Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 16:00 3 841 69

Румен Овчаров: Спряхме проекта "Белене" по безобразен начин

  • румен овчаров-
  • аец белене-
  • енергетика-
  • газ-
  • криза-
  • цени-
  • ток

Още дълго ще сърбаме оставените от Борисов бомби в енергетиката, заяви пред "Епицентър" бившият енергиен министър

Румен Овчаров: Спряхме проекта "Белене" по безобразен начин - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

- Ще мръзнем ли тази зима, г-н Овчаров? И, ако мръзнем – защо, защото „Топлофикация“ ще спре заради високите цени на газа, или ние сами ще изключим парното в къщи заради тези цени?
- И в единия, и в другия случай ще бъде студено и ще се оцелява трудно. Европа, а и целият свят, изпадна в ситуация, в която не са били. В Китай цели региони са на директен режим на тока. Но преди всичко е важно да видим причините, а те са както в национален план, така и в европейски. В европейски план причината е несъстоятелната политика, която води Европейският съюз. Имам предвид опитите да решава дългосрочни проблеми с краткосрочни, палеативни, неустойчиви мерки.

- Какво точно имате предвид?
- Преди всичко проблемите на климата и начина, по който ЕС се опитва да ги реши.

- Какви са лостовете, които използва ЕС?
- Иска да намали въглеродните емисии и в същото време да гарантира енергийната сигурност. Само че и двете неща ги прави с псевдомерки. Първо, намаляването на въглеродните емисии го прави през т.нар. Зелена сделка, която предвижда крайно неустойчиви решения, ефектът от които се видя сега през лятото – в първия кризисен момент тя просто се разпадна. Второ, решаваме въпроса за енергийната сигурност чрез въвеждането на пазарни принципи в сферата на естествените монополи, аз го наричам псевдолиберализация на пазара. Защо псевдо, защото не създава нито конкуренция сред производителите, а още по-малко – възможност за избор сред потребителите. Като резултат ние нямаме нито повишаване на качеството на услугата, нито намаляване на цената на енергията, а точно обратното.

- Каква е ролята на Зелената сделка?
- Тя е изключително небалансирана и предвижда енергетика само на основата на възобновяеми енергийни източници. Природният газ е включен там само като временно гориво в един кратък период от време. Въглищата са тотално изключени, ядрената енергетика не е подкрепена на принципа, че всички бъдещи източници на енергия не трябва да създават вреди.
Трябва да добавим към това и псевдодиверсификацията, която няма никакъв практически смисъл освен изтласкването на Русия от европейските енергийни пазари. Без мисъл на каква цена и с какви ресурси ще стане това.

- Малките модулни АЕЦ, предлагани от САЩ, може ли да бъдат решението на нашите енергийни проблеми за бъдеще?
- Преди две седмици американският министър на енергетиката беше в Европа и заяви, че в Централна и Източна Европа има пазар за над 23 трилиона долара за чиста енергия. Разбирате, че Съединените щати няма как да изпуснат такъв пазар, затова сега те се опитват да се върнат на пазара на ядрената енергетика чрез т.нар. модулни реактори. Но те още не са направени в САЩ. И тази схема, чрез която правим 12 реактора, за да получим мощност от 700 мегавата и това го правим на една огромна площадка, малко си губи смисъла. Модулните реактори имат смисъл, ако могат да бъдат дислоцирани в отделни региони, за да гарантират регионалното електроснабдяване. Още по времето на социализма се разглеждаше въпроса за изграждане на атомна централа за топлоснабдяване на София. Това щеше да бъде точно такава модулна електроцентрала. Но в днешната обстановка, с тази терористична заплаха аз не мисля, че можем да „нацвъкаме“ малки АЕЦ около всяко село.

- Защо газът в Европа стана толкова скъп? Защо цената му се увеличи път пъти?
- Неустойчивите решения, заложени от ЕК, сработиха тази година. Най-напред европейските компании, които доставят природен газ, си направиха криво сметката. В края на зимата, която беше дълга и тежка, те – вместо да купуват газ от пазара, решиха, че ще използват по-евтиния, който бяха нагнетили в хранилищата си м.г., защото мислеха, че като дойде пролетта, цената на природния газ ще падне. И изпразниха хранилищата. Но, когато дойде пролетта, започна бумът по възстановяване на икономиката в Китай, цените на природния газ скочиха три пъти и контейнерите с втечнен природен газ вместо за Европа, заминаха за Китай.

И Европа се оказа и с празни хранилища, и с двойно по-висока цена на природния газ. През лятото пък се оказа, че няма вятър и Германия, въпреки че има 60 000 мегавата вятърни централи (АЕЦ Козлодуй е 2000 МВт), имаше дни, в които от тези 60 000 работеха само 1000 МВт и то само 4 часа на ден.

Така още в средата на лятото Германия се оказа в тежка енергийна криза. Всички хукнаха да купуват газ и да произвеждат ток от газ, цената на газа стана невъзможна. И се оказаха в тази перфектна буря, която сами си създадоха. И се сетиха, че имат въглищни централи. И самата Германия сега произвежда ток от въглища, защото няма газ. Цената на въглищата обаче също скочи от 90 USD/тон до над 200.

- Трябва ли да изключим тогава нашите въглищни централи?
- Българската енергетика е замислена така по времето на социализма, че АЕЦ и ТЕЦ на местни въглища да осигуряват базовото натоварване, ТЕЦ на вносни въглища (ТЕЦ Варна)- подвърховите товари, а ВЕЦ - върховите. Ние не случайно имаме 2700 мегавата водна енергетика. В случая на спиране на ядрен блок, той трябваше да бъде моментално компенсиран от ПАВЕЦ-Чаира. Тази схема обаче отдавна не съществува.

Но като говорим за въглищни централи – някой трябва да направи една ретроспекция на бомбите, които остави Борисов за 12 години в енергетиката. Тези проблеми ще ги сърбаме не само сега, а още дълго.
Те пропуснаха да дерогират спирането на комплекса „Марица Изток“. Когато трябваше да преговарят и да се договорят, те си мълчаха. И се съгласиха на извеждането им през 2025 г. Само че това е утре. С какво точно ще произвеждаме електроенергия в България, след като спрем комплекса „Марица Изток“!? Аз не виждам никакви ресурси. А по-тъжното е, че тези ресурси ги няма и в региона. В момента все още България покрива дефицита в региона. Този дефицит е около 2000 мегавата. Докато работеха двата блока в Козлодуй, ние успявахме да покрием този дефицит и в България цената беше около 200 лв. за мегават/час. Когато спря един блок в Козлодуй, се оказа, че вече няма кой да покрива този дефицит и цената на тока и в България, и в региона стана двойна.
Другото наследство на 12 години ГЕРБ в управлението е дълговият капан в енергетиката.

- В какво се изразява той?
- НЕК има над 4,1 млрд. лв. задължения. „Булгартрансгаз“ има над 2,6 млрд. лв. задължения, „Марица Изток“ - над 1,4 млрд. лв., БЕХ – над 1,15 млрд.лв., макар че има и вътрешни вземания за над 3 млрд. лв. Тези вътрешни вземания са от „Топлофикация – София“, от НЕК, от ТЕЦ „Марица Изток 2“ и да чакаш да се върнат е като да чакаш от умрял писмо. Особена опасна е ситуацията с „Топлофикация – София“. Там задълженията към БЕХ са за над 700 млн. лв., отделно към „Бургаргаз“ - над 130 млн. лв. И г-жа Фандъкова си щрака с пръсти и мисли, че всичко ѝ е гарантирано. То ѝ е гарантирано, обаче някой ще трябва да плати на „Газпром“ сметката за газа. И аз се чудя как това ще се случи при тези цени на газа в момента.

- Какво следва от тези задължения за милиарди?
- Следва, че част от дружествата в нашата енергетика са във фактическа несъстоятелност. Преди всичко „Топлофикация София“, която има 70 млн. лв. активи и над 800 милиона – дългове. Ето това е бомбата, която е заложена от ГЕРБ!
Неизграждане на връзката с Гърция е следващата заровена от ГЕРБ мина. В момента тя щеше да ни даде възможност да доставяме малко повече азерски газ, който в момента е два пъти по-евтин. А е по-евтин, защото цената се образува по старата формула – с петролните продукти. В Турция действа същата формула и цената е двойно по-ниска.

- Може ли да кажем какъв процент от нашите енергийни проблеми имат доморасъл характер и колко са привнесени отвън?
- Нашите проблеми са комбинация от двете. Първо, цената на природния газ до голяма степен се определя от спот пазарите в ЕС. Но въпросът е кой ни накара преди две години да променим договора си с „Газпром“.

- Спомням си, че точно на 3 март 2020 г. Бойко Борисов като премиер обяви, че вече ще плащаме с 40% по-евтин газ.
- Тогава спот цените на газа бяха много ниски. В нашия предишен дългосрочен договор с „Газпром“ цените на газа бяха базирани върху цените на петролните продукти за 9-месечен период назад. Това не допускаше такива флуктоации, каквито имаме сега. Само че тогава, отново по чисто политически причини, за да лишим „Газпром“ от основното му предимство при сключването на дългосрочни договори, ние решихме, че ще доставяме газ предимно на базата на цените на спот пазарите. Съединените щати ще доставят втечнен газ и всичко ще е наред. Тази година износът на САЩ на втечнен газ се е увеличил с 42% т.г., но вносът му за Европа е намалял с 15%., за Китай обаче се е увеличил с 26%. И какво стана? Принудиха ни да се вържем със спот пазарите и с терминалите за втечнен газ, но ние в този момент останахме без газ, защото САЩ решиха да отидат там, където цената е по-висока.

И сега Европа иска Русия да достави още газ. Русия си доставя договорените количества – увеличила е доставките с 20% в сравнение с 2020 г., само че това не е достатъчно, защото потреблението е значително по-високо.

Между другото и Норвегия не бърза да си повиши доставките. Макар че Норвегия доставя 70% от количествата си газ на спот пазара (т.е. по най-висока цена), докато Русия доставя само 10% от своя газ на спот пазара. Хората си правят сметката, не са като нас, които се влачим след политическите интереси на една или друга велика сила.

- На целия този фон – чака ли ни режим на тока?
- Не искам да съм лош пророк. Има много голяма опасност – в момента товарите се движат между пет и шест хиляди мегавата, но зимата започва и товарът ще стане между шест и седем хиляди мегавата. В момента работим без един от блоковете на „Козлодуй“. Слава Богу, че заваля дъжд и стабилизирахме водните ресурси, защото и в тази посока ГЕРБ ни бяха заложили бомба. Те изразходваха огромна част от водните ресурси и то точно в периода, когато имаше най-малката нужда да ги използват – през пролетта. НЕК има приходи, увеличени с 1300% в сравнение с м.г. от използване на водни ресурси през първата половина на годината. Сега благодарение на валежите връзваме енергийния баланс на страната. След 15 дни ще въведем обратно в действие Шести блок. Въпросът обаче е, когато се повиши натоварването през зимата с още 1000 – 1200 мегавата и стигне 7000 мегавата, ние вече ще бъдем на ръба и не само няма да можем да изнасяме електроенергия в региона, но трудно ще покриваме и вътрешния си баланс.

Надявам се, че няма да стигаме до режим на тока – има достатъчно резерви в страната. Като основните ни резерви, са преди всичко водните. Без „Марица Изток“ въобще не е възможно да се покрие електропотреблението в България, точно така, както и без АЕЦ „Белене“ в бъдеще.

Всъщност това е следващата мина, оставена от ГЕРБ - престъпното отношение към ядрената енергетика. Казвам на това „Престъплението Белене“. Сега вече виждаме какво щеше да бъде състоянието на българската енергетика, ако имахме АЕЦ „Белене“.

Ние обаче предпочетохме да спрем проекта по един безобразен начин – без да проведем преговори с руската страна, да бъдем осъдени на арбитраж, да платим 600 млн. евро и да имаме на площадката оборудване за само 200 млн.евро.

И пет години никой да не се интересува къде е и защо не е доставено останалото оборудване за 400 млн.евро. Не пита и прокуратурата, защото трябва да пита Бойко Борисов и министрите му.

- В момента бизнесът плаща много високи цени на тока, но в същото време нашата индустрия е немодернизирана – ние харчим два пъти и половина повече ток за производството на единица продукция от средното за ЕС. Това не е ли още един голям проблем – остарелите технологии?
- Тази индустрия е толкова модернизирана, колкото я модернизират собствениците ѝ, тя е частна. Държавата все пак направи много, за да има бизнесът по-ниски цени. Това не се случва от само себе си. Държавата плаща и емисиите на американските централи и загубите на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Що се отнася до компенсациите - три са посоките, към които трябва да бъдат насочени те.

Първо, трябва да са насочени към 600 000 небитови потребители, изхвърлени от ГЕРБ на свободния пазар. Какво ще правят там училища и болници само Бойко Борисов знае.

Второ, трябва да са насочени към ползващите природен газ – и битови потребители, и бизнес. Те в момента поемат големия удар от увеличението на цената на природния газ.

Трето, трябва да се реши какво се прави с „Топлофикация – София“. Защото, когато дойде зимата и „Топлофикация – София“ продължи да не си плаща сметките, директно удря по „Булгаргаз“ и неговата невъзможност да плати сметките на „Газпром“.

Никой не дава газ, без да си платил. А без това над 400 000 потребители в София остават без топлоенергия. И безхаберието на столичната кметица и всички около нея, които 4 – 5 години приказват за изграждане на нови комбинирани високоефективни мощности, както и за цялостно модернизиране на съществуващите мощности в София, но не правят абсолютно нищо, си е просто престъпление.

- Добре, а може ли държавата при съществуващите изисквания на Европейския съюз и действащото законодателство в страната
да се намеси в уж работещата пазарна икономика?
- Чл.21, ал.1, т.12 от Закона за енергетиката дава възможност на КЕВР да приема и прилага методика за цените на търговеца от последна инстанция, което заедно с правомощията на министъра позволява формирането на енергиен пул, с който да се решат проблемите с цената за над 600 000 небитови потребители на ел.енергия. Чл.24, ал.1, т.1,2,3,4 задължават КЕВР да следва принципите за справедливо разпределение на икономическите последици от либерализацията, балансирано изменение на цените за краен клиент, мерки за снабдяване на клиентите с ел.енергия и природен газ при изцяло съпоставими, прозрачни и обективни цени. Това заедно със задълженията на министъра по чл. 72а, ал.1, т.1 да изготви превантивен план за действие с мерки, необходими за отстраняване или предотвратяване на идентифицираните рискове дава възможност на държавата да реагира. Друг е въпросът дали министъра и КЕВР знаят как и искат ли да го направят.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 42 Отговор
    Белене няма лиценз,няма и специалисти.По лесно и бързо е да се разшири Козлодуй.

    Коментиран от #5, #6, #8, #9, #20, #44

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 27 Отговор
    защо не си в затвора
  • 3 ами

    55 4 Отговор
    И закрихме два действащи и модернизирани енергоблока за кефа на Съюза , или някой от съюза и за финансовото облажване на Пръмовица. Сега ко праим ?!
  • 4 бааааси

    23 40 Отговор
    Сега и Р.Овч ще ни поучава ... Баааси наглеците

    Коментиран от #65

  • 5 софе шкембе

    34 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Това не е скара за кебапчета да я разносиш насам-натам бе.
  • 6 мдаааа

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да те разшират манафете ...
  • 7 Вальо Топлото

    11 25 Отговор
    Чака парички тая квадратна червена глава.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    КЕВР мафията убиха ГЕОРГИ ДИЧЕВ ИНЖЕНЕР В АЕЦ КОЗЛОДУЙ по времето на НДСВ
    когато глав секретар
    на
    МВР
    беше
    БОЙКО БОРИСОВ

    Коментиран от #29

  • 9 Хи хи

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Подкрепям те напълно този път.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този е

    11 24 Отговор
    Най-богатия олигарх в България
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 моргенщайн

    46 3 Отговор
    Меглена Кунева трябва да бъде вързана за единия крак на покрива на закритите от нея блокове в Козлодуй! Докато монтират платените от нас блокове за Белене!
  • 15 Валентин

    67 5 Отговор
    Може да ми говорите какво щете, но като чета Овчаров виждам стратегическо мислене и познание, които са непривични за болшинството БГ политици. За това и всички го мразят. Искат си проста тиква, мутропитеци, и прехвалени герои, а зубърите от училище като Овчаров им напомнят какви некомпетентни нищожества са.

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    50 5 Отговор
    Въпреки черния пиар, който американското посолство и служби изливат Овчаров е прав.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    45 2 Отговор
    Проваля на нова ядрена централ или реактор беше от полза за американските Марици... Бай ганю е тъп... Чекмеджетата още се пълнят...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 1-20

    3 25 Отговор

    До коментар #15 от "Валентин":

    Стратегическото мислене ще продължи само докато вземе властта. После ще има чакай малко...
  • 24 Боже пази ни

    31 0 Отговор
    Защо ще правим и пускаме нови реактори,а затворихме онези които бяха след основен ремонт и по последни изисквания и критерии направени?
  • 25 ДДТ

    36 1 Отговор
    Ами човекът каза всичко както си е. Това е положението независимо дали ни харесва ли ни ли не Р. Овч. Къде са новите "есперти"?
  • 26 ИНЖ

    8 28 Отговор
    Абе стига с тая дъвка "Белене"!!! Пуснете акциите на борсата и да видим кой ще ги купи!? То ако е бизнес Държавата да ти изкупува тока!? И аз искам така - да произвеждам някаква продукция и Държавата да ми я изкупува за 50 - 60 години!!! ;-)

    Коментиран от #49, #62

  • 27 Българина

    26 1 Отговор
    за всичко е на 100 пр прав. за тези които се съмняват, предлагам да плщат тока от веи и американските централи, останалите балъци да плщаме тока произведен от Козлодуй и Тец2!!!! а относно щетите за енвегериката на България от БМБ, ще ги гледаме докато не се построи Белене и не се пусне ЮЛ. лошото е че й да обесим БМБ което заслужва ням да оправи нещата, но ще е за урок на бъдещи еничари!
  • 28 Мунчо Радев

    6 28 Отговор
    Р. Овч. Е най-големия крадец на прехода...

    Коментиран от #56

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българина

    25 0 Отговор
    пенсинните фондове да инвестират в Белене, както Норвежките в глобул и щешките в Чез! стига са инвестирали в чужди държави. Няма АЕЦ на загуба по света, ако има е затворена! ами всички са затворени по политически не по финансови причини
  • 31 mi6osp

    24 1 Отговор
    Дълго ще сърбаме горчивата попара от управлението на калинките. За 12 години управление не беше планирано, заложено и построено нищо, което да осигури съществуването на България в бъдеще. Така станахме държава без бъдеще.
  • 32 ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

    0 15 Отговор
    НАРОДА СИ КАЗА ДУМАТА.....Р.ОВЧ НЕ ЗНАЕ ЛИ...ИЛИ НЕ МОЖА ДА СА НАГУШКА
  • 33 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    2 10 Отговор
    АААА, СУПЕР СИ НИ Е ТАКА.....С ТИЯ ЦЕНИ НА ТОКА, БЪРЗО ПЪЛНИМ ШКАФЧЕТА
  • 34 ГОСТ 1

    4 17 Отговор
    Според Овчар Руменов все някой друг е виновен за кризата в енергийния сектор в момента, като забравя собствената си некадърност и слагачество в полза на Газпром, Росатом и други руски фирми когато беше министър. Ами протежето му Вальо топлото помните ли? За щастие повечето хора не забравяме неговите безобразия от онова време. Надявам се, че разумът ще надделее и такива като него никога повече няма да бъдат министри.
  • 35 ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

    1 14 Отговор
    НАРОДА ДОРИ НЕ ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА.....Р. ОВЧ. НЕ ЗНАЕ ЛИ
  • 36 Кочо

    8 2 Отговор
    Румба, ко та пука проекта Белене Ве пич? Ей на, изплатена от кои години АЕЦ Козлодуй, а тарикатите продават токът от нея навън, докато примерно бизнесменът Пръцков се чуди как да си плати сметката? Ко викаш, да им построим още една АЕЦ на тарикатите, та още повече ток да продават, а ние щастливите и честитите да я изплащаме доооооокато не ни отърве от това тегло действието на ваксините?
  • 37 Един ден

    21 2 Отговор
    със свещ ще го търсите Овчаров, но ще е късно
  • 38 kjl

    30 1 Отговор
    Не може да му се отрече, че е експерт и разбира какво говори. Тъжната истина за българската "демокрация" и свободен пазар. Тридесет години кражби, разпродаване на изграденото от предишния строй, превърнато в скъпи коли, скъпи имоти и "глезенето" на красиви жени. Първенющина най-висок клас. Дадохме власт на неграмотната простащина и сега ще си сърбаме попарата.

    Коментиран от #59

  • 39 радев

    15 1 Отговор
    Така е но тиквата и доганчо са още на свобода!
  • 40 kjl

    8 0 Отговор
    "или ние сами ще изключим парното ( в къщи ) заради тези цени"
    Журналистиката ни също удря дъното!!!! Вкъщи се пише слято в този случай!!!! Палиативен се пише с ( И ), а не с Е ( палеативен!!!) Мъка, мъка, мъка ....
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Република

    0 20 Отговор
    Р Овчаров трябваше много отдавна да е в затвора както и главния приватизатор от Драгалевци черния мавър
  • 43 не може да бъде

    22 0 Отговор
    Сега,който не е разбрал-при пазарната икономика фалират не нечестните и мошениците ,а неподготвените и глупавите.Не искам да правя характеристики на Овчаров и Бойко -разликата между тях вече я направи действителността.Който все още не е разбрал за какво става дума предстои да разбере,при това по трудния начин и при това неизбежно!Няма -не искам ,няма -недей!Това са бомбите със закъснител на г-н Бойко!
  • 44 Обективно

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    То ,бай тошо ако мислеше като тебе, никога нямаше да има атомна централа в България.
  • 45 Северозапад

    17 0 Отговор
    Грешен адрес, колега. Този въпрос е към кукундрелата Кунева и към Сюлейман Паси. За които, между другото, Буци се кълнеше, че ще ги вкара в затвора!
  • 46 Софиянец в повече

    17 1 Отговор
    В тази връзка се сещам за едно изказване на другаря Борисов от 2009 година - "Ако не построим АЕЦ Белене, икономиката ни ще колабира". Един път да не излъже - а пък точно той спря проекта Белене!
  • 47 ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

    1 12 Отговор
    АМА БСП КОМУНЯГИТЕ НЕ ДА ЧУВАЛИ ЗА НЕГО...ЩО ТАКА БЕ КОМУНДЕТА
  • 48 ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

    1 11 Отговор
    КВО ША КАЙШ....ДРУГАРЮ ОВЧАРОВ
  • 49 Сандо

    16 2 Отговор

    До коментар #26 от "ИНЖ":

    Ако имаше ум на инж щеше да знаеш,че АЕЦ-овете не са обикновена фирма.Но то и един юнак от Банкя беше решил,че управлението на държава е като управлението на охранителната му фирма и затова ни докара до това дередже.
  • 50 Колония БГ

    8 2 Отговор
    Що се пените, бе?
    Каквото кажат от козяк тва ще стане. Точка.
  • 51 Мародер

    3 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ИМАШЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ - и рапраните бяхте против...
  • 52 инж ут сйелу

    2 11 Отговор
    Целият "проект" за АЭС Белене е безобразие.
  • 53 РЕФЕРЕНДУМА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ИЗПЪРЖИ БСП

    0 5 Отговор
    ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРИ
  • 54 Алчна мутра БЪЛГАРОУБИЕЦ

    1 8 Отговор
    Аре Румба плямпай още малко че и ти ще си с нас в райран костюм.
  • 55 питам аз

    1 5 Отговор
    Хамелеонката от Крушовица като се домъкна при теб от СДС пристана ли ти Румба?
  • 56 БСП на Бунището

    4 10 Отговор

    До коментар #28 от "Мунчо Радев":

    Само 26 милиона открадна Р.Овчарое от ТЕЦ Бобов дол и го осъдиха на две години Условно без да връща откраднатото,защото дъщеря му ги била похарчила по екзотични дестинации....Директора на ТЕЦ а и той откраднал 24 милиона икрайния резултат е ТЕЦ Бобов дол е с дълг 50 милиона,дъщерята на Румен Овчаров е кандидат за депутат от БСП ,а той самия е в ИБ на БСП.....Рашков пасти да яде с неговите 19 имота и 700 хиляди в акции....
  • 57 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    1 6 Отговор
    и радев е голяма лимонка!
  • 58 Набор

    1 7 Отговор
    До като този и като този са живи нищо хубаво не ни чака

    Коментиран от #66

  • 59 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 8 Отговор

    До коментар #38 от "kjl":

    Нa тoзи "пaрaшутиcт" първaтa му рaбoтa e ПAРТИEН CEКРEТAР НA EНEРГOПРOEКТ...интeрecнoтo e, чe цялoтo пaртийнo бюрo e билo прoтив тoвa нaзнaчeниe нa дoвчeрaшния cтудeнт от Москва и в "рeзултaт" пък 2 гoдини пo-къcнo е издигнат за зaм. глaвeн дирeктoр...ха-ха-ха. "Смърт на фашизЪма свобода на народа!"
    "Петилетката в съкратени срокове!"
    “Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари”
  • 60 Курбанколи Пардимагомедов

    9 0 Отговор
    Въпреки , че не харесвам Инкасатора,в това интервю на 100% е прав.Абе опитват се да ни направят толкова зелени, че чак да позеленеем.Господ да ни пази от психопатите в Брюксел,слуги на са....та.
  • 61 Госあ

    7 1 Отговор
    Браво Овчаров ! Още си с акъла си. БСП са единствената алтернатива.
  • 62 Госあ

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИНЖ":

    Беей бе ! И защо не я пуснат , А ? Аре де. Китай и Русия казаха, че ще я вземат. Китайците и за железницата проявиха интерес, ама подлогите не дават.
  • 63 Обективен

    2 5 Отговор
    Германците имат 60 000мгвт от възобновяеми источници на нас ни трябват само 6 000мвт и то през зимата. Ако бяхме работили по-въпроса през годините, вместо да спорим кое е по-добро, старото или новото, отдавна да сме забравили за проблемите в енергетиката. Овчаров не е прав, защото политическият слугинаж, го започна неговата партия та до ден днешен. Ако имахме политици, които могат да усетят посоката на вятъра в енергетиката и спазват световните тенденции сега нямаше да има никаккъв дефицит на ток и никакви проблеми с опазване на околната среда. Да продължават да умуват още и да вървят срещу бъдещето и да чакат времето да се обърне назад, но такова нещо никога няма да стане... На такива изкуфели политици не трябва да се дава трибуна.

    Коментиран от #64

  • 64 Има логика

    1 4 Отговор

    До коментар #63 от "Обективен":

    Да сме правили възобновями енергоизточници по 300мегавата на година за 20г. = 6000мегавата. Загубените пари през годините за Белене и за плащане на въглеродните емисии надвишават значително себестойноста на екологичните централи. Прост народ слаба държава.
  • 65 православен

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "бааааси":

    не бе слушай твоя кумир тиквоний той право дума, ба..си дебилите има в България
  • 66 православен

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Набор":

    напротив все по изрои се появяват и все по-зле става, нима не виждаш, с тия брюкселски изроди и слугинажа им у нас та до там
  • 67 черния

    2 3 Отговор
    Единственият начин да се построи АЕЦ Белене, бе да се завърши започнатото 1980 година. Но то щеше да струва само 1 млрд долара и почти нищо неможеше да се открадне. За това тоя на снимката ПОДАРИ реактора на Руснаците и РАЗРУШИ вече построеното( около 75% завършена централа).
  • 68 Пътуващ

    1 0 Отговор
    Нормално за Бантускотия да се затрива всяко нещо читаво и полезно за страната ни...жалко че не случихме на нормални управляващи а все се натрисаме на СКОТОВЕ с техни прокси партии от полускотове
  • 69 Р Овч!! Белене ви беше голямата далавера

    2 0 Отговор
    Зада ви отрежат вас от Строежа, решиха да спре и строителството на централата!! Бяхте се впили да смучете яко от строителството на тази централа! Ако се до строи, вас Червените Шамани не трябва да ви допускат да стъпвате там! И ти и ГОЦЕ и всички от Червения спектър на Енергийната Мафия!!