Last news in Fakti

18 Януари, 2022 16:00 3 666 28

Без рецепта

  • кирил петков-
  • северна македония

Пет­ков отива в Скопие въоръжен с бъл­гар­с­кото един­с­тво, фор­мирано по време на КСНС при президента Румен Радев

Без рецепта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако има нещо, което може категорично да раз­руши намерението на дейс­т­ващия министър-председател Кирил Пет­ков да пос­тигне пробив в българо-македонския тупик, то е тър­гов­с­кият под­ход към решаването на проб­лема. Икономизирането му може и да изг­лежда добра биз­нес стратегия за въз­питаника на Хар­вард, но в среда, където емоциите вър­луват със страшна сила, то няма да му донесе дивиденти, особено сред бъл­гар­с­кия народ. Народ, който, когато стане въп­рос за Македония, не се опъва много на мак­сималис­тич­ния под­ход – всичко или нищо, от който си и патим от 1913 г. насам.

Това се посочва в коментар на Георги Георгиев за в. "Земя".

Започ­ващата днес визита на премиера в Скопие по повод 30-ата годиш­нина от независимостта на Репуб­лика Северна Македония (РСМ) не е прибър­зана, както я нарекоха от опозицията в лицето на ГЕРБ. Тя е неиз­бежна, защото се вписва в поредицата бъл­гар­ски доб­ронамерени стъпки към нашите съседи и братя, като се почне с факта, че първи приз­нахме дър­жавата им през 1991 г.

Пет­ков отива в Скопие въоръжен с бъл­гар­с­кото един­с­тво, фор­мирано по време на КСНС при президента Румен Радев, по приемането на РСМ в ЕС – да на член­с­т­вото, но след изпъл­нението на шестте основни бъл­гар­ски изис­к­вания, залег­нали в Рам­ковата позиция на МС от октом­ври 2019 г. Там между другото няма нищо свър­зано с македон­с­ката иден­тич­ност и език, но има много отнасящо се до национал­ната сигур­ност на Бъл­гария, до изчис­т­ването на паметта на македон­с­ките бъл­гари, до спиране на клевет­ничес­ките кам­пании срещу нашата страна.

Тази позиция бе над­г­радена от президента Радев с искането за впис­ването на бъл­гарите като мал­цин­с­тво в кон­с­титуцията на РСМ и с измес­т­ването на фокуса към правата на македон­с­ките бъл­гари.
Що се отнася до въп­роса има ли македон­ска нация, кога е рож­дената ѝ дата, има ли соб­с­т­вен език тази нация или говори на „югозападна писмено-регионална норма на бъл­гар­с­кия език”, то тази проб­лематика тряб­ваше да бъде пос­тавена с цялата ѝ тежест през 2017 г., когато се под­пис­ваше договорът за доб­росъсед­с­тво, когато Гър­ция изнуди заради член­с­т­вото в НАТО тогаваш­ната Репуб­лика Македония да си смени не какво да е, а името.

Този момент бе изпус­нат от бив­шите управ­ляващи от ГЕРБ под благос­к­лонно под­канящия пог­лед на тогаваш­ния американ­ски пос­ланик Ерик Рубин. Това, което може да се нап­рави сега, е нашето Народно съб­рание да приеме документ, в който да раз­пише какво смята за исторически правилно, както пред­ложи бив­шият македон­ски премиер Любчо Геор­гиев­ски.

Топ­ката сега е изцяло в полето на Скопие. Оттам вече четири години след под­пис­ването на двус­т­ран­ния договор не изпъл­няват неговите положения и не дават гаран­ции, че ще ги изпъл­нят. Вместо това, както виж­даме, очевидно се опит­ват да натис­кат всякакви лобис­тки лос­тове от двете страни на Атлан­тика. Тази политика засега не дава резул­тати. Тя само втвър­дява бъл­гар­с­ката позиция, която получава все по-голяма общес­т­вена под­к­репа.

Въп­реки демон­с­т­рираното твър­дог­лавие от север­номакедон­ска страна и бъл­гар­с­ката увереност, че историчес­ката истина стои зад нас като каменна стена, трябва да стиг­нем до ком­п­ромис. Не тол­кова заради това пусто член­с­тво в Европейс­кия съюз, нас ни е имало на Бал­каните преди него, ще ни има и след него. Но трябва да се раз­берем в името на паметта на общите ни деди и на децата ни. Това е най-смисленият стимул, другото е от лукаваго.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    12 18 Отговор
    Петков е голям тарикат !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Грульо

    11 2 Отговор
    "Без рецепта"

    То и продукти не останаха. Претоплена манджа маскирана с балканска мерудия. :D
  • 4 Бамби

    30 1 Отговор
    Няма да се разберем обаче. Трябваше като гърците първо да сключим договор, от който няма отмятане и да не допускаме да бъде крадена историята ни, езика ни и всички спорни моменти от общата ни история трябваше да фигурират категорично. А договора, който сключихме , е пожелателен и спазването му е "врата в полето". Затова не ни уважават, отмятат се и ни обиждат. Защо ги насилваме толкова много да влизат в ЕС? Какъв е нашият интерес да изграждаме СЪС СВОИ СРЕДСТВА! авиоиния, да прокарваме пътища между двете държави - нещо, което ТЕ не желаят?
  • 5 Комон сенс

    4 12 Отговор
    Не сънм сигласен с основната идея на текста. Взаимната икономическа изгода върши чудеса.
    Навремето дори е сработила за нормализирането до колкото е възможно на отношенията между покорени народи и завоеватели от други религии. Та какво остана за народи, които говорят един език, имат общ ген и обща религия?

    Освен това не разбирам какъв е този речник. Какво означава "тупик" и каква е етимологията на тази дума? А някой да ми може да даде определение на термина "икономизиране"?

    Както и да е!
    Не само че икономиката може да помогне за решаването на проблемите - защото ако облечем преговорите в икономически парамтри и точни цифри, то не само с македонци ами и с китайци ще се разберем, ами и ние сме в по-силната позиция, тъй като имаме в пъти пъти по-голямо БВП и по-гоям Бюджет.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лелеее

    10 0 Отговор
    Пет- и на другия ред- ков това се учи в първи клас, че лично име не се пренася!
  • 9 😂😂😂😂😂

    13 3 Отговор
    Пет-ков Хар-вард хохохо смех

    Коментиран от #12

  • 10 Bake Rolls

    15 28 Отговор
    Кирил Петков е много готин и харизматичен премиер , най накрая адекватен човек на чело на България .

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 куцо пиле

    18 6 Отговор
    Киро го посрещна някво жалко министъреч, а не равностоен Премиер - това е показателно, за отношението на макетата. Изгавриха се с него брутално, а той е достатъчно тъп, за да не го усети!

    А простотията с въздушната връзка София-Скопие е безумна - това за да съществува трябва да се субсидира, познайте кой ще плаща за простотията на тоя харвардски идиот! Престъпниците дето махнахме имаха повече акъл от тия зализани калинки!
  • 16 Бесен

    14 6 Отговор

    До коментар #10 от "Bake Rolls":

    Киро е продажник! Запиши си го, щото в скоро време ще ти се отдаде възможност да го разбереш!
  • 17 Коко

    13 3 Отговор
    Две пионки се прегръщат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 !!!?

    7 9 Отговор
    Кой този да пита кога е рожденната дата на македонската нация и какво общо има това критериите за влизане в ЕС !? Със инфантилините си аргументи за блокирането на Северна Македония към ЕС станаха за смях в Европа и цял Свят - последни по стандарт, първи по простотия и смъртност !!!?
  • 20 чакайте ба мисире

    12 2 Отговор
    Той Киркокорчо още не се върнал и не се знае какви ги е надрОбил и вие почнахте с високопарните, хвалебствени оди и дитирамби. Озаптете истерията на радостта.

    Коментиран от #21

  • 21 amida

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "чакайте ба мисире":

    радост голяма - ще ни карат македонските домати със самолет - едвам ни уреди Кире ПетковСКИ
  • 22 Матей преображенски

    5 2 Отговор
    Какво има тука за разбиране,Македония е българска провинция,а ония се ежат като върли фашаги и противници на всичко българско.Слагачеството на българските кабинети е всеизвестно и пословично,признаването на Македония беше една върховна глупост,дори албанското нашествие не успя да ги вразуми македонистите.Събира се кснс,радев нарежда ,петков рапортува как ще изпълни задачата да извърши предателството,заговора е оформен под давлението на херото.После да не се чудят ако македонистите си поискат пиринския край и под натиска на америка и за това да им се отстъпи,на една мижава държавичка,да им се подари цяла област.
  • 23 към

    6 0 Отговор
    всички плюещи какво е направено в България за 33 години банани бе сетих се
  • 24 Подигравка

    10 3 Отговор
    Даже не го посрещнаха.
  • 25 Борис

    6 4 Отговор
    Царе сме да прецакаме някого . Мразим всички и всичко. Мразим дори и себе си. Мислим се за център на вселената,а сме толкова малко. Нищо не зависи от нас, особено от тези които избиват комплексите си словоблудствайки във форума.
  • 26 НАТИСКА НА КИРО МАКЕТАТА ДА ВЛЯЗАТ В ЕС

    10 2 Отговор
    Е ПРОДИКТУВАН ОТ НАЧАЛНИКА МУ КОЙТО НИ ГО ТРАПОСА И НА НАС ! ВЛЕЗАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ ЩЕ НИ НАПРАВИ НАС НА АЛБАНСКА ПРОВИНЦИЯ ! КИРО Е ПОДЛОГА НА САЩ , ДОСТА ПО ГАДНА ОТ БОЙКО !
  • 27 КИРО ВЕЧЕ ГО ЧАКАМЕ

    9 2 Отговор
    КУПИЛИ СМЕ МУ БИЛЕТ ЗА СИБИР -ОТТАМ ПЕШАЧКАТА ДО КАНАДА !
  • 28 КИРО Е ЗАВЪРШИЛ ХАРВАРД

    7 2 Отговор
    КОЛКОТО БОКО Е ЗАВЪРШИЛ ГЕНЕРАЛЩАБНА АКАДЕМИЯ