Last news in Fakti

20 Януари, 2022 16:00 10 969 73

Писмо до Кирил Петков: Македония не заслужава преговори, докато не реабилитира хиляди репресирани българи

  • кирил петков-
  • илия стояновски-
  • репресии-
  • рсм

Отворено писмо до Кирил Петков от Илия Стояновски, гражданин на Северна Македония с българско самосъзнание (без редакторска намеса):

Писмо до Кирил Петков: Македония не заслужава преговори, докато не реабилитира хиляди репресирани българи - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Г-н Kiril Petkov , след вашето посещение в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората. В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, при положение че и адвоката които трябва да ги движи тези неща е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за адвокат? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума. Можеби тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 хил. репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“. Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония. Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искале правата като такива и сега когато имаме шанс, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Продолжавам със списъка. Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт.

Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние. По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено.

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде кадето мога поне народа в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад. Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не од УДБА в Югославия, а од наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин.

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението че са пропаганда.

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща.

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България , аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 151 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диамантената ръка

    26 67 Отговор
    У Харвард тия работи не се учат, след 60 дни се качвайте у самолета от Скопие за София и проблемите ви свършват...
  • 3 Беломорско македонче

    206 0 Отговор
    Евала българи от Македония!!! Видяло се е, че на вас ще се наложи да разчитаме, болна тема ми е Македония, дедите ми са именно от Беломорието...
  • 4 ФАКТИ :

    173 0 Отговор
    99% от тези "македонци", които се считат за българи ще се почувстват ПРЕДАДЕНИ(за пореден път !)
    ако България даде съгласието си за приемането на Сев.Македония в ЕС !
    И ако това стане най-радостни ще са шиптърите, турците, циганите и сърбоманите, дори и защото не
    са давали пари и висели по "опашки" за да получат български паспорт. И отново ще ни се подиграват,
    че сме такива будали(глупаци)...
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    76 2 Отговор
    ТАКА Е А И рсм СЕ ГАВРЯТ С НАС
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факти

    74 7 Отговор
    CAЩ нe иcкaт cилeн Eврoпeйcки cъюз и зaтoвa гo нaтиcкaт да налага санкции на
    Русия(ЕС+Русия е кошмар за USA), както и да приема мигранти мюсюлмани и cтрaни c мюcюлмaнcкo
    нaceлeниe (Турция, Aлбaния и Ceв.Мaкeдoния) Нa пo-къceн eтaп щe нaтиcкaт и зa Кocoвo и
    Бocнa и Хeрцeгoвинa...

    Коментиран от #68

  • 8 Спомен

    74 4 Отговор
    Преди 32(тридесети две !) години

    когато в смесените райони българите се възпротивиха срещу непоследователната ни политика спрямо
    българомохамеданите и турците(смяна на имената - връщане на имената), колега от Благоевград ми
    сподели, че негови роднини от Македония му казали :

    "Вие може и да се оправите с вашите турци, но ние с нашите албанци никога !)...
  • 9 КРОКОДИЛА

    89 6 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ТОВА Е БЪЛГАРСКА ПРОВИНЦИЯ - ТОВА Е НАША ТЕРИТОРИЯ ..........................................
  • 10 ТаУмВзе

    97 7 Отговор
    ОСТАВКА, КАНАДСКА ЛИВАДО И МАРШ!
  • 11 Преди няколко

    72 1 Отговор
    години в една дискусия по македонска ТV възрастен българин от Македония каза, че България е признала
    държавата Македония безусловно, защото българите са си мислили, че ще се разберем като братя !
    Каза също така, че гърците са били твърдо против да признаят Македония под това име и се вижда,
    че става на тяхното !
    На въпроса на водещата "Дали, ако Македония и България не се разберът по спорните въпроси, България ще
    подкрепи влизането на Македония в ЕС ?" българинът каза - "Мисля, че няма."
  • 12 Покъртително....

    99 1 Отговор
    След това писмо на този българин от...къде???...каква Македонска държава???...какви пет лева????...това е титовска-комунистическа клоака през 21век, никакво пускане в ЕС, никакви летища, пътища и жп линии, евродепутатите ни трябва веднага да уведомят Брюксел за това което се случва в момента в Македония..терора над хората там с българско самосъзнание, и пълен блокаж на преговорният процес, докато управниците в Скопие не започнат истински промени, а това с паспортите..пъхнахме си змия в пазвата, паспорти трябваше да дават масово на българите от Украйна, Молдова, Румъния, Албания и Западните покрайнини, поне те са истински българи и обичат България.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КРОКОДИЛА

    82 2 Отговор
    НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА - МАКЕДОНИЯ - ТОВА Е НАШАТА БЪЛГАРИЯ .................................
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Преди 1989г.

    76 2 Отговор
    Четох как в тогавашна Македония наш режисьор съвместно с местен правят театрална постановка и когато нашият усетил, колко е осакатена българската азбука при преправянето й в "македонска", попитал колегата си :
    "А бе вие как се оправяте без буквата "Ъ", той светкавично му отговорил - "Не ме питай братко !
    Ако сега ми отворят сърцето , в него "Ъ" ще намерят !".
    Когато сърбите са разбрали, че не могат да накарат българите в Македония да се чувстват сърби, са
    започнали "македонизацията" им, като първата работа им била да изхвърлят от азбуката им
    най-българската буква "Ъ", и "Я" и "Щ" и още... Канели някакви продажни "професори" от Щатите да ги
    убеждават, че не са българи. И затова ако не се лъжа известният Илия Бешков, казва : "Македонската"
    азбука се нуждае от малко букви и много долари".
  • 17 баща

    87 1 Отговор
    Нека го прочетат Петков и особено Радев !! Петков да бъде много внимателен и да спре да пренебрегва българската ни история и език !!
    Петков да започне да се изразява много кратко и много ясно по темата Македония..до сега много думи няма реални факти.Засега изглежда, че Петков е готов да пожертвува нашата история за икономическо развитие..което е наистина пренебрежимо с Македония

    не на последно място Радев да се смята за разбит и изгорен, ако Петков изтъргува зле историята на България ...много хора се интересуват и следят тази тема !! Ще бъдат пометени всички, които искат да продадат нашата история !!
  • 18 За протокола

    71 5 Отговор
    Пука му на Кирчо Шмекерчето за българите в Македония. Той изпълнява поръчки и се опитва да прави бизнес на техен гръб. Това му е новия подход на който са го учили в Харвард и за който беше поставен на този пост.
    През 70-те години на миналия век в Охрид беше пълно с българи, които копнееха да видят някой от "Майка България" и да научат повече за нея. Къде са те днес?!?!?! Къде са техните потомци?
  • 19 Братя българи

    72 2 Отговор
    Дошло е времето за Второ Национално Българско Възраждане ! Долу продажниците и предателите !
  • 20 Като

    4 61 Отговор
    е с българско самосъзнание да се мести в България! Омръзна ми да слушам за Македония, 1913 година прадядо ми с жена си и 5 деца плюс и друга рода от егейска Македония тръгват към новите граници на България. Другата част от родата стига до Струмица и там остава, прадядо ми идва с децата си в София.Спомням си ,че родата идваше за медицински и зъбни услуги тука .Така и не чух някой да съжалява ,че е останал там ,така че тези самозъзнания си де е : келипиро! ,

    Коментиран от #35, #64

  • 21 Брат

    85 0 Отговор
    Браво за позицията братко. Добър ти е българският. Прав си. Много тъжно е всичко, което казваш. Не е добър просто Киро. Дано сполучим някой ден да се обедини България и велика да е. Жив и здрав. Да живее България!!
  • 22 Само че Американския Пудел

    58 3 Отговор
    Харвардски Кирчо не е сложен за да защитава българския интерес, а американския
  • 23 Дамаджони уокър

    65 0 Отговор
    Браво на Българите от Македония!!!! Така се прави , дано канадеца го прочете и разбере какво му
    у казват. Президента също трябва да го прочете и едва след това да се хвали с успешното посещение на канадеца в Македония
  • 24 Сатана

    54 2 Отговор
    Братя Българи живеещи в Македония,объркали сте адресата на писмото.От Киро Петков нищо не зависи ,той е момче за поръчки на сили целящи България да признае ,че има Македонско малцинство живеещо на територията и.Той не е Българин,избрал е Канада за своя оя нова Родина,какво очаквате от човек ,който не е живял и учил в България?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Разговор е възможен

    31 2 Отговор
    Абе Кирчо подсказа,че разговор за влиянията на фашизма в Македония е възможен. Не случайно спомена за фашистки режими в цяла Европа, тоест думам ти дъще ,сещай се снахо - а сетете се кои други са администрирали Македония. Веднага гузни наследници на фашаги в България му скочиха. А става въпрос за комплексна оценка - какво са дробили италианци,немци,албански балисти, а не всичко да се струпва върху българите. На албанци немци и италианци естенствено,че такъв разговор няма да изнася. Досегашната история на Македония за периода 1941-1945г. е написана в тая канавА. На македонските титовисти и удбаши пък въобще няма да им понесе обективно изследване на партизанското движение в Македония - то е създадено от черногореца Светозар Вукманович Темпо с привнесени сърби и бошняци за партизани. Още по няма да им изнася разговор за репресирани комунисти от титовестите с българско кавосъзнание,както и за всички избити на кървавия Божик 1945г. или за тези затваряни но Голи оток. В България такъв открит разговор не изнася на врещящите наследници на фашисти и нацисти - фашистки изстъпления в България имаше,вероятно е имало в Македония. Нашите вресльовци от години потъпкват и омаловажават освобождението от БА на Македония от немците и тук македонските титвисти и удбаши им пргласят. Въпросът е да се извадят и съпоставят фактите комплексно,защото може да се окаже,че албанските SS балисти са правили повече поразии или пък италианците и немците. Заинтересованите от замазва

    Коментиран от #69

  • 27 ХАН КРУМ

    48 2 Отговор
    КИРИЛЕ, чети и препрочитай писмото на илия-нали разбираш колко си зле по темата македония. вземи се занимавай с това от което разбираш,но управлението на БЪЛГАРИЯ НА ТОЗИ ЕТАП не ти е занаята. РАДЕВ ,ти го каза на КСНС,вчера от трибуната на НС ти го каза втори път–ВЪОБЩЕ ВДЯВАШ ЛИ ИЛИ НЕ ,КАКВО ТИ СЕ КАЗВА. АМАН ОТ НЕПОДГОТВЕНИ ПОЛИТИЦИ!!!! ЧОВЕК ,УЧИЛ СИ БИЗНЕС,ЗАНИМАВАЙ СЕ С БИЗНЕСА В ДЪРЖАВАТА. ЗА ДВА МЕСЕЦА ТОЛКОВА ИЗДЪНКИ НАПРАВИ– И СНАТО ,И С ЧУЖДИТЕ ВОЙСКИ У НАС И С ПЕНСИИ ,И СЪС СЕРТИФИКАТИ , И СЕГА С МАКЕДОНИЯ. ТЕЗИ ДЕТО ТЕ СЪВЕТВАТ САМО ТЕ ВКАРВАТ ОТ СИТУАЦИЯ ,В СИТУАЦИЯ. КАТО НЕ ЗНАЕШ ,МИНАВАШ УЛИЦАТА ,ОТИВАШ ,ПИТАШ И ТОГАВА ГОВОРИШ.ОТ ДРУГАТА СГРАДА НЯМА ДА ТЕ ПОДВЕДАТ.НАЛИ ЗНАЕШ ,ЧЕ ОТ ТАМ ТЕ СЛОЖИХА КЪДЕТО СИ СЕГА. ИПРЕДИ ДА ГОВОРИШ ,СЕ ПИТАЙ КАК ЩЕ РЕЕГИРАТ БЪЛГАРИТЕ ,А НЕ СТОЛТЕМБЕРГ И ХЕРО МУСТАФА. САМ СИ СКЪСЯВАШ МАНДАТА ЧОВЕЧЕ. ВИЖ С ИТН КАКВО СТАНА,ПО ТОЗИ ПЪТ ВЪРВИШ.МНОГО ФАЛОВЕ ЗА МАЛКО ВРЕМЕ!!!!МИСЛИ И СЕ КОРЕГИРАЙ. АКО НЕ МОЖЕШ ,ХВЪРЛЯЙ КЪРПАТА.
  • 28 7789

    43 0 Отговор
    Мъчно ми е за българите македонци...мачкани.трепани.убивани.заплашвани...България трябва плътно да стои зад тях.както и ние.И никакви отстъпки за Македония в тоя вид.не заслужава тая измислена държава нищо.Там репресират българите ужасно и албанците искат да си разширят територията един ден и с Косово и до Турция...ясни са нещата.но тези от Ес и САЩ са ужасно тъпи и необразовани хора...
  • 29 Перо

    22 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бачкам като роб":

    Защо като, ти си роб с робско мислене! Бачкай,на кой му дреме! Оправяй се, други си взимат 53 млн.,без да си мръднат пръста! Не знам как имаш време да пишеш тук от бачкане!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Перо

    27 1 Отговор
    Трябваше още през 1990 г. от там да мине 9-та танкова бригада от Горна баня и да се свърши с измислените македонци! Щяхме да сме освободители,без цар!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Перо

    18 0 Отговор
    И Пендаровски нека си търси правата в Страсбург за ЕС /ЕУ/!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ковидиотин

    19 2 Отговор
    Кирчо е агент на СЗО и го интересува само боцкането.Ходенето до Македония беше "газ път да види"да се покаже,колко е безстрашен и как ще натрие носовете на "антиваксърите"
  • 41 Глас народен от СМР

    21 0 Отговор
    Позициите на посочените наши съвародници и много други в СРМ са верният ориентир, който ще посочи основата политиката за подобряване на отношенията. Политиката трябва да служи на хората, а не само на исторически претенции. В същност по тези наши исторически претенции е редно да се чуе и мненията на нашите сънародници в СРМ, които във всички случа ще ни кажат нещо ново, важно и актуално.
  • 42 гост

    15 2 Отговор
    Кажи му просто Киро и е достатъчно.
  • 43 Стоян Хлебаров

    22 0 Отговор
    ШАХ...И МАТ НА КИРИЛ ПЕТКОВ! АКО ПРОДЪЛЖАВА ТАКА С МАКЕДОНЦИТЕ,ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ,ЧЕ ТЕ ЩЕ ГО СВАЛЯТ ОТ ВЛАСТ,КАТО ГО КОМПРОМЕТИРАТ В ОЧИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ! НИКАКВИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ДРУГИ МЕРКИ В СЪТРУДНИЧЕСТВОТО НИ С МАКЕДОНЦИТЕ,НЕ МОГАТ ДА КОМПЕНСИРАТ ТОЗИ ГАФ НА ПЕТКОВ! КИРИЛЕ,АКО ТРЯБВА,ПОЖЕРТВАЙ ЧАСТ ОТ АВТОРИТЕТА СИ,ЗА ДА СПРЕШ ПРИБЪРЗАНОТО ДОГОВАРЯНЕ С МАКЕДОНИЯ-ТОВА ЩЕ ТИ СЕ ОТПЛАТИ!
  • 44 Чуват гласът на парите, не на народа

    23 2 Отговор
    Кирил Петков ще излезе най-големият измекяр от управата за 30г назад.
  • 45 Перо

    21 1 Отговор
    След като над 10 млн. души,от двете страни на границата и чужбина, знаят много добре,а младите могат да питат предците си, че не е имало македонска държава и македонци,преди 1944 г.,какъв е смисъла да се отрича очевадното,което не само всички знаят,не само 120,000 българи са ползвали българско кръщелно за БГ гражданство и паспорт,но и може всичко да се докаже с планини от документи и милиони свидетели. Ние им признаваме правото да се самоопределят и като марсианци,ако искат и да говорят какъв то си искат език,след 1944 г.,но няма машина на времето,която да изопачи историята,преди асимилацията на населението и да изпълни желанието им за 2000-на история на Македонска държава. Не може да кандидатстват за ЕС и да говорят за европейски ценности и да забраняват самоопределението на желаещите там и на предците си като българи с преследване,дискриминация и заличаване на българските надписи и забрана на български книги. Това е недалновидна политика на досегашните правителства в СМ и няма нищо общо с разбирането на Пендаровски за идентитетот и държавата. Става дума за разбиране и изучаване на историческата истина,такава,каквато е!

    Коментиран от #48

  • 46 Сегашно мнение

    20 2 Отговор
    Оставка на правителството или поне на Кирил Петков!!
  • 47 Уса

    28 1 Отговор
    Писмо до Кирчо от Харварт:Кире,живея в САЩ (не в Ню Йорк).Тук нямаме зелени простотии.Децата ходят на училище и ще изпреварят българските си връстници по основно и средно образование.До преди години беше обратното, българските деца на емигрантите шашкаха американските си връстници в американските училища със знания и умения още в първия ден.Който и американски учител да попитате,където учат българи ще каже,че образованието в България е с два класа отгоре на американското.Моята дъщеря трябваше да бъде 5ти клас и още на втората седмица ни казаха,че не е за пети а за 6ти и 7ми ние да решим.Решихме 6ти да не бързаме,защото трябваше да осъвършенства и англииския.накъде ни водиш Кире мамин,защо искаш да унищожиш тази наша гордост,на кого пречим и кого дразним със своите знания и умения?Ти ли си този,който ще ни сложи на гилотината,след като турците за 500 години не го направиха а можеха?Няма да ви се получи
  • 48 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 0 Отговор

    До коментар #45 от "Перо":

    Република Македония се отдели от Югославия по мирен път защото ни МРАЗЕХА. Всякакви приписвани заслуги на България за мирното обособяване са фантасмагории.
    Сигурен съм, че когато в БЮРМ отношението към нас се обърне към подобряване, албанците ще бъдат подтикнати да нанесат удара си.
    В България доста хора са изненадани от действителното положение на нещата в БЮРМ. Това е като един вид шок за мнозина българи, но по-добре е да се знае реалността.
    Част от хората там, дори искат пак да се върне Югославия…………
    Това потвърждава, че……авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината , е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно. Създаването на съвременна България преди по-малко от150г. обърква статуквото на стария континент. Една голяма държава, на благословените с природата си Балкани и с пословично трудолюбиво население, несъмнено ще представлява и икономически и политически фактор. Това не е по вкуса на утвърдилите се на континента нации – ще трябва да делят от сладката баница на властта. Нека си припомним кой подтикна крал Милан да нападне България след Съединението , и кой му се притече на помощ след фиаското на военната кампания, -това не беше потърпевшата Турция. Кой подкрепи и финансира армията на фалирала Турция при потушаване с нечувани зверства на Илинденско- Преображенското възстание. Пред погледа на „цивилизована” Европа, в ХХ век, бе
  • 49 Кмитева

    14 1 Отговор
    Без да нПадМ никого, но този българин от Македония говори по-правилно от нашия премиер. И не миг да разбера, наистина ли Г-н Петков ме се е срещнал с тези хора? И какъв ще бъде отговорът на това писмо на този човек?
  • 50 Герд Мюлер

    13 4 Отговор
    Г-н Стояновски, не се безпокой и не мисли, че вие сте забравени! Целта на посещението на Кирил Петков е съвсем друга, Той отиде за да може да се започне диалог, защото той беше сведен нула. РСМ няма посланик в София. Всички политици на РСМ говорят едно и също ден и нощ: "Преговори за македонският идентитет и македонския язик няма да се водят". Така, че при такава ситуация, Кирил Петков отиде за да се ЗАПОЧНЕ. Тепърва очаквай, че основните преговори между РСМ и РБ ще бъдат за правата на българите и вписването им в конституцуията на РСМ. Идеята за защита на правата на българите в РСМ е на президента Радев, а Кирил Петков изпълнава неговата мисия. Сега разбирам, че дори и САЩ ще помогне на България да се реши този проблем. Защото той е най-големия парадокс на най-човеконенавистната иделогия, МАКЕДОНИЗМА. Идеология, която е много по-зловеща дори от идеологията на национал-социализма. Идеология, която раздели брат от брата, син от майка... Но за това трябва да има в София техен посланик, на който да се връчват дипломатически ноти. Така, че Кирил Петков не ви е забрави. Просто той отиде на едно "блиц" посещение за едно "здравей". Тези въпроси ще се поставят остро при междуправителствената среща, която предстои.
  • 51 Кирчо Харвараста

    11 2 Отговор
    е напаст Божия, това го разбраха и македонските българи!
  • 52 Саша

    10 4 Отговор
    И да му пишете на прост Киро все тая. Киро не е българин, тоя е башибозук продажен.
  • 53 Бамбука

    8 8 Отговор
    Леле , колко "събудени" души след посещението на премиера в Скопие, колко много "патриоти" от двете страни. И къде бяхте досега ? Оня с "торбичката" ли ви преспа в сладък сън през последните 30 години, или някой друг подобен ? Да, проблем има, но никога отрицанието не е водело до нищо позитивно, освен до пълненото на джобове на псевдо "патриоти". ЕС е тази организация в която всички членове са с равни права и задължения, свободно движение на хора и капитали, паспорти на членове на съюза. Или искате да се дърлим до отказ за радост на чужди нам интереси ?

    Коментиран от #55

  • 54 Истината

    16 1 Отговор
    КОМЕНТАРА Е ИЗЛИШЕН!!! ВЪПРОС: България ще е майка или мащеха!?! Така ли ще оставим нещата, тепането им е малко на тия злодеи ние ги бутаме в Европа за сметка на историята ни дори!?!
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 0 Отговор

    До коментар #53 от "Бамбука":

    Cигурeн cъм, чe кoгaтo в CМ oтнoшeниeтo към нac ce oбърнe към пoдoбрявaнe, aлбaнцитe щe бъдaт пoдтикнaти дa нaнecaт удaрa cи там.
    В Бългaрия дocтa хoрa ca изнeнaдaни oт дeйcтвитeлнoтo пoлoжeниe нa нeщaтa в CМ. Тoвa e кaтo eдин вид шoк зa мнoзинa бългaри, нo пo-дoбрe e дa ce знae рeaлнocттa.
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 56 Спас безделника

    15 0 Отговор
    ДО ИЛИЯ СТОЯНОВСКИ, СКОПИЕ, РСМ: Драги Илия, не бери грижа за инициативата на премиера Киро. Той е наясно, че моментално си рита премиерския стол, ако тръгне срещу интереса на българите в РСМ. И това е така, защото 2000000 потомци на българи от Мак в БГ внимателно наблюдават неговата "волна програма". Ти си абсолютно прав, че икономическите проекти трябва да са следствие, а не причина, защото дух не се събужда с пари, а с песните у дома, когато се съберат приятели и роднини.
  • 57 Pod uja ne

    4 14 Отговор
    Стига с тази Македония! Вижте на какъв хал сме! Съсредоточете вниманието си върху положението в България. Македония и Албания да вървят където щат! Дайте сега да извадим и Гърция от ЕС, защото в Атина има улица, наречена Василий II Българоубиец. И в учебниците им пише много неща против българите по времето на Василий. Те дори не крият тези неща. Дайте да изчегъркаме и техните учебници, да ги изхвърлим от НАТО и ЕС.
  • 58 Ради Панайотов

    7 0 Отговор
    ЦИТАТ: "С този акт (признаването) бе помогнато за неутрализирането на вътрешните противници на независимостта и възможната заплаха от сръбска агресия."
    Имало е значи вътрешни противници на "независимостта". И може би те са искали обединение с България, но нашите чуждородци и мекерета са им попречили. Значи са подпомогнали едни коминтерновци и съветско-сърбо-УДБАшки антибългаристи, които вече 30 години ни създават проблеми и ще ни ги създават още сто. И сега подобни на тях предатели от българска страна са готови да си играят на мижави малцинства до Второ пришествие. Браво, малоумници! А ако сърбите бяха нападнали Македония, по каква логика щяха да бъдат оставени да си разиграват коня? Нямаше ли пак да бъдат бомбардирани от НАТО? Така че всички грешки в цялата тази галимация са за наша сметка.
  • 59 Продължавай

    8 0 Отговор
    Достойно поведение на македонски българин!Продължавайте да информирате българската общественост,и премиера ,министъра на външните работи и ЕК ,не се отказвайте ,защото действително с недоразумението Киро има риск да се провалят усилията на нашите дипломати,министри и президент за решаване на близо вековния проблем с българите извън пределите на БГ ,да се подмине грозното фанатично фалшифициране и обругаване на българската история,българския произход,език ,държавност,религия,кирилицата и целия принос в културно исторически план на нашите предци,революционери ,царе,писатели и прочие.Киро вероятно е сметнал че може да въведе в заблуждение целия български народ по отношение на Македония с елементарни съждения,с излишни действия и някой ще му повярва,че е постигнал успех,а не провал.Това няма да стане!.Поведението на Пендаровски за правата на българите е двулично и безсрамно както цялата им политика към БГ.А той и повечето политици в СМ знаят много добре историческата истина. Какъв му е проблема,след като етнически българи живеят в СМ наред с други народи,едните вписани в Конституцията ,но точно българите умишлено изключени,че ултиматуми за намеса и наглост за реципрочност по другата лъжа сътворена от омовците и кукловоди.Страх от истината .Според мен края се вижда и въпрос на време кулата да се срути,но усилията трябва да продължат без прекъсване,ако резултата е същия и манипулациите продължат може да стигнем и до междунарден съд
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 кириле

    4 0 Отговор
    нали си разменихте телефоните с новия премиер ...копния тая статия и му я прати ве

    прати я и на херо мустафа профилактично
  • 62 чини ми се

    4 1 Отговор
    северна македония ще потопи харвардското правителство...и по пролет на избори пак
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бат Мишо

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Като":

    Абе що не са обърнем с руснаците и да им дадем бази и да вкараме танковете ба я у демокрацияята ба го у еврейския съюз дет ни затвори АЕЦ а да няма евтен ток
    Да минават под веригите сички предатели на майка българия - раша кът ни подари пак 10 балистични няя кой да ни бара и да си обединим държавицата па ако ще да погладуваме- зер в демокрацията сякаш преядахме, че и децата ни зеха за слуги

    Коментиран от #65

  • 65 Бат Мишо

    4 0 Отговор

    До коментар #64 от "Бат Мишо":

    Дадем ли бази на руснаците на такова място - ще си плащат и ще пратят насам толкос оръжие и войска че няя има кой да ни се опре и ще потръгне алъш вериша- стоките ни запада ако не ги ще - за раша пригодятся

    Коментиран от #66

  • 66 Бат Мишо

    3 0 Отговор

    До коментар #65 от "Бат Мишо":

    ПС на никой в раша не му пука щастливи ли са кокошките и прасетата и ще потръгне и туризма и селското стопанство - а изгнили коли дет ся искат да ги спрем да минем на електрика ДА СИ КАРАТ НА ЗАПАД
    аретен ще закапе евтено горивце че тъс демокрация 3 лв литър ни напрай пешеходци

    Коментиран от #67

  • 67 Бат Мишо

    3 0 Отговор

    До коментар #66 от "Бат Мишо":

    ПС както румънягите са в НАТО кът съ обърне палачинката може да си бараме и Добруджа да си върнем- кът ги подритне лекичко мечката отатъка и ние оттука малко и ще им опадат зъбките-турция кът гледам как се гушкат Ердо и Путин няя ни бара ако сме с раша
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Цялостно

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Разговор е възможен":

    Истината е,че в Македония детитовизация,деудбашизация,отваряне и обявяване архивите на УДБА...досега няма. Това е слабото място на титовистите и тук те по нинакъв начин не отговорят на европейските демократични стандарти и това трябва да бъде изтъквано на немци,американци и франсета когато мъцнат да пускаме преговорите. Колкото и да беше бавно и мъчително в България лустрация се правеше,архивити макар и на порции бяха отворени,компенсации на репресираните бяха изплатени - в Македония няма и помен от такова нещо. Вярно е,че за да се говори за простотиите на титовистите и УДБА ,неминуемо ще трябва да изследваме и периода от 1941-1945г.,тоест какви са ги вършили немците в Солун,италианците в Западна Македония,албанските фашисти в Тетово,Дебър,Струга,както и четниците да Дража Михайлович.....и тогава в тоя контекст да се разглеждат действията и на българските власти. Репресиран ли
    беше Покраинският комитет на БКП от емисара на Тито за Македония,печално известният Светозар Вукманович Темпо още през 1943г.? Ами след 1944г.? На 26 декември 1944 г. по нареждане на Светозар Вукманович -Темпо са убити 72 български офицери, желаещи да освободят Солун, а не да се бият на Сремския фронт.
    След Скопския войнишки бунт 1000 войници са затворени в Скопското кале, измъчвани са и са оставени да умрат от студ и глад.
    Кървавата Коледа, при която за няколко дни са избити десетки видни граждани във Вардарска Македония: в Скопие - 63 души, във Велес - 54, в Куманово - 48,
  • 70 Цялостно в

    4 0 Отговор
    Ами след 1944г.? На 26 декември 1944 г. по нареждане на Светозар Вукманович -Темпо са убити 72 български офицери, желаещи да освободят Солун, а не да се бият на Сремския фронт.
    След Скопския войнишки бунт 1000 войници са затворени в Скопското кале, измъчвани са и са оставени да умрат от студ и глад.
    Кървавата Коледа, при която за няколко дни са избити десетки видни граждани във Вардарска Македония: в Скопие - 63 души, във Велес - 54, в Куманово - 48, в Битоля - 36, в Щип - 77, при с. Владимирово, Беровско – 330 души.
    Убийствата и гоненията на ръководители на комунистическото движение и общественици, несъгласни с крайната югославска политика като Васил Иванов, Коста Тренчев, Коста Терзиев, Методи Андонов - Ченто, Димитър Гюзелов, Спиро Китинчев, Димитър Чкатров, Венко Марковски, Павел Шатев, Панко Брашнаров и други.
    Политическите процеси срещу организации като Демократическия фронт на Македония „Илинден 1903“ и около стоте на брой ученически тайни организации, най-известни сред които са на Методи Калкашлиев от Струмица, Наум Койзаклиев от Щип и Крум Чушков от Велес
    През януари 1949 г. в лагера Добой, Босна са убити около 600 души членове на ВМРО.
    На 13 август 1951 г. служители на УДБА застрелват 5 млади студенти, известни като Струмишката петорка.
    Между 1948 – 1956 г. хиляди души са затворени и репресирани заради политическите им убеждения, сред които и Методи Андонов-Ченто.
    Според проф. Димитър Гоцев между 1945 и 1990 г. над 4000 българи, главно ч
  • 71 Цялостно в к

    4 0 Отговор
    Според проф. Димитър Гоцев между 1945 и 1990 г. над 4000 българи, главно членове на ВМРО, са избити в политическия концлагер Идризово. Това трябва да се иска от днешните македонски власти - да се изкара наяве кой какви ги е дробил,а не всичко да се трупа на България,щото във Вардарска Македония срещу властта действаше и българският войнишки партизански батальон,както и бригадата "Г.Димитров". Да не говорим пък за освобождението на Македония от Българската армия!

    Коментиран от #73

  • 72 Илиев

    1 1 Отговор
    Поредният български политик-ПРЕДАТЕЛ !!!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.