15 Януари, 2022 16:00 7 846 85

Безумие в зелено

  • безумие-
  • зелено

Твърде несигурна, трепереща е невидимата ръка на пазарната икономика. Някога ни учеха, че тя ще осигури благоденствие и справедливост за всички

Безумие в зелено - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес котировките на природния газ на нидерландската борса TTF с доставка през февруари се движеха между 980,3 и 911,5 щ.д. за 1000 кубически метра.
Тук ще поема риска да кривна от темата, за да разтълкувам някои термини. Знам, текстът ще се разводни… Строгият редактор ще замърмори и то с пълно право… Ала какво да се прави – другояче не може!
Фючърс – това е финансов инструмент, договор за покупко – продажба на даден базов актив на определена дата в бъдещето, но по текуща пазарна цена. Така се търгуват акции, облигации, стоки, валута, нивото на инфлацията, климатичното време и т.н. Ще дам пример. Един селски стопанин е посял пшеница. Нейната стойност в онзи момент е 480 лв./тон. Ала прогнозите са за добра реколта… И ако те се сбъднат, на пазара ще има голямо предлагане, което ще повлече цените надолу. Естествено е, че перспективата да вземе след жътвата по 300 лева за тон изобщо не е радваща, затова нашият човек си намира купувач, с когото се разбира за доставката на сто тона (на практика несъществуващо, още неизникнало) зърно след шест месеца на сегашната цена от по 480 лв./тон. В случая земеделецът действа като продавач на фючърсен договор.
Виртуалната търговска точка (англ.: Virtual Trading Point, VTP) представлява нефизическа разпределителна точка за покупко - продажба на природен газ за определен пазар. Там продавачи и купувачи си обменят онлайн в реално време обеми от синьото гориво, без да поръчват транспортни мощности. Цените на тези площадки в ЕС се изчисляват в евро/MWh.
Алтернатива на VTP са физическите газови хъбове (за таково нещенце обичаше да говори едно нашенско светило… В действителност добрата идея бе отдавна погребана от политиците, прислужващи на щатското посолство. Тъй че, ако чуете някоя говореща глава от БСП или другите псевдопартии да разсъждава за развитие на енергетиката и ползи за държавата, не ѝ се връзвайте – всичко е напусто, с такива локуми само замазват окаляната съвест!).
Механизмът за предаване на право на собственост, по-известен като TTF (англ.: Title Transfer Facility), е виртуална търговска точка в Нидерландия. Това е центърът за доставка на газ в Северозападна Европа и в някои други части на континента.
Стига сме нищили терминологията, време е да се върнем към същината преди редакторът да е размахал пръст! Ако си спомняте, говорехме за виртуалните цени на синьото гориво, от които физически зависят промишлеността и дебелината на нашите портфейли. Сега те не са толкова високи, както месец назад (на 21.12.2021 год. за 1000 кубометра искаха рекордните 2190,40 щ.д.), но продължават да се изменят с по десетина процента в денонощие. Ех, а беше време (през пролетта на 2021 год.), когато средната стойност на спота по индекса TTF варираше между 250 – 300 щатски долара.
Твърде несигурна, трепереща е невидимата ръка на пазарната икономика. Някога ни учеха, че тя ще осигури благоденствие и справедливост за всички… Но уви, излезе, че някому яката лапа поднася тортичка с баварски крем на сребърен поднос, а на останалите забърсва по един шамар. Затова, млади приятели, не вярвайте на съблазнителни обещания и на написаното в съвременните учебници, че ще го отнесете!
Спекулантите обясняват поскъпването с очакванията за сурова зима, вечно полупразните газови хранилища, забавеното пускане в експлоатация на иначе отдавна построения «Северен поток – 2», ограничените предложения от главните доставчици (те пък какво да правят, след като никой нищо не им иска на тези цени?), недостатъчната електроенергия, произвеждана от вятърните турбини, движението на Голямото червено петно на Юпитер и др. Просто хората използват случая да припечелят… А тази възможност им е дадена от Брюксел. Зелените чутури там решиха да привържат тарифите за газ и електричество към пазарните цени на горивата, за да принудят предприятията да повишат енергийната си ефективност. Лишиха страните от ЕС от правото да използват своите природни богатства и мощности за генерирането на енергия, да контролират преноса и продажбата ѝ на крайните потребители. Недосегаеми чиновници, обладани от идеята да деиндустриализират континента и да го направят напълно зависим от САЩ и от големите корпорации, решават кои международни договори ще подпишем и от какви жизненоважни проекти ще се откажем.
Катастрофата настана. Фактически безумците – глобалисти предадоха на тепсия държавите на борсовите играчи. А те ни изцеждат безжалостно, унищожават остатъците от националната промишленост и независимостта.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 160 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    91 5 Отговор
    мафия

    Коментиран от #59

  • 2 Ама

    170 3 Отговор
    То голяма вина носят и продажните управници,които се съгласиха и приеха на ЕС номерата .Сега ще плащаме скъп ток.

    Коментиран от #54

  • 3 Диамантената ръка

    149 14 Отговор
    Това, че някой върши тъпотии, не значи че е виновна пазарната икономика. А и като си изнесеш заводите в Китай и те хване и мързела, а същевременно пуснеш печатницата за пари и разчиташ само на нея, резултатът е налице.
  • 4 Пич

    134 9 Отговор
    Правилна стратегия , но не навреме , и лошо изпълнена ! Правилна , защото подозирам , че целта на Европа е да скъса зависимостта от САЩ и Русия ! Не навреме , защото сегашните " зелени енергии " са неспособни да заменят съществуващите енергоизточници ! Трябваше да бъдат развити много по добри технологии , и тогава. ! Лошо изпълнена , защото с необяснимо безумие започнаха да закриват АЕЦ по Европа , без никакви идеи , с какво ще ги заменят !

    Коментиран от #11, #12

  • 5 Сатана

    55 3 Отговор
    По подобен начин се търгуват и всички останали стоки на дребно ,само че се казва "Pre order"но доставката е в сравнително кратки срокове и с надеждата това да е промоционална цена на производителя.
  • 6 Кратун

    148 17 Отговор
    Незабавно напускане на ес!Това е решението.
  • 7 Иванушка

    176 9 Отговор
    Най-сетне ТОП статия, всичко Коректно и Точно.
    Благодарим Ви инженер Николов :))
  • 8 Неминуемо

    96 7 Отговор
    Слвд толкова гадости и робство, хората ще избухнат в един момент и ще отнесат като цунами тази самозабравила се крадлива клика. Замислете се, даже от времената на фараонуте едно племе е безкрайно мразено и от време на време изтребвано, но все се намира някой да ги спасява.

    Коментиран от #17, #64

  • 9 Абе...

    129 4 Отговор
    То това беше целта на тия от ЕС.Когато една страна произвежда собствена енергия тя е независима.Това означава ...евтин ток.Заводи и предприятия работят на фул обороти.Продукция и производство в цъфтеж.
  • 10 Сивата чапла

    92 0 Отговор
    На всяко клонче лобист.
    Как няма да се приема безумие след безумие.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Пръц

    114 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Сега разбирам защо Тръмп беше срещу Парижкото споразумение за климата и го отхвърли като безумно.
  • 13 МЕТАНЧО

    92 2 Отговор
    Не може около нас метанът да е евтин а у нас да е 3 лв. Турция-3 лири или 60 ст,Сърбия 1,45лв,Унгария 1,60 лв,Германия 1,80лв,Австрия 1,75лв.Това е екологично и ентино гориво!При нас по традиция е бутиково-по скъпо и от нафтата!

    Коментиран от #16, #24, #46

  • 14 Фючърс

    122 5 Отговор
    Без да обиждам никой, ама статията е на високо ниво и едва ли много хора са я разбрали!:) Чест прави на Факти че побликуват и такива статии! Благодаря!

    Коментиран от #56

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Специалист

    7 65 Отговор

    До коментар #13 от "МЕТАНЧО":

    Оди си купвай у Турция!:)

    Коментиран от #57

  • 17 QAnon

    2 31 Отговор

    До коментар #8 от "Неминуемо":

    Тъ..нар с мноооого ограничен умствен капацитет
  • 18 Сатана

    75 1 Отговор
    Тази врътка с цените я завъртяха миналата зима в Тексас,където хората получаваха безумни сметки от хиляди долари за електричество.

    Коментиран от #22

  • 19 Един Човек

    122 3 Отговор
    Това е “ капитализъм” - не е нужно да го дефинирам, авторът го е направил прекрасно ! Само не разбирам къде е демокрацията в “ тоя “ случай!? …. Не съм комунист ,не бързайте да ми лепите етикети , но като се замисля,май, комунизмът е по социалният строй от двата! Някак си не виждам демокрацията в условия на капитализъм, двете думички взаимно се изключват !

    Коментиран от #30, #42

  • 20 Учен

    41 2 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    Що не прескочиш до Магадан за да видиш за какво става въпрос!:) Ако, не ти се пътува чак до там обади се на Славчо!:) Те, му подариха пълният си сборник с научни изследвания, защото им беше писнало от тъпите му вицове!:) Не че той ги е измислил!:) Има такъв Народ!:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чернокож китаец

    40 1 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана":

    оти там компютъро им смета потреблението с формула писана от джендър
  • 23 pbdan

    67 3 Отговор
    Не трябва да се смесват двата енергоизточника, ток и газ. Токът се произвежда у нас от уран, местни въглища и ВЕЦ. Произвеждаме достатъчно и изнасяме между1200 и 1800МВт. Трябва просто да се обуздаят частните търговци на държавна еленергия както в Румъния например: Там само производителите на ток имат правото да продават. Държавата следи зорко енергийната борса и прибира 80% от печалбата. Чисто и просто. Парното на газ трябва да поскъпне и то винаги е било скъпо, но доплащано от държавата (особено в ТЕЦ София) или на цената на огромни дългове.

    Коментиран от #32

  • 24 Ние c гайдите

    72 1 Отговор

    До коментар #13 от "МЕТАНЧО":

    Защо се изненадваш ,след като за да се харесаме на янките си подарихме Южния поток на турските им натовски ортаци ? Какво очакваш ? Къде вече сме ние в газовата картинка ? Ако не давахме на сърбия , щяхме да изчезнем от нея / от "картинката" !
  • 25 ха ха

    82 1 Отговор
    Ледът се пропуква, господа! В пресата започва да се открива истинското лице на Давос. Новият световен ред се пропуква преди да се е установил. Уви, Западът пожертва средната си класа, индустрията и технологичното предимсво преди да започне да се пробужда. В момента ни се разиграва сценката с Русия за да може давоското котило да отклони вниманието на обществото от центъра на събитията - Битката за САЩ. Там кликита на Клинтън и Обама са в отбрана. Свободолюбивията юг се бори за спасяване на страната на изборите през септември. Европа е по-назад, но конфронтацията с русия и опитите да ги метнат за газа не минават. Идеята на гореописаната схема с борсата е банките и други финансови институции да се включат на нея и да изпълняват политически поръчки. Зелена сделка някой? Представете си, че имате безкрано дълбоки джобове или печатарка. Ще купувате или продавате фючърси колкото си искате, ще отпускате на доставчиците на газ, сребро, платина толкова колкото да не умрат от глад. Икономика, какво да се прави - давате на кокошката със златните яйца толкова, колкото да не умре от глад. Пък може и от глад да я уморите. Цената на златните яйца ще отхвърчи до небесата. Всичко е за пари, а когато стане за много пари, всичко опира до власт. Затова и спор с Русия. Защото Давос изпуска примката.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Масква

    29 7 Отговор
    Ама как само жужето им го ....не е истина.

    Коментиран от #29

  • 28 Прогноза

    56 2 Отговор
    Станахме енергийни заложници на Америка . Очаквайте да ставаме все по-зле !
  • 29 Всъщност

    73 2 Отговор

    До коментар #27 от "Масква":

    Това което Вашингтон причнява на европейците c намеcа cи в енергетиката на ЕС , Моcква не може да го направи и с хиперзвуковата cи армия !

    Коментиран от #37

  • 30 123

    12 33 Отговор

    До коментар #19 от "Един Човек":

    "Демокрация" е начинът по който обществото избира тези, които ще го управляват. Няма общо с "капитализъм".

    Коментиран от #60

  • 31 Деймос

    44 1 Отговор
    Разгеле ! Все пак може да се напише нещо срещу "невидимата ръка" ! Точно теорията поддържана от "ръката" , забърса и анатемоса всички останали икономически модели ! Естествено анатемоса ги като комунизъм . Дори ако вървим по нататък , това е една "доларова" игра . Тя е обзаведена от специални институции , като МВФ , Световна Банка , специфична статистика с една единствена задача. Да има ХАОС!
  • 32 Копипасте

    29 0 Отговор

    До коментар #23 от "pbdan":

    Един форумен шпец щеше да прави ток от прилив/отлив на Черно море! Чакам да се появи в коментара с точните сметки за разход/приход, място ....! Много е сладък! Има и логорея!

    Коментиран от #35, #47

  • 33 Аз съм на 62

    15 0 Отговор
    И скоро ще мразя! Мислете му, вие младите.
  • 34 Сандо

    11 3 Отговор
    Хубаво написано,ама засяга само за една малка част.
  • 35 Закъcнял cи

    12 1 Отговор

    До коментар #32 от "Копипасте":

    Миcля , че вече е правителcтвен шеф и ще ни разреши вcички проблеми c ... минерална вода - термоцентрали .
    ;-(
  • 36 Джо

    1 22 Отговор
    Защо зависими само от САЩ и големите корпорации само ,Ами Русия си го набутаха.
  • 37 ха ха

    10 28 Отговор

    До коментар #29 от "Всъщност":

    Не набърквай САЩ. Още Буш им набиваше канчетата на европейските лидери за енергийна незавиосимост. Тогава горе-долу започна измъкването на САЩ от енергийната зависимост на арабите и русите. Тръмп също им го обясняваше, а те налитаха на борси като Комифорния, където демокрадите опустошиха щата.

    Коментиран от #38, #71

  • 38 Всъщност

    41 5 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха":

    Сам ще разбереш - Всеки месец : Меcец , cлед меcец , cлед меcец , ще разбираш , че енергийната завиcимот от САЩ е много по-болезнена от завиcимоcтта от араби и руcнаци ! Меcец , cлед меcец , cлед меcец ...!

    Коментиран от #53

  • 39 Питанка

    58 2 Отговор
    Прекрасен анализ на автора. Благодарение на чутурите от Брюксел и Гретхен Тунберг ние, потребителите гарантирано ще ядем зелен, по-зелен, най-зелен... хайвер.
  • 40 Кинжал

    43 1 Отговор
    В света на капитализма е така, движещата сила е максималната печалба, а спекулата е основен инструмент. Типичният пример е БВП на задокеанския обор, който в голямата си част се формира от спекула на фондовите борси, там виртуално се надуват и пукат всички балони, а реалната икономика отсъства. Тези огромни виртуални капитали винаги ще си намират уютно място, за да се мултиплицират създавайки изкуствено търсене или предлагане без оглед на последствията върху реалната икономика!
  • 41 Шах

    5 27 Отговор
    Няма катастрофа Това са природните закони.Който не може да живее умира .

    Коментиран от #70

  • 42 ГруЮ

    42 3 Отговор

    До коментар #19 от "Един Човек":

    “Демокрация”-та си е чист евфемизъм на капитализма. Един вид смокиново листо хитро приватизирано от управляващия клас за замазване на очите на плебса. Под благовидни фрази като тази и като човешки права, свобода, свободно себеизразяване се пробутват собствените идейни постановки и интереси. Докато капиталистите се изхитрят да прилапат цели сектори на икономиката за лични нужди, останалите могат да се радват на оцеляване от заплата до заплата, а ако не желаят да хрантутят капиталистите - имат демократичното право да умрат от глад.
  • 43 Е тва е!

    22 0 Отговор
    Енергиен КАРТЕЛ! От малък гущер се превърна в многоглава ламя.
  • 44 Д-р Косев

    6 34 Отговор
    Този текст излъчва толкова много униние и безнадеждна фрустрация. Да се обади човекът, ще го уредя някъде да да пази паркинг, да пуска парното... Ако е грамотен, може и нещо на бюрце да се намери.
  • 45 Комон сенс

    3 24 Отговор
    А ние дето ги знаем тези термини се прозяхме и дремнахме върху това четиво.
  • 46 ти да видиш

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "МЕТАНЧО":

    тя и нафтата и бензина у турско са на половината от нашата цена тука, 1,40лв/литър беше последно тука 2,50лв/литър
  • 47 pbdan

    4 0 Отговор

    До коментар #32 от "Копипасте":

    На негова статия му писах 2 поста,мисля, че са интересни и ще ги кача.
  • 48 pbdan

    34 1 Отговор
    "6 млрд. долара може да струват проектите на кабинета за поставяне на 12 гигаватчаса батерии" - заглавие
    Вместо 12ГВтч батерия за 6млрд, ремонтирайте както трябва ПАВЕЦ "Чаира" с 4 турбини по 216МВт - общо 864МВт. Повикайте обаче фирмата "Тошиба" , чиито са генераторите. Разширете с тръбопровод 4 пъти (70млн. долара) обема на "Чаира" с язовир "Яденица" и ето ви гигантска акумулаторна батерия с 4 пъти по-голям капацитет от 30ГВтч. Проекта за който говоря е стар, спрян поради липса на пари (бих казал и желание). ПАВЕЦ "Чаира" ще се превърне в седмичен изравнител на енергосистемата у нас, а не дневен както е сега.

    Коментиран от #52, #61

  • 49 pbdan

    26 0 Отговор
    12ГВтч=12 000МВтч при работа 24часа ще имат мощност 500МВт (при 100% КПД) т.е. колкото половин реактор на АЕЦ "Козлодуй". При това трябва да бъде зареден от някъде(предполагам безплатно;)?! Да не смятаме колко цикли заряд/разряд ще издържи. Наивно е цената на дребно на Powerwall 2 да се умножава по 890 000 за да изкараме капацитета 12ГВтч и парите $6,2млрд или 10млрд лева. В по-горният си пост съм предложил нещо, което е много по-евтино, а да не забравяме и другите ПАВЕЦ - "Белмекен" и "Орфей". С тях общата мощност е 1399МВт. Вярно, че КПД е 75%, но всичко е отработено като технология.

    Коментиран от #68

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Именно

    26 0 Отговор
    И си задавам въпроса империята на британците ли се прецака че излезе от еврохомо дружинката или излезе за да им покаже среден и да ги остави да си го набутат дружно.
  • 52 Копипасте

    21 0 Отговор

    До коментар #48 от "pbdan":

    Преди години около ПАВЕЦ-а се беше увъртял и великия швейцарски енергиен шперц Стефан Гамизов и като резИлтат се омазаха яко нещата там! И сега не са много добре!

    Коментиран от #67

  • 53 ха ха

    32 1 Отговор

    До коментар #38 от "Всъщност":

    Да, бе! Щатите бутнаха въглищните и атомните централи на Германи. Затвориха газовото производство в Нидерландия, затвориха въглищните мини в Германия и оставиха германеца на студено. Пак те строят терминали за втечнен газ в Канада за милиарди... Пак те субсидират перки и панелки, които са оцвъкали земята като лястовиче гнездо. На калпавия вълната му пречи - казваше дядо ми. Гласувайте за глобалистите и се чудете на сметките за ток, зелените сертификати и машинките за гласуване... ;)
  • 54 Въпроса е

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ама":

    До кога? Кога ще ти писне, или чакаш на другите да им писне първо? А ще ги подкрепиш ли на живо или пак от форума?
  • 55 поглед

    8 4 Отговор
    така е . промяната продължава. все по-нагоре и по-нагоре. честито.
  • 56 Токай

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Фючърс":

    Браво Факти.Повече статии на такова ниво.
  • 57 Специалист си

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Специалист":

    По метаните
  • 58 УРАААААА ЗЕЛЕНО

    18 1 Отговор
    УРАААА НЕМЦИТЕ ЗАТВАРЯТ ЯДРЕНИТЕ СИ ЦЕНТРАЛИ УРАААА ВСИЧКИ КОЛИ НА ТОК УРААААА / ПРОДАВАМ КУЛИЛО СКЪПО/
  • 59 карамфила

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Българските масони и тамплиери(ония с чаршафите) ще помогнат на България да потъне дълбоко под дъното.
  • 60 Един Човек

    26 0 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    …“Думата демокрация произлиза от гръцките думи “demos”, която означава народ, и “kratos”, която означава власт; и така демокрацията може да бъде определена като „власт на народа“: начин на управление, който зависи от волята на народа. “…Ако смисълът на думата демокрация е да нямаме избор, да бъдем роби на капитализмът и нищо да не зависи от нас , с какво тогава този строй е по добър от оня , който плюем вече 30 години!?

    Коментиран от #65, #76

  • 61 ха ха

    22 1 Отговор

    До коментар #48 от "pbdan":

    Това пък с батериите удря на Сатаниш проекта за АЕЦ в земята по кражби. Тъкмо прочетох, че днес батериите през 2021 могат да осигурят 31 секунди от нужния ток на Азия. До 2030 да увеличим производството им 25 пъти и ще имаме осигурен ток под 10 минути (9:55)... Поредният зелен грабеж на хоризонта.
  • 62 един от многото

    17 1 Отговор
    Добре написано и важи и за тока и горивата!
  • 63 бай икономисто

    23 1 Отговор
    Щом игрите на борсата с горивата са същите като при акциите - представете си за какви манипулации става въпрос . Реално икономиките на така наречения запад са шменти капели . За това и всичките те уж много работят и с печеливша икономика , а дълговете огромни . На половината от тях БВП спряма външния дълг надхвърля стоте % .
  • 64 еврейското...

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Неминуемо":

    племе!
  • 65 Салазар

    26 0 Отговор

    До коментар #60 от "Един Човек":

    В момента това не е капитализъм . Това е управление на корпорациите . А след още 50 години няма да има вече и държави , а ще има само корпорации. На там вървят нещата.
  • 66 Само питам

    22 1 Отговор
    В Казахстан уж демократично протестирали против високата цена на газа ? А тук защо не се случват такива неща , че освен високата три пъти цена на газа има още толкова и на тока . Ако цяла Европа почне да протестира от краварника дали ще подкрепят протестите .
  • 67 pbdan

    28 0 Отговор

    До коментар #52 от "Копипасте":

    Електроенергията е открита от физици (Ампер, Волт, Фарадей, Кирхоф, инженерите Едисон, Тесла). Енергетиката допреди 20-30 години се управляваше добре от инженер-енергетиците, но когато се намесиха икономистите с техните енергийни борси и особено политиците с техните лобита и интереси енергетиката се скапа напълно.
  • 68 Европеец

    16 1 Отговор

    До коментар #49 от "pbdan":

    Съгласен съм с теб че ПАВЕЦ е много по добро от всякакви батерии ( и по евтино) но нещо бъркаш мощност с енергия. ПАВЕЦ "Чаира" в сегашния си вариант може да съхрани около 3 гигаватчаса и да отдаде около 2 гигаватчаса. Мощността му може да се увеличи но капацитета ме няма как да се увеличи не се ли увеличи обема на водата в горния и долния язовир а това е почти невъзможно.

    Може да се построят други ПАВЕЦ но геологията не го позволява навсякъде но въпреки това имаме възможности. Но никога няма да направим нещо което да изравнява мощноста за седмица - язовирите трябва да са по-големи от Искър.

    Но не се ли построи АЕЦ Белене няма да си решим проблемите - 2035 трябва да затворим въглищните централи и тогава хептен ще я закъсаме.

    Второ цената на която НЕК изкупува електроенергията трябва да е еднаква от всички и да няма преференции за ВЕИ-та или щото са "американски" централите.

    Коментиран от #82

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Само питам

    4 2 Отговор

    До коментар #41 от "Шах":

    И за Ковид ваксите така,нали?
  • 71 Един Човек

    12 1 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха":

    Сложих ти плюсче щото си прав, но наполовина ! Точно така е както казваш, само че тук не става въпрос за Щатите а за Европа !! Тяхна работа е от кого ще купуват и зависят…нямат право да определят обаче ние как и от кого да го правим !!Северен поток 2 е готов и вече няколко месеца чака разрешение от разни Европеиски институции да бъде напълнен и да започнат доставките…а Запада “реве” че Газпром не доставя договорените количества ! Ми купувайте Азерски газ, нали е по евтин !!!От политическите игри на Американците си пати целия свят, Ние хората вече не струваме нищо!
  • 72 Георги

    10 1 Отговор
    Браво на човека. Факти как са се излъгали да пуснат статията!?
  • 73 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    ГЕРМАНЦИТЕ И ФРАНЦУЗИТЕ СА ГОНЕЛИ ЕВРЕИТЕ, ЩОТО СА ИМ ИЛИ КОНКУРЕНТИ ПО АЛЧНОСТ
  • 74 В.В.П.

    10 1 Отговор
    Мечтата на борсовия търговец е изпълнена..Никоя от подлогите в Европа,не могат да сключват директни сделки с производителя ..Затова ще купуват от борсата,където се продава на 5 пъти ,по висока цена .Пазарната икономика е корпоративен картел.Държава в държавата,Мафия.
  • 75 Африканец

    1 12 Отговор
    Алоо, авторчето, а на кои учебници да вярваме? На комунистическите? На коя икономика да вяярваме? На плановата? Дето фалира за 45 години, понеже изостана технологично и си остана в 60 те години? Дето беше пълна с дефицити - един телевизор не стига , че струваше 5 заплати , ами ги нямаше и трябваше да се чака ред или да се вадят връзки? Аман от комунисти , няма спасение от тая пасмина.
  • 76 Африканец

    2 11 Отговор

    До коментар #60 от "Един Човек":

    Ско се чувстваш роб, тва си е твой проблем. Аз работя за голяма чужда фирма и реално живота ми е много по-добър , от колкото беше през комунизма. Проблема при капитализма идва за неможещите нищо и за мързеливите. Точно тези хора , през комунизма бяха в рая, щото държавата им даваше заплатка , а те нищо не правеха , освен да крадат от работните си места- кой квото може. И да - всичко съм видял и помня - на 55 съм и съм инженер.

    Коментиран от #79

  • 77 ген Столти

    5 1 Отговор
    Всичко това, което описваш драги е англосаксонската и еврейска търговски системи, основани на дране на кожи, при това без да пролеят капка пот.Когато схемите им не сработват, организират една доходоносна война.Четете класиците на икономическата мисъл и ще разберете какво ни чака.
  • 78 Баскът

    7 1 Отговор
    Никой не може да мръдне от заложените директиви от ЕС,който си има главен доставчик ,Китай, за шир потреби ,газ Русия,сащ,.Ако някой не слуша,му режат режийните заеми..фондове.Холандия търгува всичко ,даже и луковици ,на борсата .Там се разпределят руски ембаргови стоки ,за Европа. И обратно ,разбира се .На пристанището в Ротердам.Лицемерието им е безгранично.
  • 79 Един Човек

    4 3 Отговор

    До коментар #76 от "Африканец":

    През социализмът ..когато се чувствах зле не беше само мой проблем ,а беше на всички,държавата някак си се грижеше за това, схващаш ли! Аз пък съм на 50 години , и може да не съм инженер , но имам малък бизнес и отделно работя в сферата на услугите , но това не ми пречи да бъда честен и да виждам нещата такива каквито са !! Не всички в една държава могат да бъдат инженери , програмисти , президенти , артисти…музиканти , има и такива , които трябва да вършат останалата работа…бензинджии , работниците на полето , строители,стикерите в магазина, селяните,чистачите….те да не са роби?Правото на живот се определя не от социалния и интелектуален статус на човека и мястото му в обществото а от конституцията , която му гарантира достоен такъв!!Нали така трябва да е при демокрацията ,или се лъжа?
  • 80 Статистик

    2 7 Отговор
    Твърдения без грам доказателства и логически дододи. Не казвам, че не е така, а че просто написаното е много слабо построено.., като цялата ни журналиктища де.

    Коментиран от #84

  • 81 иван

    4 1 Отговор
    Абсолютно е така
  • 82 pbdan

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "Европеец":

    864МВт по 8,5часа са 7344МВтч =7,344ГВтч. ПАВЕЦ "Чаира" е уникална с това, че горният язовир е с огромен обем (язовир "Белмекен" 144млн куб м) , а Чаира е само с 4,2млн. куб м. След увеличение на обема с язовир "Яденица" ПАВЕЦ-а ще работи 20 часа в генераторен режим т.е. 864Х20 = 17,28ГВтч. Заедно с ПАВЕЦ "Белмекен" и Орфей" съхранената енергия ще е около 25ГВтч(няма точни данни колко време работят по-малките ПАВЕЦ-и).
  • 83 Бегом в цирка

    1 4 Отговор
    Типичното противоречие в кратуната на не много умен русофил..човека трябва да се радва че Русия печели повече пари..той обаче е УЖ. загрижен за европейската икономика..
  • 84 Един Човек

    4 0 Отговор

    До коментар #80 от "Статистик":

    Ами чети дойче веле, там статиите са далеч “ по истински и стойностни” !!
  • 85 Б. М.

    0 3 Отговор
    ХА - ХА - ХА, да се смея ли, да плача ли?!? Хайде, автУрчето, да спести малко теорията. Който иска, може да си я прочете, има безброй книги за борсова търговия. Един постулат гласи, че ЦЕНАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО. Такааааа, защо автора НЕ ИЗПИСВА ДОРИ ЕДИН ПЪТ името на основният доставчик на газ за Европа - ГАЗПРОМ(РУСИЯ)??? То бива русофилия бива, но това си е направо рублофилия! Съгласен съм с едно, че ако оставиш друг да ти вдига гащите, то в един момент, той ти ги сваля! В момента, когато жужето се почувства силно, свали маската и си показа "коректността". Тези които сме получавали "братската" руска подкрепа си ги знаем, на Европа и се наложи да го разбере по трудния начин! Но има и друг закон, всяко действие предизвиква обратно и равно по сила противодействие. Въпрос на време е, да се увеличи добива на Норвежките находища. Тогава нещата ще си дойдат на мястото.