Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 13:10 4 907 70

Сръбски историк обвини България в геноцид и изтребление

  • сърбия-
  • милован писари-
  • геноцид-
  • историк-
  • българия-
  • македонци-
  • северна македония-
  • ес

Тези обвинения бяха отправени в ефира на държавната телевизия

Сръбски историк обвини България в геноцид и изтребление - 1
Снимка: Shutterstock

Сръбски историк обвини България в геноцид, депортация и изтребление на населението в Сърбия и българизация на Македония, предаде агенция БГНЕС, цитирана от Vesti.bg.

Тези обвинения бяха отправени в ефира на държавната телевизия РТС от сръбския историк Милован Писари. Според него в България е имало концлагери подобно на нацистките където са били избивани сръбски жени и деца. Българските окупационни власти в периода 1915 – 1918 г. са извършили геноцид срещу сръбското население в Източна и Южна Сърбия. Те са се опитали да го унищожат. По време на Първата световна война сръбски цивилни лица са били отведени в 22 български лагера, обяви Писари в сутрешната програма на РТС.

Според него, единствената цел била „побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония“. Писари твърди, че най-големият му проблем е бил да подбере събраните материали, тъй като е имало много „документи и свидетелства, които да намерят мястото си в книга”, издадена на италиански език от Архива на Войводина през 2019 г., а тази година и на сръбски.

„Занимавам се основно с престъпления срещу цивилни, извършени предимно от българските окупационни власти от 1915 до 1918 г. Когато говорим за престъпления, говорим за депортирането на десетки хиляди цивилни хора - жени и деца, в български лагери. Става дума за кланета на цивилни в напълно унищожени села, за специална политика към определени категории от населението, като единствената цел на тези политики е побългаряването на Източна и Южна Сърбия и дори Македония. Става въпрос за опит по някакъв начин да бъде унищожено сръбското население, което е живяло там“, твърди историкът.

Според Писари, в подкрепа на твърденията му има множество документи и архивни материали в Сърбия, както и оригинални български документи, публикувани през 1915, 1916, 1917 г. „Когато става въпрос за депортиране на цивилни, веднага правим връзка с Втората световна война. Тук обаче се вижда, че тази практика е съществувала и преди това, през Първата световна война. Важно е да се отбележи, че не става въпрос за войници - това винаги го е имало, говоря за цивилни. Цивилните, които са живели в къщите си, в един момент са взети от българските власти и са отведени в лагер, въпреки че е имало депортации от австро-унгарската окупационна зона. Вървели са или пеша, или са били натоварени във влакове, във вагони за добитък. Докато стигнат до Пловдив, София и така нататък, вече е имало мъртви, измирали са по пътя“, каза Писари, като обяви, че е открил данни за 22 такива лагера.

Тези обвинения Писари хвърля срещу България от няколко години. По време на войната под контрола на България са Западните покрайнини, районът около Ниш, голяма част от Косово и от днешна Северна Македония. Основната теза на Писари е, че българската армия имала една основна цел - трайното анексиране на тези територии и българизация на местното сръбско население. Според българската историография насилие в окупираните територии е имало, но то е било с много по-малки мащаби от обявяваното от сръбските историци. Освен това голяма част от репресиите са били извършени в отговор на насилието спрямо българското население в завзетата от Кралство Сърбия след Балканските войни сегашна Северна Македония. Българските историци отчитат, че по-големи са били репресиите срещу сръбското население в териториите, окупирани по време на Първата световна война от Австро-Унгария.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    89 7 Отговор
    Сърбия - една малка смешна държавица ...
    Обаче харесвам кръчмите им!

    Коментиран от #13, #49, #66

  • 2 Л.Ф. Селин

    102 4 Отговор
    Е и ? На война като на война ? Вашите да не са били херувимчета ? И още нещо...Вие сте започнали поголовната сеч в Македония още по време на Българо-сръбската война. Четете Симеон Радев, че преди войната е нямало българо-сръбски казус с Македония, a българо-гръцки.

    Коментиран от #44

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русенец

    83 4 Отговор
    Сръбският истЕрик да види ръцете на дедите си, оклепани с кръвта на македонците, преди да се мисли за историк.
  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    86 4 Отговор
    Тезата на Милован Писари показва няколко неща:
    1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Щсдд

    90 5 Отговор
    Сърбите да се благодарят на великите сили през 1885 защото сега щяха да са част от България.
  • 8 Баш софиянец

    63 4 Отговор
    Айдее, при съвсем плахата надежда за подобрение на отношенията между България и Северна Македония какъв само вой надава Сърбия. Ето накъде водят корените на македонизма. До Тито едно време е поел инициативата Сталин да принуди БКП да създаде "македонския език и азбука". Там, в Сърбия бил скрит ключа от бараката.
  • 9 Българка

    62 3 Отговор
    И за тия лъжци и българомразци Бойко Борисов и КО ощави българите с над 3 милиарда, за да им построии руски тръбопровод, по който Сърбия да получава газ от партньора си Русия. Само за това Борисов трябва да е доживотно в български затвор.
  • 10 Болград

    45 4 Отговор
    Е па, Болград си е български! Не му ли виждате името?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сръбски Истерик...

    40 1 Отговор
    Още един промит гладкомозъчен кукундрел!
  • 13 И чалгаджийките им

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    са по-лъскави от нашите 😜
  • 14 Европа

    52 2 Отговор
    Тези устроиха най големият геноцид в Европа след втората световна война, като изклаха хиляди мюсюлмани 1994г, а на нас сега гледат. И нашият Тиквонии Велики им плати 3 милиарда за газовата тръба.
  • 15 Gucci x Balenciaga

    28 1 Отговор
    Ами като са започнали България колко държави трябва да обвини в геноцид и изтребление?На нас кой ни обръща внимание или пък е загрижен за нашето минало
  • 16 И тоя като

    37 2 Отговор
    Нашите - хиляди цивилни избити, лагери, смърт, жени, деца. Абе, дай факти, бе. Три имена, дати на раждане и смърт, къде, защо, и т.н. Иначе сърбите все нещо ги сърби. Знаем с какво и как се лекува сърбежът им
    И Мъдрият ни народ се е произнесъл мн отдавна по темата сърби и върби.
  • 17 22 шамара освен

    22 2 Отговор
    Имало е нищо..какъв зор имат нашите да хранят сръбски сигани като могат да ги очистят на място
  • 18 жжжжжж

    18 1 Отговор
    историчарите са свободни да вилнеят. става сега при тази предателска власт у нас. харварда не го интересува историята.
  • 19 Евала историчар

    36 0 Отговор
    Във време в което цялото мъжко население е на фронта и храната е дефицит..ние ще приберем сръбски жени и деца..подчертавам..неспособни да воюват..за да ги храним безплатно..това само
    много глупав човек може да го измисли..пък ние знаем че сърбите са такива
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Най-добрата защита е:

    36 0 Отговор
    Преговорите със С. М. не вървят, защото главата на змията е в Белград в Скопие са само пипалата. Вчера гледахме по телевизията филма на Милена Милотинова, за кървавата Коледа (Божич). Усещат УДБАшите, че ще бъдат съдени, за геноцид над българите во Вардар, и се опитват да се защитават чрез нападение, нали най-добрата защита е нападението. Да, ама не! Срещу техните фалшификации ние имаме документи а те само една глупава пропаганда. България не е Сибир, тук всичко се знае и истината и лъжата!
  • 22 В е л и к и я

    22 1 Отговор
    Дори Беларус има по независима политика от Москва сравнение с тия къде са им клекнали до колене и им изпълняват всички долни политики срещу България...!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Искаме истинска история.

    16 27 Отговор
    След освобождението 1878 год. в цялата северозападна България в голям мащад приложено геноцид над цивилното турско население по данни на германските и френските консоли около два милиона турци са заклани в северозападна България .

    Коментиран от #28, #30, #32, #35, #37, #40

  • 25 Право куме в очи

    3 2 Отговор
    Верно, сега много пишманидио...пардон, патрЕотЕ ще гракнат ама...
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 0 Отговор
    Кaквa само бeзcмиcлицa е написаното, дa прaтиш хoрa в лaгeри зa дa ги избивaш, чe тo мoжe дa ги избиeш и бeз дa ги прaщaш в лaгeри и дa прaвиш рaзхoди пo трaнcпoрт, oхрaнa, прeхрaнa и т.н.
  • 27 И тия заприличаха на арменците

    12 1 Отговор
    Все геноциди им се привиждат 🤣🤣🤣
  • 28 Л.Ф. Селин

    26 4 Отговор

    До коментар #24 от "Искаме истинска история.":

    Тези глупости някъде другаде ги разпространявайте.
    България след Освобождението е около 4 800 000.
    Хайде, 5 000 000 да сме, какви 2 милиона избити и изклани в Северозападна България ?
    Та там турското население е било малко и по време на Робството.
    И какви са тези ,,консоли" ? Някаква смесица от конзола и консул ? 😄

    Коментиран от #42

  • 29 Истината

    21 0 Отговор
    Е те тука е заровено кучето за отношенията между България и българската територия населена с българи наречена С. Македония?!? Мизия, Тракия, Македония и нито крачка назад!!!
  • 30 Ха, ха!

    20 4 Отговор

    До коментар #24 от "Искаме истинска история.":

    Според теб може ли Северозападна Б-я да изхрани както казваш 2 мил. , че и отгоре човека? Не може разбира се. Като се лъже, се лъже с акъл, не като теб. Дунавският Валия, го е написал, тук населението е българско и християнското и мюсюлманското. Чети истинската история не злоупотребявай с упойващи вещества или с глупостта си.
  • 31 Гост

    9 0 Отговор
    Как сме в етап на самозаличаване между враждебни племена... Само чакат момента да разпаднат границите. Историята винаги се повтаря
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Няма кого

    29 1 Отговор
    Глупости на търкалета. През 1915г. Българската армия разбива сръбската армия в Косовската операция и я гони през Динарските планини. Пленниците са били толкова много,че даже БА не си прави труд да ги събере в лагери,а само им взма пушките и ги праща по домовете им. Много сръбски войници,черногорци и освободени пленници се укриват в планината Копаоник в т.ч.. и косовците Коста Пеканяц и Коста Войнович . Там е базата за повдигането през 1917г. на Топличкият бунт,задно с привнесени със самолети от Южния фронт офицери и оръжия. Сърбите проявяват големи жесткости,убиват хора с българско съмосъзвавие,палят къщите им, в т.ч и опожаряват Босилеград,Горна Лисина,Ръжана. Коста Пеканяц изиставя ранения Войнович и се спасява в Косово. През Втарата световна война участва на страната на фашисткото марионетно правителство на ген. Милан Недич....,тъй,че сърбетата да намалят децибелите щото Пеканяц си е чист фашага. Няма кого да мести българската власт,защото от р. Северна Морава на изток е българска етническа територия.
  • 34 неспособни политици

    22 0 Отговор
    Такава ни е дипломацията , кой от къде ни хване и ни плюе , а нашите във външно се правят на много културни и възпитани и си мислят , че правят добро впечатление.ЕС много ясно показа какъв имидж има България и че предпочита агресивната дипломация на Скопие , пред плахото мрънкане на България .
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 4 Отговор

    До коментар #24 от "Искаме истинска история.":

    Имайте го в предвид и не се закачайте с Българите...Тогава, от селото в Тракия на дядо ми и баща ми, са излезли харамиите и са прочистили от турци околните 5 (пет) села.
  • 36 Иво

    19 1 Отговор
    всичко какво е сърбин е боклук..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Е срещу кого

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Чиба":

    Тогава са вдигани тези въстания? Къде ви копат палува охлювофрени.... 🤣🤣🤣🤣
  • 39 Фффффф

    18 1 Отговор
    Най мръсната нация в Европа тия са по гадни и от Хитлер
  • 40 Искаш истина?

    13 4 Отговор

    До коментар #24 от "Искаме истинска история.":

    А Турция кога ще признае арменския геноцид?
  • 41 Нетърпимо

    21 1 Отговор
    Боже Господи,докога лъжи по адрес на България? Докога? Тия сърби не се спират.явно усетиха.че Македония може да им се изплъдне от хватката и почнаха други пропаганди и измислици срещу нас.Бог да е на помощ на България-най-миролюбивата и одухотворена и чиста държава,незаслужаваща тая помия от съседите си.Западните покрайнини са български.с българи,а Геноцидът се извършва и днес от сърбите.да разчистят земята там от българи.Сърбите ще гният в ада един ден,Бог вижда!
  • 42 Мишо

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Л.Ф. Селин":

    След освобождението сме били 2 млн. души в Княжество България.
  • 43 Нормален човек

    20 0 Отговор
    Последно като проверих се оказа, че Сръбия е първата държава, която ни обявява война след съединението, с ъс съгласието на Русия и Австро- Унгария, разбира се. Така че да се говори за убити по време на война, която ти си инициирал е малко нахално🤔🤔🤔🤔
    В Сребреница нямаше български войски, нали😤😤😤
    Айде отивайте да пеете чалга и да правите плескавица и не се занимавайте със простотии 🧐🧐🧐
  • 44 ще има и още

    17 0 Отговор

    До коментар #2 от "Л.Ф. Селин":

    Хайде - статията на първа страница в македонските медии. Няма да пропуснат !
    Подухне ли лек бриз на нормализиране на отношенията с Македония - веднага се задействат сили - най-вече в Македония разбира се , които започват "страшни разкрития" за българските "зверства". Щом и сърбите обаче официално започнаха с тези публикации ( както винаги - силни и въздействащи на изразни средства НО никакви доказателства - ясно е от къде макетата черпят вдъхновение ), то значи, че сериозно се страхуват за влиянието си в Македония.
    А иначе през 90-те години на 20-ти век цял свят видя в Югославия кой - кой е , коментара тук е излишен....
  • 45 Гай Турий

    19 0 Отговор
    Сърбия да чака на килимчето в София повече от Македония за влизане в ЕС. Причини - десетки!

    Коментиран от #48

  • 46 Перо

    21 0 Отговор
    Сръбският шовинизъм се раздвижи,преди процедурите за ЕС, профилактично, виждайки,какво става с измислената им Южна колония! Господ ги наказа с Косово!
  • 47 Карлсон от покрива

    19 0 Отговор
    Сръбски наглеци!! Винаги сърбоманията ги е водила до българофобията! Комплексари(заради военните поражения), но балкански тарикати (винаги на далавера, със силните) ..Не може да им се отрече измекярството и нюх към кяра(печалбата)!
  • 48 По преданието

    13 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гай Турий":

    Ке има първо да повръщат - и селата около р.Тимок,и Цариброд,и Босилеград на нас. Санджак на помаците,Прешево,Буяновац и Медведжа на албанците,Войводина на унгарците,Банат на румънците..... и така дакато сви сърбе се съберат под една слива, както е според тяхно предание.
  • 49 Киро питоня

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ..и сръбкините. Ако знаеш кво значи српски иеп.Имах една даскалица орт Ниш..малее..огин и сини пламъци.
  • 50 Ммм...да

    5 3 Отговор
    Било какво било.Който живее с миналото,няма бъдеще.Вместо като славяни да се уважаваме,само омраза.Това устройва Запада.
  • 51 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Точно от такива сръбски идиоти страдат нашите отношения с РСМ.
  • 52 Сите сърбе на върбе

    10 0 Отговор
    Крадецът вика: -Дръжте крадеца.
  • 53 Ванче

    2 0 Отговор
    ке повторим
  • 54 Югопрестъпниците на 20 век от Сребреница

    7 0 Отговор
    Да не се обаждат, изобщо, сърбоманите-македонисти репресират българите в СМ, днес продължават с титовата доктрина, СМ се управлява по оста белград-масква. Да живее Косово!
  • 55 Да живее Косово!

    9 1 Отговор
    Косово в ЕС, сърбия с рашата и Китай в евразия
  • 56 Кво сръбско население, бе

    10 0 Отговор
    Караджорджевич пита дете на 6г:"па шта си ти", когато чува отговор: българче му удря шамар, изобщо не се обаждайте с вашите медийни сърбомански-грандомански-великосръбски мераци с кампании за изопачаване и насаждения на ОМРАЗА към БГ, вече го правите 100г
  • 57 Да се отворят досиетата на УДБа

    5 0 Отговор
    И КОС, реабилитация на репресираните от югоко унистите, осъждане на титовизма
  • 58 Читател

    1 10 Отговор
    Дай на комплексирания Ганю оръжие и дай му да има армия и стой надалече, та му гледай сеира..!!!

    Такива тежки исторически факти и обвинения не би направил един чужд историк, ако в тях нямаше истина за зверствата на българите извършени в Сърбия и Македония, защото българина си е бил единствения звяр , който така жестоко е клал народа си , така както турчин не го е клал и това е свидетелствано от известен българин....
    Но на кoйтo нe му се вярва, и не му e яcнo кaкви ca ги вършили бългaритe в Мaкeдoния и Южнa Cърбия, нека дa Нaмeри и дa прoчeтe нaучнoтo вoeннo-иcтoричecкo изcлeдвaнe нa бългaрcкия вoeнeн иcтoрик Димитър Йoнчeв зa cлучвaщoтo ce във Вaрдaрcкa Мaкeдoния с (2-ри бълг. oкупaциoнeн кoрпуc), в Eгeйcкa Мaкeдoния (3-ти бълг. oкупaциoнeн кoрпуc), в Бeлoмoрcкa Трaкия (4-ти бълг. oкупaциoнeн кoрпуc), в Изтoчнa Cърбия пoчти дo Бeлгрaд (1-ви бълг. oкупaциoнeн кoрпуc)...!
    В него c oригинaлни дoкумeнти, дoнeceния, кaрти и c фaкти ce пoкaзвa кaкви ca ги прaвили и вършeли тaм oкупaциoннитe бългaрcки войски и "ocвoбoдитeли", прoтивнo нa лъжитe на БКП- които бяха "възрoдитeли" и в собствената си държава и сега наследниците им са пaтриoтите, нaциoнaлиcтите И НOВO КOМУНИCТИТЕ които се намесват нaвcякъдe в политиката и пo мeдиитe и затова България още от времето на 2 та балканска война и след Първата световна война, си е заслужено разпокъсана за наказание и никой от cъceдитe, не я обича...!!!

    Коментиран от #60, #61

  • 59 Селянчето

    7 0 Отговор
    Що не каже какво прави Сърбия , когато се обединиха Княжево България и Източна Румелия срещу османската империя или го е срам алчни Сърби.
  • 60 Ти не си обичаш родината,

    4 0 Отговор

    До коментар #58 от "Читател":

    Мнооого си личи
  • 61 Каквото и да са правили,

    10 1 Отговор

    До коментар #58 от "Читател":

    Малко им е било на сърбите, все долни номера, в съюз с българската и гръцката армия и докато българите воюват при Одрин с османската армия, сърбите малобройни участват заблуждава, основните им части анексират вардарска наредени, след съединението нападат при Сливница пак в гръб /войната на капитаните срещу генералите/, българите стигат по пътя за белград, тогава пристига нота от австроунгария, ако не спрат ще воюват с австрийците, и все в тоя стил,а сърбоманският югогеноцид е известен и в 21 век...винаги са завиждали на БГ, искали са македония да имат излаз на бяло море, първата световна война те подпалиха и огромна пропаганда срещу БГ в периодичен платен печат във Франция, получиха западните покрайнини и все в тоя стил

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Не е така

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Каквото и да са правили,":

    Обикновения сръбски народ с нищо не е по различен от българския, даже много си приличат двата народа в традициите и обичайте поради смесването им на Балканите преди да се настанят османците. Но и двата народа за да не се обединят в един са станали жертва на външнополитически заговори и политика от "Великите сили" на разделяй и владей! Тук много се спекулира с "вероломното" нападение от Сърбия над България през 1885г, но то е подбудено от Австроунгарската империя! Всъщност цялата истина е, че австрийския император Франц Йосиф I и руския Александър II, се тайно договарят за това нападение и подялба, като руския Александър е недоволен от изплъзналата му се "задунайска губерния" и допълнително подтиква Турция за ново нападение и "реванш" срещу съединението на България и само благодарение на Великобритания която е против великоруските имперски интереси и заплашва Турция че ще вкара мощна военна флота в Босфора, това не се случва от изток! Тогава Австроунгария организира нападение на България от запад чрез изнудване на сръбския крал, но сръбските войници между които има и много българи от източна Сърбия, разбират че ще се бият срещу българите едва когато стигат границата . Излъгани че ще се бият срещу Турция , сърбите са демотивират и отказват да се бият и воюват срещу събратята си българи, като затова отнасят загуби и лесни победи от настървената българска армия и която за да се спре, се налага да се предупреди че ще се срещне с австроунгарската мо

    Коментиран от #64, #65

  • 64 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "Не е така":

    Да, тогава се заражда движението на "ПРЪСТАШИТЕ"... Сръбски войничета си прострелват показалеца на дясната ръка, уж случайно, за да не се бият срещу нас.
  • 65 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #63 от "Не е така":

    Сърбия е рожба на ИРИ за да напада БЪЛГАРИЯ в гръб при войните ни с Византия. База и плацдарм за превратаджиите от новата ни история. Продажна и долна шумадийска сган, а иначе пък произходът им е Български... Въобще, както сте написал, но „....Историята пази своите мръсни тайни в гащи с як ластик....”
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Вителиус Милитарис

    0 0 Отговор
    Най-долни сръбски земи! През ПСВ България владее своите земи в Поморавието и Македония! какъв геноцид на свое население! Сърбите по-жалки от украйнците в лъжите си! Точно техните главорези Пекянец и Войнович избиват поморавците които не подкрепят метежа им в 1916 г. Показателно е, че дори най-големите сърбомани в Ниш, сърбите наричат Бугараши.

    Коментиран от #69

  • 69 Вителиус Милитарис

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Вителиус Милитарис":

    грешка;;;;сръбски лъжи!
  • 70 анонимен

    0 0 Отговор
    Източният въпрос и българското полуосвобождение през 1878 година
    20.00 лв.
    Българското участие във възстановяването на сръбската държава (1804 - 1815)
    16.00 лв.
    Сръбско-българският антагонизъм 1878 - 1945 г.
    24.00 лв.
    Между меча на Симеон, скиптъра на Душан и короната на Свети Ищван. Българо-сръбско-унгарските противоречия през Средновековието
Новини по държави: