Last news in Fakti

20 Октомври, 2021 19:50 3 981 43

Тема на ФАКТИ: Трябва ли българският президент да бъде и законотворец? Гледната точка на адв. Емил Георгиев

  • тема на факти-
  • президент законотворец-
  • адв. емил георгиев

Изключително важно е да се разбере, за да не се спекулира, че не става въпрос за лансиране на идеята за установяване на президентска или полупрезидентска република, а за възможност българският президент да входира законопроекти в Народното събрание и да предлага изменения и допълнения по вече действащи закони

Тема на ФАКТИ: Трябва ли българският президент да бъде и законотворец? Гледната точка на адв. Емил Георгиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кампанията за президентските избори започна скучно, с клишета, походи и фалшив патриотизъм. А също така и с изказвания по актуални теми, нападателни препратки към минали постъпки на един или друг кандидат за президент и нищо градивно.

В този смисъл в България кандидатите за президент са лишени от възможността да се съревновават в полето на политическите идеи. И няма по-добър от момент от текущата кампания, за да бъде повдигнат и дебатиран въпросът: Трябва ли българският президент да бъде и законотворец?

Изключително важно е да се разбере, за да не се спекулира, че не става въпрос за лансиране на идеята за установяване на президентска или полупрезидентска република, а за възможност българският президент да входира законопроекти в Народното събрание и да предлага изменения и допълнения по действащи закони, които да се дискутират и гласуват от народните избраници, ако се въобще се стигне дотам. Дори напротив, ако българският президент получи такава опция, то пробутването на идеята за смяна на републиката с парламентарно управление с президентска такава вероятно ще спре.

В понеделнишката си анкета нашата медия бе задала следния въпрос: Трябва ли българският президент да има право да предлага законопроекти на Народното събрание? 78% от гласувалите са отговорили с "да".

Позицията по този въпрос ще помогне много, за да се доизясни и профилът на всеки от кандидатите за президент на републиката ни.

А за да дадем начало на дебата, от ФАКТИ потърсихме за мнение адв. Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки", който изрази личната си позиция по въпроса: Трябва ли българският президент да бъде и законотворец? Освен това той надгради мнението си по темата и с допълнителна идея, която можете да прочетете в редовете надолу.

Ето и мнението на адв. Георгиев:

"Ако бъде гласувано право на законодателна инициатива на държавния глава, на президента на републиката, което задължително би преминало през Велико народно събрание, тъй като се променя балансът на властите у нас, това би внесло много сериозна промяна, тъй като президентската институция ще придобие много, много по-различен облик и много по-различни правомощия от тези, които са ѝ дадени от настоящата ни Конституция.

В България президентската институция е доста особена, тя е извън всички останали власти - изпълнителна, законодателна и съдебна, но има отделни конкретни правомощия, които са свързани с всяка една от тези власти. В очите на тогавашния конституционен законодател - последното Велико народно събрание, е преценено, че това трябва да ѝ бъде дадено като правомощия", започна той.

"На мен не ми е известен модел, установен извън България, където държавният глава да има право на законодателна инициатива, като това се отнася и за онези управленски системи, които са известни у нас като президентски републики. Например САЩ, Франция или Република Турция. Може би това е така, защото в тези президентски републики има много пряка връзка между държавния глава и изпълнителната власт. Много често тя се назначава от него. Разбира се, нуждае се от някакво парламентарно одобрение, парламентът има възможност евентуално да избере друга администрация, различна от президентското, какъвто е случаят с Франция и Турция.

Ако в тези президентски републики самите президенти имат идея за законодателна инициатива, те използват механизмите или на инициативата, която има изпълнителната власт, или там, където е предвидено определен брой народни представители да могат да инициират законодателно изменение", уточни адвокатът.

"Обобщено, аз категорично бих се противопоставил на една такава идея на президента да му бъде дадена възможност за законодателна инициатива", заяви адв. Емил Георгиев.

''Много лесно мога да си обясня мотивите зад една такава идея, а именно много лошото представяне на Народното събрание като законодателна власт в последните месеци от настоящата година, а и в годините отпреди това, когато уж имаше някакви по-стабилни парламентарни мнозинства, които се сформираха. Достиженията им са повече от съмнителни. Изобщо в българската общественост Народното събрание има много нисък рейтинг", коментира той и добави, че български президенти с по-нисък рейтинг от настоящия също са имали по-висок рейтинг от Парламента като институция. "Но смятам, че снабдяването на държавния глава с такова допълнително правомощие много сериозно ще наруши баланса, който е установен", допълни адв. Георгиев.

"Ако трябва да мислим в посока на някакво доразвиване на настоящите правомощия на държавния глава в законодателната власт, то най-добрият кандидат за това считам, че е президентското вето срещу приети от Народното събрание закони. Би могло да има промени в посока на това то да бъде изпълнено с малко повече съдържание и да не става така, че едно наложено президентско вето да може да се преодолява лесно от Народното събрание. Може да се помисли в посока да има някаква степен на квалифицираност на мнозинството при преодоляване на президентско вето, а не да бъде с обикновено мнозинство. Тогава и самото вето би имало повече смисъл.

Вярвам, че едно такова затрудняване на преодоляване президентското вето би постигнало ефект ако щете и в посока на по-добро законодателство, но най-вече на по-ясен и по-смислено воден парламентарен дебат, в който ще може да се обсъди ветото, да се обсъдят мотивите и ако няма воля за събиране на мнозинство, което лесно да преодолее президентското вето, то тогава ще са наложителни и някакви компромиси.

Разбира се, това увеличение на президентското пълномощие носи със себе си задължението президентските вета да бъдат много добре аргументирани, което далеч не може да се каже за всички вета, които сме виждали. Особено за тези толкова много, над 20, които натрупа настоящият ни президент Румен Радев, който стана шампион по налагане на вета, а причината за това е катастрофалното законодателно качество на 44-тия Парламент и предполагам заради възприетата от Радев идея малко по-активно да упражнява това си правомощие от своите предшественици".

Тема на ФАКТИ: Трябва ли българският президент да бъде и законотворец? Гледната точка на адв. Емил Георгиев
Адв. Емил Георгиев, източник: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    35 33 Отговор
    Рaдeв винaги e бил дoлнoкaчecтвeн, нeкaдърeн , злoбeн и пoдмoлeн нищoжeн чoвeчeц, и нaзнaчи кaцaрoв cъвceм умишлeнo зa дa тeрoризирa хoрaтa - тoвa ca нoвитe дoлнoкaчecтвeни кaлинки нa рaдeв , a caмия нищoжник рaдeв e пo лoш и oт Бoриcoв .

    Коментиран от #8

  • 2 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    34 29 Отговор
    радев не става!!! излъга народа!!!
  • 3 Радев

    15 22 Отговор
    Задължителна ваксинация за всички останали в тази пропаднала държава

    Коментиран от #14, #16

  • 4 Алфа Вълкът

    22 35 Отговор
    Бойко въртеше положението, не даваше хляба въпреки всичко да мръдне от 1лв, сега хляба е 1.50лв. Яж българино кренвирши с тоалетна хартия, хляба вече е деликатес!

    Коментиран от #11, #31

  • 5 Нищожен е

    24 32 Отговор
    Зелено чорапче вмирисано, с крива глава от стягане на фуражката , какъв законотворец може да бъде ... все едно, магаре за духова музика да говори ...
  • 6 Мунчо

    22 7 Отговор
    Ако е от нашите, трябва. Ако не е от нашите, не трябва!
  • 7 Свършен е вече

    25 26 Отговор
    Радко фуражката бог да го прости , вече е политически труп след принудата за ваксинация от лякейчето му кацаров .
  • 8 Алфа Вълкът

    13 21 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Каза ли, че няма да мръдне Кацаров - каза!
    Ама една медия не смее да каже нищо против него. После викайте, че медиите са на тоя и ония! Чужди сили ги контролират, американски сили!
  • 9 НАЧИ,.. ЗАКОНОТВОРЕЦ..ПРЕСТЪПИЛ

    14 10 Отговор
    .. КОНСТИТУЦИЯТА,..НЕ ВРЪВИ ,...ОН Е ДА ТРЪКА КЕНЕФЕТЕ У ЦЕНТРАЛНИО
  • 10 Майна

    23 21 Отговор
    Радев предаде българите за да получи подкрепата от ГЛОБАЛИСТИТЕ...ОЧАКВАХМЕ ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ГРОБАДЖИИТЕ, ГЕШЕВ И ДОГАН...ПОЛУЧИХМЕ ,,ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ,, ...ПРЕЗИРАМ ТЕ , РАДЕВ , ПРЕЗИРАМ ТЕ...

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 фатмак

    10 13 Отговор
    Не трябва!
  • 13 мой

    28 8 Отговор
    Президентска република е опасно да имаме. Замислете се ако президент стане някой като Крадеца от Банкя, или фустата от Плевнята... Ужас ужас.

    Коментиран от #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само Радев

    18 20 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    Ако няма затваряне , ще има препълнени болници и умиращи пред стълбите , после ще кажете абе тия са виновни щото не взеха мерки , я отивай в герб там явно ти е мястото щом нямаш сиво вещество да осъзнаеш някои елементарни работи .

    Коментиран от #19

  • 16 фатмаци вътре

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Радев":

    Върви да се набоцкаш, ама с друга игла!
  • 17 456

    20 13 Отговор
    Я, от.репките на Баце са излезли да плюят срещу Радев. Предизборната кампания в пълна сила

    Коментиран от #20

  • 18 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    13 16 Отговор
    Румен Радев има само 2 добри назначения - Бойко Рашков и Янаки Стоилов + донякъде Комирова !!!!! ОСТАВИ ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ЕНЕРГЕТИКАТА НА МАФИЯТА

    Коментиран от #22, #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Амии

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "456":

    той е 1 пише по 10 коментара един след друг , после рестартира тор браузъра и си цъка сам +чета
  • 21 Сатана

    14 7 Отговор
    “Всеки Мунчо трябва да си знае гьола”.България е парламентарна република а работата на президента е да чете—срича новогодишното поздравление и да раздава ордени. Да обикаля насам—натам и да не си вре гагата наляво и надясно.И без това излиза скъпо на данъкоплатците.
  • 22 КОПЕЙКИН,ТИ ЛИ СИ МА, Г ЕЙ?

    3 10 Отговор

    До коментар #18 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Ха-ха-ха Върна ли ..милиона или...си купи..Рубли, цървул ?
  • 23 Само Радев

    10 9 Отговор

    До коментар #19 от "2 500 починали за 20 дни този месец":

    При боко ластика дето отваря и затваре и хиляди пъти и фалираха хиляди бизнеси сигурно нямаше жертви благодарение на опосканаа от шайката му здравна система ?
  • 24 ФАКТ

    7 6 Отговор

    До коментар #19 от "2 500 починали за 20 дни този месец":

    И...само ....380 човека за целият октомври при УПРАВЛЕНИЕТО на Бойко Борисов!
  • 25 Майна

    9 5 Отговор

    До коментар #18 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Абсолютно прав си...НО ИМ ВЪРЗАХА РЪЦЕТЕ..КОГАТО ДОЙДЕ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО СИ МИСЛЕХ ,ЧЕ ВОЕННИТЕ СА ХОРА НА ЧЕСТТА , НО ...НЕ СЪМ И ДОПУСКАЛ, ЧЕ НАТО СТОИ ПО-ВИСОКО ЗА ТЯХ ОТ БЪЛГАРИЯ...БИХ ИМ СКЪСАЛ ШИЧНО ПАГОНИТЕ НА ТЕЗИ РОДООТСТЪПНИЦИ!
  • 26 Best

    7 5 Отговор
    Не и шофьора на самолет,не.
  • 27 Bojute

    2 3 Отговор
    Президентските избори са вече проведени. Резултатът е ясен.......
  • 28 Ало Балъков

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "мой":

    След Радев нищо ни мой на уплаши
  • 29 ПулеФ

    10 9 Отговор
    Само това остава тоя некадърник и тъпак Радев закони да твори. Тоя мизерник обърна цялатс държава само , за да изкара е един мандат. Само да минат изборите и няма да чуем повече нищо от него.....или поне до следващите избори. Трябва да се вдигнем и да го водим на народен съд тоя бастун
  • 30 Драгон

    4 0 Отговор
    Справедливост там където друг е невъзможно да създаде, е дълг на този който е на позиция , дядо господ няма да се сърди , а някои хора недосегаеми , по един или друг начин трябва да има справедливост . Грешки се наказват за да не се повтарят , за пример на следващите .
  • 31 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    АЛФА
    ПАЗАРА
    БОРСИТЕ
    определят
    цените
    31 год див капитализъм но без пазарна ИКОНОМИКА нищо не става а при капитализъм социална справедливост няма
  • 32 Радев

    9 1 Отговор
    Боцнах ли ви ,офсе
  • 33 Възмутена

    7 6 Отговор
    Елементарно.Радев е толкова жаден за цялата власт ,че най после жълтопаветниците се усетиха,когато им изсмукана електората чрез двамата мошеници.Най после разбраха,че целта на Радев е да овладее изпълнителната власт.Тогава ще е излишно да променя конституцията към президентска република и няма да му се получи,затова е избрал този правилен ход.Да България отива в канала или става креатура на Радев заедно със Слави.Нещастници продажни.Гласувайте за вашия гробокопач.Хак ви е.
  • 34 Кую

    3 0 Отговор
    Памперса на Обора!?!?!
  • 35 Алфа Вълкът

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "оооп оп оп":

    Хляба ти гарантирам, че при тази реколта в БГ нямаше да мръдне!
  • 36 ха ха хаааа

    5 2 Отговор
    Румбата - законотворец ...🤭 Отдавна се знаеше - Вся власт советом ...
  • 37 Сатъра на Хана

    2 5 Отговор
    ЧЕ ТО БЪЛГАРСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ СИ Е ПО КОНСТИТУЦИЯ ЗАКОНОТВОРЕЦ ...
    ....... МОЖЕ ДА ИНИЦИИРА РЕФЕРЕНДУМ ...
    ...... ... ТРЯБВА ДА СЕ СВАЛИ ЛЕТВАТА ЗА ИНИЦИИРАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМИ НА 100 000 ПОДПИСА ....... ШВЕЙЦАРСКИЯ МОДЕЛ
  • 38 Чебурашка

    7 0 Отговор
    Прецедента трябва само да продължава да бъде генерал ДЕСИ, най му отива пък и той какво друго е бил през живота си освен фатмак, вероятно единственото нещо което е правил през живота си е да плюска кебапчета в стола на авиобазата и най-много да е прекопал няколко пъти лозето и градинката на село преди да избяга в БНА.
  • 39 Docenta

    4 0 Отговор
    Българския президент не трябва да е законотворец,а затворник в цсз.
  • 40 ОСТАВКА ФАТМАК

    4 0 Отговор
    ТОЧНО този р€зид€нт-ФАТМАКА И ПРАВО НА ВЕТО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА!
    ХАЙДЕ ОСТАВКА ЗА ФАТМАКА!
    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!
  • 41 Росен

    3 1 Отговор
    ГЕРБ яко са активирали троловете си и в този сайт. Няма един смислен коментар по темата.

    Коментиран от #42

  • 42 ОСТАВКА ФАТМАК

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Росен":

    ОК,РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ТРЯБВА ДЪРЖАВНИЯТ ГЛАВА ДА ИМА ПРАВО НА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА....,АЗ ЛИЧНО ДОРИ СЪМ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА,НО МНОГО ХОРА СЕ ОПАСЯВАТ ОТ ТОВА,
    ЗАРАДИ ТАКИВА ФАЛШИВИ Г€Йрои КАТО БКП-нато- Г€Йрали р€зид€нтЪ рум€н и разбойкУ ТИКВАТА!

    ДОЛУ Ч€РВ€НАТА $ГАН Г€РБ$П и ДП$!
  • 43 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    A нaй хубaвo ми cтaвa нa душaтa , кaтo глeдaм кaк лумпeнизaнтcимпaтизaнтитe нa кoмунoидa рaдeв квичaт и ce изпуcкaт oт нaпъвaнe . Лeкувaйтe ce бe кoмунoиднoуврунeни нищoжници - пcихиaтриитe зa вac ca oтвoрeни .