Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 13:00 24 763 85

Проф. Иво Христов: Държавата ни е донесена и монтирана върху селска матрица

  • професор иво христов-
  • държава-
  • история-

Тя е само на 120 години, ние нямаме исторически държавна традиция преди това, заяви юристът социолог

Проф. Иво Христов: Държавата ни е донесена и монтирана върху селска матрица - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Книгата „Български правни метаморфози” беше продукт на едно мое нарастващо в годините отначало учудване, след това любопитство, след това интерес, след това вече научна страст, а след това отегчение от проблема. Това каза в интервю за БНР проф. Иво Христов:

Аз завърших право, но винаги съм имал по-широк социологически интерес защо в България правото не значи нищо. На този въпрос има много и различни отговори, даже в първата глава съм се концентрирал точно върху интерпретацията на така наречения проблем. Всъщност широко разпространено е убеждението, за съжаление и в така наречените академични среди, че това е проблем на националната ни психология, на гена на българина. Това няма нищо общо със съдържателния отговор на проблема. Отговорът е следният – българското общество не е правопригодно. Това не е лошо или добро, това е факт.

Правото като основен социален регулатор е характерен по-скоро за така наречената Романо-тевтонска Европа, тоест образно казано – Европа от Загреб нататък". „Ние много се гордеем с много дългото ни историческо минало, но всъщност сме едно младо общество. В директния смисъл. Българската държава е само на 120 години, ние нямаме исторически държавна традиция преди това. На второ място става въпрос за селско общество, а селското общество по определение изключва правото като регулатор, то се базира на всякакви други регулатори, но не и на правото.

Третият момент – ние не сме си създали държавата, тя ни е създадена, буквално ни е донесена, въпреки опитите това да бъде отхвърляно като факт. И тази държава идва и бива монтирана върху тая селска матрица“, посочи още проф. Христов. „И тъй като отношението към държавата в българския социален контекст е отношението на Андрешко – да я вкараме в блатото, то и нейните атрибути, включително законността, също се явяват наложено, а не изразяващо масов обществен и социален интерес.“ В България липсват мощни социални групи, които да привиждат в правото и в закона собствения си интерес, подчерта Иво Христов.

Относно днешната битка за върховенство на закона и мисията на определени политически сили, концентрирани върху законността и промяната в съдебната система социологът коментира: „Става въпрос за политическо представителство на една икономико-политическа групировка, която е овладяла част от т.нар. съдебни институции, срещу друга групировка, която е овладяла другата част. Битката между тях е опакована за пред лековатата публика като битка едва ли не за законност, за премахване на авторитаризма. Битката срещу прокуратурата се представя едва ли не като битка за върховенство на закона. От другата страна отговарят по същия начин. Тук няма добри и лоши. Зад този водевил се крие всичко друго, само не и интересът за върховенство на закона. За огромна част от населението това е проблем, който дълбоко не го вълнува. То касае, грубо казано, умни, красиви, кресливи в рамките на жълтопаветниците. А че България има нужда от законност и равно прилагане на закона и ефикасни законови институции, това е повече от ясно. Проблемът е, че основните социални агенти, въпреки че парадират с тези лозунги, това им е последна грижа.“

„На господарите на света този компрадорско-периферен олигархичен модел, който е наложен в България, им е изгоден. Един компрадорски елит, след като изчерпа своите ресурси, беше сменен с друг такъв. Само фасонът е различен. Просто Борисов отработи своя ресурс и силите, които го монтираха, го елиминираха. Може да сменим персонала, но същият блудкав филм, в който участваме, ще продължава да се снима“, изтъкна още проф. Христов.

Иво Христов коментира и изказването на министъра на отбраната относно напрежението по границата с Украйна: „Аз уважавам генерал Янев и ми е ясно, че той е в рамките на много тесни граници, в които трябва да оперира, за да каже едно, друго или трето, още по-малко да извърши нещо. Същото се отнася и за българската държава като цяло. Така нареченият български суверенитет никога не е съществувал в последните 120 години, а сега пък още по-малко. Ние просто бяхме прехвърлени от съветската зона на военно, политическо и икономическо господство в американската зона. Каквото кажат американците, това ще стане".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 153 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    245 19 Отговор
    Професор Иво Христов както винаги казва истината, която всички знаем, но не можем да я формулираме като него! Бъди здрав, Иво!

    Коментиран от #22

  • 2 Майна

    191 17 Отговор
    Респект,ПРОФЕСОРЕ! Абсолютно съгласен-,,Става въпрос за политическо представителство на една икономико-политическа групировка, която е овладяла част от т.нар. съдебни институции, срещу друга групировка, която е овладяла другата част. ,, Дано народът го РАЗБЕРЕ
  • 3 сила

    181 18 Отговор
    ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ.......Алеко го е описал най добре , важи в пълна сила до ден днешен
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    148 13 Отговор
    ,,Един компрадорски елит, след като изчерпа своите ресурси, беше сменен с друг такъв. ,, ИЗЧЕРПАТЕЛНО!!!
  • 6 Исторически парк

    142 15 Отговор
    Еми прав си е.. тука няма закон.. има само наши хора и хората, които не са наши хора..
  • 7 Супер

    71 8 Отговор
    Ще щракаме с пръсти и живеем в тази матрица... кой иска да си образова децата и матрицата ще стане по голяма. За останалите дамаджана и черешови топчета...
  • 8 Behemoth

    105 10 Отговор
    Ми така е...прост и селски народ тип Андрешко а власта е тип Ганьо Балкански...Ганьо краде и мачка Андрешко ,а Андрешко шикалкави и гледа да изпързаля Ганьо ...а ентелигенцията ....ех ,да им са живи и здрави майките и много поздрави... Ха-ха...
  • 9 Име

    65 21 Отговор
    Точно поради тези външни намеси, не беше извършена лустрация след 89-та.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Watchdog

    75 12 Отговор
    Вярно, когато нещо толкова ценно като правото да имаш собствена държава ти е било подарено, а ти го продаваш на първия завой за някакви неясни "ценности" означава че то не ти е необходимо, т.е нямаш нужда от него. Следователно всички рекламации за неудачи да се отправят към Брюксел защото обективно погледнато важните решения се вземат там а не тук. Без значение е кой ще изберем да бъде служител на Брюксел, важното е да разберем че той ще бъде служител, а не български държавник, защото това произхожда от договор а за "присъединяване"
  • 12 data

    39 119 Отговор
    На мен пък ми омръзна Иво Христов да ми каканижи едни и същи тези вече 20 г. Като депутат във втори парламент е част от т.н. селски елит, та свършили нещо за тоя период или просто си получава заплатата който простите селяни му осигуряват ?

    Коментиран от #40

  • 13 Шайба

    25 82 Отговор
    Явно ценностната система на професора е тази,която е в блатото щом не може да осмисли правилно образа на Андрешко,който е един вид българския Робин Худ,с тази разлика,че не ползва лък и меч,а си служи единствено с хитрост.

    Коментиран от #15, #57

  • 14 Майна

    106 9 Отговор
    Тези, които завършихме образованието си в България и имахме ПРЕПОДАВАТЕЛИ като вас НЯМАМЕ МЯСТО В РОДИНАТА. НАПРАВИХТЕ НИ МИСЛЕЩИ ,това е грешката ви ,ПРОФЕСОРЕ... ТА ТАКА ../любимото ви/
  • 15 Behemoth

    47 14 Отговор

    До коментар #13 от "Шайба":

    Ами, Робин Худ ...жалък оцеляващ нещастник....живот на мишка..

    Коментиран от #20

  • 16 гражданин

    27 92 Отговор
    страшен демагог и популист.
  • 17 Aлфа Bълкът

    33 102 Отговор
    Този на запад няма капацитет овце да дои, ама понеже живее в "държава монтирана върху селска матрица" е професор!
  • 18 Ввв

    35 99 Отговор
    Палячо,изживяващ се като аристократ и възвишен учен,смеххх,защо “професорът” не стане част от решението?Иначе пред пейката на блока всеки може да плюе и хули!!!
  • 19 Дика

    28 72 Отговор
    Браво Ивчо... И аз преди 15г. си купих същото пуловерче...
  • 20 Шайба

    54 14 Отговор

    До коментар #15 от "Behemoth":

    Вземи първо прочети разказа преди да коментираш глупости.Андрешко е положителен герой,който спасява съселянин и семейството му от безмилостен данъчен ревизъор,решен да изхвърли малки дечица на улицата посред зима и познай вместо да му тегли ножа го оставя по човешки в средата на блатото с шанс по късно да се измъкне невредим,като така дава време на съселянина си да се покрие и спаси семейството си.

    Коментиран от #24

  • 21 жокер

    69 13 Отговор
    Професора е мислител и умен човек! Сега онези два политическо олигархически клана ще го заклеймят Капиталци като комунистическо изчадие, а тези около Певски като луд... Но истината за прослулута "съдебна" реформа е този едните "държат" съда на каиска и искат да си вземат и прокуратурата другите не дават прокуратурата, а ние баламите избираме тези, които са най-гласовити. Жална ни майка ако един от тези кланове вземе цялата съдебна власт на страната в ръцете си....
  • 22 РОТЪРИ КЛУБ

    29 78 Отговор

    До коментар #1 от "Коко":

    МАСОН ЧЛЕН НА РОТЪРИ КЛУБ ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТА ПОДЛЕЦ АНТИБЪЛГАРИН!

    Коментиран от #55

  • 23 Анонимен

    71 20 Отговор
    " става въпрос за селско общество, а селското общество по определение изключва правото като регулатор, то се базира на всякакви други регулатори, но не и на правото". В едно изречение, а толкова много истина! Респект проф.Христов, удоволствие е човек да ви слуша и чете!
  • 24 Behemoth

    27 24 Отговор

    До коментар #20 от "Шайба":

    Абсолютна гърчеща се мишница...като средностатистическият Българин...те такива като тебе и Ганьо изкараха положителен герой демек простоват бизнесмен развиващ икономиката сети се кой от българските бизнесмени не влиза в тая категория...Ганьо яха Андрешко а Андрешко хитрей на дребно на работното си място организирано от Ганьо...и двамата гледат да прекарат държавата щото смятат ,че е на някой друг а не тяхна обща...

    Коментиран от #28

  • 25 Голяма работа

    33 43 Отговор
    Открил е топлата вода Професора. Колониална територия сме. Няма как елита да не компрадорски, колониалиален. Корупцията е начин на живот в тази колониална система. Управляващите се назначават за да има корупция. Това не е селска матрица, ако ти си селски професор не всички са такива.

    Коментиран от #65

  • 26 Българин

    44 54 Отговор
    Руските агенти на влияние от петата колона на Москва като професора винаги са вменавали на нас българите, че сме незряла, неразвита нация, чиято свобода е поднесена даром на тепсия от руснаците. А ние вместо да им се кланяме во веки веков най-неблагодарно сме ги предали и сме си намерили нови господари. Подобни внушения от национални предатели петоколонници са вредни и опасни за България и българите!
  • 27 Бамбука

    36 4 Отговор
    С други думи всички са "маскари". Предишните, днешните, утрешните. "Утешително" прозрение, след толкова години мислене.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Професоре,

    35 3 Отговор
    правото не значи нищо, защото то не вирее върху територии.
  • 30 Behemoth

    3 8 Отговор

    До коментар #28 от "Шайба":

    Нищо важното е ,че ти си таман...

    Коментиран от #31

  • 31 Шайба

    19 3 Отговор

    До коментар #30 от "Behemoth":

    Със сигурност не съм перфектен,но това не ми пречи да видя,че нещата които говорите са абсолютно дъно.
  • 32 Биография

    37 63 Отговор
    Майка рускиня, жена рускиня, при такова напрежение във възпитанието и съжителството ето го резултата - отвратителен човек, който може да събужда само погнуса. Елементарен чехльо, който ни нарече 80% дебили. Трябваше моментално да го уволнят от всички държавни длъжности и да остане само на хонорара от рубли. И защо го пускат, а да ни покажат какво ни чака, ако дойдат руснаците ?

    Коментиран от #34, #43

  • 33 Чемодан, вокзал и ...

    38 41 Отговор
    Един изцяло русофилски текст! Когато обвиняваме русофилите, че са безродници имаме предвид точно това - седнал и с мъка на сърцето описал всички тревоги на Русия, сякаш носи руски паспорт в душата си, а на задника му е жигосан държавния печат на Русия. Няма сила, която да обясни на този безродник, че това е чужда държава, и нейните интереси - да няма военни бази на НАТО тук и да нямаме силна армия, са напълно противоположни от българския интерес. Само български идиот, наричащ себе си русофил, може с такава готовност да изуе гащи и да се надупи срещу държава, която само през 20-и век води 13 неоправдани агресивни войни срещу други страни. И разбира се, когато му цъфнат непоканени качени върху куполите на танковете, да излезе с цветя, хляб и сол и да лее сълзи и сополи, че са дошли да го учат как да живее.
  • 34 data

    28 31 Отговор

    До коментар #32 от "Биография":

    Верно е женен за рускиня ? Ясна работа, закривай !

    Коментиран от #41

  • 35 Слаб си

    29 35 Отговор
    Тоз от както го помня плющи опорките и нищо научно зад тях..засра ми се Христов взимаш заплата за професор все пак
  • 36 не може да бъде

    34 16 Отговор
    Според мен -изключително точна и дълбока диагноза,която обяснява противоречията,провалите, нацианалните катастрофи.Би могла да бъде начало -все някога трябва да излезем от това състояние!?Така сме наясно и за дългия път ,който трябва да изминем и препятствията които трябва да преодолеем .Но преди всичко-първо трябва да се преборим със себе си!Проф.Иво Христо е наистина професор и смел човек,не е толкова лесно да се кажат тези неща!
  • 37 Иво много умния Христов

    31 19 Отговор
    Възрожденците ни повечето са учили я в Европа я в Русия..национално-освободителното движение пак предимно емиграцията го е движела..генералите ни след освобождението Стамболов..цар Борис 2 вас всичките са представители на селската матрица..Христов разложението и селяните идват след 45 година и управляваха до много скоро..прибраха целият паричен капитал в техни ръце с активното участие на руските олигарси и служби..ти да не би да си ги пропуснал тия работи или не смееш да признаеш че те те направиха професор за да работиш срещу българския народ
  • 38 Малко научен анализ получаваш

    26 16 Отговор
    44 година комунистите в бг са били под 10 процента..как е станало така че 45 година са заели всички държавни позиции от министър председател до селски милиционер при условие че всички предишни образовани служители са били обявени за врагове на народа..и след като цялата интелигенция е или в затвора или застреляна..в последствие тия селските хора наскоро пребоясисани червени превръщат държавата във семейно предприятие..това продължи и след 89 година същите червени селяни превзеха финансовия ресурс в държавата..я го питайте тоз професора какъв иска да е манталитета тука тогава като неговите хора са на власт и държат целият финансов ресурс..назначили им били компрадори..от къде от москва май ги назначават дето и те не знаят колко партии финансират в бг парламента..не ставай смешен Христов смени си работата просто
  • 39 Да бе!

    20 30 Отговор
    Христов мисли, че е много умен, но не е чак толкова!

    Коментиран от #70

  • 40 Посетител

    23 10 Отговор

    До коментар #12 от "data":

    Проф. Иво Христов НЕ Е в състава на настоящото НС! Така че той говори в лично качество.
  • 41 Посетител

    16 12 Отговор

    До коментар #34 от "data":

    Дрънкате глупости! Жена му е от Троян!

    Коментиран от #47

  • 42 ПЕНКО

    12 7 Отговор
    ИМАМЕ НАД 3 000 " ПРОСТИ ФЕСЪРИ " -ПРЕТЕНЦИАЛИСТИ ---ДОСТА ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ !!!!!! ТЕ НЯМАТ ПРИНОС КЪМ ДЪРЖАВАТА /РОДИНАТА НИ / ---САМО КОНСУМИРАТ КАТО КЪРЛЕЖИ !!!!!!!!!!
  • 43 Едноокият от мекленбург

    6 11 Отговор

    До коментар #32 от "Биография":

    Жена му на п. Христов си бръснеше левия крак и търсеше близост,ма все забременяваше, пък той беше луд по сръбска супа... Сега крият трупа му в мазата на ВМА,
  • 44 Боже мили

    18 30 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че тоя професор не е добре с главата!

    Отвратителен нещастник! Понеже хората го видяха що за стока е и още повече освирепя срещу тях!
  • 45 обяснете ми

    15 26 Отговор
    Как вярвате на някой, който се беше наредил на трапезата на Радев, с надеждата, че той ще го намести в управлението?

    След като видя, че не му се получиха нещата, започна да говори за своя партия, но той вече си изгърмя бушоните... единственият селяк е той самият, а му се ще другите да са такива...
  • 46 Тапата

    19 19 Отговор
    Каквато и тема да захване този човек от нрго блика само негативизъм и злоба. Вероятно такава му е психиката. Иначе казва "истината" - неговата истина. Поне да не се гаври с историята ни.
  • 47 Ха-ха-ха !

    10 4 Отговор

    До коментар #41 от "Посетител":

    Половинката на червения депут – Николета Лингорова-Христова, е съсобственик с Иван Дремсизов и в дружеството „Инекс пропъртис“, сочат данни от търговския регистър. Освен това още от 1998 г. тя е партньор с човека на „Мултигруп“ и във фирмата „Ферексим“. Николета Калчева Лингорова-Христова е толкова близка със семейството на Дремсизов, че продължава бизнес традициите като до преди година е била съдружник и със сина Николай Иванов Дремсизов – във фирмата НВП Консулт.

    Коментиран от #60

  • 48 Име

    22 17 Отговор
    Фалшив професор, Путинов пропагандист и българомразец!
    Беше нарекъл България буферна зона, нарича университета, който му е дал титлата “блато”,
    несъгласните с него дебили и ред други простотии.
    Почитателите на този арогантен наглец са слепи да видят, че той дълбоко ги презира…
  • 49 Христо от Ерусалим

    15 4 Отговор
    Професор Христов. Иво, обръщам се така защото съм по възрастен от теб и имам разбирането,че държавника трябва да има житейски и професионален опит ,разбира се и воля, което пък е божи дар.Закупих си изследванията ти върху българските правни метаморфози. В момента я чета ,тъй като съм убеден в искреността ти и разумните ти умозаключение.Има обачеу у нас българите вкоренени императиви ние не вярваме и не се уповаваме на институциите.На всичко отгоре за нас закона е,,ВРАТА У ПОЛЕ,,Моралния аспект на религията също ни убягва липсва онова,, We trust in God.,,Споменът от детството за симпатичния смел и състрадателен Андрешко, днес ни изглежда като нещо белетристично н найвно и не затова че днес сме порас нали а защото,,The time they are A Changin,,Тази емоционална тръпка ,,суверинитета,, за страни като нашата е въпрос повече на така наречените велики сили отколкото наш.Друг е въпроса с неконтролираното разпределяне на паричните ресурси ,който са на всички.Това е основното изискване от трите власти.Те трябва да са независими и взаимно контролиращите се.Кигато лидер на политическа партия откровено и брутално заяви пред цялто общество,,.Аз съм държавата и разпределям порциите чрез обрачи ,коя от трите власти взема отношение.НИТО ЕДНА.Реагира ли главния прокурор НЕ .Реагира ли президента НЕ..Иво това е Корупция/cronism/.Единствен журналиста Явор Дачков тогава каза.Този човек говори и практикува МОДЕЛ който е ПОРОЧЕН.Ето къде е заровено кучето..МОДЕЛА.
  • 50 Dara

    22 13 Отговор
    Браво , професоре! Удоволствие е да Ви слуша/чете човек! Твърде умен , интелигентен , знаещ и аргументиран сте за 80 % де... ли...Няма как да Ви разберат опростачените , нискочели еднокнижници! Бъдете здрав!
  • 51 джендъра с половерчетата

    13 16 Отговор
    баща си ли дириш тука?чемодан-вокзал-мацква.там има право-крепостно
  • 52 Македонско девойче

    15 23 Отговор
    Ей,Христов,
    Не мога да те нарека , професор ,.
    ти си бългаломразец, и най- долна руска
    ЮЮподлога. Защо не се пръждосаш от юююРодината ни ?
  • 53 Иво Кънчев

    20 1 Отговор
    Професорът е специалист по право и социология, но историята му е слабо място.Непрекъснато подценява историята на българската империя и внушава неверни неща.Наистина след Освобождението е налагана матрицата на омразата (мразете османците), предателството(видите ли в нашата история винаги е имало предатели) и отричането на всичко българско, а не матрица на селски народ.Че кои народ тогава не е бил селски, а и какво лошо има в хората, живеещи на село, които хранят т.нар. граждани и дават войници за армията.

    Коментиран от #56

  • 54 Джордже Балашевич

    21 10 Отговор
    Абсолютно точно казано. Всяка управляваща група хора,в последните 30години, независимо от цвят и партийна принадлежност, правеха това което им бе разпоредено от американските работодатели. И разбира се, когато обслужваш чужди интереси, то те са за сметка на твоята страна и народа който управляваш. Наградата за еничарите управленци, беше и е, тоталното разграбване на държавата България и безкруполният ограбване, в продължение на 30години, на хората!
  • 55 Коко

    8 3 Отговор

    До коментар #22 от "РОТЪРИ КЛУБ":

    Дай доказателства. Повечето масони са изтипосани в Интернет. Тамплиерите ги знаем също, членовете на Ротари - също ги пише тук-таме.
  • 56 Ние

    8 17 Отговор

    До коментар #53 от "Иво Кънчев":

    Нямаме история. Човека е прав. И докато по бързо го осъзнаем ще бъде по добре за всички.

    Коментиран от #59

  • 57 Хахаха

    10 11 Отговор

    До коментар #13 от "Шайба":

    Стига. Робин худ? Андрешко е един дребен измамник като всеки втори български селяк.
  • 58 Знайко

    22 4 Отговор
    Г-н Иво Христов, не можете да смятате, Съедитението на Княжество България с Източна Румелия е през 1885 г. държавата ни е на 137 години.

    Г-н Христов прочетете историята на САЩ и тя е държава монтирана върху "селска матрица". Когато САЩ са на 120 годишна възраст разбиват тогавашния световен хегемон Испания и отнемат Тексас, Куба ... Хавай и други тихоокеански острови. А 45 години по-късно през 1946 г., когато САЩ са на 165 годишна възраст са абсолютен световен хегемон и единствено те притежават най-мощното оръжие - атомната бомба.

    Г-н Иво Христов също и вашата любима "родина майка" СССР=Русия е монтирани на феодално-селска матрица през 1917 г., т.е. приди 105 години.

    Коментиран от #77

  • 59 вие русофилите

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "Ние":

    сте съчките за огъня

    Коментиран от #61

  • 60 Посетител

    12 6 Отговор

    До коментар #47 от "Ха-ха-ха !":

    Изобщо не ме интересува с какво се занимава жена му! Това, което съм коментирал е, че проф. Христов НЕ Е сред депутатите в настоящия Парламент! И глупостите, които бяха писали за жена му - такава била, онакава била, рускиня била! В крайна сметка, какво очаквате - да разчитат на едната професорска заплата?! Щом тя може да върти бизнес - нека! Тяхна им работа!
  • 61 Какво

    16 9 Отговор

    До коментар #59 от "вие русофилите":

    Общо има русофил русофоби. Човека пише за нас истината. Но ние пак Русия САЩ Путин и какво ли още не. Разберете го ние не можем да се сравняваме със тях не можем със никой. Ние сме много селски и повече източен народ отколкото западен.
  • 62 Баце

    8 4 Отговор
    "Просто Борисов отработи своя ресурс и силите, които го монтираха, го елиминираха. Може да сменим персонала, но същият блудкав филм, в който участваме, ще продължава да се снима“, изтъкна още проф. Христов."

    Г-н Христов, Борисов не е елиминиран от господорите му - задкулисието. А беше изчегъртан от НАРОДЕН ГНЯВ. Дали го е заменил слуга на народа(Кирил Петков) или друг слуга на задкулисието ще разберем след 5 - 10 години.
  • 63 btw

    12 6 Отговор
    Професоре, поглеждал ли си се в огледалото? И ти си монтиран на точно такава матрица. Не казвам, че е добро или лошо, а просто факт!
  • 64 Възмутен

    13 4 Отговор
    Прочетох само заглавието, което ме отврати! Надолу в изложението сигурно езуитски ви манипулира и ви на бива нихилизъм в главите. Това е само в интерес на господарите му от Моска.
    Пишете в google академик Дмитрий Лихачов за
    дави се прояснят главите за България.
    Това е един от малцината руснаци които обичат България и са честни!
  • 65 Я.И.

    10 9 Отговор

    До коментар #25 от "Голяма работа":

    Не си прав, не е селски професор а мужишки. Сигурно е потомък на мужик.
  • 66 Я.И.

    14 5 Отговор
    Българските селяни са благородници сравнени с крепостите селяни!
  • 67 Гост

    4 2 Отговор
    Хаха. Не всичко млади хора е било лошо при соц системата. Сега ще видим, кой от двата клана ще победи, Русия Америка, путина или байгъна. Байгън му викат турците. Байгън кво означава. Моля за превод. Всички управляващи света са хубави, но да не са ти в къщата. Като ги гледам, а и сами си казват 80 г интелигентни и простовати, ние главите ни замаени, не обръщайте внимание. Деменцията ще бъде май
  • 68 Фантомас

    9 8 Отговор
    Тъпи русофилски мантри!
  • 69 д-р Емилова

    9 8 Отговор
    Поредният русофил, копейкинофил! Като те гледам с това полуверче, верно си монтиран и индталиран от някое село!

    Коментиран от #71

  • 70 Е,от теб е по умен.

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Да бе!":

    Със сигурност..то и всеки друг е по-умен .
  • 71 Джо

    7 3 Отговор

    До коментар #69 от "д-р Емилова":

    Не стига че е руски агент,ами и затрива науката преди него. Ако беше си дал труда да прочете Иван Хаджийски нямаше да пише глупости. И ако той си е от село, от работническо селски проидход ,то много други не са!

    Коментиран от #80

  • 72 Aristotel

    5 3 Отговор
    Всеки стига рано или късно до своето ниво на некомпетентност.. Добре е проф. Христов да си пише за ХХ век, където му е силата и да не се разхожда по другите векове, защото е трагично неук за тях.. За негово сведение местната ни администрация е запазена от IX век до ден днешен, когато Крим и Омуртаг правят мащабна административна реформа, която пък се опира на реформите на Юстиниан I от VI век..

    Коментиран от #81

  • 73 Али

    7 4 Отговор
    Този само си лала и повтаря едно и също ,без дори да казва каква му е идеята нещата да се променят ,Беше депутат изхвърлихаго и сега защитава едни пропутински опорки за който най-веоятно му се плаща добре ,Само шум да създава и просто нишо друго .
  • 74 Шаран БГ

    5 4 Отговор
    Много ми е интересно в 1878 гдина, колко българи са били "граждани" и кои са те, какво са работили. ................
    И сега изведнъж , след 140 годишен период на : война подир война, преврат подир преврат, убийство подир убийство / де на министър-председатели, де на комунисти, де на фашисти, де на светли и тъмни личности, кой виновен – кой невинен, чист като сълза/ ама много изведнъж , се пръкнаха толкова много "гражданя".
    И не това е важното в написаното от г-н Христов. Важното е / и това си е истината/ , че българина няма зад гърба си ПРАВОТО И ЗАКОНА / че и Конституцията / към които той да има уважение, доверие и ТЕ да му вдъхват сигурност за днешншя ден и увереност в утрешния !! Всеки селски пъдар, облечен с власт от селския кмет, е величие недостижимо, полицая е олицетворение на държавната власт, с която много често спекулира...... Да не отиваме по нагоре, че ще стигнем чак до т.н. "конституционен" съд, който "право седи, но криво съди" !!! За мнозина тук е по-важно, че проф.И.Христов е русофил и вече не Ви стигат слюнките да плюете. Аман бе ! Кой е платеният - и от кого , че и защо ?

    Коментиран от #76

  • 75 Той българин ли, е?

    2 3 Отговор
    Какво де опитва да каже всъщност, този руски слуга?
  • 76 Чий гражданин беше този?

    3 4 Отговор

    До коментар #74 от "Шаран БГ":

    Юристът с широкия кръгозор, да каже поне една държава, която не е изградена върху селска матрица. Апропо, лицето Иво Христов стана професор именно в тази държава, изградена върху "селска матрица", служейки вярно на клъволоците в Москва.
  • 77 Незнаико

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Знайко":

    Вие към министерството на пропагандата на САЩ ли работите.
  • 78 Гочето

    0 0 Отговор
    Коя истина ,че сме гола вода и кал по гърба, това и аз го зная без да съм професор.
  • 79 Flame

    1 3 Отговор
    Вярно, мястото ви е в Московията, както и на любимия ви "професор" със селските пуловерчета.
  • 80 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Джо":

    ти вероятно си от дворянски произход? Потомък на някой граф може би? :)))
  • 81 хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Aristotel":

    българската държава е прекратила своето съществуване много преди да бъде завладяна от османците...всяка държава , както и всеки човек , има начало, възход, упадък и край...та още в средата на 14 век вече няма българска държава, а Видинско, Търновско царство и Добричко деспотство...ако имаше държава, нямаше да стои 5 века под чуждо иго...и наистина Третата българска държава си е един подарък ...който ние всички успешно унищожаваме последните 32 години...
  • 82 Конник

    1 0 Отговор
    Иво, хрната идва от село и от селяните а не от града и гржданяте!
    По добре селянин отколкото олигофрен.
    Те и САЩ са на селска матрица. Царевицата и портокалите командват парада на борсата! Ама май не си стигнал до там да четеш Финансиал Таймс!
  • 83 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Защо всички си мислят, че само тука било така, в съчетание с елементи повече, или по-малко прононсирани, от теория на конспирацията? Тука е имало структури и по турско. И не само в турската империя. Право е имало винаги. Обществото никога не е било само селско. Държавата не е на 120 години. Някои части от нея са на 100 години, както и други съседни. Блудкавия сериал, както той го нарича е трансформираната в ченгеджийница българска военщина. Стефан Янев не беше, и не е, много сложен.
  • 84 Боко Тиквата от Банкя

    0 1 Отговор
    Аве махай се ве подметко, бил прав, щото вие сте ограничени вижте му биографията на този дрьвник завършил история в Киев май и там е роден, а тук говори против тях. Той е един от 80 %ДеБил. както наричаше българите той е един от тях и всички тия които му пляскат са от този кръг. Говори, говори и нищо не казва. Що тази отрепк. не каже нещо против Русия, а винаги еа Ира САЩ, ЕС, България, щото ще му спрат копейки е на тази подметка, лизеблбдец
  • 85 Ъщият

    0 0 Отговор
    Вярно е,че ние не сме били суверенна държава,защото винаги е имало вмешателство сделката ни от Русия,Германия САЩ.Тези три ,,братски" страни така са ни ,,обичали",че понякога си ми се ще да не се е случвало.