Last news in Fakti

11 Август, 2021 19:16 8 070 43

Д-р Любомир Стефанов за ФАКТИ: Ако ИТН продължат по този начин, катастрофата е неизбежна

  • любомир стефанов-
  • д-р любомир стефанов-
  • има такъв народ-
  • политическа криза

"Усещането ми е, че "Има такъв народ" ще загуби може би от 1/3 докъм половината от електората си, ако я кара така", смята политологът

Д-р Любомир Стефанов за ФАКТИ: Ако ИТН продължат по този начин, катастрофата е неизбежна - 1
Любомир Стефанов, снимка: Таня Величкова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безотговорното и алогично политическо поведение на "Има такъв народ" продължи и днес с пълна сила. В Парламента те допълниха обвиненията и обидите си към своите доскорошни потенциални партньори от "Демократична България" и "Изправи се.БГ!" Ние идваме!". За да потърсим експертно мнение за тази алогичност, както например някои хора търсят психолози или психиатри, за да си обяснят дадено състояние на духа, от ФАКТИ се свързахме с доктора по политически науки Любомир Стефанов.

- Д-р Стефанов, кои са субектите - политически или неполитически дори, които берат плодовете от алогичното политическо поведение на "Има такъв народ"?

- Чисто стратегически ми е много трудно да преценя кой въобще и дали някой има полза от този парламентарен хаос. Политическият не е новина, в него се намираме от пролетта, когато бяха редовните избори. Замесените страни в опита за съставяне на правителство, на което основата да бъде промяна на модела на управление от последните 12 години, не успяват и зрелищно се провалят по една или друга причина. Те берат негативи, но някои от тях обаче може да реализират позитиви - основно "Демократична България" и "Изправи се.БГ!" Ние идваме". "Има такъв народ" категорично са с огромен имиджов провал, тъй като те говореха за нов модел, мотото от кампанията им бе: "Време е за друго". За съжаление, ако трябва да се изразя с тяхната реторика, това "нещо друго" се оказа повече от същото. Вместо премиер от джипката, получаваме сърдит лидер, който избягва да носи всякаква отговорност - да се подписва под каквото и да е, да отговаря на каквито и да е въпроси, седящ на дивана си разговаря с първия човек в партията му, който обаче не е наясно с всички планове на лидера си. Давам пример само от вчера сутринта в обществената телевизия. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че не са мислили за подкрепа на който и да е кандидат за президентските избори, а буквално пет часа по-късно излиза лидерът му и казва, че подкрепят Румен Радев за втори президентски мандат.

- Когато говорим за партията на Трифонов, можем ли да кажем, д-р Стефанов, че станахме свидетели на показно, че едни хора опитаха да правят нещо, от което не разбират? Получи се така все едно един човек с основно образование да опитва да прави политически коментари.

- Ако продължаваме с тези темпове на внедряване на гражданското образование по качествените учебници, които в момента се изготвят и ще излязат тази година, второто ще бъде много добра опция и ще попълним празнини, които водят към отговора на първата част от въпроса. Ако българските граждани минат необходимите елементи от съзряването си в пълнолетна възраст по това що е държава, какво е гражданин, какво е демокрация, защо е важно да се гласува и кой всъщност държи властта в една парламентарна република, като че ли по-малко ще ставаме свидетели на такива политически бутафории. Вече не го наричам нито театър, нито цирк, тъй като уважавам двете изкуства. В случая ние виждаме един зрелищен публичен опит за показване как не се прави. Тези хора 20 години правеха шоу и определено постигнаха немалко успехи в своята сфера, дори се превърнаха в стандарт за правене на подобен тип сатирични, комедийни изпълнения. Само че 20 години гледане отстрани не ги направи политици и това, което си мислят, че го разбират, всъщност не го разбират, за съжаление. Те показват и всякаква липса на желание да се адаптират и да се учат, тъй като за тях това изглежда като да е проява на слабост - да се впишат в системата и да си говорят с другите партии. Днешната им декларация в кулоарите на Парламента подкрепя думите ми. Притеснително е.

- Впрочем, така като ги наблюдавате, според Вас тези хора самостоятелни ли са в решенията и действията си?

- Този въпрос наистина е за милион долара. Най-лесният отговор, който ми идва на ум, прилагайки бръснача на Окам (б.р. научен принцип), е като че ли очевидният - май не се влияят от никого, освен от настроенията на лидера си. В този смисъл те не са класическа партия. В една класическа партия има колективен орган, от който се вземат решения. Вижте, дори Борисов еволюира, като в последната половин година все повече и повече се явява с хора от Изпълнителната комисия и поне създава впечатление, че някакви неща се дискутират от някакви хора и той не им спуска всичко централно. При "Има такъв народ" сме в периода на зрелия Борисов - нищо с никого не се обсъжда, става Станислав Трифонов и казва: "Тоя е предлагач", "Ти на какъв се правиш?", "Тия искат постове, тия искат министри, ние пък не. Напук този ще е нашият човек". Отговорът на "защо" е: "Щото пък". Както казахте и Вие, нивото е седми клас, няма завършено основно образование.

- В момента ИТН използва 1-2 опорни точки, като едната от тях е "предатели". Вероятно с тези опорни точки опитват да се изкарат невинни в очите на избирателите си. Ще подейства ли този подход?

- Категорично не. Опитът за втвърдяване на тона е за изграждане на някаква солидарност в техния електорат, само че, както казах, те не са партия с история и нямат електорат. Имат кауза, но те я предават при... първа възможност беше април месец с Антоанета Стефанова, втора беше бутафорията с Николай Василев и сега бурлеската с Пламен Николов. Приказката за стомната я знаете. Един път, втори път, трети път... Докога?! Изборите не са шопинг, не са някакъв водевил, в който пробваш кой от номерата ти ще мине, тъй като не си сам като основно движещо лице. По този въпрос очевидно професионалната кариера на г-н Трифонов му пречи да разбере това, защото в неговото шоу той е демиургът - от горе до долу, цялата йерархия, структура, вертикална и хоризонтална, всичко зависи от неговата дума и каквото каже той - това става. В Парламента, в обществото, в демокрацията, нищо подобно не се случва. Да пита бившия премиер Борисов, който игра тази игра 12 години и отново научава нещата по трудния път, забравяйки, че така никой няма да го търпи и не може така. Без тази доза смирение, няма как да станат нещата. Ако ще си играем на "One man show", един човек да прави цялата работа, това е всичко друго, но не и демокрация.

В тези опорни точки, както Вие ги определихте, чувам нотки на прехвърляне на вината и на запазване на образa на Слави Трифонов като единствения, непогрешимия. Само че това е много авторитарно и тоталитарно като препратки и податки, защото зрелите индивиди - тези с емоционалната интелигентност, знаят, че грешките за провалите обикновено се търсят първо в себе си и после в другите.

- В пълен контраст с "Има такъв народ", коя от парламентарно представените формации се държи най-зряло според Вас?

- Като че ли "Демократична България", "Изправи се.БГ!" Ние идваме!" и БСП. Всяка с различните си мотиви, но в този ред на aдекватност на реакцията.

- В контекста на въпроса за опорките, очаквате ли сериозен отлив от "Има такъв народ" при предсрочни парламентарни избори наесен?

- Те наесен няма да бъдат. Мисля, че ще се направят всякакви усилия да се отложи този момент за напролет. Конкретно за отлива - струва ми се, че да. В качеството си не на политолог, а на гражданин, разхождайки се и пътувайки из страната в последната една седмица се наслушах на многострадални вопли. "Каква я мислехме, каква стана. Ние го мислехме Слави за спасител, а той ни докара някакви смешни човечета". Това чувам от хората.

- След като обаче двете най-силно парламентарно представени партии - ГЕРБ и "Има такъв народ", са вече с толкова много негативи и на практика не могат да си партнират с почти никого, по какъв начин може да се избегне задълбочаването на политическата криза?

- Ще има разместване след нови избори. Усещането ми е, че "Има такъв народ" ще загуби може би от 1/3 докъм половината от електората си, ако я кара така, защото винаги е възможно да се "събудят" най-сетне прозрели истината за реалността и че тя не е желаната от тях, а е друга, и да направят рязък завой към нормалността. Ако това се случи - няма да има отлив. Продължат ли по този начин - катастрофата е неизбежна.

Възможно е иначе да се конструира нещо, в което, за съжаление на всички замесени, отново ДПС ще има водеща роля. Както и да се смятат гласовете в пленарна зала, БСП, "Демократична България" и "Изправи се.БГ!" Ние идваме!" го докарват докъм около 80 гласа. Дори за правителство на малцинството ще им трябват гласовете на ДПС, ако приемем, че ГЕРБ и "Има такъв народ" гласуват "против". Че дори и така пак няма да стигне. Много условности има, но без някакъв вид участие на "Има такъв народ" или ГЕРБ, не виждам как ще се извърши трансформирането на служебното правителство в редовно такова и кой въобще ще понесе политическата отговорност.


Бел.ред.
2.5 млн. българи поискаха през 2016 г. мажоритарни избори в два тура за НС, но политиците отказват да го изпълнят.
Легитимни ли са за Вас избраните след това парламенти? Линк към резултатите от анкетата


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илийката

    16 68 Отговор
    Коалиция ГЕРБ-СДС традиционно събира между 1.5млн. и 2млн. симпатизанти и потенциални гласоподаватели.

    Коментиран от #6

  • 2 Новото правителство:

    41 9 Отговор
    Мм дааа трябваше по-друго ядче да е: Министър председател - Тошко Африкански Министър на вътрешните работи - Кондьо Министър на външните работи - Азис Министър на образованието и културата - Софи Маринова Министър на финасите - Милко Калайджиев Министър на здравеопазването - Сашо Роман Министър на екологията - Орхан Мурад Министър на енергетиката - Фикрет Стораро Министър на войната - Луна

    Коментиран от #9, #17, #30

  • 3 КО КО РЕЧИ

    14 2 Отговор
    ТОВА И.Т.Н.,ПРЕПАРАТ ЗА БОРБА С🐛🐛🐛
  • 4 Иван

    40 7 Отговор
    Тази вечер кръчмари , собственици на чалготеки и персоналите им, излезли на протест! Ако се приемело да работят на 30% от капацитета им, за останалите 70% да им се давали средства за всяко празно място. Тоест без никакъв разход за консумативи и питиета да им се плаща! Апелирам към здравния министър и служебното правителство! Не налагайте ограничения! Като дойде пика, като се напълнят КОВИД отделенията , като започнат да дават за лекарства и прегледи , тогава тези посещаващи кръчми,кафенета и чалготеки сами ще преустановят посещенията си. Тогава кръчмари и чалготеки нямат право на никакво подпомагане защото няма ограничения и не са затваряни. А клиентите им сами ще спрат да ходят като почнат да се заразяват и след това възрастните си родители , баби и дядовци. И като започнат да ги настаняват в КОВИД отделения и интубирани ще осъзнаят каква е действителността!

    Коментиран от #18, #35

  • 5 Gowo

    44 4 Отговор
    ИТНаивници няма да сменят посоката.Те за това са създадени Да предизвикват катастрофа.Целта им е ясно от начало.Да всеят разцепление в антиправителствените протести.И хората гласували за промяната
  • 6 илийката

    9 30 Отговор

    До коментар #1 от "илийката":

    Поправям се. По принцип коалиция ГЕРБ-СДС събира подкрепа от народа между 5.5 - 6 млн.човека

    Коментиран от #16

  • 7 Активист на БКП

    12 33 Отговор
    Изходът е ПРЕЗИДЕНТСКА република начело с незаменимия ген. РАДЕВ !!! Венсеремос !!!

    Коментиран от #29

  • 8 бсп

    38 5 Отговор
    между дебелия и дългия никаква разлика .

    Коментиран от #21

  • 9 LOSHIA

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Новото правителство:":

    Простотията ти е безупречна!!!!
  • 10 ха ха

    38 3 Отговор
    той да каже защо въобще някой да гласува повече за слави който предлага кадри на ндсв ,от дс ,разни с измислени дипломи и най-лошото е , че смята , че само неговата партия може да състави правителство което да управлява като реши без да подпише нещо черно на бяло(не че и това е правно обвръзване но все е нещо) !!
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    43 5 Отговор
    Колко още да продължава ! Веднъж шахматистката , втори път юпито от наше село, сега шнорхела ... колко още ! сЛАФЧО отдавна е .... и т.н. !
  • 12 С плавници и шнорхел в ръка...

    25 2 Отговор
    Всички ще ви завлека...Ей, така....
  • 13 ИТН и БСП са едно

    28 12 Отговор
    Слави Трифонов е кукла на конци на мафията на комунистическата Държавна Сигурност, а ИТН и БСП са едно!

    В предизборната си кампания ИТН убеждаваха че с партии на статуквото няма да се коалират и да искат подкрепа от БСП ГЕРБ и ДПС. Дори Станислав Трифонов иронизираше Корнелия Нинова и разправяше че той е е десен и няма как да се съюзи и да иска подкрепа от БСП. Какво се оказа обаче. ИТН и БСП са едно!
    Защото изведнъж само за една седмица се оказа че приоритетите им и програмите им съвпадали напълно, изпрати споразумение само на БСП а Слави Трифонов официално подкрепи кандидатът на БСП, Радев за втори президентски мандат вместо да издигне свой кандидат.
    Той разбира се няма да издигне свой кандидат защото може да спечели президентските избори и му е заповядано да не го прави. Той е кукла на конци изпълняваща заповедите и желанията на неговите сценаристи. Но не сценаристите от неговото шоу но истинските задкулистни сценаристи които създадоха него, шоуто му и партията му. Защото както от самото начало Шоуто на Слави така и в неговият край партията му ИТН са зависими от Държавна сигурност и комунистическата мафия която го създаде и контролира. Той е кукла на конци и прави това което тези мастити задкулисни играчи му заповядат. Те го държат с много неща и той няма как да се откаже иначе ще свърши много зле и няма измъкване. Да не забравяме че неговото шоу е създадено с цел омаскаряване на политически лица и манипулация на обществото чрез первезните му и д
  • 14 СМЕРШ

    22 8 Отговор
    Започваме да чагъртаме гробари и чалгаджии!

    Коментиран от #31

  • 15 Деси Тенекеджиева и Рут Колева

    32 5 Отговор
    Казахме ли ви, че Слави Гологлави няма да се
    справи! Само косите ви изправи!
  • 16 тулупов

    14 3 Отговор

    До коментар #6 от "илийката":

    Искаш да кажеш че в България живеят само цигани и мозъчни инвалиди ли? Стига ве.

    Коментиран от #22

  • 17 Мира

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Новото правителство:":

    Хахаха "Министър на войната Луна" хахха.БАШ.
  • 18 верваи ми

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    С бързи тестове за ковид може да влезе всеки, както е в Германия, например. Плати си 30 кинта и влез.
  • 19 Не е само

    8 4 Отговор
    1/3 та....целия влекторат загуби....Хъшлаци, годината е 2021, а не 1919-та..."Фашизмът" е книга, написана от български президент...Четете я!

    Коментиран от #32

  • 20 Мнение

    10 3 Отговор
    Наистина за мин.председател на България е подходящ само един човек-кмета на Карлово,Каба...иванов,консенсусна личност,краде с всички,от които има полза,с ГЕРБ-предприемачи,с ДПС,със БСП,усвоява за джоба ....яко,...и като супермилионе...р,няма да има нужда от още милиони,и ще управлява за доброто на хората....
  • 21 бечев

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "бсп":

    Според мен дългия е по глупав.
  • 22 дим благоев

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "тулупов":

    Май натам отиват работите,засега са на 90 процента.
  • 23 Ибнебн

    7 7 Отговор
    ИТН са предателите.Излъгаха гербаджиите,лъжците от протеста,дб,ибнебн и дпс,че са с тях а се оказаха предатели ниедни лъжливи.Статуквото потриваше ръце,че ще се договорят с ИТН за кокала,но получиха шамар.Никой до сега не си беше позволявал да шамаросва статуквото от честни и предани политици

    Коментиран от #26

  • 24 проста мисъл

    4 0 Отговор
    последното "хубаво" нещо,което се е случило на България е,че скоро не са неутрализирали някой политик!
  • 25 Матей

    5 4 Отговор
    На следващите избори ще изгуби поне половината гласове,минимум,колкото и да са прости и заблудени.И му изровили едно публично изявление от 15 година,изумително дежа-вю,ама подирния акъл пари не прави..Ся,боко отказва мандата,а корнела зове за отговорност,значи се кани да поеме щафетата,а боко и слави--ескорт от двете страни.
  • 26 Мдааа

    5 8 Отговор

    До коментар #23 от "Ибнебн":

    Мн точно. Затова всички тия сега вият на умряло. Хилядите им нищоправници са изкарани по тн медии да плюят и храчат по итн. Но на следващите избори май ще има изненада. Голяма.
  • 27 Фффффф

    6 5 Отговор
    Тия малоумници не само системата разрушиха и остатъка от държавата след гербаджиите
  • 28 Zoro

    4 3 Отговор
    Аман от платени статии.
  • 29 барета

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БКП":

    братле смени си дилъра!
  • 30 А как

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Новото правителство:":

    трябва - да отстъпят на ДБ и на Мая Галева мястото на НФСБ и ВМРО и пей сърце - кражби до край. Само,че новите са в пъти по-крадливи от старите.
  • 31 То защото

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "СМЕРШ":

    Уж чагъртате, затова се оказахте изчегъртани. Колко пъти трябва да загубите избори за да разберете,че хората не искат ДБ, Мая Галева и БСП във властта?
  • 32 То пък

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Не е само":

    Жельо беше един президент, мале,мале.
  • 33 Моля,

    6 3 Отговор
    спрете да публикувате само платени статии в подкрепа на ДБ. Сега спокойно ми забранете да пиша коментари. Мисирки е много меко казано за вас.

    Коментиран от #36

  • 34 Слави

    3 9 Отговор
    Поредната гладна соросоидна кокошка просо сънува. На другите избори ИТН взима гласовете на Мая и част от ДБ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Гечко

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Моля,":

    Ще спрът,като свърши келипира,явно ние трябва да спрем да ги четем. Да ни извиняват мисирките.
  • 37 Кръц

    1 2 Отговор
    Партиите на протестите са употребени щото ги яхнаха хора който са били дълги години в политиката и няма как те да са носители на нещо по различно от това което са правили до сега ... Гласоподавателите бяха наивни да им повярват но не са глупави да направят отново същата грешка и да гласуват за тях ...
  • 38 На тоя

    3 1 Отговор
    доктор за малко да му бях повярвал. Ама да не се обиди, аз толкова вярвам и на колегите му. Само се чудя, що толкова много доктори, хем учени, пък държавата болна?
  • 39 Бях в църквата

    1 1 Отговор
    във Витлеем и чакаме да видим мястото,където е роден Исус.Но опашката не върви .След половин час от храма се изнасят християнски попове и мюсюлмански-вървят си заедно и си говорят,после ги видяхме да пият кафе.А същият ден като се върнахме в Йерусалим младежи израелци и други мюсюлмани се замерваха с камъни.Мисълта ми е ,че политиците пред нас го играят едно,а после всички отнякъде сучат.И така вярвам,че Слави и Доган го играят заедно и помагат н да забравим за Борисов и Гешев,а иначе сме за президента,да не ни падне случайно рейтинга.Слави ти си в тия мръсни игри, НА КЪВ се правиш??????????От ВИС2 си между тия политически и мутренски шайки.
  • 40 Д-р Стефанов ГЕРБ!! Побяснелисте, да

    2 0 Отговор
    Плюете по ИТН и Слави!! Денонощно, много пари са дадени за тази Кампания полъркахте се!! Няма да ви помогне, никой НЕЕ забравил Золумите на Борисов и ГЕРБ!!!
  • 41 Бръкна

    1 0 Отговор
    Каквито и кусури да намират на Славчо едное вярно - бръкна в блатото на уж протестните партии и се размириса воня като от клозет от задкулисните им увещания,уговорки и договорки.
  • 42 Иде Бойко

    0 0 Отговор
    Хи хи хи , кoлкo e хубaвo caмo ....И ако трябва да сме честни зa cитуaциятa ..... Бoйкo cи ocтaвa eдинcтвeния здрaвo миcлeщ държaвник , cпocoбeн дa cъздaдe рaбoтeщo прaвитeлcтвo и дa ръкoвoди държaвaтa . Тa рaнo или къcнo хoрaтa щe изтрeзнeят oт бoлшeвишкaтa прoпaгaндa нa пceвдoпрoтecтнитe пaртийки , и Бoйкo щe ce зaвърнe c 300 зa дa oпрaвя нeщaтa , бидeйки нaй мaлкoтo злo зa Бългaрия
  • 43 Петър Здравков Епидемиолог експерт!!

    1 0 Отговор
    От Факти, имаш още жълто пограй устата, нищо, че си брадясал и сложил очила!! Още си Зелена Кратуна, да Поучаваш народа как да живее!! До сега не си "забил един пирон през живота си" много тие рано да даваш Акъл и да Поучаваш!!