Last news in Fakti

1 Септември, 2011 12:15 1 888 0

Причудливият епилог на един от най-големите шпионски скандали

  • ирак-
  • садам хюсеин-
  • шпионски скандал-
  • рафед алджабани-
  • curveball-
  • цру-
  • германското разузнаване-
  • дойче веле
Причудливият епилог на един от най-големите шпионски скандали - 1
Масов гроб в Дивания, на 130 км. южно от Багдад. Предполага се, че в него се намират останките на 800 кюрди убити по време на управлението на Садам Хюсеин / Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Агентът с конспиративния псевдоним Curveball e убеден, че е бил несправедливо третиран от сътрудниците на германското външно разузнаване BND. Бившият иракски инженер-химик, чието истинско име е Рафед Алджанаби, предава на тайната служба в навечерието на войната в Ирак през 2003 г. голямо количество информация. В отговор разузнаването започва да му плаща чрез фирма под прикритие по 3000 евро месечно. През 2008 г. обаче тайната служба решава да спре плащанията. Алджанаби, който междувременно живее в Карлсруе и вече има германско гражданство, е трябвало да върне и предоставения му за ползване Мерцедес.

Взривоопасни истини

Алджанаби обаче не се предава, а се обръща към съда, възползвайки се от обстоятелството, че фирмата под прикритие, която работи за разузнаването, му издавала удостоверения. За маскировка в тях се казвало, че работи в отдела за маркетинг като "асистент по иновативната реклама". Освен това от фирмата му издали удостоверение за ползване пред "Спестовна каса Карлруе", в което се казва, че трудовият му договор е със срок 15 години. Именно това удостоверение решава да използва Алджанаби пред Мюнхенския съд по трудовите спорове.

Бивш информатор съди тайната служба - това се вижда на съдиите толкова взривоопасно, че делото се гледа при закрити врата през февруари 2009 година. В крайна сметка се сключва арбитражно споразумение между бившия информатор и тайната служба. Рафед Алджабани получава еднократна компенсация в размер на 5000 евро.

Измислиците на информатора

Този епизод е причудлив епилог на един от най-големите шпионски скандали в най-новата история. Информациите на Алджабани за режима на Саддам Хюсеин са по същество чиста измислица. Американците обаче използват тези данни, за да оправдаят нахлуването в Ирак. След като впоследствие не са открити никакви оръжия за масово унищожение, САЩ на няколко пъти предприемат опити да пробутат "Черния Петър" на германското разузнаване.

Сега за пръв път германското разузнаване взе отношение по въпроса. "Вашингтон злоупотреби с нас, за да оправдае войната в Ирак", казва бившият директор на BND Аугуст Ханинг. Пред седмичника "Welt am Sonntag" Ханинг заяви, че правителството на САЩ е представило информациите на Curveball за доказана истина, въпреки че от BND многократно са предупреждавали, че се съмняват в истинността на твърденията му.

Според Ханинг Вашингтон планирал войната още от септември 2001 година. Две седмици след терористичните атаки на 11 септември в германското разузнаване постъпило писмо от американското ЦРУ с молба за предаване на цялата информация за Ирак, с която Германия разполага. ЦРУ проявило особен интерес към показанията на информатора на германското разузнаване под псевдоним Curveball, зад който се крие бившият иракски инженер-химик. Той пристига в Германия с молба за политическо убежище през 1999 година. Той привлича вниманието на разузнаването с изказванията си, че е работил за оръжейните лаборатории на Саддам Хюсеин. По-късно иракчанинът признава, че е лъгал.


"Признавам, че лъгах многократно"

Няколко високопоставени служители на германското разузнаване потвърдиха сега, че ЦРУ е било предупредено на няколко пъти и през няколко канала, че информацията от Curveball не е проверена. Директорът Ханинг дори писал до тогавашния шеф на ЦРУ Джордж Тенет. Въпреки всичко администрацията да Джордж Буш младши използвала показанията на информатора на германската служба, за да подготви войната в Ирак.

Преди няколко дни Алджанаби даде първото си интервю за германска медия. Пред "Welt am Sonntag" той призна официално, че е лъгал многократно. Направил го е, за да засили натиска над Саддам Хюсеин. Алджанаби разказва освен това, че години след войната в Ирак германското разузнаване все още искало да го изпрати в нелегалност. Това се дължало на факта, че през 2007 г. вестник "Los Angeles Times" разкрива истинското му име.

От BND посъветвали Алджанаби да промени външността си чрез пластична операция. Това можело да стане в Италия или в Гърция. Той обаче отказал. Алджанаби е убеден, че BND не е без вина за разкриването на самоличността му. Той смята, че германското разузнаване е издало тази информация на ЦРУ, откъдето вероятно тя е станала достояние на пресата. За Алджанаби това е поредният повод да се замисли над въпроса дали да не заведе нов иск срещу тайната служба.

   
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА