4 Ноември, 2021 17:11 3 144 31

Тема на ФАКТИ, част 3: Трябва ли българският президент да има право на законодателна инициатива? Разговор с Душана Здравкова

  • тема на факти-
  • президент законотворец-
  • душана здравкова

"Обстоятелството, че той ще има само законодателна инициатива, не би могло да представлява каквато и да било опасност, а разширяване на демократичните принципи на управление на държавата", счита Душана Здравкова

Тема на ФАКТИ, част 3: Трябва ли българският президент да има право на законодателна инициатива? Разговор с Душана Здравкова - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От ФАКТИ продължаваме със своята инициатива да Ви представяме различни гледни точки по въпроса дали българският президент, независимо кой е той, трябва да има право на законодателна инициатива и с това да се превръща в своеобразен законотворец - т.е. човек, който твори общественото благо закон.

Днес от медията ни Ви представяме интервюто ни с Душана Здравкова, бивш съдия, член на Европейския парламент в периода 2007-2009, а днес граждански активист.

Тема на ФАКТИ, част 3: Трябва ли българският президент да има право на законодателна инициатива? Разговор с Душана Здравкова
Душана Здравкова, снимка: ФАКТИ

- Г-жо Здравкова, допустимо ли е и трябва ли българският президент да има право да бъде и законотворец?

- Преди да отговоря, надявам се да ми позволите и едно уточнение: има разлика между „законотворец“ и този, който има право на законодателна инициатива. Безспорно е, че в една парламентарна държава, каквато е нашата, само Народното събрание е институцията, която приема законите, т.е тя е така нареченият от Вас законотворец.

Що се отнася до правото на законодателна инициатива, нека да изясним и какво представлява това право. То се урежда от основния закон на държавата и поради това е конституционно право. Според нашата Конституция, такава инициатива имат народните представители и Министерски съвет, т.е те имат правото на предложение за внасяне на законопроект, който следва да се разгледа и обсъди от законодателния орган по предвидения за това ред.

Следователно, българският президент не е законотворец, защото това е правомощие на Народното събрание, а също така, няма и право на законодателна инициатива според сега действащата Конституция.

Според мен би могло да се обсъди и при обществен консенсус да се приеме второто - президентът да има право на законодателна инициатива.

Веднага се аргументирам със следното: Съгласно чл. 154 , ал.1 от Конституцията на Република България, президентът може да инициира конституционни промени. Ако на него е отредено това право, защо тогава да не може да има и законодателна инициатива? В правото има принцип: qui potest plus, potest minus. Следвайки този принцип, съвсем логично е да му бъдат предоставени и правомощия да бъде вносител на проектозакони.

- Какви ще са позитивите от реализирането на такава стъпка?

- Като човек, ангажиран от години с граждански каузи, намирам за логично, че ако на народните представители, които са пряко избрани от суверена, е предоставено това право, то същото да има и президентът, който е избран по аналогичен начин. И понеже въпросът Ви е за позитивите, определено смятам, че това би представлявало още една „врата“ за гражданите, които искат да намерят реализация на свои идеи и предложения за законодателни промени или за нови закони.

- Като юрист със сериозна експертиза и богат опит, къде виждате рисковете в даването на такoва правомощие на българския президент, ако виждате такива?

- Не само, че не виждам никакви рискове, а напротив, виждам нови възможности за гражданите.

- Адв. Емил Георгиев изрази опасение, че право на законодателна инициатива от президента ще доведе до нарушаване на установения баланс между властите в България. Но дори да е така, има ли нещо опасно в това?

- Тъй като не съм запозната с аргументите на колегата Емил Георгиев, не мога да опонирам, но смятам, че той визира ситуация, в която президентът би бил законодател, което наистина е друг вид държавно устройство. Обстоятелството, че той ще има само законодателна инициатива, не би могло да представлява каквато и да било опасност, а разширяване на демократичните принципи на управление на държавата.

- Проблем ли е това, че няма точно такъв модел в света, или поне на мен не ми е известен, при който президент да внася законопроекти в националния Парламент?

- Аз не съм изследвала дали има или няма подобен модел, както Вие го наричате. Мисля, че за това има достатъчно колеги от академичните среди. Но не виждам проблем, ако след широк обществен дебат се приеме такава възможност.

- Ако президентската институция получи право на законодателна инициатива, това по-скоро ще стопира приказките за президентска република в България или обратното - ще ги засили?

- Не съм анализатор и не бих могла да правя прогнози, но както посочих по-горе, макар и с риск да се повторя ще кажа, че това би била още една възможност за гражданите, чрез която да могат да реализират предложенията си за законодателство в техен интерес. Казвам това, защото особено през последните години сме свидетели на не малко лобистки закони, които обслужват определени интереси.

Така или иначе, в публичното пространство се развива тезата за повече президентски правомощия, а даже и за президентска република. Генезисът на това явление, според мен се крие в дълбокото разочарование на хората от работата на народните представители. И особено от това, което се случи през настоящата година след двата поредни неуспешни опита не само да се състави правителство, но изобщо да се свърши каквато и да било законодателна дейност. А тези неуспехи според мен се дължат преди всичко на невъзможността партиите да излъчат качествени хора. Моето лично голямо разочарование е, че даже партии, които имат претенции да се наричат партии на промяната, се обградиха за пореден път с партийни активисти. По места за пореден път са спуснати „парашутисти“, които са напълно непознати за съответния град. Освен всичко, много от тях не са известни с никакви каузи, още по-малко със защитени такива. Това няма как да не поражда разочарование, да не обезсмисля надеждата на хората и да ги демотивира като цяло.

И без да съм анализатор, но както посочих и по-горе, макар и с риск да се повторя ще кажа отново, че в настоящата обществено-политическа ситуация, липса на чуваемост, не би било излишно да има още една възможност за гражданите, чрез която да могат да реализират предложенията си за законодателство в техен интерес. Казвам това и защото, особено през последните години, ние сме свидетели на не малко лобистки закони, които обслужват определени интереси. И това ми дава повод да припомня и още нещо. България е може би една от малкото държави, която не е приела закон за лобизма. Ето материя, която би могла да бъде във фокуса на внимание и бъдеща законодателна инициатива на един също бъдещ президент при бъдеща Конституция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 5 Отговор
    Щом знае английски, значи може. Нали само трябва да преведе, каквото му пратим.
  • 2 бай Иван

    16 11 Отговор
    Сегашния фатмак доказа, че на президента още трябва да му се орежат правомощията.
  • 3 Вълк

    15 11 Отговор
    Следващия може да има , но фигуранта не. За него решава Решетников

    Коментиран от #11

  • 4 Въпрос?

    14 9 Отговор
    В момента имаме ли президент❓
  • 5 Активист на БКП

    7 10 Отговор
    Не!!! Направо ПРЕЗИДЕНСКА република!!!
  • 6 мнение

    11 9 Отговор
    НЕ НЕ ТРЯБВА - СЕГА РЕЗИДЕНТА ПРАВИ ПОРАЗИИ ПЪК КАКВИ ЩЕ ГИ СЪТВОРИ БЕДНА ВИ Е ФАНТАЗИЯТА ! ТО НЕ БЯХА ШКАФЧЕТА-ЛЪЖА - ТО НЕ БЯХА КЪЩИ В БАРСЕЛОНА -ИЗМАМА- СЕГА ОТ АЛКОХОЛИКА РАШКОВ ВЕЧЕ СЕ РОДИ И БАНКА А? ПЕРФЕКТНА ТЪПОТИЯ ОТ МИЛИЦИОНЕР +ХВЪРЧИЛО !!!!
  • 7 EEEEEEEEEEEEE

    4 2 Отговор
    Aдв. Eмил Гeoргиeв изрaзи oпaceниe, чe прaвo нa зaкoнoдaтeлнa инициaтивa oт прeзидeнтa щe дoвeдe дo нaрушaвaнe нa уcтaнoвeния бaлaнc мeжду влacтитe в Бългaрия!!!!!!!!
    ОТ ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА/НА ЕДИН ОТ СУВЕРЕНА/ Т.Е. АЗ БИХ СПОМЕНАЛ ....КАКВО СЕ СЛУЧВА КОГАТО М/У ПРЕЗИДЕНТ И ДРУГИТЕ ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ НЯМА БАЛАНС????А ТО НЯМА !!!!ТОГАВА КАКВА Е РОЛЯТА НА СУВЕРЕНА И ВЪОБЩЕ ЗА ТЕЗИ ИЛИ ДРУГИ ИЗБОРИ???
    СЛЕД КАТО НЯМА БАЛАНС М/У ТЯХ,ТО ЕДИН ОТ ТЯХ ИЛИ И ПРЕЗИДЕНТ И ВЛАСТИ ЗАЕДНО НЕ СА ЛИ ИЗЛИШНИ В СЛУЧАЙ НА НЕРАЗБИРАТЕЛСТВО И БАЛАНС????ЗАЩОТО ПРИ ВСИЧКО СЛУЧВАЩО СЕ СУВЕРЕНА ,ЩЕ ИЗПОЛЗВАМ ЕДИН ИЗРАЗ....."КУЧЕТА ГО ЯЛИ"
  • 8 Кой68

    10 2 Отговор
    Сегашните правомощия са напълно достатъчни.
    Но се забрави някак си че България е Парламентарна Република.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сесесере

    5 2 Отговор
    Не, не трябва!
  • 11 ssss

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Вълк":

    Понеже си от тролещите, там съберете се и да ви инструктират - от Решетников ли е или американски проводник... Щото през мнение като е различно, някак се вижда си хабите парите на празно.
  • 12 Мендоса

    2 3 Отговор
    Тази ЛБТ е основател на ГЕРБ!
  • 13 Бах

    5 6 Отговор
    Направо Президентска република за да се изрине тази тор дето ни управлява и които онищужиха държавата.

    Коментиран от #14

  • 14 Пеям

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бах":

    Не си ходил на училище май?
  • 15 Бамбука

    3 3 Отговор
    Няма партия в новата история ( след 1990 г. ) която да е избрана от над 2 млн. български граждани, освен Президента Радев. Лишавайки го от законодателна инициатива вие се еб..ате с вота на българския народ. За Протокола 2019 - 350 законодателни инициативи по времето на Ръбъл Бъбъл. Кой го е припознал за представител на народа ?
  • 16 мдаа

    4 0 Отговор
    Трвбва
  • 17 ОСТАВКА ФАТМАК

    7 4 Отговор
    АЗ КАТО НАЦИОНАЛИСТ СЪМ ЗА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ТОВА ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА ИМА ПРАВО НА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА, ЗАЩОТО СЪМ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА....,
    НО КАКТО МНОГО РАЗУМНИ ХОРА СЕ ПЛАША ОТ РОДНАТА Д€Й$ТВИТ€ЛНО$Т:
    -ФАЛШИВ "€лит" и ИЗКУКАЛ НАРОД....!

    ВИЖТЕ САМО КАКЪВ р€зид€нт ФАТМАК $И ИМАМ€,И КАКВИ КАНДИДАТ р€зид€нти $а му ОПОН€НТИ-
    ЯКО Ч€РВ€НАТА МАФИЯ (БКП и КД$)- БКП1(Б$П+ ДП$) И БКП2-Г€РБ)!

    СПЕШНО ТРЯБВА АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ!
    ЛУСТРАЦИЯ!
    НОВ НАРОДЕН СЪД И НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

    А ЗА СЕГА ОСТАВКА ЗА ФАТМАКА, УВИ ТРЯБВА ЛИ НИ ФАТМАЧКАТ !?

    УМНАТА...,АМА КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ИЗРУ$€НАТА...?
  • 18 ОСТАВКА ФАТМАК

    5 4 Отговор
    р.р.-КЛ€ТВОПР€$ТЪПНИК, ПР€ДАТ€Л,ФАЛШИВ Г€Йрой....,КОМУНИ$Т,нато-РУБЛАДЖИЯ!

    ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА ЗА ФАТМАКА!
  • 19 изидорус

    3 1 Отговор
    Да ви светна дращештите гербаджии тук! ТОВА Е СЪЗДАТЕЛКАТА НА ПАРТИЯТА ВИ! Баба ви Душана е в основата дванадесет години Буци инископрофилните гербаджийски мозъци да се гаврят с народа! Тази и фондация Зайдел ви сложиха на власт и тя ще ви унищожи!!!!Заела се е с това!Пътници сте!
  • 20 Българския президент е

    3 1 Отговор
    Върховен главнокомандващ и се подчинява на уставите на българската народна армия Глас народен глас божи

    Коментиран от #25

  • 21 Ако иска да сменя 10те Божи заповеди

    2 1 Отговор
    Ну пажалуста
  • 22 Като гледам юмрука

    1 4 Отговор
    И останалите кандидати НЕ ТРЯБВА... да имаме президент.. да ходят за риба
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХА ХА ХА

    5 1 Отговор
    НЕ ......НАШИЯ АЙЛЯКЧИЯ - ФИГУРАНТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАСТАНЕН СПЕШНО ВЪВ ЦСЗ !! ОБВИНЕН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !
  • 25 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Българския президент е":

    Фатмака е за БАЙ СТАВРИ !

    Коментиран от #27

  • 26 Сатана

    4 1 Отговор
    Румен трябва да наблегне на Конституцията в малкото време ,което му остава като обитател на Дондуков 2.Единствената задача на Радев е да прочете на Нова година поздравите към нас и да се сбогува с луксозния начин на живот и правилегиите.Горката Деса!
  • 27 Правилно

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА":

    са ви писали по-горе!Душана ще разпори гербаджийската пасмина като никулденски шарани!Стойте та гледайте!Подкараха ви строителните мафиозчета,следват зърнарчетата!Кьовеши е заради Буци и малките буцки тук на място!Стойте та гледайте!Целта е Биби,ГешеФ няма да посмее да пр..не!
  • 28 малкий

    3 0 Отговор
    Направо на Прокопиев дайте законодателна инициатива..унчо може да оклепа нещо!
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ внори МАНДАТ

    Коментиран от #30

  • 30 ОСТАВКА ФАТМАК

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПОПИТАЛИ РАДИО "ЕРЕВАН":
    -Н€ € ЛИ ОГРОМ€Н ПРОБЛ€М ЗА РБ,Ч€ ПЪРВАТА "дама" € ТАКАВА....?

    ОТ РАДИОТО ОТГОВОРИЛИ:
    -И$ТИН$КИЯТ ПРОБЛ€М €,Ч€ р€зид€нтът на РБ € ТАКАВА.....!
  • 31 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Послушните платени кученца на радев скоро ще влязят в затвора за злоупотреби и престъпления по поръчка на самолетното шофЕорче ... а самото шофЕоче ще гние до живот в подземна килия за престъпления срещу държавата , та никакви инициативи няма да има .