Last news in Fakti

3 Март, 2022 23:36 1 781 19

Еманюел Макрон - на бой за нов мандат

  • еманюел макрон-
  • президент-
  • кандидатура-
  • франция

Има факти, които видимо облагодетелстват неговата кандидатура

Еманюел Макрон - на бой за нов мандат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В писмо към френската нация, настоящият президент на Франция обяви своята кандидатура за втори мандат. Ако начинът, по който го направи, е изненада, същността не е. Геополитическото напрежение в Европа, нарастващо всеки ден, изключва всякакъв класически протокол за подобна обява.

В писмото си Макрон прави кратък отчет на петте години на своето президентство. Той изрежда поредицата кризи, през които Франция е преминала по време на мандата му: Жълтите жилетки, ислямски тероризъм, пандемия, насилието в много области на обществото, Спад на зависимостта от изкопаеми горива и на последно място – войната в Украйна. Еманюел Макрон подчертава, че никога страната не е била поставена пред подобни предизвикателства, които, въпреки трудностите, е преминала с успех.

На какво се дължат тези успехи? Не е трудно да се разбере, че новият кандидат президент ги представя като „дипломна работа“ пред избирателите. Как са постигнати те? Чрез инвестиции в цифровизацията, здравната система, производителността, създаване на нови работни места и спад на безработицата. На другите кандидат президенти предстои да анализират и съответно да опровергаят твърденията му.

Има обаче факти, които видимо облагодетелстват неговата кандидатура, защото съвпадат поне по две точки с драматичността на актуалността. В писмото си настоящият президент употребява шаблони, като желанието да подготви общество на граждани, вместо на консуматори/потребители, като премълчава два аргумента, които го издигат на предна линия спрямо конкурентите му. Първият аргумент е неговата прозорливост относно енергийната независимост на Франция. Преди месец той реши строежа на 6 нови атомни реактора. В съседна Германия, „Зелените“ наложиха измишльотините за възобновяеми енергийни източници и съответно успяха да наложат затварянето на атомните централи на най-развитата индустриална страна в Европа. Новият немски канцлер, видимо колеблив и неопитен политик, клекна пред американците и си скубе малкото коси, които има, за да намери заместител на руския газ, на който страната разчиташе. Отвориха се спешно мини за въглища и топлоелектрически централи. И не само. За да компенсира недостига от енергия, Германия е готова да ползва американски шистов газ, срещу който „еколозите“ протестираха с години, но днес мълчат като риби.

Друг важен предизборен аргумент, който Еманюел Макрон ще използва със сигурност, е международното му влияние. Между другото Франция в момента е председател на ЕС и нейният президент е на кормилото на континента. Това обстоятелство не може да бъде омаловажено в настоящата буря. От два дни например американският президент Джо Байдън е с изключен телефон, защото играе голф. От Елисейският дворец бе разпространена много дискретно новината, че Владимир Путин звъни от време на време на Макрон. Стана ясно също, че съгласие относно военните действия няма, но френският президент все пак е постигнал отваряне на „Зелени коридори“ за бегълците. След като американските съветници направо избягаха от Украйна, а американските политици се задоволяват с интервюта от кафетерията на „Белия дом“, Макрон единствен говори с Путин. В случай на успех, благодарение на диалога между Париж и Москва, акциите на Еманюел Макрон относно кандидатурата му за президент, ще станат сравними с цените на газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вероятно

    1 22 Отговор
    мъжкар
  • 3 МакронРУ

    18 1 Отговор
    Макрон, защото толкова години се чува по 2-3 пъти на месец с Русия и не можа да предотврати конфликта ... щом се има за компетентен да продължава да забърква кашата - да си го избират, и пак да сложат за военен министър жена, която даже не е чувала какво е войска
  • 4 Вероятно

    18 2 Отговор
    Като зеленски
  • 5 WTF

    2 19 Отговор
    Макрон Путин го мрази в червата. Всеки път го подсеща, как Людмила го заряза за 20г. по млад от нея мъж.
  • 6 нашия

    22 1 Отговор
    айде нема нужда....и той го знае и французите го знаят.....но има право да се пробва....дано не ги извъртя пак франсетата ,че тоя път ядовете ще са мнооооого гоооолеми....
  • 7 Вероятно

    1 15 Отговор
    а путин се е прави на дърво
  • 8 Вероятно

    1 3 Отговор
    някъде на север
  • 9 ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    24 2 Отговор
    Този е един от най-дейните в КОВИД ГЕНОЦИДА. Дали има общо, че е работил в банка Ротшилд? 😉
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ваксиниран3002

    24 2 Отговор
    Тоя как я мисли тази работа, насила гонеше французите с игли, насаждаше фашистки режими, а сега иска преизбиране??? Май е по изкуфял и от бабичката си.

    Коментиран от #12

  • 12 нашия

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ваксиниран3002":

    господари те му за момента нямат по-подходящ кандидат....и ще се пробват пак с него...

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Ваксиниран3002

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "нашия":

    Те ще се пробват, но едва ли французите са забравили локдауните и фашизмът му.
  • 14 Друж се за Путин

    3 9 Отговор
    Мон ами. И ще спечелиш.
  • 15 neeeeeee

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "нашия":

    Ротшелдовци ВИНАГИ залагат на повече от един кон...
    Това НА БОЙ - има ли връзка с шамара от французина? Гледал съм го много пъти...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Jacques Yves Moineau

    2 5 Отговор
    И Макрон, и Путин са комплексирани джуджета. Затова се разбират.
  • 19 Дърт Банкер

    4 0 Отговор
    Прекрасен мъж с нетрадиционна умствена и не само ориентация! С много широка душа и не само;) Любимец на моето поколение в нашите среди, момче за всичко