Last news in Fakti

10 Февруари, 2013 11:57 1 499 0

След КСНС Иран май отзовава посланика си от София

  • иран-
  • посланик-
  • бургас

Иран възнамерява да отзове посланика си от България. Стъпката е отговор на изнесената информация от вътрешния министър Цветан Цветанов, че отговорността за атентата в Бургас е дело на „Хизбулла", съобщава „Израел нюз".

Според изданието официален Техеран също така възнамерява да понижи дипломатическите си отношения със София.

В четвъртък посланикът на Иран Голамреза Багери отрече съпричастност на Техеран към атентата.

"Иран няма нищо общо с това нападение. Твърденията на Израел, че има доказателства атентатът да е станал с благословията на Иран са толкова безпочвени, че нямат нужда от обяснение", каза посланик Багери, като подчерта, че властите в Техеран "осъждат тероризма във всичките му форми".

"Във връзка със случая в България обясненията трябва да бъдат дадени от българското правителство и те трябва да съобщят информация за съществуващите доказателства. Но от това, което видях в медиите съществуват много неясноти. Съществуват много държави въвлечени в този въпрос", заяви Голамреза Багери.

През юли американските и израелските разузнавателни служби обявиха, че атентатът през 2012 г. е извършен от „Хизбулла" и Иран. Ливанският премиер Наджиб Микати пък заяви, че ще помогне на българското разследване, след като стана ясно, че двама от заподозрените са живеели в Ливан. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА