Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 21:01 4 026 32

А ако Доналд Тръмп отново стане президент?

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • републиканска партия-
  • джо байдън

Според проучване на The Hill, публикувано в края на януари, Тръмп категорично заема първото място в хипотетична надпревара между осем кандидати за номинацията на републиканците - с 57%

А ако Доналд Тръмп отново стане президент? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Когато се кандидатирам и спечеля..." Доналд Тръмп опипва почвата сред своите привърженици и събира дарения в размер на десетки милиони. Нима отново ще се кандидатира за президент? Ако го направи, би могъл да спечели.

"Изборите през 2020 бяха манипулирани и всеки го знае": по време на един митинг, проведен неотдавна в Тексас, бившият президент Доналд Тръмп отново заговори срещу Хилари Клинтън и как изборите през 2020 година му били откраднати с измама. И то въпреки че всички подобни твърдения бяха щателно оборени. Върховният съд на САЩ отхвърли иск, който целеше отмяна на изборните резултати в четири оспорвани щата - макар че мнозинството от съдиите в него са консервативни, благодарение на назначенията на Тръмп.

"Когато се кандидатирам и спечеля"

Ако подобни реплики ви звучат познато, това е защото съставните части на посланията, които се чуват на митингите на Тръмп днес, са добре известни от първата му кампания и от конспиративните разкази за изборна измама, върху които се фокусира след поражението си през 2020. "Той прави това, което винаги е правил: казва нещата, които неговите потенциални избиратели искат да чуят", казва Брандън Конрадис, политически редактор в новинарския портал The Hill и бивш служител на ДВ. "Той продължава да изпълнява най-големите си хитове."

В Тексас обаче бившият американски президент представи и един нов хит: по-категорично от всякога той се застъпи за бунтовниците, които щурмуваха Капитолия на 6 януари 2021 година. "Когато се кандидатирам и спечеля", каза той по адрес на предстоящите президентски избори през 2024, "ще се отнесем справедливо с хората от 6 януари". Тръмп добави: "И ако това изисква помилване, тогава ще ги помилваме, защото с тях се отнасят несправедливо."

"С подобни провокативни изказвания Тръмп търси внимание", смята Майкъл Корнфийлд, професор по политически мениджмънт в университета "Джордж Вашингтон".

При нападението над Капитолия, когато конгресът трябваше да признае изборната победа на Джо Байдън, загинаха пет човека, а на над 700 бяха повдигнати обвинения. Заради атаката срещу Тръмп бе започната поредна процедура за импийчмънт за "подбуждане към бунт".

Тръмп все още има много поддръжници

Редица високопоставени републиканци вече се обявиха против плана на Доналд Тръмп да помилва хората, щурмували Капитолия. Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм например, който е известен съюзник на Тръмп, заяви, че се надява виновните "да отидат в затвора и да се сблъскат с пълната сила на закона, защото го заслужават".

Но наблюдателите отбелязват, че високопоставените републиканци не са целевата група на изказванията на бившия президент. "Тръмп не се интересува от критиките на високопоставени републиканци", казва журналистът Конрадис. "Той се обръща към своите избиратели, а сред тях определено са и хората, които щурмуваха Капитолия. Това са упоритите привърженици, които ще гласуват за него, независимо какво се случи."

Изречения с послания като "когато се кандидатирам и когато спечеля" загатват, че повторна кандидатура е възможна. "Разбира се, всичко е възможно. Но очевидно той възнамерява отново да се кандидатира и подготвя почвата", казва Конрадис. Затова и за Тръмп изграждането на подобна връзка с поддръжниците е ключова. "Хората не трябва да го забравят. Той обича светлината на прожекторите. Тръмп е шоумен и търси вниманието на медиите."

Фаворит за номинацията на републиканците

И ако Доналд Тръмп действително реши да се кандидатира, шансовете му никак не са лоши. Според проучване на The Hill, публикувано в края на януари, Тръмп категорично заема първото място в хипотетична надпревара между осем кандидати за номинацията на републиканците - с 57%. На второ място с едва 12% е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис.

Тръмп разполага и със сериозен бюджет за тази битка. Само през втората половина на 2021 година той събра 51 милиона долара от дарения. Според властите той разполага с общо 122 милиона. Голяма част от тези пари идват от малки дарители, "обикновените американци", казва журналистът Конрадис. "Това показва, че той може да се надява все още на силна подкрепа."

Новата кандидатура - път към имунитет?

Доналд Тръмп е дарил много малка част от тези пари за кампаниите на кандидати на местно и федерално ниво, които ще се явят на междинния вот през ноември, обяснява проф. Корнфийлд. А това означава, че той ги пази за други цели. "Той е затънал в съдебни спорове и положението може да се влоши", казва Корнфийлд. А добрата правна защита е скъпа. "Според мен основната причина да се кандидатира отново е, за да може да твърди, че като кандидат за президент е защитен от съдебно преследване", казва Корнфийлд. Друг е въпросът дали подобен ход ще помогне.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще бъде първият

    8 74 Отговор
    американски затворник-президент

    Коментиран от #29

  • 2 Съединени Еврейски Щати

    53 24 Отговор
    Как ще стане, нали юдо-масоните глобалисти вече веднъж му откраднаха победата с фалшификации, ще го направят и втори път. Мумията ще спечели втори мандат.

    Коментиран от #14, #19

  • 3 МИЛКО

    7 68 Отговор
    НЕ ДАЙ БОЖЕ!
  • 4 Ротшилд

    11 33 Отговор
    Няма да позволя.
  • 5 Грульо

    57 6 Отговор
    И Доналд е клоун, но е по-забавен от Байдън. Има си чар някакъв. А най-забaвното, което може да направи Байдън е пак да падне по стълбите на самолета, но да се тръркули чак до долу, или пак да пусне газове пред цел свет. :D
  • 6 Асенчо

    69 10 Отговор
    Тръмп беше най великия президент на САЩ за всички времена Тръмп президент форевър
  • 7 www

    47 7 Отговор
    Ще стане.
  • 8 ЕвроЗона

    6 30 Отговор
    Няма да стане! На следващия му трябват 2 мандата за да прокара US политиката, а Тръмп изпука 1 в обяснения, че не е руски шпионин.

    Коментиран от #17

  • 9 Сенатор

    48 4 Отговор
    Разбира се що да не стане какво по нормално от това и без това е ощетен от предните избори Америка му има доверие сегашния не става!
  • 10 вкиснатото

    31 3 Отговор
    зеле да ми пише статия за Тръмп хаха. Ами ясно е какъв пасквил ще е. Ама тука не сме изпаднали германци че да ви вярваме на пропагандата

    Коментиран от #15

  • 11 Гост

    24 1 Отговор
    Ковид истерията като нищо ще върне тоя в играта. Напоследък хората ясно видяха, че има по-безочливи отпадъци от него на власт.
  • 12 Годфри

    6 35 Отговор
    Ако стане президент, пак ще си е същият откачалник.
    Не че съм фен на Байдън.
    Но Тръм в някои отношения се държи твърде крайно, неадекватно и глуповато.
  • 13 ComfortablyNumb

    4 4 Отговор
    Ганчо ще претърпи още едно разочарование 2024.
  • 14 Ако живее

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Съединени Еврейски Щати":

    Дотогава ще спечели
  • 15 Вкиснатооооо

    30 2 Отговор

    До коментар #10 от "вкиснатото":

    DW е американска медия и не е толкова предназначена за германците колкото за всички европейци включително такива балъци като нас
  • 16 Анонимен

    22 1 Отговор
    Не ако, а ще.
  • 17 ха ха

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕвроЗона":

    Опонентите му пък се провалиха за по-малко от един.
  • 18 Мнение

    25 3 Отговор
    Светът ще бъде по-спокоен ако Тръмп стане отново президент на САЩ. За кратко беше озаптил военно-промишления комплекс на демократите.
  • 19 Прост си

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Съединени Еврейски Щати":

    Какви юдо-масони, след като самият Доналд Джей Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел.
  • 20 6623

    10 1 Отговор
    Американският политически елит е дискредитиран, колкото руският и китайският, но при американците нещата са много по-прозрачни и целият свят им гледа сеира.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 тхйт

    9 7 Отговор
    Нещата пак ще си дойдат на мястото.. Това ще стане. Комунистите тръпнат при тази мисъл. Донесоха ни много страдания след окрадените избори последният път.
  • 23 Давай

    15 2 Отговор
    Бай Доньо връщай се по-скоро, бензинът евро и 60, изнемогваме вече... !!! Ти си пич, ти можеш !!!
  • 24 ЗАЩО БЕ

    19 2 Отговор
    Защо след като ПОСТАВИХА Байдън на мястото на Тръмп, веднага всичко започна да поскъпва, и целият свят тръгна надолу !!!!!!!??!!

    Коментиран от #28

  • 25 Ако

    9 0 Отговор
    спечели ще забрани Зелето в САЩ
  • 26 Един Човек

    9 3 Отговор
    На целия свят е ясно , че ако се кандидатира ще спечели , и това нито Байдън нито Хилари нито цялата ви световна пропаганда може да промени!!След Кенеди, Тръмп е най социалния спрямо собствения си народ, и най умерения спрямо Русия президент!
  • 27 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Републиканците влизат в период в който ще им е лесно да печелят всякакви избори. Тръмп е съставна част от тази амалгама. Той им носи допълнитлени гласове. Избирателите му гласуват за РП.
    Ако Конгресът бъде републикански тази година и местните органи на управление също продължат да стават приоритетно републикански, мисля че РП ще даде номинацията на Тръмп. Не се правят променои в един печеливш отбор.
    Има и вариант Б - Тръмп да стане губернатор или сенатор в някой от щатите които са негови крепости. Но не знам дали това би му било достатъчно.
  • 28 защото

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "ЗАЩО БЕ":

    Някой се заигра с енергоизточниците от една страна и със здравто на гората от друга и в същото време реши да тества сценарий при който хората доброволно се отказват от права, извоювани след векове борби за справедливост и почтеност.
  • 29 УРЪН БЪФЕТ

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ще бъде първият":

    ГЛОБАИСТА САТАНИСТ УРАН БЪФЕТ СТОИ ЗАД ТРЪМП,ТРЪМП Е ОТ УМЕРЕНИТЕ ГЛОБАЛИСТКИ СТАДНИ СЪБУЖДАЙТЕ СЕ ЩЕ ПРОКАРВА ГЛОБАЛИЗМА ПО МЕКО ОТ БИДОНА!ЕДНИ И СЪЩИ СА!
  • 30 и сегашния и тоя са

    2 0 Отговор
    с деменция но този и буйства
  • 31 борето джонсъм тръмп и хитлер

    1 1 Отговор
    са с една диагноза

    Коментиран от #32

  • 32 ComfortablyNumb

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "борето джонсъм тръмп и хитлер":

    И диагнозата е "харесвани от Ганчо" ?