Last news in Fakti

14 Декември, 2021 16:28 4 338 47

Ще си отиде ли и това правителство като бележка под линията на историята

  • петър кичашки-
  • правителство-
  • продължаваме промяната-
  • власт

Неуместно е кабинетът да изглежда толкова самодоволен и щастлив от собствената си изключителност

Ще си отиде ли и това правителство като бележка под линията на историята - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не споделям бравурният ентусиазъм на мнозина запалянковци по новото правителство. Също така намирам за неуместно самото правителство да изглежда толкова самодоволно и щастливо от собствената си изключителност. Недоразумения като "за мен просто Киро", изречени с патетичността на средношколски зубрач, даже няма да ги коментирам.

По отношение на това правителство има три ключови въпроса, които не трябва да се подминават с лека ръка.

Първо, тук принципът "даваме сто дни толеранс след избора и тогава критикуваме" няма да важи. Най-вече, защото и Кирил Петков и Асен Василев вече имаха сто дни в управлението на страната. Освен това и защото ключови фигури от продължилите управлението си над 6 месеца хора от служебния кабинет остават на власт (Рашков, Янев). Тоест, търси се приемственост, която изключва възможността обществото да дава празен чек в рамките на следващите месеци. С други думи кабинетът ще трябва да се доказва в бой, а не да разчита на закрилата, която лавровият венец на победителя осигурява.

Второ, считам за проява на политическа несръчност да се демонстрира една плитка форма на "край на историята". От речта на г-н Петков ми се набиха в главата изрази като "никога повече", "оттук насетне", "от днес нататък" и прочие. Едно време със сходен ентусиазъм бе обявена победа "с малко, но завинаги", пък помним как свърши тая трагикомедия. Появата на "Продължаваме промяната" не рамкира нито край, нито ново начало. Истината, обективната историческа истина е, че не Кирил Петков спечели изборите, а че Бойко Борисов ги загуби. Такова е ситуационното разпределение на силите в обществото, че просто повече от гласуващите искат да видят Борисов на резервната скамейка, а не в управление. Този баланс се променя много динамично. Само вижте как Слави Трифонов изгря и залезе (въпреки или именно заради участието си днес във властта) за няколко месеца. Ако правителството "Петков" наистина трайно иска да демонтира Борисов от властта, трябва да подхожда смирено, умно и без ексцесии. А лошото е, че към момента не изглежда такъв да е подхода.

Трето, четворната коалиция е обречена на мощни вътрешни бури и противоречия. Маската "всички срещу Борисов" скоро ще се пропука и ще стане неизбежен изводът, че "всички срещу Борисов" не е и не може да бъде стабилна идеологическа спойка за едно управление. Това не е идеология, това е технология. Чрез технология не може да се управлява устойчиво и успешно. Добавете към този миш-маш зелените истерии (новият министър на екологията още не е сложил един фикус в кабинета си и вече иска затваряне на ТЕЦ-овете), ковид-истерията, която вече пъпли из коридорите на властта (новият министър на здравеопазването по едно време се сдоби с обвинение за насаждане на паника), както и вътрешната омраза между самите коалиционни партньори и ще видите, че поводите за оптимизъм са малко.

Разбира се, че телевизорите ще чуруликат, че всичко вече е наред. Естествен рефлекс в държава с криза в свободата на словото е да се вършат подвизи в името на слагането към новото ръководство. Това са дребнотемия, нямат велико значение. Важното тук е, че страната ни е заливана от кризи и имаме нужда от спокоен и балансиран подход, който да зачита всички. Войната между институциите и партиите е последното, което ни трябва. Нужен е нов, ведър и решителен път към подобряването на живота на българите. Нужно е да успокоим душите си, да освободим съзнанието си от омразата към другомислеца срещу нас и да поемем смело напред. Предстои да видим новото правителство ще има ли силите и мъдростта да направи такива крачки или и то ще си отиде като бележка под линията на историята. Ще видим съвсем скоро.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разбира се

    22 36 Отговор
    че НЯМА , колкото и да си мечтаят за това разни зли полупокойници !

    Коментиран от #44

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гадно

    92 12 Отговор
    След няколкото изявления на премиера относно ваксините , сертификатите и македонците (не знам дали не пропускам и нещо друго), ако се случат сами ще си ритнат канчето.
  • 4 тикви

    16 40 Отговор
    Българина по точно Бай Ганя разбира от всичко, това политиката, болести, икономика, министри и т.н. по рождение си ги има!
  • 5 Майна

    55 6 Отговор
    СКОРО БЪЛГАРИТЕ ЩЕ РЕШАТ...
  • 6 3.14К

    42 9 Отговор
    Кои са Качишки директора и този институт, че нещо не излиза края от обърканите му мисли. Много измислени директори и соросоидни институти се навъдиха.
  • 7 сила

    11 4 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Т@ш@чки":

    ТОЙ НЯМА ТАКИВА,ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ ЯСНО СЕ РАЗБРА.....недей би път напразно
  • 8 Тома

    20 30 Отговор
    По писането ще познаете колко е ончаян автора гербаджия

    Коментиран от #18

  • 9 Хихи

    17 3 Отговор
    5 6 7
    Гладните чакат да ги наранят. Богатите да не плащат данъци. Некадърните да махнат другите тях да назначат.Шофьорите път без дупки и винетка. И т.н.
  • 10 ПАРДОН

    22 35 Отговор
    А, БЕ, ГОСПОДА ОТ ФАКТИ, ЗАЩО ЗАБРАВИХТЕ, ЧЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИ И СЕ ПРЕВЪРНАХТЕ ВЪВ ВРАЧКИ? МАЛКО ЛИ СА АЛЕНА, АНТОАНЕТА ХРИСТОВА, ЧЕ И ВИЕ СЕ ПРИСЪЕДИНИХТЕ КЪМ ТЯХ, ДА ИМ ПРИПЯВАТЕ? ЩО ЗА ГЛУПОСТИ СА В ТАЗИ СТАТИЯ? ОСТАВЕТЕ ХОРАТА - НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО ДА РАБОТЯТ! СТИГА СТЕ ИМ ЛЕПЕЛИ ЕТИКЕТИ, КОИТО И НА СЪН НЕ СА ИМ ИДВАЛИ, ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ ИМ ВМЕНЯВА! КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ГЕРБ И ДПС, ДА СЪТВОРИТЕ ТАКВА ПО...МИЯ?

    Коментиран от #37

  • 11 $%^

    39 16 Отговор
    Лапнишараните,които с трепет очакват чудеса от тази сбирщина от комунета,ченгета,чалгари и юпита с комсомолска закваска,за пореден път ще останат разочаровани.Царя поне довлече собствени юпита и направи правителство,а Румбата дори това не можа да направи и трябваше да забърка този политически миш-маш.
  • 12 Майна

    23 6 Отговор
    Те ще наложат ГЕНОЦИД!!! ТЕ ГО НАЛАГАТ!!! ТЕ ВИ ГО ЗАЯВИХА! КОЙ СТОИ ЗАД ВСИЧКО ТОВА....Много от това ми напомня за Първата световна война, „Великата война“. Потърсете причините . Всички те са аморфни. национализъм. Едно убийство. Договори. Дипломатически обърквания. Сърбите. Междувременно нито една от тези причини всъщност не може да обясни 20 милиона убити, 21 милиона ранени и разрушени икономики и животи по целия свят, да не говорим за Голямата депресия и възхода на Хитлер, които дойдоха в резултат на това ужасяващо бедствие.

    Въпреки разследванията, безбройните книги, публичните изслушвания и обществената ярост, продължили десетилетие или повече след Великата война, никога не е имало някой, който да поеме отговорност. Видяхме повторение на същото след войната в Ирак. Има ли запис на някой, който е казал „Взех решението и сгреших“?

    Така че може да е за блокирането и мандатите през 2020 и 2021 г. Касапницата е неописуема и ще продължи едно-две или повече поколение. Междувременно отговорните хора бавно се изплъзват от обществения живот, намират си нови работни места и дезинфекцират ръцете си от всякаква отговорност. Те търкат автобиографии и, когато ги питат, обвиняват всеки друг, освен себе си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей

    16 7 Отговор
    само след разчистване на сметките,а това са 32-годишни страховити бакии,грабежи до кокал и разсипия сравнима с кърджалийските времена..Какво е това добродушие,може ли оня дюм-бе-лин с милионите да се побратимим с него,а ти си броиш дребосъка за хляб?никогаж!Първо конфискация на всичко заграбено,до последно,наказания по закон и тогава равен старт при строги правила.
  • 15 Тоя Кирил-

    29 11 Отговор
    слаба ракия ще излезе!

    Коментиран от #30

  • 16 Хи хи

    19 20 Отговор
    Не ги харесвам, но не искам да си отива това правителство .Положението е толкова кризисно , че искам да работят , да покажат какво могат, ако могат де , за да излезем от този батак ,Те знаят , могат , не крадат, не лъжат . Не съм голям оптимист, защото са големи лаладжии , но все пак искам да останат и да работят за доброто на хората .Ако правителството се разпадне , Кирчо и Асен ще си бият камшика, това е моето усещане.
  • 17 Гената

    20 8 Отговор
    Приятелю Кичашки, и аз като Спасителя обичам да говоря с притчи и поговорки. Ето ти една помощна поговорка : "СГОВОРНИ КАЛУГЕРИ И НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК БЛАЖАТ !" Каква ни беше файдата, че 12 години имахме на власт един Тиквон Чекмеджан и полуграмотните му мекерета с никакъв морал, нопък всички стегнати и единни като отбор по ръгби ! Не ми отговаряй, хората не се нуждаят от азбучни истини.
  • 18 ми ,

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Тома":

    То е ясно , Тома Неверни ..
  • 19 НЯКОЙ

    11 19 Отговор
    Големи разбирачи в тази държава! След като сте наясно с всичко, г-н Кичашки, защо Вие не направихте партия, правителство и откъде се взехте с Вашите критики, след като досега не сме чули и видели нищо от Вас? Това трябвало, онова трябвало, ще им дадем 100 дни, ама няма да им дадем! След като народът ги избра, ще има търпението да ги остави да се организират! В едно семейство понякога организацията е трудна, а това все пак е държава! Стига глупости!
  • 20 Петьо

    11 7 Отговор
    А бе на теб,кой ти плаща?
  • 21 В Киреча

    35 8 Отговор
    Киро се самоуби още с първата си заповед за масова ваксинация и сертификация, а продажбата на българската история на македония, ще е паметника му!
  • 22 ФАКТ

    11 14 Отговор
    ГОСПОДА КОМЕНТИРАЩИ,

    ПРОЧЕТЕТЕ ВЪВ frognews.bg СТАТИЯТА: "2 милиарда за главите на Радев, Петков и Василев. Кой и защо ги дава?"
    ВИЖТЕ КАКВО ГОТВЯТ ГЕРБ И ДПС В БЪЛГАРИЯ!
  • 23 иванова

    18 5 Отговор
    Е,имало и разумни хора.Че вече ми се повдигаше от фойерверки.
  • 24 Бай Стою касапина

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Петър Т@ш@чки":

    Гледай да се не лъзнеш и да се наденеш на продължението им. 🤣😂🤣
  • 25 Това е, чавдарче, така каза приятелят му

    17 3 Отговор
    Рапорт даден, рапорт приет. Така говори канадеца и се върти между дамаджаната и фатмака.
  • 26 Лост

    8 7 Отговор
    Нека автора да обясни, защо се даваха 100 дни на правителствата на Борисов? При положение, че при второто и третото имаше доста еднакви лица в тях.
  • 27 Бай Гошо

    14 6 Отговор
    Първата задача на премиера Петков трябва да е да забрани на вътрешния министър да се черпи с приятели пенсионери в работно време и да не разнася на показ жълти найлонови торбички със съмнително съдържание.
  • 28 Бай Ставри

    14 3 Отговор
    Една се изказа че този за нея е просто Кирчо и я подкрепям ПРОСТ КИРО
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ха ха ха ха ха

    15 1 Отговор
    Вярно тая калинка, която изрече "за мен просто Киро" е голямо недоразумение! Физиономията никога не лъже. А нейната показва мнооого безпомощен ум.
  • 32 Трезвомислещ българин

    17 1 Отговор
    "Новият министерски съвет започва с 21 министерства! Само едно не стига, за да бъде изравнен националния рекорд по борба с раздутата администрация. Но аз имам предложение - министерството на транспорта да се раздели на министерство на заминаването и министерство на пристигането!"

    Коментиран от #35

  • 33 ха ха

    3 1 Отговор
    Нужен е нов, ведър и решителен път към подобряването на живота на българите. Нужно е да успокоим душите си, да освободим съзнанието си от омразата към другомислеца срещу нас и да поемем смело напред. / просто кирчо , а ? та да попитам господина от института по модерна политика , как ще стане ? като ритаме бедните и им устройваме капани за грабеж ? как ще подобриш живота на някой който 30 години го мачкат и ограбват по закон ? като му подхвърлиш коричка хляб ? така искаш да изчистиш себе си за престъпленията които си извършил , или просто лицемерие ? със чудовищата които създадохте като бизнес служители и олигарси това няма как да се случи , сами се самоубихте от алчност и наглост остава да изтекът дните на телата ви
  • 34 3399

    14 2 Отговор
    Ясно е, че тази еднодневка ПП е на власт, заради бойкота на политическите сили от българския народ на последните избори. Реално за ПП са гласували около 8% от имащите право на глас. Тоест ПП не представляват почти никого. Нямат нито стратегия, нито визия за това как България да успее да се справи с кризите и да се развива успешно в бъдещето.Тези двамката са още на крилете, които им даде Херо Мустафа, но трябва да им е ясно, че Америка има само интереси, а пионките си бързо ги сменя. Реалният хоризонт на това правителство е не по-далеч от март-април догодина!

    Коментиран от #38

  • 35 Да бе

    13 1 Отговор

    До коментар #32 от "Трезвомислещ българин":

    Това е само за пътническия транспорт, а за товарния? Трябва да има още 2 министерства: министерство на товаренето и министерство на разтоварването!
  • 36 kieran_tierney

    12 1 Отговор
    Това правителство остава в историята ни като едно от най-слабите.
  • 37 Едуард Петров-Едо

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "ПАРДОН":

    Пардон, пардон, ама, нямаш ли си име? Иначе, съгласен съм с всичко, което си изтъкнал! Има и други неща за споменаване! Много важни неща! Например, ЗЛОКОБНАТА, ИЗПЛАШЕНА ДО НЕСВЯСТ ШАЙКА, КОЯТО, ПРОЧЕЕ, НИКОГА НЕ Е БИЛА В СВЯСТ, ПРОДЪЛЖАВА НЕИСТОВО ДА ХУЛИ НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО, НО ОПИТИТЕ Й ЗА ОЧЕРНЯНЕ, НЯМА ДА УСПЕЯТ! ТОЧНО ОБРАТНО, НОВОТО УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ СЕ КОНСОЛИДИРА И ЩЕ УКРЕПВА! ,,Всяко зло - за Добро!"
  • 38 Едуард Петров-Едо

    1 7 Отговор

    До коментар #34 от "3399":

    Сега, като ти гледам конспиративния ти номер и те виждам, ЧЕ ВЕЧЕ ЗЕМАШ-ДАВАШ, ОТ СТРАХ СИ НАПЪЛНИЛ ГАЩИТЕ, КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ОТЯВЛЕН ШАЙКАДЖИЯ, ПРИ ТОВА СЪСКАЩ ОТ ЗЛОБА И СТОПЕН ОТ ПАНИКА! Мерките срещу ШАЙКАДЖИИТЕ ще бъдат сурови, но справедливи!
  • 39 ComfortablyNumb

    10 0 Отговор
    Кирчо наистина не знае къде се намира. Още едно изявление за зелените сертификати и социолозите да почват проучванията . Кирчо честито ти да мениджираш антиваксърския зоопарк на СВЕТА! А като изтървеш тока февруари месец те почват с камъни , а ако изтървеш Македония когато и да било ( тя никога няма да промени антибългарския си характер) ще ядеш дръво по всяко време!
  • 40 хехе..

    2 0 Отговор
    Ако не с друго, гордея се, че съм част от "антиваксърския зоопарк на СВЕТА":). У нас има една поговорка: Ка не умрех, че да са рода...

    Коментиран от #42

  • 41 хехе..

    0 0 Отговор
    ..един израз, който говори много ..
  • 42 ComfortablyNumb

    1 4 Отговор

    До коментар #40 от "хехе..":

    Гордееш се щото си опериран от мозък. Га света е забравил за коронавируса в България ще обсъждате мерките по 8-та вълна ... и защо не ви върви икономиката, а в Румъния пак 7% ръст на БВП... Тя еволюцията си знае работата - 97% от починалите не ваксинирани . Горкия Кирчо с каква задача се е захванал след като самата му революция беше изнесена на крилата на антиваксърското безумие на Ганчо...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 666

    1 0 Отговор
    Истината е че това "правителство" е камуфлаж и отзад се подава кухата глава на пенсионера Радев. Той очаква своя миг да грабне цялата власт но без Гешев който го плаши до смърт. До тогава обаче няма да има кой да управлява.
  • 46 полицай охрана

    0 0 Отговор
    ЧЕГРЪТАЙЙТЕ ШАЙКАТА ЯКОООО ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ К УУ Р КАПАН НАГЛИ СА
  • 47 чичи

    0 0 Отговор
    Къдеее са паритееее къде е Мата Хариии затвооооооооор