30 Юни, 2021 16:00 3 340 37

Проф. Антоний Тодоров: „Има такъв народ“ е инструментът за начало на промяната

  • антоний тодоров-
  • герб-
  • избори-
  • бойко борисов

Оставането на ГЕРБ в управлението става все по-проблематично

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната. В момента тече процес на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията. На последните избори БСП получи един сразяващ шамар. „Демократична България“ трябва да работи, за да излезе извън границите на София.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров.

Според него смяната по високите и средни етажи на администрацията е началото на процеса на отделяне на ГЕРБ от властта и администрацията.

„За тези 11 години управление ГЕРБ успя да постави под контрол до голяма степен цялата публична администрация, включително до средните ѝ нива. Тази администрация е лоялна не на държавата и правителството, което и да е то, а на една политическа партия“, посочи политологът. Промените, които се извършват в момента са нещо като предварително условие, което да позволи провеждането на едни по-дълбоки реформи в бъдеще.

„Много се надявам след смяната на личностите да последва и смяна на стила на управление. Надявам се механизмите, по които хората правят своята административна кариера да се променят. Не партийната лоялност и лоялността към един или друг лидер да бъдат господстващи, а професионалните качества и личните успехи на един или друг служител в администрацията“, заяви проф. Тодоров.

Служебният кабинет е опит да се покаже, че може да се управлява и по друг начин, но едва ли то ще бъде моделът на бъдещото управление.

„Служебното правителство показва модел на сътрудничество на много разнородни субекти и партии, ако щете дори съжителство или съвместни действия на хора, които иначе в друга ситуация трудно биха се събрали заедно“, смята политологът.

Според политолога „Има такъв народ“ концентрира в себе си най-различни фрустрации и недоволства от състоянието на държавата.

„Можем да приемаме или не различните квалификации, с които наричат както партията, така и хората, които я подкрепят. Едва ли не проява на някаква чалга култура, но това е значителна част от обществото, но с различни очаквания. Имаме големи различия в тази група“, отбеляза проф. Тодоров.

За него „Има такъв народ“ в момента е един възможен инструмент, за да се променят нещата. „Дали ще е дълготраен ще зависи от това, дали те ще се превърнат в действителна партия с общи идеи, идеология, с хора, които свързват живота си с нея, които са познати по места и т.н. „Има такъв народ“ е твърде млада, за да можем да говорим дори за последователност на хората, свързани с нея“, каза анализаторът.

„Има такъв народ“ за момента е само един инструмент, който може да позволи началото на промяната, но тази промяна ще засегне несъмнено и тази партия“, подчерта проф. Тодоров.

Оставането на ГЕРБ в управлението става все по-проблематично.

„ГЕРБ е партия на интересите, тя няма някаква идеология. Опитът да си пришие дясноцентристката идеология със съюза от онова, което е останало от СДС е твърде повърхностен и даже театрален. В ГЕРБ има хора, които са заинтересовани от оцеляването на партията. Те имат интереси не само от участието в политиката, но и във властта, но това става все по-проблематично“, коментира проф. Тодоров.

За него ГЕРБ се организира като партия на властта и на нея би и било трудно в опозиция, за което свидетелства и краткият ѝ престой извън властта при управлението на Орешарски. Проф. Тодоров посочи, че тогава партията на Борисов е оцеляла най-вече заради големия подарък с назначаването на Пеевски и предизвиканите протести.

„Мнозина мислеха, че силният човек, който познава партията е Цветан Цветанов. Те предричаха, че напускането му ще доведе до разрив в ГЕРБ. Това не се случи. Стана ясно, че ГЕРБ е персоналната партия на Бойко Борисов“, заяви проф. Антоний Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gost

    11 2 Отговор
    Присмял се хърбав на щърбав
  • 2 Колев

    15 12 Отговор
    Гербаджийте бях 8 години на власт, а Орешака 2-3 години.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Те герб не стават

    23 0 Отговор
    Ама то цяла България гладна! Сега като се качите и вие ако почнете да се захранвате, спукана ни е работата! Поне приемете закони, дето да позволяват да влизате в затвора че да понамалее краденето!
  • 5 bbb

    33 13 Отговор
    ИТН е инструмент за чалгализация на България

    Коментиран от #33

  • 6 В клоаката дорде управляват българи

    9 12 Отговор
    За народа нищо добро няма да се получи ...бегето приключи цирка още след 1876г

    Коментиран от #18, #19

  • 7 христо

    27 6 Отговор
    итн не става нищо от тях.те са политически инвалиди.
  • 8 От към кой бряг ще са ИТН...

    14 17 Отговор
    Каквито и мечти да имат някои“партийки", каквито и желания да имат, какъвто и резултат да покажат на нови избори, даже и първи да са, пак ще трябва коалиция и пак трябва да се ориентират към един от двата бряга ГЕРП или БСП, а да ви видим сега кой бряг ще изберете и дали пак ще загърбите исканията на протеста за изчегъртване на бай0ня и пак ли ще откажете протегнатата ръка на БСП с които бяхте рамо до рамо на протеста и с които правехте 135 сигурни гласа в предишното НС за изгонването на байХ0я!!!!!
    Това искаше протеста та дори ако трябваше и с дявола да се съюзявате не само с БСП, която все пак си е част от протеста, където имаше повече БСП отколкото ИТН.... и не забравяйте за да премахнат Хитлер се съюзиха даже Чърчил, Труман и Сталин!!!!
    И знайте втори път пилето нема да ви кацне на рамото.... народа няма да ви прости за отказа да направите правителство и пак да върнете ТУЛУПА на бела кобилка!!!

    Коментиран от #10

  • 9 Антоний Тодоров

    10 2 Отговор
    Сега така, пък после инак. Написъла съм, че може ИТН да е инструмента, но затова пък Герб е персоналната партия на Бойко Борисов. В единия случай ще поема от воле инструмента на промяната, като му правя като вятъра, а в другия случай, просто ще налапам патката на Бойко Борисов. Уин-уин ситоация, както се казва в теорията на игрите.
  • 10 пастор Трайчев

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "От към кой бряг ще са ИТН...":

    Амари партия си СДС, амари кметица си Фандъкова.
  • 11 amida

    14 1 Отговор
    като сте инстумент защо се отказахте?????
  • 12 Васко

    19 4 Отговор
    ИТН инструмент?!?! Да, но калпав инструмент, който няма да доведе до нищо хубаво в тази държава!
  • 13 ИТН...

    10 3 Отговор
    Е ИНСТРОМЕНТА, НО БЕЗ ИНСТРОМЕНТИ И КАДРИ.
    КОЙ ЛИ ЩЕ НИ ЯХНЕ ПАК?!??
    ТРУДЕН ЖИВОТ. ОБЪРКАН.
    ОТ ИТН САМО МЪЛЧАНИЕ И
    МЪЛЧАНИЕ. ЗА ДА НЕ ГОВОРЯТ
    ЗНАЧИ ИЗЧАКВАТ. ЗАВИСИМИ
    СА. РЕДЯТ ПЪЗЕЛА. БОГ ДА
    ПАЗИ БЪЛГАРИЯ. СЛУЖЕБНИЯТ
    КАБИНЕТ Е СПЕЦИАЛЕН. МНОГО РАБОТА СВЪРШИ. БРАВО.

    Коментиран от #21

  • 14 Наблюдаващ

    16 2 Отговор
    Напълни се България с професори , генерали , писатели , певици и друг "елит" , а резултатът е плачевен - последни сме в Европа по всички показатели .
  • 15 Цветанов в Израел сега веднага

    12 2 Отговор
    ИНСТРУМЕНТ ЗА НАЧАЛОТО НА ПРОМЯНАТА КЪМ ПО ЛОШОТО ДОРИ И ОТ ЛОШОТО КОЕТО БЕШЕ ДО СЕГА,ДПС НИКОГА НЕ Е МРОМЕНИЛО НИЩО В ТАЗИ ДЪРЖАВА КЪМ ПО ДОБРО А ВИНАГИ КЪМ ПО ЛОШО ВСЯКО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ Е ПРИВЕДСТВАНО ПОДКРЕПЯНО ОТ ДПС ОТ МРЪСНАТА МАЗНА ПАРТИЯ НА КЬОЧЕКЛИИТЕ ОТ ДПС
  • 16 иванова

    5 2 Отговор
    Фурнаджийска лопата
  • 17 Разочарован

    12 1 Отговор
    "Имa тaкъв нaрoд" трябвaшe дa приeмe мaндaтa и прeдлoжи прaвитeлcтвo и cлeд кaтo тo бъдe приeтo oт НC дa нaпрaви вcичкo пo cилитe cи тo дa бъдe уcпeшнo ! И aкo другитe пaрлaмeнтaрни пaртии зaпoчнaт дa гo caбoтирaт чaк тoгaвa Cлaви трябвaшe дa призoвe бългaрcкият нaрoд дa cи "кaжe думaтa" нa прeдcрoчни избoри нa кoитo ИТН щeшe дa пoлучи мнoгo пo-гoлямa пoдкрeпa.
    Зa cъжaлeниe c oткaзa cи oт мaндaтa Cлaви прeдaдe избирaтeлитe нa ИТН и нa прeдcрoчнитe избoри щe зaгуби гoлямa чacт oт тях.
  • 18 КОЙ

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "В клоаката дорде управляват българи":

    Когато управляват само българи беше добре,когато турците дойдоха в управлението стана зле.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 оня с коня

    7 2 Отговор
    Предлага ни се Статия на Проф.Гълъбов в която според него Слави и Формацията му ще изместят ГЕРБ и отсега нататък ТЕ ще бъдат ЛИЦЕТО НА БГ пред Европа,Америка и изобщо пред Света.Всъщност това е и Същността на думата "Инструмент" - Уред,чрез който се извършва някаква дейност,в Случая - Управлението на България,под звуците на "7,8 и ще си паднала".недоумение обаче будят думите на Гълъбов "Оставането на ГЕРБ в Управлението става все по- проблематично",което значи че ПРИНЦИПНО макар и с Проблеми ГЕРБ ИМАТ ШАНС да останат във Властта,т.е. ДА ПРОДЪЛЖАТ да Управляват. Което пък е в Пряко противоречие със Предвижданията на Социолози,че ГЕРБ "няма дори и да е трета сила",А ОПРЕДЕЛЕНИ русофилски Кръгове предричат,че Борисов може Дори и на не влезе в НС с Резултат по-малък от 4%.Накрая Гълъбов установява че ГЕРБ е Лидерска партия,което му прави чест че макар и със порядъчно закъснение от 1 Десетилетие е осъзнал Факта.Та да е жив и здрав Професора и такива като него,които правят всичко възможно /макар и според силите си/ да вливат Ум и Разум в Глуповатите ни глави:)
  • 21 ИМАТЕ ИЗБОР

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "ИТН...":

    100 пъти ви каза! ИНТ не започнаха протеста!
  • 22 Хахаха

    13 2 Отговор
    Дааа, ИТН са началото на КРАЯ НА ДЪРЖАВАТА.
  • 23 Hoho Boho

    12 3 Отговор
    ГЕРБ се износиха и мафията се нуждае от нов инструмент за присвояване на публични пари.
    Този инструмент е ИТН, скрит проект на задкулисието...
  • 24 Имах надежда

    10 1 Отговор
    Но разбрах че и в редиците на Слави има АГЕНТИ НА ДС!!!жалко много жалко това автоматично ме отблъсква !! А бях решил пак за тях да гласувам !!! Със сигурност и други ще бъдат отвратени от тази пенгеджииска история!!! Жалко СЛАВИ
  • 25 Милиция

    4 2 Отговор
    Щом в редиците на Слави има ДС служители ясно е !!!! Почват да овладяват и тази партия тези пиявици милиционерите !! Дано Трифонов прояви разум и ги махне още днес на мига ! Иначе ако не го направи много хора няма да гласуват за поредните ДС агенти копнеещи да разпределят народна пара към своите джобове и шкафчета !!
  • 26 ХитърПетър

    8 1 Отговор
    От народния фолклор: Ако на едно стадо, смениш 2-3 овчаря и не се оправя, трябва да смениш овцете!
  • 27 бечев

    3 1 Отговор
    подъл гербаджия
  • 28 ТОЙ

    3 1 Отговор
    Инструмент в ръцете на КОГО или КОЙ -Америко турска фондация? като при Бойко само че там беше Германо-турска

    Коментиран от #29

  • 29 Бай той

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "ТОЙ":

    Служебното правителство направи ли обществена поръчка за доставка на новите машини? Нещо ново в БГ- не вярвам!
  • 30 Сър Пичук

    7 2 Отговор
    ГЕРБ нямали идеология.
    А каква е идеологията на кукувците?
    Каква е идеологията на ДПС, на ДБ, на Възраждане и т.н.?!?!
    Щели да изчегъртат ГЕРБ от средните и не знам какви си нива на администрацията и се НАДЯВАЛ професора новите да бъдат по-свестни. Как ще стане, след кто ГЕРБ ги смени имено тях. Новите стари, много от които смениха фанелките и се мушнаха при кукувците.
    Тези неща не стават с надяване, професоре, а със закони. Държавната администрация трябва да бъде държана далеч от мръсните ръчичини на всички политици. Тя трябва да е деполитизирана и там да се назначават безпартийни само и единствено с конкурси.
    Държавната администрация държи държавата работеща и както летците само управляват самолета и не бърникат по двигателите и приборите, така и политиците трябва да управляват без да пипат администрацията.

    Коментиран от #34

  • 31 Сандо

    5 1 Отговор
    Това са му поръчали,това и казва тоя пишман професор,подлога на нпо-тата.Заработва си белия хляб човека.
  • 32 жжжжжж

    6 2 Отговор
    ?и към какво ще ни доведе промяната? питам царят на мълчанието или чалгаря дето е кукла на конци???
  • 33 Политанализатор

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "bbb":

    Ало,Антоний!! Къде е програмата и кадровия потенциал на Цигулката Трифонов?? Да не се окаже накрая,че ИТН ще се превърне в Има Такива Некадърници,съкратено ИТН!! Айде бегай!!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Аз Негодника

    2 2 Отговор
    Промяната...е по скоро ЗАМЯНАТА...Като дойдат старите архитекти на власт...ИВАН КОСТОВ И ПРИЯТЕЛИ БСП+ДПС КАКВА ПРОМЯНА ЩЕ ПРОИЗТЕЧЕ ОТ ТЯХ...ОСВЕН ЧЕ ЩЕ ЗАБОГАТЕЯТ ОТНОВО...ние и нашите олигарси....
    Какво са показали СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ И ПАРТИТА ИТН....ЕДНО НИЩО...ЕДНО МОНОГО ГОЛЯМО НИЩО...ЕДИН НА ДРУГ СИ ВДЪХВАТЕ КУРАЖ... ЛИ...ИЛИ ПРОСТО СИ ПРАВИТЕ КОМПЛИМЕНТИ...ЕДИН НА ДРУГ...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Гост

    1 0 Отговор
    Говори глупости.