3 Октомври, 2021 16:00 11 075 119

Путин нанесе майсторски удар върху Европа

  • владимир путин-
  • русия-
  • енергийна криза-
  • турски поток

Експертите предупредиха, че енергийната криза може да превърне отоплението в „лукс“, пише Daily Express

Путин нанесе майсторски удар върху Европа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може би машинациите на президента Владимир Путин скоро ще дадат плодове: експертите предупреждават, че нарастващата зависимост на Европа от природния газ и въглищата от изток ще доведе до това, че Старият континент ще трябва да се предаде на милостта на Русия, пише британският вестник Daily Express, цитиран от "Фокус".

Кремъл вече беше силно критикуван за сключване на сделката с Германия за изграждане на газопровода „Северен поток 2“, който според някои експерти подкопава националната сигурност на Полша и Украйна. Експертите изразиха подобна загриженост относно неотдавнашната сделка между Русия и Унгария: двете страни подписаха споразумение за период от 15 години за доставките на газ за Унгария чрез „Турски поток“, който минава през Черно море. Сега, когато Европа сега е обхваната от сериозна енергийна криза, някои се опасяват, че Владимир Путин може де факто да стане „енергийният крал“ на континента.

Спадът в доставките на природен газ за Европа и желанието да се премине към чисти енергийни източници заплашват да поставят Европейския съюз в изключително трудно положение през следващата зима.

Източници на енергия като вятър и слънце, които се характеризират със своята непредсказуемост, може да не са достатъчни, за да осигурят на европейците електричество и топлина през следващата зима. Следователно Европа трябва да търси източници на енергия другаде.

Междувременно през последните няколко месеца доставчиците на природен газ и въглища облагодетелстваха азиатския пазар, където търсенето на енергия нараства бързо.

В опит да облекчи енергийната криза преди настъпването на зимата, Европа може да поиска да се обърне към Путин, за да помогне за задоволяване на енергийните нужди на европейците. Междувременно няма гаранция, че Русия ще има достатъчно капацитет да посрещне този внезапен скок в търсенето. Някои експерти предупреждават също, че Русия може умишлено да ограничава доставките на газ и въглища за Европейския съюз, за да използва настоящата криза срещу този блок.

Според Наташа Тирина, старши анализатор в Wood Mackenzie, Русия може да не е в състояние да осигури внезапния преход на Европа към въглища преди зимата. В интервю за Bloomberg Тюрина заяви следното: „Ако всички европейски комунални услуги преминат към въглища, това ще предизвика рязък скок в търсенето на въглища и Русия сама няма да може да отговори на това търсене в краткосрочен план“. „Това ще изисква доставки от други страни, например от САЩ, но и там има подобна ситуация“, добави тя.

Не само Европа е изправена пред проблема с недостиг на доставки на енергия и газ. В Китай например избухна сериозна енергийна криза, заплашваща да засегне цялата световна икономика. По-рано през септември Обединеното кралство също получи удар, когато девет малки доставчици на енергия фалираха поради ниското предлагане и нарастващото търсене на газ.

Според Кирил Чуйко, ръководител на аналитичния отдел в BCS Global Markets, европейските доставчици на електроенергия отчаяно искат да осигурят доставки на въглища и газ от изток. В момента обаче руските интереси са съсредоточени в Азия. „Русия намалява износа на въглища за Европа от няколко години, откакто ЕС затваря въглищни електроцентрали“, каза Чуйко. Той добави, че за Русия ще бъде трудно да пренасочи доставките си към Европа, "защото има договори с азиатски клиенти" и възможностите за транспортиране са ограничени.

Междувременно Европейският съюз все още не се е обърнал официално към Кремъл с искане да му предостави допълнителни доставки на ресурси. В четвъртък, 30 септември, руските представители заявиха, че не са получавали такива искания. Те направиха това изявление, след като Bloomberg написа, позовавайки се на източници в две руски компании, че европейците искат повече доставки на въглища. Министерството на енергетиката на Русия съобщи: „Министерството на енергетиката на Руската федерация не е получило никакви искания от Китай и европейските държави по въпросите за увеличаване на износа на въглища от Русия“.

По-рано през септември експертите предупредиха, че тази енергийна криза може да превърне отоплението в един вид „лукс“. Според Крис Харви, експерт по централно отопление в британската компания за радиатори Stelrad, компаниите в цялата страна са затихнали в очакване на това, което предстои: „Мисля, че като много производствени компании в Обединеното кралство, ние гледаме на предстоящата енергийна криза с голямо безпокойство. Ако зимата отново се окаже студена - както се случи с предходната зима, която остави запасите от газ в нашите складове на критично ниско ниво - може да се върнем към дните, когато централното отопление в жилищни сгради беше лукс, достъпен само за богати хора, а не в модерно удобство, без което мнозина вече не могат да си представят живота си. "

„Това ще бъде тревожен момент за много от нашите клиенти, които, предвид увеличаването на цените на потребителския газ, може да помислят два пъти за първи път в живота си, преди да включат радиаторите в домовете си тази зима."


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Предатели

    28 209 Отговор
    Кремъл води хибридна война срещу България. Използват добре изпитаната тактика на „ заселване“. Вече са купили 500 000 имота тук. Средно по трима човека в семейство, това са 1.5 милиона руснака. Хиляди руски ютюб канали ежедневно излизат с призив „ Елате да живеете в България, тук всичко става много лесно за разлика от други страни“. За целта руснаците регистрират така наречените „ Търговски представителства“, които разбира се не функционират. Такава „вратичка“ за заселване не съществува в нито една страна на ЕС, само тук. Въпроса е, кои национални предатели са измислили такова „законодателство“ ?

    Коментиран от #3, #24, #26, #39, #72

  • 2 Кефи ме

    159 16 Отговор
    Тоя Тигър как нежно им го слага на всички:)
  • 3 Успокой се

    154 12 Отговор

    До коментар #1 от "Предатели":

    По-добре те, отколкото печки и абдали

    Коментиран от #7

  • 4 Чиновници

    112 12 Отговор
    Ние всички, с наши пари, платихме газта на маджарите. Колко ли подкупи са взели нашите?
  • 5 00014

    123 14 Отговор
    После питат кой е шефът. А шефът чупи зъбите на тези, които му се зъбят. Или ги държи на студено.
  • 6 НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПУТИН

    183 22 Отговор
    На ви санкции срещу Русия сега, щом се водите по акъла на краварите! На колене пред ВОВА ПУТИН, иначе ще видите евтин газ само през крив макарон!
  • 7 00014

    46 5 Отговор

    До коментар #3 от "Успокой се":

    1 е от печките.
  • 8 Хахаха..

    120 21 Отговор
    Всички русофоби в товарни вагони и на запад.Тав,в любимият им не знам си кой Райх да ги правят квото си щат,тук няма вече място за тях..

    Коментиран от #85

  • 9 За пореден път

    144 4 Отговор
    Европа демонстрира колко е в час. Пълна трагедия са.
  • 10 Ти да видиш

    110 15 Отговор
    Руский цар е на земята
    най-велик, над всички пръв;
    русите са наши братя,
    наша плът и наша кръв.

    Кат Русия няма втора
    тъй могъща на света;
    тя е нашата опора,
    тя е нашта висота!

    Руска сила, руска воля,
    руска кръв и руский пот
    ще избавят от неволя
    наший падналий народ.

    Бог поддържа крепка мишца
    и ръка спасителна;
    той е вложил ней в десница
    сабя отмъстителна.

    Нам Русия е надежда,
    руский цар е наший спас -
    никой друг не ни поглежда,
    не помисля зарад нас.

    Немци, френци, англичани
    наши са враждебници,
    дружни с нашите тирани,
    наши са изедници.

    Спекуланти са омразни -
    интерес им покажи,
    че да виж дела проказни
    и чифутски в тях лъжи.

    Род и вяра е идея
    за Русия най-света;
    нейний подвиг е за нея -
    благородна й целта.

    Със Русия днес съгласни
    да застанем брат до брат
    и да станем сопричастни
    в този нейний подвиг свят.

    Долу всички спекуланти,
    да сломи се техний рог;
    да смирят се интириганти,
    да живее руский Бог!

    Коментиран от #20, #113, #119

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Активист на БКП

    42 21 Отговор
    Ако изберем РАДЕВ за президент,цената ще я намалят братушките!!!!🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    Коментиран от #22

  • 13 1122

    84 11 Отговор
    Президентът Вл. Вл. Путин е истински политик.Знае с кого си има работа.За въглища не е необходимо да стигаме до там.Който иска да си поръча въглища.Газта е поне чисто потребление.Знаем ,как се използват въглища през зимата София е била винаги в мъгла.Няма да се връщаме 60 години назад.Русия има газ . Ще се купува от нея.Тъпите сащ, предлагат шистов,вреден за здравето газ.Няма нужда от него;сащ да си го ползват.Да се надяваме че временното Правителство ,няма оглупее до степен,че да студуваме през зимата.
  • 14 Хахаха

    87 6 Отговор
    Турболиберастите се самосвалят от власт.
    Зелената сделка е пълна лудост.
    Когато хората останат на студено, да не си гей или зелен по улицата
  • 15 БраТ ПиТ

    108 6 Отговор
    За съжаление се видя, че на запад няма политици, които реално да мислят за своите съграждани. Всички срещу Русия.... И за какво?! За да угодят на тези зад океана ли?! Европа и Русия трябва да имат общ бизнес, разбирателство, движение на стоки и услуги и точка!!! Никой няма интерес от "измислени" конфликти, които да се отразяват на обикновените граждани. Толкова е просто. За съжаление ще го разберат като излезнат хората по площадите от глад и студ....
  • 16 100pera

    100 7 Отговор
    Добре бе, нали не искахте да сме зависими от доставките на въглероди от Русия? Ми, Путин го каза още преди години - щом не ви трябва нашия газ, ние ще го продаваме в Азия. И си направиха газопровод с Китай. Ся, кво ривем? Ми да внасяме от САЩ! Кво толкова?!
    А и за въглищата има изход - признавате Донецкката и Луганската републи и започвате да внасяте въглища от там. Щом укрите, които воюват с тях и ги наричат терористи, внасят от тях въглища, ние в ЕС що да не можем?
  • 17 сигурно

    77 3 Отговор
    Путин ще прати за цяла западна Европа ватенки за да се топлят
  • 18 Емил

    11 93 Отговор
    "Майсторският" удар на Путин ще отърве ЕС от руска зависимост - само ще принуди Европа да се справя без руски газ и после руснаците ще се хванат за палците!

    Коментиран от #32, #58

  • 19 св гъзис

    23 5 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 20 Татко Махно

    6 53 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш":

    Стихоплетството ти е похвално! От днес ти вдигам надника на 5 рубли!!!

    Коментиран от #57

  • 21 Бай Шили

    50 4 Отговор
    Добре де, Европа като не иска да е зависима от Русия да запуши Северен поток 1и2. Кранове нямат ли тези тръби? Полша и Германия имат въглища бол.
  • 22 Емил

    9 53 Отговор

    До коментар #12 от "Активист на БКП":

    Много верни! Предайте Родината си на руснаците и ще получите "почерпка" преди еб...то!!!

    Коментиран от #38

  • 23 ха ха ха

    86 3 Отговор
    След като две десетилетия измисляха какви ли не щуротии за да ограничават руския достъп до европейския пазар на газ,сега европейците вият на умряло, че другаря Путин стриктно спазва подписаните договори и продава всичко останало в Азия.

    Е, няма такива шизофреници. Въпрос на броени седмици е да хукнат в Москва и да му лижат подметките за някой и друг договор.
  • 24 ДА ЗНАЕШ

    33 0 Отговор

    До коментар #1 от "Предатели":

    КУПУВАТ ЩОТО ИМАТ ПАРИЧКИ ,ПРИ НАС ....ПСЕВДО ЕВРОПЕЙЦИТЕ И АФГАНИСТАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ОСТАНАТ...........МНОГО СМЕ .....ВЕЛИКИ ...!!!!
  • 25 БОРУНА ЛОМ

    38 5 Отговор
    ПУТИН Е ВЕЛИК! А НАШИЯТ Е... КРАЛ... И ТО МНООООГОО!
  • 26 За 30 гривни

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "Предатели":

    3а 30 гривни ставаме предатели...
  • 27 Землянин

    7 54 Отговор
    Всичкото русофилня в екстаз, споко господа невменяеми, след малко ще пуснат някоя тема за кочината мстушка и ще заплачете 🤣
  • 28 733738484949

    16 2 Отговор
    "Екперти" са тези ,които само говорят хал хабер си нямат от работата в тия сектори.Много експерти станаха да се развъждат.Екстрасенси същата работа 50 на 50 ,познах ли ,не познах ли другия път ще позная.
  • 29 Пази Боже от "либерасти"

    29 1 Отговор
    и ганьовски "европеиди".Пред тях и дяволите свеждат рога..
  • 30 Америка

    6 36 Отговор
    Ако американците 1942г. година имаха малко повечко акъл, сега щеше да е друго.

    Коментиран от #104

  • 31 😂😂😂

    59 3 Отговор
    Ех, тоя Путин, това жуже как им го сложи великански на "големите"😂 Тая зима сороснята ще трябва да маат яко боб и леща, за да се топлят с метан под одеялото.😂😂😂
  • 32 Бивш канадец

    59 3 Отговор

    До коментар #18 от "Емил":

    Напълно възможно. Само осведоми нас, несведущите - откъде Европа ще вземе теди количества газ, които сега получава от Русия? Норвежките находища вече се изчерпват, САЩ не са в състояние да осигурят тези количества, Египет и арабелите са далече и транспортът е скъп и ненадежден...Абе, с една дума - мамсиджейс!
  • 33 Така е

    60 3 Отговор
    Който сее вятър - жъне буря!

    Шах и Мат! 😁
  • 34 нннн

    59 2 Отговор
    Русия продава газ на Европа в количества съгласно договорите. Намалял е добивът в Северно море и вносът от Алжир и др. Путин няма нищо общо с това.
  • 35 Лицемери

    61 2 Отговор
    "Европа може да поиска да се обърне към Путин"

    Колко "загрижени" джендърчетата - ами американците да доставят по-евтин газ от руския и Европа няма да иска да се обръща към Путин.

    Е да ама тъкмо тези които плюят по Русия и Путин не им се стои на студено и тъмно - едно е да лаеш обслужвайки интересите на краварите а съвсем друго е стоиш на студено или да плащаш 3 пъти по-големи сметки за американси газ.

    Едно е да ревеш за "зелена сделка" ама съвсем друго е да вървиш пеша, да стоиш на студено и да не ползваш електроенергия. Защо ли не съм виждал някой "зелен" да се откаже от тока и да не ползва горива. Да се хване със земеделие без техника (с ралото и мотиката) за да си изкара прехраната.
  • 36 Механик

    73 2 Отговор
    Какъв подъл удар е нанесъл Путин на Европа, че не схващам?
    Значи "мудрите" евро-гейове си базирали отоплението на базата на евтин, руски газ и за това ,че са наложили хиляди ПОДЛИ санкции на Русия и Путин е виновен? Никак не схващам логиката.
    Газта на Русия ли е? На Русия е.
    Ако иска я продава, ако иска не япродава. Ако иска си вдига цените, или не е така?
    Евро-джендъри Сър!

    Коментиран от #45

  • 37 Евтина руска пропаганда

    6 47 Отговор
    Поредната руска хибридка.

    Коментиран от #106

  • 38 Тролчо

    66 3 Отговор

    До коментар #22 от "Емил":

    Емилчо чакам евтин американски газ от господарите ти - нали го обещавахте - къде го. Ти като русофоб защо не стоиш на студено и тъмно да не ползваш омразния руски газ и омразния ток от руски реактори а си включил компютъра си на този ток за да пишеш глупостите си.

    Коментиран от #42

  • 39 а немой с лошо

    55 2 Отговор

    До коментар #1 от "Предатели":

    По добре руснаци да живеят, отколкото да дондуркаме безплатно американски бази, които оставят само фекалиите си в нашите канали. Обещатията им бяха много, но се забравиха! От един х.й та се наденахме на 2 натовски пред разпад и брюкселски пред колапс от лакомия, която всеки ден им засяда! Както сме я подкарали, май ще окупираме депутатския бюфет да се изхранваме.
  • 40 Тракия

    49 3 Отговор
    Да проявим разбиране към щатско-турските марионетки в София, които умишлено саботират отношенията ни с Русия. От това зависят постовете им, все пак! 😜

    Разбира се, натовските избиратели да не се плашат !

    Всеки мургав евроатлантически избирател ще получи енергийна помощ. Е взета от данъците на българите, но все пак "помощ". 😜
  • 41 Eurosceptic

    47 4 Отговор
    Европа щеше да е фактор на международната сцена в съюз с Русия, но вместо това тя предпочита да е безгласна буква под американския ботуш!
  • 42 А ти от руски компютър

    3 26 Отговор

    До коментар #38 от "Тролчо":

    Ли пишеш?

    Коментиран от #47

  • 43 Путин

    2 27 Отговор
    Рекет даден, рекет приет. Расия, Расия!
  • 44 Българин

    64 0 Отговор
    Аз от статията някак си не схванах къде е Путин в тая каша? Путин ли ви затвори въглищните централи или ви затвори блоковете на Козлодуй? Зелената сделка Путин ли я налага или двете немски бабички рептилки?
  • 45 Джендъри

    54 1 Отговор

    До коментар #36 от "Механик":

    Така е той за това Путин е толкова лош за соросоидите че не иска да дава ресурсите на Русия на тях без пари а пък и ядрена държава е и не става да го нападнат и да му ги вземат както в Ирак, Либия и Сирия.

    Единственото което могат да направят е да плюят по него и да се мъчат да го сменят с някой джендър тяхна подлога който да им предостави ресурсите на Русия както нашите предоставиха златото ни. Е да ама пропагандата не може да излъже руснаците въпреки че плащат на хиляди тролове и медии - и сега мъкаа.
  • 46 Другари

    32 7 Отговор
    Другари, в тази територия живеят предимно русофили. Да направим общонационална стачка и с референдум да излезем от ЕС и НАТО. Да се върнем в СССР. Що не го направим, а?

    Коментиран от #48, #50, #64

  • 47 Тролчо

    39 2 Отговор

    До коментар #42 от "А ти от руски компютър":

    Не на китайски лаптоп захранван от руски ток - ти като русофоб защо ползваш ток произведен от руски реактори.

    Коментиран от #51

  • 48 Ами щото сме един файтон и то платени

    4 19 Отговор

    До коментар #46 от "Другари":

    Иначе не можем събра на избори и 1%
  • 49 Ender

    49 2 Отговор
    Най-смешното е, че Русия даже не си е мръднала пръста! По нареждане на САЩ си унищожаваме сигурните доставки на енергия и Европата ще фалира доброволно, не заради Путин, а заради САЩ и защото сме им мнохо верни съюзници! Дет се вика с такива приятели не ти трябват врагове....
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А китаеца ли го е измислил

    2 22 Отговор

    До коментар #47 от "Тролчо":

    Ти що ползваш ток който не е измислен от руснаците?

    Коментиран от #62

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 МалкоЛогика

    36 1 Отговор
    Путин ли ги би по главите да чакат на слънце и вятър? Мъдростта идва чрез страдание.
  • 54 Змей Горянин

    39 2 Отговор
    Вече виждам как белите, чистички и цивилизовани еврогейци започват скромно и с наведени глави да се редят на опашка пред К. РАна на Путин и да молят за газ и кюмур. Дано го заварят в добро настроение да молят за прошка за това, че толкова дълго време имаха нахалството да смятат, че струват повече от продуктите на храносмилането му, след като е изял една чиния с боб. Сега ще установят, че не било така - реалността доказа, че всички русофоби /западногейски и нашите потурковци/ струват по-малко от въпросните продукти.
  • 55 Всичко се връща тъпкано

    40 1 Отговор
    Ми нали Евро джендърите слушат краварите. Налагайте санкции, спирайте проекти, плюите по руснаците, предизриквайте ги и не търгувайте с тях. Е сега отоплението ще е лукс като в Бацестан.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 хахаха

    22 1 Отговор

    До коментар #20 от "Татко Махно":

    дори не знаеш, че това стихотворение е писано от Иван Вазов...
  • 58 Хари

    25 2 Отговор

    До коментар #18 от "Емил":

    И , как ще се справя Европа , че не се сещам изобщо. Я ни светни в тази евроатлантическа тайна
  • 59 СССР

    26 4 Отговор

    До коментар #50 от "Гражданин":

    Живял съм в СССР 10 години. Всичко беше супер, супер. С нетърпение очаквам да се върне. Особено в нашата територия, с нашето население.
  • 60 Сандо

    34 0 Отговор
    Факти,поместете поне една статия,в която да покажете истинските виновници - тия евроидиоти,настанени по кой знае какви критерии от кой знае от кого на върха на ЕС и невиждащи по-далеч от утрешния ден,в който получават парите си за поредното лобистко решение.И не си мислете,че високите цени на горивата са от полаза само за Русия,помислете преди да хвърляте кал.А въглища се произвеждат на много места по света,вкл. Европа,а и в Донбас например.Журналистиката задмина и най-древната професия.
  • 61 Мурзилът пак се възбуди

    5 37 Отговор
    Абе руски подлоги, вас кво ви топли това, че джуджакът се облагодетелствува лично докато разпродава богатствата на руската земя докато поданиците му едвам вегетират в мизерия и нищета?

    Коментиран от #66, #116

  • 62 Тролчо

    30 2 Отговор

    До коментар #51 от "А китаеца ли го е измислил":

    Че американците ли са измислили и тока бе - тока за твое сведение е открит а не измислен и даже не е открит от американците.

    Господарите ти освен да крадат от целия свят друго не могат.

    Коментиран от #67

  • 63 03 март 2020

    19 1 Отговор
    Република България / Министерство на енергетиката / 03 март 2020

    С над 40 % намалява цената на природния газ за България, обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Намалението е в резултат на преговорите между "Булгаргаз" ЕАД и ПАО "Газпром" за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база. До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари.

    "Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени", каза министър Теменужка Петкова. Съгласно постигнатите договорености между двете страни и условията на споразумението между "Газпром" и Европейската комисия.
  • 64 Русофилите дори не са ти схванали ирония

    5 17 Отговор

    До коментар #46 от "Другари":

    И са ти нашлякали плюсовете....ама толкоз имат в чутурата

    Коментиран от #76, #108

  • 65 mi6osp

    27 0 Отговор
    Причината за световната енергийна криза е, че Китай преди година излезе от епидемията, харчи постоянно големи количества горива и енергия , защото икономиката му работи с пълна сила, а всички други икономики по света продължават периодично да се гмуркат надолу. При това положение оцеляха само производителите и снабдителите с постоянни клиенти. На Путин основната заслуга е , че Русия остана в тази силно засегнала я криза един остров без недостиг на енергия. Важността на което ще проличи още тази зима . А тези клиенти, които запазиха дългосрочни договори с Газпром, ще останат филиали на този остров.

    Коментиран от #87

  • 66 Гневен

    46 0 Отговор

    До коментар #61 от "Мурзилът пак се възбуди":

    А теб какво те стопли това че отказахме Южен поток, АЕЦ Белене, затворихме 4 реактора в АЕЦ Козлодуй, плащаме скъп ток на "американските" ТЕЦ, отказахме дългосрочни договори за газ когато беше евтин.

    Малко ме интересува как живеят руснаците ама да обслужваме интересите на господарите ви станахме най-бедната държава в Европа. Сега и газът е скъп и токът е скъп заради продажници за които интересите на краварите са по-важни от българските.
  • 67 Айде по полека

    3 17 Отговор

    До коментар #62 от "Тролчо":

    Като е открит, а не измислен що не отидеш и ти да гребеш ток с кофи Ами чакаш някой да ти го произведе защото някой е измислил как да се произвежда...и не, не е руснак.

    Коментиран от #70, #74

  • 68 Тъй де

    8 12 Отговор
    Европейците са толкова лениви и мудни,че чак ми се гади.Разполагат с почти неограничени финансови средства, толкова ли не може да сондират по океани и морета в колониите си или в самите колонии,като Англия и САЩ,тръгнали да разчитат на Путин.
  • 69 Боб под юргана

    25 0 Отговор
    До сега беше търговия и газ имаше. Но след като Брюксел го направи политика по нареждане от Америка, газ започна да няма.
  • 70 Тролчо

    22 2 Отговор

    До коментар #67 от "Айде по полека":

    Е не е и американец този който е измислил как да се произвежда тока - пък и ток може да се произвежда по много начини. Вземи се ограмоти малко че си смешен.

    То само със соросоидни опорки не става - трябва и акъл
  • 71 Ми така кат стане

    0 25 Отговор
    Хахаха Европа ако ще до години ще развие технология,за евтина енергия,като я обхване криза и дойдат трудни времена ще намерят начин.Много от полезните изобретения са създадени в трудни времена изискващи решение,та освен Путин да си вкара автогол по тоя начин друго няма да направи.

    Коментиран от #75, #78, #81

  • 72 Адам

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Предатели":

    А Вие самите какви сте,не сте ли предатели.Много искате и тако и вако А??????
  • 73 Шшшш оу

    1 23 Отговор
    Американците самолетоносачите им са на ядрено гориво.Какво им пречи да направят 2-3 танкера на ядрено гориво и да доставят газ за Европа.Ама то и тва па стане никой няма да търпи на Кремъл шашмите.

    Коментиран от #79, #107

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Адам

    3 2 Отговор

    До коментар #71 от "Ми така кат стане":

    Ама на маняне.надай се у@ на пияна жена
  • 76 Руски език

    4 18 Отговор

    До коментар #64 от "Русофилите дори не са ти схванали ирония":

    Русофилистиците дори не знаят руски език. Големи смешници са завалийте.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 mi6osp

    6 1 Отговор

    До коментар #71 от "Ми така кат стане":

    Безпочвени фантазии. Трудно се развиват нови технологии, стотици и хиляди пъти по трудно новите технологии стават производства и започват да дават продукция.

    Коментиран от #82

  • 79 mi6osp

    15 2 Отговор

    До коментар #73 от "Шшшш оу":

    САЩ зиме нямат достатъчно газ за собствени нужди и правят масов внос на газ.

    Коментиран от #84

  • 80 Землянин

    0 23 Отговор
    Господа, русофили, другари мои, започвам русофилско анти сащ движение преди изборите, с мен ли сте, да изгоним веднъж завинаги тези чипирани джендъри от територията на Велико руска република България. Идната зима газът да е евтин....

    Коментиран от #83, #109, #117

  • 81 Енергетик

    18 1 Отговор

    До коментар #71 от "Ми така кат стане":

    Ами евтина енергия може да има само от термоядрен реатор а всички работят на основата на руско изобретение от 60-те години за термоядрен реактор. Казва се ТоКаМаК (съкратено от ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками) - за сега нищо по-добро не е измислено. Китайците са най-напреднали в разработката и след това са руснаците.

    Коментиран от #91

  • 82 Цъ цъ

    3 20 Отговор

    До коментар #78 от "mi6osp":

    Оу ако питаме ганьо требва да живеем още с ладите жигулите ламбите на газ и режима на тока по комунистко.И всеки да е кравар или овчар в ТКЗС то и да работи до припадък за грамота връчена от селския кмет.И след 45 години всичко това фалира щот комунягите са съпнати та нема на къде.То и смартфони те преди 20 години бяха фантастика па .....
  • 83 Антитрол

    12 0 Отговор

    До коментар #80 от "Землянин":

    Русофилско анти-сащ движение начело съссоросоиден трол до никъде няма да стигне.
  • 84 Я пак

    6 1 Отговор

    До коментар #79 от "mi6osp":

    Бре за тва ли Искаха да внасят в Европа но ги спря дългото разстояние и многото харч на дизел.
  • 85 Стига де

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха..":

    Те ще се поберат и в един.
  • 86 ттт

    19 1 Отговор
    Не разбирам - Русуя е виновна, че доставя газ нз Европа ли? Ами не я купувайте бе! Когато се зацовори за СП2, да бяхте започнали да сондирате край Антарктида, вече щяхте да доставяте.
  • 87 Да бе!

    16 1 Отговор

    До коментар #65 от "mi6osp":

    Какъв роля на Путин!? Още при Хрушчов беше известно, че Русия може да живее 200 години без да произвежда само като продава суровини. Путин прави точно това!

    Коментиран от #92, #93

  • 88 Дилп

    5 8 Отговор
    Другаря кашуткин милее за българите и за тва им бърка в джоба по дълбоко.Възхвалявайте си вожда и си плащайте умници.Аз ще карам дизел от преработено олио.

    Коментиран от #95, #105

  • 89 Матей

    19 2 Отговор
    Ами ще ви превземе Путин енергийно,колкото и да ви се не ще.На полша и Украйна кой им е крив ,че не са прави?Германия какво я обвиняват и Унгария,те са разумни страни и си гледат интереса ,не клатят феса на чичо Сам.
  • 90 Шокът предстои

    21 0 Отговор
    По законите на ЕС, Русия може да запълва СП2 само до половината, другата половина - за други доставчици. В тов направление, няма откъде да се намерят. Така, че като свие студът и от ЕС кажат "дайте повече газ", ще им отговорят "не, нямаме право".
  • 91 Смееех

    8 7 Отговор

    До коментар #81 от "Енергетик":

    Има подводни безспирни течения в световния океан при който ако се монтират турбини от ВЕЦ ще имаш евтина и не ограничена енергия.Европейците това го знаят но се туткат.В Исландия почти 100%от домакинствата енергоизточника са им топлината от вулканите им.

    Коментиран от #99

  • 92 Бре

    2 13 Отговор

    До коментар #87 от "Да бе!":

    Тя па при комунизма така произвеждаше,че тънеха в дългове и фалираха комундалите.За тва децата на дипломатите чакаха с нетърпение баща им комуниста да се сдобие с долари,за некоя Западна стока.
  • 93 mi6osp

    18 1 Отговор

    До коментар #87 от "Да бе!":

    Хъм, Русия днес е една от малкото държави в света, която ежемесечно прави пуск на вече над десет големи модерни завода и започва строежът на други петнадесет. Там върви поредната индустриализация след война, в случая след перестройка. Колкото до продажбата на суровини, в края на 2020 г. доходите на Русия от продажби на нефт,газ и нефтопродукти спаднаха под 15% от общия обем доходи от износ. И перото на суровините продължават да спадат за сметка на заводска и продукция.

    Коментиран от #96

  • 94 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 0 Отговор
    Инженерите бяха и са на ясно какво беше СИВ и кой командареше там. Не е случайно това, че всички мощности на "Топлофикация София" са изградени така, че при нужда могат да преминат от ГАЗ на МАЗУТ. Хубав-лош, но мазут си произвеждаме сами, а може да го транспортираме с ЖП цистерни до мазутните резервоари.
  • 95 mi6osp

    18 0 Отговор

    До коментар #88 от "Дилп":

    Цената на руския газ за България е изцяло българска заслуга. Преди година поискахме от Газпром прекратяване на дългосрочния договор и нов договор с формиране на цената както в Европа.
  • 96 Землянин

    14 4 Отговор

    До коментар #93 от "mi6osp":

    Че тя Русия винаги е била по-напред с материала, чувам сега почнали да развиват и изтока с милиони заводи, по-модерни от китайските, че да ги матират. И нови магистрали са почнали да строят 3 на брой по няколко хиляди километра. До 5-10 години ще станат най-развитата страна на планетата.
  • 97 Павел пенев

    23 0 Отговор
    Трябва ясно да се каже,че не машинациите на Путин, а машинациите на ЕС доведоха до положение сами да изядат горчивите плодове на собствената си наглост и нахалство.
  • 98 Анонимен

    19 0 Отговор
    Причината за енергийната криза е лицемерната погнуса която прогресивните еврогейци изпитват към въглеводородите комбинирана с кравешкия им възторг по ветрогенератори и фотоволтаици . Европа сама унищожава систематично базовите си мощности и закрива собствените си енергийни източници очаквайки чудодейно спасение от ВЕИ. Русия с нищо не е виновна . Газпром подава количества съгласно договорите . Европа и най-вече зелените талибани които са начело да си сърбат попарата . Зимата когато сметките ви за отопление се усвоят (ако го има изобщо ) да знаете у кого да търсите вината за това .
  • 99 Змей Горянин

    22 0 Отговор

    До коментар #91 от "Смееех":

    Ми, пробий си по-дълбока дупка в двора, направи си собствен вулкан и ще се сдобиеш със собствена термална енергия колкото щеш. Може даже да излезеш на енергийния пазар и тогава Путин няма да има на кого да си продава газът. Направо ще му фалираш цялата икономика. А, бе това, русофобите, що сте такива задръстени в умствено отношение, бе? У дупе ли сте правени, що ли?
  • 100 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор
    еееее гати!!!РУСИЯ ВИНОВНА ЧЕ ДАВА!!!!ГАЗ....РУСИЯ ВИНОВНА ЧЕ НЕ ДАВА!!!!ГАЗ...!!!!!!1ТЯ ТРЯБВА ДА ОСИГУРИ!!!!!!националната сигурност на полшъ и ъкрайнътъ????????????ПРИ ВСЕ , ЧЕ КОЗЯК ДИКТУВА!!!!!!!ТАМ.....555
  • 101 Турски поток

    14 0 Отговор
    Европа сама се простреля в крака.
    Много ще се радвам САЩ еничарите в БГ след еврото, зелената сделка, да имат милиони, но да нямат ресурс, с който да се топлят, защото ядререната енергетика ще е забранена, въглищата-забранени-поне във васалните държави, горите няма да се изсичат.
    Децата на Соросоидите и внуците им ще мръзнат в името на ЕС и САЩ.
    Не, те като предатели ще точат системите на други държави, а България ще има късмет, ако съседите си я върнат като част от Османската империя, поне Ердоган строи големи газопроводи с космически технологии и АЕЦ-ове, Южеген Поток, сори Турски поток.
    Как звучи Турски поток.
  • 102 ТОЧКАТА

    14 0 Отговор
    врътката я направиха америте , КОИТО ПРИНУДИХА ЕСъто да ПРОМЕНИ ЦЕНООБРАЗУВАНЕТО НА ГАЗЪТ!!!!!!!...2018 Г ЦЕНАТА СЕ ОБРАЗУВА БОРСОВО////СПЕКУЛАТИВНО/!!!!за разлика отпреди , когато бе ОБВЪРЗАН С ПЕТРОЛА И НА БАЗА ...ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ!!!!!!!!КОЕТО Е БАЗА!!!!! ЗА СТАБИЛНОСТ!!!!....това го направиха заради ,,очакванията,,!!!!!за ШИСТОВАТА РЕВОЛЮЦИЯ!!!!!!А ТЯ взе , че пропадна.
  • 103 ТОЧКАТА

    15 0 Отговор
    ООООО,ЕТО ЗАСЛУГАТА НА ПРОСЛОВУТИЯТ ТРЕТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ ОТ ЗАКОНИ!!!!!В ТОН ,,,САНКЦИИ НА РУСИЯ,,...СЕГА ТЯ ГО СПАЗВА!!!!!!!!!ЗАТОВА И ....МЪЛЧАТ,ГАДОВЕТЕ!!!!
  • 104 Ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Америка":

    Руският войник и Вашингтон щеше да опознае.
  • 105 Само питам

    10 0 Отговор

    До коментар #88 от "Дилп":

    И до кога с тоя дизел?Защо не си туриш перки на тавана и да караш с вятъра?
  • 106 Ха ха

    15 0 Отговор

    До коментар #37 от "Евтина руска пропаганда":

    А в Англия се редят за бензин както ние през 1990.Май и там е социализъм.
  • 107 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Шшшш оу":

    Ясно е ,че си неграмотен.Но защо и надрусан се обаждаш от коневръза?
  • 108 Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #64 от "Русофилите дори не са ти схванали ирония":

    Как се схваща ирониЙ?Защото аз схващам иронияТА?Разбра ли ме,неуки соросоиде?
  • 109 Умник

    5 0 Отговор

    До коментар #80 от "Землянин":

    Колко оригинално.По-добре направи Движение за защита правата на негрите в Арктика .
  • 110 Скри им шайбата

    13 0 Отговор
    - Г-н Путин, какво ще предприемем срещу санкциите?
    - Нищо, ще чакаме.
    - Но как?! Какво ще чакаме?!
    - Да дойде зимата...
  • 111 яко ни лъжат

    17 0 Отговор
    НИЕ СИ ЗАТВОРИХМЕ САМИ 4 РЕАКТОРА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ, САМИ СИ УНИЩОЖИХМЕ ЮЖЕН ПОТОК, САМИ СИ ЗАБРАНИХМЕ АЕЦ БЕЛЕНЕ. СЕГА ЛАЕМ ДРУЖНО ,ЧЕ ПУТИН НИ Е ВИНОВЕН И ТОЙ НИ Я УДАРИЛ ЯКО. А ИСТИНАТА Е ,ЧЕ НИЕ САМИ СИ ГО НАПРАВИХМЕ!!!!! НИКАКВА ВИНА НЯМА ПУТИН И РУСИЯ ЗА НАЩЕ ПРОСТОТИИ.
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Дедо

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш":

    остава и руснаците в 2021 да мислят така ...
  • 114 Един

    4 0 Отговор
    Чудя се защо след като Путин "с машинации" продава руски газ на западна Европа, защо този "велик"съюз ЕС не внася американски природен газ? Или пък от някъде другаде ! Дали няма да се окаже , че Америка ще стане пак велика , ама след като закопае Европа!
  • 115 pipi

    0 1 Отговор
    Вова ние отдавна не ги влучваме имаме си климатици
    и в бг не толкова студено споко
  • 116 Говедарския Хайван, пак за циври

    4 0 Отговор

    До коментар #61 от "Мурзилът пак се възбуди":

    Абе американски ( уринарни у с а д ки) , вас кво ви топли това, че некролога се опитва да се облагодетелствува лично ,щото бидон.ският му син се (на барба-лока) с едни мили.ярди за у-край.нската газопреносна мрежа и сега тя пресъхва.?
    Докато разпродават инфраструктурата на украинска земя и докато жалките и там поданици, там след Майдана едвам вегетират в мизерия и нищета, щото са си дали, разбираш ли душата на Краварския Дявол, също като и ти про-да ж нико
    Събирайки си центовете от земята подхвърлени от твоите Атлантически господари и продължаващ да Лаеш злобно, за тяхно благо, нали така пекинез о кан.
    Ей сега В. В. Путин почва да ги ликува ..
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 БОКОКРАД

    4 0 Отговор
    мръсника бойко съсипа българия енергийно - сега ни пробутва герджиков ЗА ДА НИ ДОВЪРШИ !
  • 119 Умният

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ти да видиш":

    Отлично казано!