срещата на върха на Байдън с Путин, но за тази покана спря да се говори след решението на Зеленски да смени управлението на държавната енергийна компания "Нафтогаз". Този ход доведе до опасения в администрацията, че той отстъпва в усилията за борба с корупцията.

Путин обяви в петък, че първата от двете линии на потока е завършена и каза, че енергийният гигант „Газпром“ е готов да започне да пълни "Северен поток 2" с газ.

Зеленски каза, че е преодолял гнева и сега би описал чувствата си като разочарование.

Президентът на Украйна заяви, че трябва да изслуша брифинга за пресата в Белия дом, за да добие яснота: Администрацията заяви, че тръбопроводът вече е почти завършен и цитира важността на добрите отношения с Германия.

Зеленски заяви, че разбира значението на тази връзка, но попита: "Колко живота на украинци струват отношенията между САЩ и Германия?"

Той допълни, че все още смята, че Байдън може да спре тръбопровода. "Все пак все още вярвам, че Байдън е Майкъл Джордан в политиката", каза той.

Той припомни как Майкъл Джордан приспиваше опонентите си, давайки им фалшиво усещане за победа, след което грабваше победата в последната минута.

"Ако случаят не е такъв, това ще бъде много жалко, не само за мен", каза той. „Ще е налице усещането, че при тези обстоятелства Русия ще има голям шанс да надделее над САЩ“.

Белият дом казва, че е предложил срещата на върха с Путин да търси "стабилни и предсказуеми" отношения с Русия.

Байдън едва ли е първият президент на САЩ, който се стреми към това, каза Зеленски. "Но ако питате мен, по-добрият сценарий би бил САЩ да го направи така, че Русия да започне да се стреми да изглади отношенията си със САЩ."

Зеленски смята, че военното струпване от страна на Русия по границите е опит за нанасяне на "психологически натиск", но отбеляза, че заплахата все още е реално надвиснала.

Той изрази признателност за подкрепата, която Байдън декларира, но каза, че решението за "Северен поток" може да "потисне доверието", което украинците изпитват към САЩ.

Зеленски каза още, че е обсъждал с администрацията на Байдън възможно увеличаване на военната помощ за разширяване на сигурността в Черно и Азовско море около бреговата линия на Украйна. Не е ясно дали Байдън ще продължи тези дискусии.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 rusnak

    42 0 Отговор
    Скоро и ууууяяяя няма да спрете.
  • 3 Хохлостан

    67 0 Отговор
    Изтъргуваха ви ,Зелени палячо.Путин и Байдън се разбраха и СП2 е факт.Германия ще решава кой и на каква цена ще получава газ от тръбата.Байдън ще си джитка LNG от Ямал.Панимаеш,тавариш?
  • 4 go6ku

    62 0 Отговор
    Владко Зеления беше употребен и изоставен! Хохлите не спряха да въртят номера и скоро може да има и Крим 2, но на друго място....
  • 5 Ха ха ха

    33 0 Отговор
    Ха ха ха
  • 6 Йойо

    50 0 Отговор
    Като ти говорят за подкрепа хамериканците,гледай нагоре,почеши се и гласи торбата…друго не ги интересува!
  • 7 хаххахаха

    52 0 Отговор
    Я, една марионетка на САЩ се разгневила и почнала да философства :))
    Турски Поток е факт, СП2 скоро и той ще е, Русия скоро няма да има никаква нужда от хохлите, и те вече усещат предстоящия голодомор.
  • 8 Абе охи

    62 0 Отговор
    Укрите не разбраха ли,че са нужни на САЩ смо заради дивашката им русофобия? Не схванаха ли,че през 2014 г. бяха употребени като парцал срецу Русия и само в интереса на САЩ....? Дали наистина има някой който да не вижда това-още повече самите украинци...?
  • 9 въпрос

    3 9 Отговор
    сп2 през беларус ли минава?
  • 10 Коментатор

    50 0 Отговор
    Не предполагах че Зеленски може да бъде толкова наивен и да допусне че САЩ ще изоставят главните си геополитически интереси заради Украйна

    Коментиран от #19

  • 11 Sassin

    48 0 Отговор
    Честито,радвайте се на това което ви е останало!
    Скоро и то ще изчезне!А бяхте една нормална икономически добре развита държава,ся ше се радвате на демокрацията извън пределите на вашта родина!
  • 12 Кире

    42 0 Отговор
    Сега Байдън ще ви даде да карате втечнен газ за Европа! Нали сте приятели 😂
  • 13 Съдията Дред

    49 0 Отговор
    Няма проблем , бе зеленаш. Нали напълнихте джоба на сина на Бай Дън. Сега ще плащате и на Германия, щото нали уж се отказахте да купувате газ от Раша. Ама не се бой ,не си сам. И нас ни нахендриха здраво, ама ние поне не си правим илюзии.
  • 14 хтппх

    28 2 Отговор
    Всяка страна се бори за своите интереси. Никой на никого не е длъжен. Общи интереси, обща борба. Различни интереси, стават противници.
  • 15 Гюро Михайлов

    44 1 Отговор
    Веднъж зададоха въпрос на Путин за мнението му за Зеленски,, добър е , като комедиен артист е добър’’
  • 16 ВЕН

    39 0 Отговор
    Украинците трябва да разберат , че по голямата част от тяхното население е с Руско самосъзнание . Те не могат да бъдат надежден партньор в НАТО . Американците се усетиха и спряха да нагнетяват напрежение между двете страни , защото щяха да върнат на власт Русофилските политици.
  • 17 За кво

    33 0 Отговор
    оръжие говориш бе клоун?
    Какво извърташ фактите?
    Ми то оръжието беше във вашите ръце, руснаците зависеха от вас.
    Но сега със СП-2 Русия ще може да си продава газта без вас и вие няма да може да го размахвате оръжието.
    Обаче на на вас не ви харесва, вие, едни Mърлячи от класа, да продължавате да изнудвате Русия.
    Е, свършИ се вече.
    Вместо да си бехте кютали и да лапате от транзитните такси и малко да покрадвате сега ни тръба, ни цяла държава. Само една корупция ви остана.
  • 18 Алюзия

    28 1 Отговор
    Употребените презервативи ги изхвърлят, нали.
  • 19 Хахаха

    19 0 Отговор

    До коментар #10 от "Коментатор":

    А какъв може да е един комедиант?
  • 20 ИДВА АКЪЛА

    17 0 Отговор
    ИМА РЕШЕНИЕ ЗЕЛЕНСКИ , КАТО ВИ ПРЕСЪХНЕ ТРЪБАТА ЗАПОЧВАТЕ ДА .....ПАСЕТЕ ....ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ !
  • 21 Миро

    16 0 Отговор
    Американците да му напечатат 3 млрд долара и да му ги пратят на този лигльо да спре да плаче и да не ни занимават с глупости.
  • 22 Павел пенев

    25 0 Отговор
    Един наивник на средна възраст. При 25 милиона рускоезично население,искат да стават каубои и се зверят на Русия. Що за идиоти са това?

    Коментиран от #23

  • 23 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Павел пенев":

    Големи са.
  • 24 Зеленски, много градохте от Руската газ

    3 0 Отговор
    Минаваща през Украйна, и ви беше гот, доста милиарди прибрах те с познати Практики!!! Правене на Байпаси на тръбите, фиктивен Реверс, обратно към Вас от съседна страна??? Голями хитреци сте???! За това ви и Заобикалят!Смятате, че Русия не знае, че Крадете от Газа??? Знаеше, но ви Търпеше, да си до строи СП2!! ! Клоуните си остават винаги част от Клоунадата!!!
  • 25 Крадохте

    3 0 Отговор
    Крадохте
  • 26 Тези ще хапнат

    4 0 Отговор
    теслата- до дъно! Да си унишожиш един сигурен,много изгоден финансово договор,с период десетилетия напред,да имаш огромен бонус в цената на газ за вътрешен пазар ( Съвсем скоро в интервю Путин посочи: Украйна е получавала газови доставки със отстъпка почти 1/3 от пазарната цена) Защото газът не е борсова стока,и там няма фиксинг.Лошото е,че ако Газпром им врътне крана до край,и ние ще ядем сопата и то - здраво.Ние имаме договор за доставка до 2025 г.И руснака ще го подаде по закон през тяхната тръба.Както е било винаги.Но хохола,откъде ще вземе толкова газ,за да осигури неободимата мощност за нагнетяване и транспортиране.Че тръбата и ще бъде почти празна? Ако искат газ и за тях,ще трябва да минат на системата" Плащаш- получаваш". Но при твърдо заявено количество и парата напред! Сиренето свърши! Номерата с байпаси, отклоняване към техни хранилища на милиони кубометра,който Руснака търпеливо компенсираше с нови количества,за да е коректен към другите купувачи свърши.А ние ще берем ядове,защото технологично не може да дойде до нас.Газпром ще ни каже: Ние подаваме коректно,както и до момента.Питайте Украйна,защо не стига до ваша територия