Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 21:00 4 576 102

Драмата във Враца: бездушие, безразличие, снишаване - ето това убива хора

  • враца-
  • спешна помощ-
  • здравеопазване

Виновна в крайна сметка е онази администраторка зад стъклото във врачанската болница, която си разбърква кафенцето

Драмата във Враца: бездушие, безразличие, снишаване - ето това убива хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Можеше ли да остане жива младата майка във врачанската болница? Едва ли. Не само защото има едно здравеопазване за бедни и друго за богати. А защото бездушното, безотговорно безразличие се отглежда десетилетия наред.

Сърцераздирателно…

Стотици хиляди хора в България с невярващи очи са гледали видеото, в което 44-годишната жена умира на една прегръдка разстояние от детето си в непревземаемия подстъп на врачанската болница. И са ронили сълзи, и са псували здравната система, „Бърза помощ“ и цялото правителство начело с министъра на здравеопазването…

Всъщност българското здравеопазване изобщо не е единственият виновник за смъртта на младата майка. И нека не го описваме единствено като убийствена пустош, където хората мрат на конвейер, а неколцина златотърсачи лакомо пълнят джобовете си.

Едно здравеопазване за бедни и друго за богати

Днес българското здравеопазване е далеч по-добро, отколкото преди 30 години (да, знам колко хора ще скочат срещу това твърдение), а разликата между тогава и сега е само в едно: днес се вижда, че има едно здравеопазване за богати и друго за бедни, докато по времето на НРБ този факт се криеше. Тогава нямаше мобилни телефони с камери, нямаше и социални мрежи, от които да научим за всекидневните човешки трагедии, а след това да пророним сълза и да напсуваме властта. (Пък да псуваш властта си беше доста опасно.)

Не, вината на здравеопазването в случая отстъпва на заден план, макар че я има. Още повече в сегашната ситуация, когато това здравеопазване е не само претоварено поради пандемията, но и раздирано от вътрешни противоречия за вируси, терапии и ваксини и травмирано от външния натиск на побеснели антиваксъри, на идеологически настървени разобличители на „мита за пандемията“ и на обикновени опортюнисти, които търсят 5 минути слава или някакъв политически бонус.

А вината е другаде

Истинската вина за случилото се във врачанската болница носи ширещото се равнодушие, безразличието, бездушието, потискащият обществен вакуум, в който живее топящото се българско население. То затова се и топи, защото хората нямат усещането за солидарност помежду си, защото социалната тъкан е обезкървена, а дехуманизацията непрестанно се зъби ту срещу бежанците, ту срещу хомосексуалните, ту срещу другите малцинства.

И това не е от вчера или от онзи ден, не е виновен единствено цинизмът по времето на Борисов, капитализмът, настъпил преди това, или измисленият „социализъм“ по времето на НРБ.

Виновна в крайна сметка е онази администраторка зад стъклото във врачанската болница, която си разбърква кафенцето. Виновна е тъкмо тя във всичките си превъплъщения, които човек всекидневно среща в България: бездушното, безотговорно безразличие, отглеждано десетилетия наред на тази територия. Територия, където снишаването и оцеляването са житейски постулати, където „те ме лъжат, че ми плащат…“ и „законът е врата у поле“ са доминиращи философски възгледи, а умрялата жена в преддверието на врачанската болница ще бъде забравена точно за един ден…

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Директно:

    73 14 Отговор
    Дойче веле, жестоко обиждате българите :( Ще си го получат тукашните ви слуги!

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Яко умрял

    90 8 Отговор
    В продължение на 12 години, тиквеняците крепиха крепиха здравната каца, без да предприемат каквито и да било здравни реформи. Този модел на "здравеопазване" е противоконституционен още от самото си създаване.
  • 4 Най-големия виц

    114 10 Отговор
    "Днес българското здравеопазване е далеч по-добро, отколкото преди 30 години"

    хахаха, тия си мислят, че вече няма останали живели по онова време

    Коментиран от #6

  • 5 От какво точно

    24 14 Отговор

    До коментар #2 от "Директно:":

    се обиждат?Както казва един типичен герой в една пиеса:"Туй огледало грешно показва-заслужава счупване!"
  • 6 Има,има

    15 39 Отговор

    До коментар #4 от "Най-големия виц":

    и лекарствата "повторо направление" помним,и лечението с аспирин от кръста нагоре и аналгин откръста надолу помним,и за равенството и равните помним,ама помним че имаше и по-равни дето се лекуваха на друго място за да оживяват,тогава наистина имаше,ама за такива като теб навярно

    Коментиран от #15, #35, #89

  • 7 Да ти го напиша

    12 49 Отговор

    До коментар #2 от "Директно:":

    Ганчо на вас никой не ви е искал мнението. На пуснете ЕС върнете всички те пари от еврофондовете, и си отивайте при любимата Русия . Без това каква полза има ЕС от една бедна България.

    Коментиран от #12, #38, #57

  • 8 Абсолютно

    54 6 Отговор
    просташки и дилетантски излияния. С други думи - пропаганда на гърба на страдащите. Ама толкова си можете, де, иначе щяхте да правите независима журналистика ...
  • 9 Чук и Гек

    35 5 Отговор
    Какво искаш да кажеш бе, автор? Ей сега ще дойда да ти избича 2 шамара, белки нещо проумееш!
  • 10 Оффф пак на некой

    42 0 Отговор
    улав социализЪмът и Русия им виновни.
    А, и бездушието.
    Щото нали разбираш, със съчуствие се прави здравеопазване а не с бездушие.
  • 11 Да,бе

    52 0 Отговор
    А,бе те от правителствената лечебница се надигнаха на протест,че ще лекуват болни деца,пък вий очаквате да се смилят търговците със здраве над умираща жена.Няма милост,само едни пари останаха...
  • 12 Лошото е, че

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да ти го напиша":

    не можа да го напишеш.

    Коментиран от #23

  • 13 РЕАЛИСТ

    41 0 Отговор
    Понеже е Дойче веле, да спомена, че има един немски разказ за чиновника зад гишето. Как се смята за много важен, че може да връща хората и да се подиграва с тях. Навсякъде психологията на човека зад гишето е еднаква. Жалко, че забравих заглавието на разказа.
  • 14 Един Доктор

    57 1 Отговор
    "хората нямат усещането за солидарност помежду си, защото социалната тъкан е обезкървена, а дехуманизацията непрестанно се зъби ту срещу бежанците, ту срещу хомосексуалните, ту срещу другите малцинства"
    Как може да публикувате подобни неща, които нямат нищо общо със здравеопазването?


    Търговията със здравето на хората е геноцид - здравето е превърнато в стока, а болниците - в търговски дружества.
    Първото нещо, което трябва да се промени, е начинът на финансиране на медицинските заведения чрез премахването на клиничните пътеки. Както пожарникарите не получават заплати на базата на брой изгасени пожари, така и медицинските заведения не би следвало да се финансират на базата на брой посетили ги пациенти. Тази форма на финансиране е порочна и води до редица беди (умишлено насочване на пациента към по-скъпите пътеки; „извършване“ на мними операции само по документи; извършване на операции, от които пациентът всъщност няма нужда; „лежане“ в болница само по документи и т.н.) Здравеопазването трябва да бъде организирано така, че негова цел да е здравето на хората, а не гоненето на печалба.
  • 15 Най-големия виц

    54 0 Отговор

    До коментар #6 от "Има,има":

    Я дай статистика за смъртност, преди 1989 и след това до сега..., да видим-кой прав, кой крив, а??
  • 16 Капитализъм

    37 0 Отговор
    В действие
  • 17 ЗА ЕДНО Е ПРАВ

    51 0 Отговор
    ВЯРНО Е, ЧЕ ИМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА БОГАТИ И ЗА БЕДНИ В БЪЛГАРИЯ! ДА СТЕ ВИДЯЛИ ЗА ТАКИВА С ПАРИ ДА НЯМА МЯСТО, КАМОЛИ ДА СЕДЯТ ПО СТЪЛБИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ. КОЙТО Е С ПАРИ НЕ СЕДИ ПО СТЪЛБИ И КОРИДОРИ, КАМО ЛИ ДА УМИРАТ ТАМ. ............. САМО С ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА СЕ СЛУЧВА ТОВА! ! ! ! ! ! !
  • 18 Кратка история

    64 0 Отговор
    1971г на почивка съм в Ахтопол на един километър от града. Получих ужасни болки в кътник И въпреки жегата се отправих да търся поликлиника. Точно по обяд почти жив човек нямаше по улиците. Случайно срещнах един попитах за поликлиника и за мое щастие се оказа зъболекарят работещ там. Човекът изостави почивката си върна се с мен постави ме на зъболекарския стол и направи каквото е необходимо. След това записа името ми благодарих му и се разделихме не платих нито стотинка
    Това се казва здравеопазване

    Коментиран от #39

  • 19 Сух

    58 2 Отговор
    Маминцата ви мръсна и боклуците, ей това няма такива боклуци, като мисирките. Не няма! На гърба на драмата на това детенце си правят заложената пропаганда.. Няма такива мръсни кучета..
  • 20 Важни са

    38 0 Отговор
    парите, а не хората. Парите се гледат. Морала е на ниво карибски пирати. На никой от велможите и богоизбрани управляващи не му пука за хората. Хората са нищо и са необходими само за имитация на изборите. Важно е нашите политици и олигарси да живеят добре и в охолство. За тях трябва да има, а не за нас - плебса. Едни умират като кучета в глад и мизерия, други в охолство.
  • 21 ЗДРАВО ОПАЗВАНЕ НРБ

    28 1 Отговор
    Едно разбрах този материал не е за здравеопазването а по случай празника на насадения закон целящ да убие реалния спомен за НРБ докато има живи свидетели. Да има социално инжинерство в българското общество но то е организирано и скъпоструващо мероприятие, с/у което обикновения българин не може да се защити. Огромен технологичен ресурс (отвън) работи с/у ценностите в българското семейство и това не е тайна за никого. И какво правеха управляващите 30 г ? Нищо ,от страх да се противопоставят на НПО защото са медийно подкрепени и финансово обвързани нещата. Лесно е да се пише с/у НРБ, но не бива да забравяме,че РБ искаме не искаме е НРБ! Просто времето е друго и опаковката различна. веднъж доказали българите своя потенциал дори и сега, когато ги няма -никакви плашат загрижения запад! Тайната е една да не се развиват и обединяват докато изчезнат!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да ти го напиша

    2 12 Отговор

    До коментар #12 от "Лошото е, че":

    Така може да пишеш на селото си . Хем биз пари ,то знаещ по -всяка тема . Аре къш
  • 24 Лекари

    19 0 Отговор
    боклу.ци и гад.ни сребролюбци
  • 25 мислещ

    38 0 Отговор
    "Днес българското здравеопазване е далеч по-добро, отколкото преди 30 години"
    Не само не е по-добро, ами престана да бъде здравеопазване от момента, в който болниците преминаха към здравната каса. Тогава лечението спря да е приоритет, а бюрократичните процедури и печалбите излязоха на преден план.

    Сега ковид-фашизма окончателно превърна болниците в убийци, а бездушието на персонала е само следствие. Защото нормални хора, които искат да лекуват, просто нямат място там. Те или няма да се захванат, или системата сама ще ги елиминира - уволни, осъди дори, и т.н.
  • 26 Баща ми, разкази

    27 4 Отговор
    Соца,светла юлска нощ, баща ми го заболява жестоко зъб, слиза до банята, денонощен зъболекарски кабинет, излязъл ухилен. Демокрацията ходил на протест, заболяло го зъб тук кабинет, там кабине, йок кабинет, закрит, цяла нощ косите му побелели от болка. Никога повече не отишъл на протест, в името на "демокрацията" в България. Казал си бягам, докато е време, и избягъл човека от България.
  • 27 Анонимен

    32 3 Отговор
    DW ни правят на идиоти. Не са посочили автора на материала но под него казват, че мнението на автора може и да не съвпада с позицията на Дойче Веле. А говорят за бездушие, безразличие и т.н. Тия са по зле и от здравеопазването ни.
  • 28 отвратително

    24 1 Отговор
    И този простак от ДОЙЧЕ ССЕРЕ се нареди на гърба на трагедията да прави внушения и пропаганда.
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 0 Отговор
    някога бяхме ХОРА ЧОВЕЦИ а сега ЧЕСТО ЧОВЕК за ЧОВЕК стана ВЪЛК
  • 30 Теодоро

    18 1 Отговор
    Мазен пасквил
  • 31 Бивш левскар

    20 2 Отговор
    Абсолютно глупости. Платен репортаж.
  • 32 Целият антихуманизъм

    24 0 Отговор
    А защо авторчето си е скрило именцето зад вкиснатото Дойче Зеле? Чиновничката зад гишето накрая била виновна? Брей да не видиш! Чиновничката изпълняма нечии наложени и сас страх от наказание правила и е видно,че тия правила са абсурдни. По фамозните американски филми да сте видяли да се запинят кятао кастилка на ... за лична карта и егн в спешните отделения? Даже се обаждат още от линейката какво отделение и доктори да подготвят. Надали е точно така,но си спомням,че имаше и един чешки филма "Болница в края на града" и в тогавашната соцЧехославакия нещата бяха много по човешки и хуманни. Генералната причина е,че болниците са търговски дружества и от тук се разихря целият антихуманизъм на уж най-хуманната професия - пари,пари,пари,лакомия за пари.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ха ха

    23 1 Отговор
    Отново анонимка,която ни внушава колко сме добре сега.Видиш ли санаториумите,почивните домове,медкабинетите и зъболекарските кабинети във всяко училище,предприятие,фабрика ,хотел било химера.Как сме живели само с аналгинхинин и кодтерпин само Господ знае.Но за профилактиката Дойче зеле нито дума.Лъжци и манипулатори.Вън от България.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Добър

    13 0 Отговор
    Д-р Джордан Питърсън: Мерките против пaндeмиятa причиниха повече cмъpт и нещастие от самата пaндeмия
  • 37 dw - Високоговорител на престъпното

    17 0 Отговор
    задкулисие. За преобърнатата здравна система и бездушие го знаем. Но това ни е "зестрата" от новите "партньори" и "ценности". Няма какво да го увъртаме по килифаревски. Колкото до "антиваксърството" какво бихте изумували за речта на лаореата на нобелова награда, академик, вирусолог Люк Монтание в Милано? Той друго казваше за фарма картела, СМИ и продажните полЮтици. Той ли повече знае и разбира от вас жалките, престъпни агитаторчета? А какво бихте казали за Тод Календър, който е специалист по международно право и в прав текст вади на показ омазаните ви гащи? С неговият екип дава под съд за геноцид спрямо човечеството една малка шайка от самозабравили се супер богати психопати, самонарекли се клуб на добрите хора и клуб на елита. Изброява ги по имена и показва циничните им престъпления срещу човечеството. Открито говори за нов Нюрнбергски процес, като казва какво е наказанието за такъв вид престъпление. Същото в Европа го прави и Райнер Фюлмих, също световен експерт по международно право. В мрежата има безплатни бланки за попълване и всеки желаещ може да се присъедини(безплатно) към колективния иск за даване под съдебна отговорност, осъждане и наказание на престъпниците, виновни за този световен геноцид. Това не е "теория на конспирациите", а чиста реалност. Тик-так и времето на справедливо възмездие наближава.
  • 38 Карадайъ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да ти го напиша":

    Ти некъф ингилизин ли си?Коя е твоята Родина?Или твоите родители са антични марсианци?Не цапай нета повече.
  • 39 също

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Кратка история":

    В училище зъбите се преглеждаха два пъти в годината задължително , от специалист . В училище имаше зъболекарски кабинет , и всички минавахме през него задължително . Имаше профилактични прегледи , и имунизации . Ако се случеше един да се разболее от хепатит , ваксинираха всички класове срещу хепатит
  • 40 Лекар

    15 0 Отговор
    Хайде поредния пасквил на дойчовците:

    "Днес българското здравеопазване е далеч по-добро, отколкото преди 30 години"

    Само като прочетох това и ми стана ясно и искат да издокарат администраторката виновна и хоп всичко се приключва - да ама не е така. То много лесно да обвиниш най-ниското ниво и да уволнят администраторката и всичко да се затиши. Не че и тя не е виновна но най виновни са от здравната каса които искат един тон документи даже и за първа помощ и даже са забранили на болниците да приемат пациенти ако нещо липсва и глобяват който е приел пациент с неизрядни документи - ето да къде доведе бюрокрацията.

    Та системата е такава - пълна бюрокрация и крадене на пари - май забравихте за шефовете на държавни болници с 97 000 лв месечна заплата, май забравихте за писарушки в здравната каса с по 26 000 лв заплата - обаче те не са виновни въпреки че те са измислили тези процедури по приемането на пациент - виновни са тези на най-ниско ниво.

    Коментиран от #61

  • 41 Най-лошото е,че...

    5 3 Отговор
    ....,сестрата от гишето е с чувство за изпълнен ,,дълг" и не чувства грам угризения....

    Коментиран от #42, #47

  • 42 Тя не е виновна...!

    10 1 Отговор

    До коментар #41 от "Най-лошото е,че...":

    Системата я е направила такава...,както и голяма част от медицинските лица...

    Коментиран от #52

  • 43 Чики-Рики

    8 3 Отговор
    За съжаление, горкото момиче е било в последна фаза на тромбоза и е направила емболия, нещо което изобщо не може да се предотврати! Защо не се включи отнякъде личния лекар на починалата,за да каже какво точно лечение е предписано?! Знаете ли че 85процента от тези случаи, завършват фатално, именно поради неправилно предписано лечение в къщи!А тази инфекция се развива ,,скоротечно,, , особено когато лечението не е е болница! Нека да се разглеждат тези неща двустранно! Естествено , жалкото е че един млад живот си е отишъл и от това че със сигурност не е лекуван правилно ,и поради би причина че детето е малко и по-добре някой да се лекува вкъщи,без да се замисли какви биха могли да са последствията от това!

    Коментиран от #56

  • 44 ГруЮ

    9 1 Отговор
    “Уважаемият” аФтор (защо не е излязъл с името си?) , ако обича да не нарича Родината ми “територия” и да запази “любовта” към народа си за себе си. А Дойче веле да си спомни за онези администратори с немските овчарки и масовото бездушие на един друг народ, преди да дава трибуна на такива аФтори.
  • 45 НОМЕР2

    9 1 Отговор
    Прехвърляне на вината от убийците с бели престилки, превърнали се в търговци, към цялото общество!
  • 46 спомени

    12 2 Отговор
    Продължаваме със спомени от здравеопазването при лошият социализъм . Аз съм дете и през нощта започвам да кашлям много. На колата в болница , градът ни не е голям но има нова болница . Дежурен лекар веднага ме преслушва със слушалки , каза сестра закарайте го на снимка . Аз майка ми и сестрата отиваме на ренген , Там имаше ренгенолог , който ми направи веднага снимка , преди няколко други чакащи щото съм дете . Плевмония , остава при нас , каза лекарят , сестра пригответе го за постъпване в болница. сестрата за минута се появи със леген топла вода , и пижама по размер и чехли . изми ми ръцете и краката , помогна ми да си сложа пижамата докато с майка ми заедно ревяхме - не искам в болницата , По между другото ми хакнаха някаква инжекция за да стане рева по силен. На линейката , и ме закараха в друга болница , като изолатор , там бяхме само деца с плевмонии , малки и големи. Всеки ден инжекции , лекар минава всички със слушалка сутрин и вечер . Родители не пускаха вътре , махахме си от прозорците . След 7 дни ме изписаха.

    Коментиран от #58

  • 47 Лекар

    18 0 Отговор

    До коментар #41 от "Най-лошото е,че...":

    Тази на гишето е с най-малката вина - знаеш ли че ако приемат пациент с неизрядни документи пътеката отпада и от здравната каса не плащат на болницата а от болницата наказват тази на гишето. Системата е объркана - не може болниците да са търговски дружества. Това е направено единствено с цел крадене на пари а не да лекуват хората.

    Второ ако документите са изрядни няма значение пациента лекуван ли е, жив ли е, дали адекватно е лекуван - те си прибират парите. Важни са документите а не здравето на човека.

    Най виновни са тия които направиха болниците търговски дружества и ако продължават да са търговски дружества такива случаи ще зачестяват.
  • 48 резервист

    8 4 Отговор
    Автора да се подпише! Иначе е прав. Това е страшната истина. Добри резултати се постигат и с малко средства, стига да се подхожда правилно и отговорно към проблема. Какъвто и да е той! В Старозагорската болница също можеш да умреш на прага на лекарския кабинет в спешното. И не защото няма лекари, лекарства и апаратура. Просто въпрос на организация. Няма кой да те попита кой си какъв си защо си дошъл. Седиш си на металния стол в студения коридор и гледаш умолително преминаващите медици. На безукорните им работни дрехи има наредени като орденски ленти по 5-6 химикалки, но няма бадж с името и длъжността. Лекар ли е санитарка ли е или администратор, кой знае! Минават покрай теб без да те погледнат и се пъхват някъде. Чукаш по вратите и се молиш! Защо?!

    Коментиран от #51

  • 49 алфа херинга

    12 0 Отговор
    Дойче зеле пак навлизат в някакви абстракции, бездушие, безразличие, снишаване и прочее. Тоест да прехвърлим вината на някакви чисто човешки емоции, където реално няма как да се обвини някой, освен жената на гишето, в случая. Нещо, което беше ясно, че ще стане от самото начало. Иначе здравната система била претоварена и травмирана от побеснели антиваксъри. Какъв нагъл опит да се измести фокусът от нещото, което е причина за тази ситуация, като същевременно това нещо (здравната система) се изкара и жертва.
  • 50 ж5ж5

    13 0 Отговор
    Истината е една- прекалено много крепиха лекарската гилдия, прекалено много ги галеха, глезиха, прощаваха всички техни грешки. Превърнаха ги в Светая светих, че даже охранители и полиция ги пази като писани яйца. Те са недосегаеми, богопомазани, каквото и да сторят, вина няма да им се търси. А те пет пари не дават за хората. Лечението става само с връзки или пари. Медицината била напреднала? Какво ме бърка това, след като аз нямам достъп до тази напреднала медицина? Лекарят избира кого да лекува. Връзкарят или богатият са лекуват, а простосмъртният остава на милостта на лекаря- ако иска ще го лекува, ако не иска няма да го лекува, както му е кеф. Никой няма да потърси сметка от лекаря защо НЕ Е ЛЕКУВАЛ човека. И никой няма да се застъпи за простосмъртния. Та медицината била напреднала? А лекарят дали е напреднал като човек, като морал, като ценностна система?! Не. И няма да напредне, защото него го пазят охранители, полиция и съд.

    Коментиран от #94

  • 51 Не носи пари

    14 0 Отговор

    До коментар #48 от "резервист":

    Има драстично разминаване между Конституцията и търговското здравеопазване. Медицинският перосонал е функция на търговският подход към здравето - парица е царица. По Тошово време имаше широка мрежа от превантивна медицина - заводски,учрежденски,училищни лекарски кабинети. Това отдавна е ликвидирано защото не носи пари.
  • 52 Напротив, виновна е.

    11 2 Отговор

    До коментар #42 от "Тя не е виновна...!":

    Гледах клипа. Такова бездушие като нейното е шокиращо. Нищо, че е последна брънка по веригата. Всеки носи вина и никога не трябва да допускаме такова падение. Има граница, която не трябва да пресичаме. Направим ли го, губим всичко човешко. Никой не може да каже и си представи, какво е било в душата на това 6 годишно дете, гледайки как майка му си отива пред него. Това е най - големият кошмар за всяко едно дете, да загуби майка си. Народът за това казва: - Дете без баща е половин сирак, а без майка кръгъл. Представи си, тая какви деца би отгледала и възпитала.

    Коментиран от #60, #66

  • 53 оня с коня

    13 0 Отговор
    В статията недвусмислено се посочва Виновник за смъртта на 44-год майка,като Показалеца на ДВ е насочен със Снайперска точност към Администраторката "зад стъклото,която си разбърква кафето".Та да обясни Чуждата Медия "ДВ" вихреща се в БГ,която едва ли има нещо общо с Оригиналната и Международно уважавана "Дойче веле":КАКВО ЗНАЧЕНИЕ има дали Администраторката "зад стъклото" си разбърква кафето или си слага Лед във Вискито,след като СТРИКТНО СИ ИЗПЪЛНЯВА задълженията според Трудовата й Характеристика,т.е. ПЪРВО да изиска Документ за самоличност на Пациента?та да обясни по-нататък ДВ:ЩЕ БЪДЕ ЛИ УВОЛНЕНА въпросната Здравна служителка ако не изпълни обязаностите си по ЗАКОН,ПРИЕТ ОТ НС и ДВ ли ще я издържа като безработна?А е цитирано в Закона:Спешните случаи са само тия,в които участва "Бърза помощ",останалите - ПО УСТАНОВЕНИЯ РЕД!
  • 54 Заключение

    14 0 Отговор
    Сега една администраторска ще опатоса заради цялата продажна сган. На нея така и е наредено, и такива са и спуснати те инструкции. На пациента да се гледа като на парче кърваво месо, без милост, без емоция. Всичко е бизнес и пари. Ще я преместят на друго място, системата ще остане. И така до последният човек. После ще лекуват емигранти. Аз лично знам за няколко подобни случая, от мои близки, които са били от пращани, и им е отказано лечение, и дори става въпрос за 2 годишно дете в безсъзнание и гърчове. Когато бащата се разбеснял и тръгнал да ги бие с викове Сега знам защо ви бият, тогава пратили лекар да види детето. И после смъртността била висока, деца нямало. Тази млада жена не успя да дари своето дете с друго братче, и падна жертва на системата.
  • 55 ж5ж5

    10 1 Отговор
    Снощи излезе по БТВ една дама да ни каже, че не трябвало да съдим така жената зад гишето. Тя го преживявала, не и било леко... А някой замисли ли се какви мъки и болки са изтърпели болната майка, мъжът ѝ, детето ѝ, а сега и близките ѝ? Как все ще съчувстваме на безчувствените администратори и на надменните, високомерни и безразлични към нашето страдание лекари? Те били учили много, много четели, много ценни кадри били, големи специалисти били... за кого са ценни, след като не лекуват хората?! С какво е ценен някой, който отпраща пациента под някакъв претекст?!

    Коментиран от #59

  • 56 В българските

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "Чики-Рики":

    болници, не лекуват, а убиват. Лично съм потърпевш от това(загубих близки). И това не е от скоро. За джи питата няма да споменавам, рядко се намира свестен. Имах киста на бекер в коляното. Спука се и кракът ми се поду. Мойто доФтур тръгна да ме "лекува" от разширени вени. А аз нямам такива, даже и капиляри, прозиращи под кожата нямам.
  • 57 днес

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да ти го напиша":

    С кеф ще напусна тази кочина - вноската към ЕС се плаща с данъците на всичките работещи в България, а парите от Еврофондовете влизат в сметките на определени фирми, приближени до управляващите. Какво печели обикновеният българин???
  • 58 Спомени от соца

    10 0 Отговор

    До коментар #46 от "спомени":

    Така беше навремето но сега знаеш ли как ще изглежда:

    Ти си дете и кашляш силно през нощта - отивате на дежурен лекар и ви казват "без направление от личния лекар не може" - звъните на личния лекар но той е зарязал телефона в кабинета си и не вдига. Отивате в бърза помощ но ви казват че няма детски лекар дежурен и ще го извикат като вие трябва да чакате като ви се накарват защо сте дошли самички а не сте извикали линейка (няма повикване няма пари). След два часа идва детския лекар и ви прислушва и ви дава направление за ренген но няма дежурен на рентгена и трябва да го извикат - минават още два часа да дойде и още час да излезе снимката. Грабвате снимката и се връщате при детския лекар и той казва пневмония и трябва да ви приемем но трябва да носите това и това и това - една чанта документи и ако сте още жив след като ви приемат в болницата почва някакво лечение.

    Та това е съвременното здравеопазване и ще продължава да има починали по коридорите или по стъпалата на болниците.
  • 59 2020

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "ж5ж5":

    Администраторът в болницата работи по правила, създадени по закон, по наредби, по указания от здравната каса, със заповед на министъра на здравето - първо лична карта, после да се запише, после тест, да се изчака резултат и т.н. Ако жената от рецепцията не бе спазила тези правила - сега щяха да я изгонат поради нарушаване на правилата. Т.е. виновни са правилата, а не жената от рецепцията на болницата!!!!!

    Коментиран от #74, #83

  • 60 питам си

    2 7 Отговор

    До коментар #52 от "Напротив, виновна е.":

    А юнакът дето е снимал - не ли е сеирджия?

    Коментиран от #68

  • 61 Съгласен

    8 3 Отговор

    До коментар #40 от "Лекар":

    съм с написаното от Вас, докторе! Наясно съм, че тази медицинска сестра с голяма вероятност би загубила работата си, ако прескочи процедурата, и тя също със сигурност го знае. Тук обаче има и един друг елемент - чисто човешката съпричастност, емпатията, милостта към страдащия. Работещите в здравната система би трябвало да показват подобна емоция, колкото и против да е правила, процедури и т.н. Да стоиш срещу една жена, на която главата й пада назад, мъжът й се чуди как да я задържи, а едно невръстно детенце да става свидетел на тази гледка, и в същото време спокойно да пиеш кафе - това е ГРОТЕСКНО! Това е липса на елементарна човешка милост. Продължавай да си искаш личната карта и отрицателен ковид тест, но дръпни детето, да не става свидетел на тази шокираща гледка, докарай носилка поне, да легне тази жена някъде, дори и да е ясно, че си отива. От такива емоции българите са "оперирани", включително и голяма част от работещите в здравната ни система. И да, не е виновна "администраторката", животът я е направил оперирана от всякаква съпричастност. Грозно е! Грозно е и потресаващо да гледаш подобни сцени!

    Коментиран от #64

  • 62 Защо пишете глупости

    9 0 Отговор
    Да бе хората са виновни,а не умрялата здравна система управлявана от алчни некадърници.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Не съгласен

    6 3 Отговор

    До коментар #61 от "Съгласен":

    Защо не виждаш вината на директора на болницата и министерството създали тези правила господинчо !!!! Оставка на аптекарката !!!

    Коментиран от #67

  • 65 5413464

    6 0 Отговор
    когато на никой не му пука какво ти е...а за тях си потенциална клинична пътека за източване.....това е!!!...мутрите с бели престилки които се имат за доктори - вижте им возилата на служебните паркинги
  • 66 ААА

    6 2 Отговор

    До коментар #52 от "Напротив, виновна е.":

    Като покаже съпричастност , и после я уволнят от работа по дисциплинарни причини , и несправяне с работата. И децата и останат гладни , в най-бедните региони на Европа - Врачанският , тя на магистралата ли да излезе , за да си нахрани децата . Това и се дава , по ноти , и тя това свири.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Лично мнение

    3 2 Отговор

    До коментар #60 от "питам си":

    Да не изопачаваме тенденциозно нещата. За мене не е сеирджия. Защото ако не беше той, никой нямаше да знае какво се случва. Проблемът щеше да бъде заметен под килима, както масово се върши. Ако аз бяхтам, щях да се намеся. Той защо си е затраял само той си знае. Причини много. Все пак и това не е нищо.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Друсан ли си,

    3 0 Отговор

    До коментар #69 от "Johanes":

    пиян ли или и двете? Същото може да се случи на тебе или от семейството ти.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Досада

    2 4 Отговор
    DW за пореден път доказва своята антибългарска същност. Поради мощната си загриженост за българското здравеопазване, със съответстваща мощност твърдят колко проспериращо и всеобхватно, с какви мощни средства за здравна помощ и защита разполага то. И някакси, по терлици подхвърля за огромната разлика в отношението към бедни и бигати (което, съпоставено със социалистическото, било едно и също, нопросто нямало телефони). Това в някой момент ще проработи, защото живелите при соца, рано или късно ще измрат. Но да обвиняваш за принципно престъпната разлика в отношението към бедни и към богати не системата, основаваща се на пари и печалби, а портиера на входа, е върхът на платеното клакьорство. Буквално е назоваване на черния цвят -бял. Остава само да измрат окатите и слепите веднага ще им повярват.
    Мое мнение е, че умишлено се пренатягат пружините за натиск върху сегашния министър на здравеопазването. И то от страна на изхвърлените от властта дерибеи. Точно от тези, които въведоха подобни практики. Не съм фен на новия министър, но нали не очаквате за два месеца да разкрие и отстрани проблемите, натрупвани с години (цитат от статията -десетилетия) от същите, които търсят реабилитация? От друга страна, не мисля, че и новият министър може, дори при добро желание, да се противопостави на системата. А дали го има доброто желание, няма как да го определим за два месеца.
    Ще перефразирам едно известно клише:
    "Пътят към ада, се покрива с добри намерения!".
    Основен п
  • 74 Да това е зловещо,

    2 3 Отговор

    До коментар #59 от "2020":

    Ами ако мъжът беше бутнал сдни 50 лева,дали регистраторката нямаше да се разтърчи? Звучи цинично,нали?

    Коментиран от #77, #98

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 School

    1 4 Отговор
    Според мен и тези шест минути закъснение нямаше да спасят жената ..то те първа трябваше да я тестват за ковид което отнема 15 - 20 мин.. и семейството си е виновно ДОНЯКЪДЕ ,защото много късно потърсили помощ

    Коментиран от #79

  • 77 Ами, не

    2 0 Отговор

    До коментар #74 от "Да това е зловещо,":

    Защото вече 50 лв не стигат за разпределение по веригата. Все пак, говорим за търговски дружества.

    Коментиран от #87

  • 78 Цар

    3 0 Отговор
    В България живите завиждат на мъртвите
  • 79 стига увъртане

    2 0 Отговор

    До коментар #76 от "School":

    Не е виновно семейството! Обадили са се за линейка, но ги накарали да дойдат на място, 40 минути ги държали навън, чак тогава ги приели на регистратура. Стига сте търсили вина другаде!
  • 80 Нищо не видях

    0 2 Отговор
    За ваксината тука, тромбозата особено при жени е най-разпространените страничен ефект на ваксината одобрена е ЕС. Що така бе драскачев? Много едностранно. Трябва да учиш повече преди да се излагаш така лошо
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Винету

    1 3 Отговор

    До коментар #75 от "Разбирам":

    Ако роднините бяха изчакали още 30 минути да я закарат/след 2 дена чакане/ жената щеше да си почине у дома и тогава "жената зад гишето" ли ще е виновна?

    Коментиран от #85

  • 83 стига увъртане

    4 0 Отговор

    До коментар #59 от "2020":

    Сега не я уволняват, щото е нарушила правилата, а защото е умрял човек. Но за теб правилата са на първо място, а не човекът.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 стига увъртане

    3 0 Отговор

    До коментар #82 от "Винету":

    Нищо не са чакали роднините. Извикали са линейка, но не изпратили линейка. Чакали са 40 минути пред спешното, за да ги приемат. Ти четеш ли изобщо? Стига сте увъртали, за да защитите прогнилата система!
  • 86 Андрей Марков, гледали видеото от

    6 0 Отговор
    Врачанската Болница?? Още ли настояваш да са търговски дружества Болниците?? Ти пусна преди години списък със заплатите на шефове на болнични заведения!! 50-70хил лв на Месец??Минал си от "другия бряг" Парите не меришат, всеки има потребност от тях, едни да преживяват, НО Мафията в Бели Престилки стана прекалено Алчна, няма Наяждане!! Помни от къде, тръгна, като АСЧ в един санаториум в Банкя, и не забравяй никога че Народа е Беден!! По Беден от времето когато работеше в Санаториума на "Трудящитесе селяни" или База 3!!на МНЗ!! Народа и Държавата са Оглозгани последните12год!!
  • 87 Навремето

    5 0 Отговор

    До коментар #77 от "Ами, не":

    По телевизора,небезизвестният доктор Деянов,баща на небезисвестната ЛиЛана,каза,че "лекарската професия е свободна и българинът трябва да се научи да плаща,ако иска да бъде лекуван.Тска каза този....
  • 88 Мдааааа.... така БЕШЕ

    8 1 Отговор
    Кеворк Кеворкян: .....
    Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалият 1% бяха в Белене!
    За обикновения човек Народната република не бе долар за 96 ст. Не бе и мощна индустрия.
    Не бе и ДС.
    За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално.
    Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.
    НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.
    НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.
    НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.
    НРБ – най-доброто образование, и то без пари.
    НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!
    НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.
    НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и г

    Коментиран от #96

  • 89 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Има,има":

    Какво помниш бе? Имаше квартални поликлиники,днес те заболи нещо и веднага отиваш на ,,кварталния,,почакаш малко и си прегледан плюс всякакви изследвания.Боляла ме е глава,помня, няколко дена още като ученик Кварталната ме изпрати на рентген на шия и глава,и на ЕЕГ ,плюс пълни изследвания. На втория ден бях с диагноза .Оказа се че ми няма нищо,от нервно напрежение в училище,щото наистина учехме както трябва.Е,може да е имало болница за ,,татовците,, но имаше и за народа.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 дочезейе

    5 0 Отговор
    Администраторката не е виновна!

    Виновни са “ пандемичните хигиенисти, неспециалисти- неинфекционисти доктори( хирург, очен ), мисири и мисирки като тия от дойче“, дето със сбърканите си наредби, мерки, тестване и лекуване само за куфит на болни с други заболявания, всяване на паника по медиите с записване и съобщаване на всички починали само кофит.

    Много хора умряха така по най- скъпата клинична пътека, но и много пари се направиха от пътеки, маски, препарати, държавни поръчки за задължителни тестове, ваксини- след ваксиниране пак се заразяваш и може пак да умреш, в болница или вкъщи.

    Благодарение и на вас, на вашата “ пандемична зеле пропаганда на корпоротивната фарма олигархия дето спонсорира хигиенистите в сзо- то си да им прокават гмо дозите“.

    Администраторката има най- малка вина в случая, но искате с такива като нея да си измиете ръцете.
  • 92 Дервиш

    4 1 Отговор

    До коментар #90 от "Мдааааа.... така БЕШЕ":

    Браво,така си беше
  • 93 Мдаааа.... Имате забрана да коментирате

    5 0 Отговор
    Или простичко би трябвало да креснем... ДО ТУК НИ ДОВЕДЕ ТАЯ ПИШМАН ДЕМОКРАЦИЯ.... а все още знаем какво беше!!!!
  • 94 За гилдията

    3 0 Отговор

    До коментар #50 от "ж5ж5":

    Крепят лекарската гилдия? Тези нещица, които забелязваш, говорят за това, че лекарската гилдия се извежда към позиции, да е в състояние да контролира някакъв процес. За целта, трябва да стане недосегаема. Както банкерите, както (малко по незабележимо) учителската гилдия, както (значително по забележимо) политическата гилдия... Кой би могъл да бъде този процес, който трябва да се контролира през учителите? -например, обезграмотяването на масата? Защо не? Това носи дивиденти някому. Кой процес би могъл да се контролира през лекарите? -обезлюдяването на масата? Защо не? Това ще разтовари природата за някого. Кой процес би могъл да се контролира през политиците? Всички? Защо не? Някой от това може само да печели.
    А какво да кажем ние, с гайдите?
  • 95 Проблемите в здравеопазването са от

    4 0 Отговор
    Години, натрупани най много по времето на управлението на Борисов!! Везеше Балтов Ананиев, Ангелов в Джипа и те се взеха за недосегаеми!! Крадяха всички, под Благосклонния поглед на Борисов! Някой вярвали, че Борисов е имал ("Закъса ни, не скъсани влакна на вътрешния менискус) Никой не вярва, на 5 ден играеше тенис на Кортовете в Банкя? След излизането от Болницата!! Правеше физиономии, все едно че Умира, като влизаше в Болницата!! Симулант!! Този, Хептем изпусна Здравеопазването, Остави ги да Крадат, кой колкото може, и те това правеха!!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Истина

    5 0 Отговор

    До коментар #74 от "Да това е зловещо,":

    Подобен случай в моя град.Познат,жема му със спукана язва се гърчи на стола пред рецепцията,обаче не може без демократично-бюрократичната процедура да бъде спазена.Всъщност.....се оказа че може!За щастие човекът е относително заможен/работи много,тежка работа,често без почивен ден/ и едни 500лв привлякоха внимание и генерираха любезно отношение...........Та така!
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ДемокраДция... цензура

    7 0 Отговор
    А защо половината коментари са изтрити и забранени!!!!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 НЕКА ЧУМАТА НАМЕРИ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ

    2 0 Отговор
    ДОСЕГА - НЕКА УСЕТЯТ МЕДИЦИНСКИТЕ ГРИЖИ , НЕ КА СА ЖИВИ НО НЕ И ЗДРАВИ !