4 Януари, 2022 13:00 8 625 33

Кои са "българските фашисти"?!

  • божидар чеков-
  • фашисти-
  • армия-
  • македония-
  • илинден

Който твърди, че армията и българите са "фашисти", той е на път да определи Илинденското въстание за "фашистко"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата "Фашизъм" няма място в отношенията между Северна Македония и България. Българската армия не е била "Фашистка", а българска. Дори "Вермахт" не е фашистка армия, а немска. Поради това никой повече не споменава този термин пред германците. Що се отнася до двата победоносни похода на българската армия в Егейска и Вардарска Македония, през Балканската война 1914 година и през Втората световна война, в първите редици са били синовете и внуците на Илинден. Сърбите, на които тази провинция е била подарена от Великите сили, са я наричали "Јужна Србија, која обухвата Вардарску и Зетску бановину".

Българите връщат достойнството на нейните обитатели като я наричат Вардарска Македония. Познайте кои са доброволците, били се под знамето на "Четиринадесети македонски полк"? Те не са завоеватели, нито окупатори заграбили чужди земи, а мъже, завърнали се към корените си, мотивирани от вековната идея за "Свободата на Македония". Не са посрещани с гнили домати, а с цветя, песни, хляб и сол, от хора, говорещи същия като тях език! Между посрещачите на българските войници има техни братя, сестри или братовчеди.

Малкото "македонци" от сръбската армия са дезертирали и присъединили към българите. Който твърди, че армията и българите са "фашисти", той е на път да определи Илинденското въстание за "фашистко", защото дедите, децата и внуците на македонските българи са едно цяло!

Опитите от страна на Скопие да пренапишат историята едностранчиво, като не държат сметка за диктаторските режими, управляващи народите на Балканския полуостров по това време и до съвсем скоро, се описва ясно и разбираемо от френският историк Франсоа Фуре. "Тайната на обаянието към болшевизма и към фашизма - казва той - се крие в един общ враг - демокрацията!"

Днес демокрацията е налице в София. В Скопие ще стане реалност, само ако титовската пропаганда спре. Когато политичарите ползват контра аргументи и лъжи по отношение на "Спасението на евреите" например, те се поставят в ролята на "краставичар, който на краставичари - краставици продава!". Не са в Скопие познавачите на Холокоста, а в Тел Авив и Ерусалим.

За да не стават за резил, критиците на България от Северната част на Македония, трябва да прочетат книгите на най-добрите специалисти по случилото се, италианският журналист Габриеле Нисим и Мишел Бар-Зохар, български евреин - бивш депутат в Кнесет.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    37 10 Отговор
    Пак се бълнува тая несъществуваща никъде думичка демокрацийка! Гледайте сега, как кирчо ни шитка на маке за норматив. Колонията на кравария Приключи. Само територията е важна без матряла! Преди да полаете, дайте пример, Кога за последно е Спазен Българския Интерес?

    Коментиран от #7

  • 2 верваи ми

    32 8 Отговор
    Голямото предателство идва от Фердинант и неговата свита.
    По неговата конституция която и днес политиците пазят и тачат.
    Предател до предател.
  • 3 един народ

    29 3 Отговор
    Проверете говора и песнопеенето на децата и учениците в ранна възраст в България и Македония. Защото техния говор и чуства никой не може да изкорени. Кръвта вода не става. Има видеа в големия интернет. Нека гугъл ви разкаже за една неразказана и дълго прикривана от службите история.
  • 4 Ма стига...

    39 1 Отговор
    Сте се занимавали с тези македонци така наречени.Ние си казахме каквото имахме да кажем и това е.Топката е в техния терен.Иначе излиза,че се оправдаваме за нещо си.
  • 5 история

    26 4 Отговор
    Продажниците на история като нашите оригинални"историци" ще учат внуците ни след 20 години за велика Македония както нас за Россия и Гърция.Земи продадени за пари и власт. Нищо до сега не се е променило.
    Държава граничеща със себе си.
  • 6 НЯКОЙ

    24 1 Отговор
    "Когато фактите говорят и Боговете мълчат"! Така че млъкнете негодници от другата страна на границата!
  • 7 русофилистик

    2 15 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    скоро ще си в голи оток,нали се бълнуваш за гулаг.
  • 8 Галина Колева,

    11 5 Отговор
    Подкрепям написаното. Самата истина.
  • 9 Имунолог

    1 9 Отговор
    Василев е фашист и ционист! Долу Василев!
  • 10 Си ган

    17 1 Отговор
    Чеков, ние това си го знаем, иди в Скопие и го обясни на политичарите..няма какво да си драскаме тука.
  • 11 Ерец

    19 1 Отговор
    Освен горепосочената книга има още една издадена достоверна история . Това е книгата на Д-р Михаел Бар-Зохар “ Извън хватката на Х….р : героичното спасение на българските евреи “ В нея той отдава почит и показва как хората рискувайки собствения си живот , измъкват от хватката на нацистите 50 хиляди евреи .
  • 12 Как

    15 8 Отговор
    кои ? Червените атентатори и престъпници , грабители и диктатори , неграмотници и убийци , управлявали и действали с фашистки методи !
  • 13 Наблюдател

    18 1 Отговор
    Никакви преговори със Скопие докато не спре антибългарската пропаганда! НИКАКВИ!
  • 14 Ко рече?

    6 0 Отговор
    обаянието към болшевизма и към фашизма
  • 15 Думи на халост

    4 13 Отговор
    Тотален бълвоч.
  • 16 Факт

    6 17 Отговор
    Българските власти са организирали депортацията на 7000 евреи от Вардарска Македония.

    Коментиран от #17

  • 17 Факт

    4 20 Отговор

    До коментар #16 от "Факт":

    И българските са били качени във влаковете но ги спасява единствено обрата при Сталин град след което нашите почват да въртят задните си част на друга посока както е било винаги

    Коментиран от #21

  • 18 Луканов

    2 5 Отговор
    Не фашистко - терористично е по-точно.
  • 19 УСА боклук

    10 17 Отговор
    Фашизмът е идеология. Ние българите, в лицето на бащата на Мадридския Шмекер и Кобурготската им династия сме подкрепили тази идеология. Застанали сме зад Италия и Германия и сме извършили престъпления в Гърция, и Македония. Не можем да го отречем.Как ще се наричаме, това е въпрос.
    ПРОКЛЕТИ да са Кобурготите! .
  • 20 гост

    10 1 Отговор
    Препоръчвам на всички БАШ ПАТРИОТАРИ да прочетат спомените на Христо Силянов: "Писма и изповеди на един четник, Спомени от Странджа, От Витоша до Грамос". Издателство Български писател, София 1984 г. за да разберете отношението на българските правителства към Македония до края на Първата световна война. А не като се напиете да рИвете: Македония е наша!
  • 21 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Факт":

    Бед конкретен натиск правителството на Богдан Филов през декември 1940 г. Приема Закон за защита на нацията, точно копие на германския закон. В народното събрание 42 депутати се подписват през март 1943 г. за спиране депортацията на евреите от т.н. "Стари предели" , но после под натиск се отказват от подписите си. 8 000 евреи от Егейска и Вардарска Македония са депортирани с български вагони и балгарската държава заплаща пътните им на Дойче банд по 5 пфенинга на човекокилометър. Почти всички загиват в Освиенцим. Въпреки протестите Белев и вътрешния министър Габровски настояват за депортацията. Мисля, че една от причините за спасяването на 42 000 евреи е, че Хитлер по това време готви операция "Цитадела" /Курската дъга" и няма физическата възможност да извози евреите от България. Колкото до участието ни на Източния фронт вижте снимките в сайта "Изгубената България" на българския санитерен влак.
  • 22 Прочетете

    7 4 Отговор
    Слава богу официален фашизъм в Българската армия не е описан. Но какви бяха така наречените „Ловни дружини„ И кой е участвал в тях. Кой създаде “Бранник„ и Действали в България, Македония и Гръцко с цел да намират и убиват комунисти, партизани и техните ятаци. Кой разстреля комунисти партизани в Солун. Ами в България? Кой е Др. Стефан Клечков? Четете документите и не се преструвайте.
  • 23 И. Иванов

    13 3 Отговор
    Сара, спри да пишеш глупости и лъжи срещу България!
    Софийските евреи отиват при Учителя Дънов за помощ и Той им помага. Изпраща Лулчев при царя с ултиматум да спре депортацията моментално и понеже два пъти вече му е спасявал живота, царят скъсва заповедта си на парчета!
    В Македония български войски по онова време няма, има някаква администрация, която е абсолютно подчинена на войската на Третия райх. Самите македонци са помагали на техните си евреи да бъдат качени на германските влакове, като са изразявали свободно радостта си от тази работа.
    Това е истината.
  • 24 През 1941 г. се приема ЗЗД

    5 2 Отговор
    В него е записано какво да се прави срещу евреите.
    Даваш партизанска глава и държавата ти брои 50 000 лв.
    Ловните дружини набиват глави на кол и ги разнасят пред сдтроени ученици и население за назидание.
    Добре че Патриархът който е от Чепеларе е влязъл при Цар Борис и му е казал, че ако подпише заповедта за експортирането на 50 000 евреи в Треблинка, всички църкви и манастири на България всеки ден ще анатемосват царя и семейството му. Така той отказва да подпише.
    Ние сме в съюз с Италия, Япония и Германия. България дава 5 кораба срещу СССР и петте са потопени. Дава и самолети .Но Борис Трети отказва на Х итлер да прати войски защото ако ги изпрати те ще застанат под Съветското знаме.
    В Македония веднага вдигат данъците два пъти и наричат македонците въшки

    Коментиран от #26

  • 25 ФАКТИ

    7 7 Отговор
    От 1941 г до 9 септември 1944 в България властва фашистки режим. Това са фактите. След това България възприема социализма като строй на управление. От 1944г до 1980 България бележи непрекъснат прогрес.Повишава се стандарта на живот на всички български граждани. Ог 1980 до 1989 година са златните години на социализма. Достигаме население почти 9 милиона и сме на 27 място сред най развитите държави в света по онова време. А сега къде сме може всеки сам да провери а то е много по назад отпреди.
  • 26 гост

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "През 1941 г. се приема ЗЗД":

    Законът за защита на държавата /ЗЗД/ е приет през 1924 г. от правителството на Цанков. След това многократно пе изменян и допълван, като под ударите му попадат и непълнолетни лица. През декември 1940 г. е приет антисемитския Закон за защита на нацията/ЗЗН/.
  • 27 Анонимен

    1 3 Отговор
    25.фашистки режим и така убивали комунистите царски офицери, а фашистите убивали комунистите. Сега, днес, какво е. Не се ли повтаря историята на България. Комунистите ги пращаха в Белене, а Десните сдс, нсдс, герб ги оставяха безработни, поболяха им се на много нотариуси, лекари, милиционери, цк на бкп, и то от инфаркт, рак по на 30,35 години, плачат и нареждат те, а и за много обикновени работници. Живи свидетели има за преди 1944 и след 1944,1989.Бъдете здрави. На хората устата не са чувал да ги завържеш, всеки говори кой как му изнася, било лили геогри димитрова, било много други българи убили родителите им или отровили георги димитров. Пълен блокаж е БГ
  • 28 Анонимен

    1 1 Отговор
    Сменят парите комунистите през началото на 1947 и одрински, беломорски, арменци, евреи, македонци пили една студена вода за добре дошли на тия земи 1923.кво знаят старобългарите и все удрят тракийци и така всички от селата след 1944 се заселват в града, купуват земя старобългарите и днес имат замъци в града, но 1989 и днес явно нямат пари за поддържане ги продават на високи цени. Така че кой разбрал разбрал. Живи свидетели има, а не измислени и нагласени книги по партийна линия писатели.
  • 29 Нерегистриран

    1 0 Отговор
    Много ясно калин е видял хубаво от бкп, ще пише хубави неща, но кака Дорка Панева, баща й е царски офицер и едно срещу друго ни са вратите, старобългари от селата, жена му баба дена не знаеше, къде е гроба му на Панев, постоянно бе натъжена, а дъщеря й с лекар, разбрал, че е от фашистки род и я изоставил и така по време на бкп соца, започваше работа като главен счетоводител и все гонена и преследвана дорка панева, релих, запознах я с коджаманов, той умря и се завърна нещастна... Съдби човешки. Оправихте бг и сте се захванали с македонците. Има македонци в Македония, но можете ли на сила да ги накарате. В бг има много смесени бракове, а знае ли се дали в 14,15,16..век са чисти християни, щом децата им се обвързват с дпс, търци, мюсюлмани, цигани. Приятен ден.
  • 30 Анонимен

    3 1 Отговор
    Алоу сега не е ли фашистко комунистически режим. Нищо общо Бг няма с ЕС, ЕНП. Ама нищо. Тук цари хаос, връзки и няма да се оправите скоро.
  • 31 безпартиен

    7 1 Отговор
    Братът на дядо ми е бил ротен командир в Македония и от него знам как са били посрещани!Било е празници,цветя и весели,щастливи хора приели нашата армия като освободителка!За това свое "престъпление" и за участието на ротата в боеве срещу германската армия чак до Унгария,беше осъден на смърт заменена с доживотен затвор!Първите 14 души на остров Белене са закарани зимата след делото и оставени с лодка два дни сами!Никой не ги е пазил,не е имало нито затвор,нито лагер.Те са първите строители на затвора!От всички живи излизат само двама-той и бай Стефан полковника след 20 години прекарани в "курорта"!Много има за разказване,но важното е как са чакали македонците да дойдат нашите освободители!Всеки може да си говори каквото иска,но спомените на активните участници са истината до нас!Помним!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Къде са - на стената

    0 1 Отговор
    Чеков до отиде пред стената на "репресираните" при НДК - тамо са българските фашисти... по списък - убийци на деца, гювечари за по 50 000 лева за партзанска глава, военни престъпници палили села и къщи в Гърция,Сърбия и България.