21 Октомври, 2021 10:53 2 649 19

Какво искат Москва и нейните бойци от ОССЕ?

  • оссе-
  • украйна-
  • донбас-
  • русия

Не е изключен и по-мек сценарий

Какво искат Москва и нейните бойци от ОССЕ? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Блокирането на мисията на ОССЕ в Хорливка е следващата стъпка на Москва към блокиране на наблюдението на окупираните територии на Украйна.

На 17 октомври 2021 г. мисията на ОССЕ в оперативен доклад съобщава, че членовете на въоръжените формирования не освобождават членовете ѝ от предната патрулна база в Хорливка.

Според доклада въоръжени лица са заключили вратите на хотела, където се намира основната станция на мисията в Хорливка, и са блокирали изхода с кола с атрибути ДНР. Двама мъже в цивилни дрехи влязоха в хотела и казаха на СММ, че им е „разрешено да се движат свободно в хотела и на паркинга зад него, но не трябва да напускат помещенията на хотела, докато не бъде освободен задържан техен член в района на Золотое на 13 октомври ".

Предната патрулна база в Хорловка е официалният офис на мисията на ОССЕ, който се ползва със съответните имунитети и привилегии. Ето защо ограничаването на достъпа до и от офиса от бойците на ДНР се разглежда като нарушение на споразуменията и задълженията, поети по време на организацията на мисията.

Какво искат Москва и нейните бойци?

Проруските бойци настояват за освобождаването на Андрей Косяк, който беше задържан от представители на украинската армия на 13 октомври 2021 г. близо до Золотое. Тогава група терористи с ленти на СЦКК, под прикритието да извършват работа по разминиране, извършиха разузнаване на позициите на украинската армия.

Задържаният е родом от Алчевск, бивш престъпник, заподозрян в извършване на умишлено убийство през 2010 г. През 2014 г. се присъединява към редиците на бандата "Брянка СССР".

Украинската делегация от Тристранната контактна група заявява, че „руските въоръжени формирования са прибягнали до методите на международния тероризъм“.

Показателно е, че Москва практически не поставя въпроса за освобождаването на своя гражданин, въпреки че Косяк е гражданин на Русия.

Това предполага, че Москва, която стои зад тези действия, иска отново да представи самопровъзгласилите се „ДНР“ и „ЛНР“ като независими субекти, които не са контролирани от Руската федерация.

Напълно възможно е задържането на Косяк да се използва от Москва за натиск върху ОССЕ.
След лятната ротация новият състав на представителите на ОССЕ заема по-обективна позиция от предишната. Това очевидно не е приятно на Москва, което беше особено забележимо от рязката промяна в тона на руската делегация в комуникацията с представителите на ОССЕ.

Напълно възможно е Косяк да е причина Москва да блокира напълно наблюдението на окупираните територии на Украйна.

С по-нататъшното безконтролно прехвърляне на руски военнослужещи, военна техника и боеприпаси към тези територии за подготовка за ново военно изостряне на ситуацията.

Не е изключен и по-мек сценарий - руснаците решиха да създадат изкуствен проблем "за пазарлък" за преговорите на външните министри в Нормандския формат.

Във всеки случай настоящата ситуация е сериозно изпитание за представителите на ОССЕ. Ако се поддадат на руския натиск, тогава способността им да играят ролята на обективен посредник в руско-украинския конфликт ще стане много съмнителна.

Майкъл Розенберг, политолог, САЩ


Поставете оценка:
Оценка 1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Укра

    39 1 Отговор
    Каква е тази Хорливка, бе смoтльо? Докато е под ДНР флаг ще се казва Горловка!
  • 2 Москва

    5 25 Отговор
    След Украйна, следващата ще е България.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ханибал

    27 0 Отговор
    Този политогей да вземе да се погрижи за близкото си погребение.
  • 5 az #Контрапропаганда

    30 0 Отговор
    Фейк нюз по американски!
  • 6 НАП

    11 10 Отговор

    До коментар #2 от "Москва":

    Само дето в България ще дойдат "зелени человечики" от Анадола и ще направят референдум в Пловдив за връщането на Румелия към майка Турция. За резултатите може да не се съмнявате, и без това за чалга, азис и сериали всичко дава. По CNN Turk ще го покажат най-обективно, а прокурора на Кърджали ще стане Депутат в Меджлиса.

    Коментиран от #8

  • 7 Край

    14 1 Отговор
    Па от къде да знам какво искат руснаците от тия. Ако сте пратили там някакви джендери -то е ясно какво искат и двете страни.
  • 8 Механик

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "НАП":

    То това е факт от барем 20 години. Личи по стандарта на живот на хората от Юеверна и Южна България. Турците наляха много пари в т. нар. райони със смесено население.Идеята беше хората в тия райони да се почувстват благодарни на "турските бизнесмени" и така по-лесно да прилъжат българите там,които и без това вече са си със турско самосъзнание. Да приемат по-лесно откъсването на територията.
    В същност, тя вече напрактика е откъсната. Просто не е оформено документално.
  • 9 тнт

    17 1 Отговор
    C пo-нaтaтъшнoтo бeзкoнтрoлнo прeхвърлянe нa руcки вoeннocлужeщи, вoeннa тeхникa и бoeприпacи към тeзи тeритoрии зa пoдгoтoвкa зa нoвo вoeннo изocтрянe нa cитуaциятa.
    И това ако беше вярно смятате ли ,че телевизиите на Сорос нямаше да го покажат на момента? Професионални лъжци ,не журналисти!Фейк разпространители!
  • 10 АЛА БАЛА

    17 0 Отговор
    БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ - ПРАЗНИ МИСЛИ НА ЕДНА ПРАЗНА МИСИРКА. А ДАЛИ Е ТАКА ,КОЙ ДА ТИ КАЖЕ?????
  • 11 Виктор

    16 1 Отговор
    Много фалшива статия, тенденциозна, слаба. авторът да уточни Хорливка ли, Хорловка ли, а да не би да е Горловка. Употребил е Москва 8 пъти в статията, без да броим заглавието. Къде е Москва, къде са автономните републики в Украйна. Русия не е страна в конфликта - прочетете споразуменията от Минск 2015г. Порошенко ги подписва, но от страна на Украйна не е направено нищо по техните изпълнения за повече от 6 години.
  • 12 dsсса

    15 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: бивш престъпник, заподозрян в извършване на умишлено убийство през 2010 г.


    Алоу, журналята, "заподозрян" не означава престъпник! Аз например подозирам един с инициали ББ че е откраднал едни пачки и едни кюлчета, ама вие не го признавате за престъпник.
  • 13 Очевидно

    8 2 Отговор
    Тази статия е писана от представител на украинските неонацисти. Сигурно за да ядосва грамотните читатели на уеб-сайта. В Украйна сега нацисткият помощник и убиец Бандера си има национален празник, свастики се слагат на публични места. Западна Европа си затваря очите, но ще изяде последствията.
  • 14 Дойран

    5 0 Отговор
    Абе спрете с тези лъжливи статии неви ли писна постоянно дави критикуват,достачно е да се разровиш в нета и да разбереш,че всичко е ЛЪЖА.Американците са специалисти в лъжливите новини,а говорите в ФАКТИ че няма такива.СТИГА ТОЛКОВА!!!!
  • 15 Ами не

    5 0 Отговор
    Венциславе-пише се Горловка...а не на местният украински диалект Хорловка...Само този факт доказва,че си пействал статията от някой украински умник.А това пък е повод да не вярваме и грам на представеното от теб инфо-просто защото за 5-6 години от украинците толкова много лъжи чухме,че в момента няма как да "хванат декиш" техните умозаключения...
  • 16 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    РОЗЕНБЪРГ Е ПОРЕДНАТА ЕВРЕЙСКА -ЦИОНИСТКА-СЕМИТСКА ГА Д ОТ САЩ / А РУСКИТЕ 20 МИЛИОНА ЖЕРТВИ ГИ ОСВОБОДИХА ОТ КОНЦЛАГЕРИТЕ - НО ЕВРЕИТЕ В САЩ СА М РЪС НА И Г НУС НА С ГАН / --- ИЗВИНИ МЕ САМЮЕЛ КЛЕМАНС !!!!!!!!!!!!
  • 17 ДаЗдраПерМа

    5 0 Отговор
    Този "терорист" Андрей Косяк беше поканен официално от ОССЕто за да покаже на местноста къде са минните полета и да направят коридор за мирни граждани. Украинците веднага му извиха ръцете въпреки че е без оръжие и има пълномощно за предстоящата среща. Групата на ОССЕто се извини и каза че това няма да се повтори. След дъжд качулка.
  • 18 Олга

    2 1 Отговор
    Статията е преобърната наопаки от към истината и фактически повтаря украинската версия пълна с лъжи, наричайки отвлечен официален представител на СЦЦК както и жители на Донецк ТЕРОРИСТИ.Това е скандално!
  • 19 Милен

    1 1 Отговор
    ДОЛНОПРОБНА ЛЪЖЛИВА ПОМИЯ