Last news in Fakti

6 Март, 2022 12:57 5 763 55

Нефт срещу суверенитет: Как България за малко да стане съветска република

  • ссср-
  • шестнадесета република-
  • нефт-
  • суверенитет

Тя е неосъществената 16-а съветска република

Нефт срещу суверенитет: Как България за малко да стане съветска република - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Кристофер Неринг

За приятелите на Москва е точно толкова трудно да запазят суверенитета си спрямо Русия, колкото и за нейните врагове. Украйна, Полша, балтийските, кавказките и централноазиатските държави знаят това може би най-добре. Но има и една страна, която е била готова доброволно да отстъпи държавния си суверенитет - Тодор Живков излиза цели три пъти с предложението да обедини България със Съветския съюз. Затова и държавата бива наричана 16-а съветска република. В продължение на десетилетия аспектите на идеята са държавна тайна - но в контекста на конфликта между Русия и Украйна изглеждат по-актуални от всякога.

Да се обединим със СССР!

През 1963-а година Тодор Живков, който е министър-председател и лидер на Българската комунистическа партия БКП, форсира идеята за обединение на България със Съветския съюз. На четвърти декември 1963 година на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков заявява: „В следваната от нас линия на максимално сближаване крайна цел е обединението със Съветския съюз". Само ден по-късно по указание на Живков ЦК се обръща писмено към съветския държавен и партиен ръководител Никита Хрушчов с предложението за икономическо и политическо обединение. В писмото се казва: „Перспективата Народна република България да се сближи все повече със Съветския съюз и двете народни стопанства постепенно да се обединят е залегнала не само дълбоко в сърцата на българските комунисти, но се споделя и от огромна част от нашия народ (…) Естествено не очакваме НРБ да бъде приета веднага в семейството на съветските народи. Присъединяването трябва да бъде предхождано от изпълнението на необходимите икономически, политически и идеологически предпоставки".

Това, че предложението на Живков за „сближаване" и „обединение" съдържа конкретни детайли само по отношение на икономическото сътрудничество, има съответното основание: България е във фалит. Още през 1960 година България трябва да продаде всичките си златни резерви, за да избегне заплашващия я държавен банкрут. Лошото икономическо планиране, липсата на суровини и катастрофалните последствия от принудителната колективизация си казват думата. Твърденията на българските другари в писмото им до Хрушчов, че тяхното „предложение за по-нататъшно сближаване на двете икономики в никакъв случай не произтича от национално ограничените, егоистични интереси", е чиста лъжа. Което е напълно ясно и на Хрушчов. Поради това единствената реакция от Москва е да предостави на България нов кредит от 300 милиона рубли. И призивите за „обединение" тутакси секват.

Нефт и пари срещу суверенитет

Газът и нефтът са основни инструменти на руската външна политика, с които Москва заплашва суверенитета на другите държави. А комунистическа България под ръководството на Тодор Живков е готова да използва държавния суверенитет като разменна монета. Когато през 1973 - годината на петролната криза - българският външен дълг достига един милиард щатски долара, Живков отново търси помощ от Москва. И отново издига идеята за обединение със Съветския съюз, иска „нова фаза в българо-съветските отношения". На 20 септември 1973 съветският лидер Леонид Брежнев прави традиционната си годишна визита в България и Живков му представя дълъг списък с икономически искания. Включително: моля за 18 тона допълнителен нефт под пазарните цени. Понеже Брежнев се бави с отговора, Живков пак вади предложението за „сближаване". И играта отново заработва - България получава съветска помощ, макар „сближаването" да не се превръща в нищо повече от политическа реторика.

Не е известно как точно е възприемал Брежнев игричките на Живков за възможното присъединяване на България към СССР. Но когато през август 1978 година Живков пристига на посещение в Москва, всичко се потретва: Живков иска гаранция за получаването на евтини съветски нефтени доставки в следващите 12 години, а когато и този път Брежнев се забавя с отговора, Живков му предава писмо, съдържащо идеята за „всестранно политическо сближаване на двете страни". То е трябвало да доведе дотам, че двете „да функционират като единен организъм". Брежнев обаче почти не реагира и казва, че трябва да обсъди въпроса в Москва.

Покерът с националния суверенитет

Разбирането на Живков за националния суверенитет е своеобразно. На пленума на ЦК на 31 юли 1963 година той казва: „Разбирането на народа за суверенитет е да има какво да яде и да оцелява. Това е суверенитетът: щастието и добруването на народа. Именно затова работим". В писмото до Хрушчов дори се казва: „Близката свързаност между България и Съветския съюз в никакъв случай няма да е намеса в развитието на нашата нация и нейния суверенитет, а точно обратното: тя ще е условие за по-големия разцвет на нашата нация и за укрепването на нашия суверенитет". Един от известните български пропагандни лозунги от 70-те и 80-те години на миналия век гласи: „Любовта към Съветския съюз е висша форма на патриотизъм".

Тази пропаганда и до днес влияе на мнозина българи, коментира кореспондентът на ДВ Георги Ангелов. По българската телевизия руската посланичка Елеонора Митрофанова определи „общата история" като „един от най-важните фактори в нашите отношения". Очевидно много българи споделят това мнение. В допитване на „Нова телевизия" от 20 февруари 2022 година на въпроса „На кого вярвате в конфликта Русия - НАТО?" над 61 процента от анкетираните са избрали Русия.

Само тактическа маневра на Живков?

Все пак доколко сериозни са били игрите на Живков с българския суверенитет? В най-тесен кръг, както споделя неговият политически съветник Нико Яхиел през 1998 година, Живков се шегувал: „И какво сега, ще станем ли 16-а република на Съветския съюз?". А и фактът, че предложението за „обединение" така и не стига доникъде, говори за това, че става дума за тактическа маневра на Живков. За него суверенитетът на България е само един чип в играта на покер за още кредити и нефт от Съветския съюз.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига

    52 25 Отговор
    Стига вече с тези претоплени манджи! Досадни сте!

    Коментиран от #52

  • 2 Майна

    26 5 Отговор
    За исторически неграмотните за споразумението в Ялта -,,Каролин Уудс Айзенберг подчертава, че американската делегация напусна Ялта „в ликуващ дух“, убедена, че благодарение на разумността на Съветите не само американците, но и човечеството като цяло са „спечелили първата голяма победа на мира. ”
  • 3 Ми, че

    59 16 Отговор
    Тя и сега не се различава гетото България от Таджикистан например. Погледната от самолет преди кацане София прилича като на след бомбардировка!!!! Абсолютен кенеф е цялата страна, населена с 80% пигмеи!

    Коментиран от #33

  • 4 Гошо

    25 5 Отговор
    В историята няма "за малко " , "ако " , може би " и т.н. предположения
  • 5 НИЕ

    38 11 Отговор
    Знаем колко безпристрастна агенция е Дойче Веле колкото и НОВА ТВ затова вярвайте цъкайте чудете се какво е било
  • 6 Българка

    43 51 Отговор
    Тъжното е, че в момента сме като руска колония. С толкова много путинофили, които ръкопляскат на убийствата, разрушенията от руските нашественици. И путиновите разузнавачи си работят безпрепятсвено на територията ни. Каскетурата хваща предимно пенсионери, а си затваря очите за страшното зло в силите ни за сигурност. Дори Борисов, Петкова и КО още не са арестувани за служба на Путин и съучастие в подготовката му за кървавата война с подарените му 3 милиарда български пари за руски тръби, по които не тече газ за България, но пък заобикалят Украйна

    Коментиран от #11, #42

  • 7 Боби

    32 9 Отговор
    Коментар на Кристофер Неринг - е има ли значение коментара на някакъв джендър
  • 8 Верно ли

    40 13 Отговор
    Ооо, да, според Зелето след близо 33 години демокрация сме най-разцъфтяващата нация на света, защото сега сме 51 щат, може би?
  • 9 Фараон

    40 17 Отговор
    А защо след края на ссср Русия си изплаща дълга кам България? А уж сме били във фалит. Доичовци стига с тези лъжи.
  • 10 Jak

    37 13 Отговор
    Дойче веле се финансира от ЦРУ
  • 11 Майна

    35 15 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Путин ти е виновен ,че газа не тече за България..Я по сериозно..

    Коментиран от #15

  • 12 Иванушка

    13 17 Отговор
    Обсъждано е присъединяването и принципно е било възможно, но основния проблем е липсата сухопътна граница. Не е нещо непоправимо. Ако хипотетично Русия удари Молдова, а България Румъния тогава може да имаме обща граница и да станем вярна съюзна република. Ако гледате положително на това сложете плюс, ако не съвсем положително но все пак възможно сложете минус 😂

    Коментиран от #54

  • 13 Иво

    24 1 Отговор
    В статията пише,че Живков искал 18 тона нефт и това доста ме учудва.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 и за в бъдеще

    16 23 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    русия ще ни дава газ и нефт,но без путин!
  • 16 Смях

    13 13 Отговор
    Искаше им се ... Слабата финансова политика на СССР обаче в един хубав момент ни докара до просешка тояга и подпис с МВФ.
  • 17 Българин

    33 9 Отговор
    "аспектите на идеята са държавна тайна - но в контекста на конфликта между Русия и Украйна изглеждат по-актуални от всякога."

    Демек сега е момента да ни заливате с пропаганда и лъжи - дядо Тошо говореше за икономическо обединение на България и СССР и никога не е говорел за 16-та република.

    Обаче и така да е било ние щяхме да сме пълноправна република и сега сме бананова колония на краварите - всичко е построено докато бяхме с "лошите" руснаци - язовири, електроцентрали, далекопроводи, асфалтови пътища и до най-малките села, фабрики и това за 45 години а сега за 33 няма един язовир или централа построена обаче са взели два ТЕЦ-а построени тогава и ни карат да им плащаме 3 пъти по-скъп ток, взеха ни златото и разрушиха цялата държава.

    Помня при "лошите" руснаци имахме 232 бойни самолета а сега имаме 8 на чертеж пък армията ни е за оплакване.

    Коментиран от #25

  • 18 Българин

    29 11 Отговор
    То пък цъфнахме и вързахме в последните 32 години , в които сме турско-щатски виллает ! 😟 Седемдесет българки всеки ден абортират , но не искат да родят в хубавия евроатлантизъм !
  • 19 АСВ

    20 5 Отговор
    Пълно с простотии. Живков бил молил за 18 т. нефт. И още глупости, за които не си заслужава.....
  • 20 Хахаха

    21 2 Отговор
    Ако тогава сме били във фалит с 1 милиард долара дълг, интересно сега в какво сме и колко ни е дълга? Я някой да каже какво стана с 2 милиарда дълг от Либия. Щото от 20 години го чакаме.

    Коментиран от #21, #32

  • 21 1234

    8 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Всъщност от 1992 - 30 години са.
  • 22 Генерал 🇧🇬

    29 9 Отговор
    Не само България, но и Чехословакия в средата на 70-те искаше присъединяване, като 16-та република на СССР. Тогавашният чехословашки партиен вожд Антонин Новотни предлага ЧССР да се присъедини към Съветския съюз със статута на съюзна република или според условията на конфедерацията. По този начин Новотни е разчитал да намали цените на доставяните от СССР в Чехословакия суровини (експортните цени били по-високи от вътрешносъюзните) и да разшири пазара на произвежданата в Чехословакия промишлена продукция.
    Съветския съюз не присъединява нито Чехословакия, нито България, за разлика от Европейския съюз-който ни отне суверенитетът с подписването на Лисабонският договор(2009)
    Крайният резултат на Лисабонския договор е да се създаде свръхдържава, в която отделните страни да загубят суверенитета си! И това не се крие от значителен брой от евродепутатите (в т.ч. и български).
    Т.е. Някой някога може и да е искал да станем 16-та република, но в края на краищата това НЕ СЕ СЛУЧВА.
    Ама за сметка на това "Ран-Ът" (план за ограбването на България) и "Лисабонският договор"(от който губим суверенитет)- са ФАКТ.
  • 23 Грульо

    20 7 Отговор
    "Нефт срещу суверенитет: Как България за малко да стане съветска република"

    ДВ да кажат как България стана американска колония, че даже и си плащаме за колонизацията? :D
  • 24 Еееерр

    10 18 Отговор
    България трябва да бъде руска република, а не сащническа подлога!
  • 25 ка путин

    11 11 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    Е за някой е бил дедо и бащица сигурно, защото са паразитирали върху бъргарския народ, който живеше в бедност изолиран от света и в информационно затъмнение. Партийната номенклатура се возеше на мерцедеси събираше долари и мразеше запада. С една дума комунета!
    Сега Украйна се бори срещу тези фашисти, които искат реставрацияна този модел.
  • 26 Орките на Саруман-Путин

    9 10 Отговор
    не искат да се бият ! Започват наказанията - 15 години за "фалшива" информация от фронта и разстрел при дезертьорство. Друг трябва да бъде застрелян, всички знаят кой е той... ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гр Правец

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Боби":

    Ако беше с моята майка нямаше да питам. Ама ти виждам си добре запознат и явно имаш близък поглед на нещата.
    Нама лошо, никой не може да си избира родителите. Гледай само да не прекаляваш с алкохола като него.
  • 29 Реалист 2

    9 9 Отговор
    А каква е сега България , след присъединяването към Турция и САЩ ? На-бедната и болна част от Европа , а на жителите е разрешена само американска пропаганда и турски сапунки .
  • 30 ПРОСТИ

    11 9 Отговор
    И ПРОДАЖНИ ДУШИЦИ Е ИМАЛО ВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ, ТЕ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ В РУСКО РОБСТВО 1946г.!
  • 31 Чакай малко…

    4 12 Отговор
    Как така 16-та република като ние граница със СССР нямаме нито сега, нито преди. Румъния забравяте ли я??? Как да стане?? Стига вече с глупостите! Слаб 2 по география пиша на автора на статията

    Коментиран от #37

  • 32 добре

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха":

    Дългът е около 8 милиарда долара по данни на БНБ а не 1 милиард Парите от Либия и от другите Братски народи няма да дойдат никога. Четете архивите на БНБ , разсекретиха ги преди няколко години ,там има всичко , Има ги решенията на партията за подпомагане и колко пари сме дали , има и обяснения защо сме фалирали с числа, какво сме купували , колко е струвало и т.н, ,всичко с подпис и печат.
  • 33 19г

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Ми, че":

    2003г заминах за Гърция..на тръгване си взех баничка обвита в кафява хартия..2021г(след 18г) се връщам и хартията е същата > 18г дори аборигенстка бг не се научиха дори салфетки да слатат.. За това че 95% носят само черни дрехи????
  • 34 Прочетох от кого е пасквила и

    10 4 Отговор
    веднага преминах към коментарите. Ционистски пропаганди. Отивам да бльовам от такива.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Човек

    5 3 Отговор
    Ще питате вий де се.. рът гладните, ама айде! И тез стари манджи докога ще ги притопляме, туй го знам отдавна
  • 37 Митраджия

    10 5 Отговор

    До коментар #31 от "Чакай малко…":

    А според тебе нужно ли е да има граница, то и Хавай няма граница със щатите ама ... Така че никакъв проблем не е било да сме част от СССР .само че авторът май е пропуснал един важен момент. Живков е търсил помощ от хрушчов и когато Тито е искал влезе с армията си и да направи България част от Югославия . Пък и да не забравяме че срещу нефта ,руснаците са ни доили , и сме им давали храни и още какво ли не .има стари хора които още помнят пълните влакове с консерви пращани за Русия .
  • 38 Бодак

    12 5 Отговор
    За малко не станахме съветска република, но Европйски щат станахме
  • 39 Toxic

    9 9 Отговор
    Дойче Зеле кога ще напуснете България, не сте желани тук !!! Пропагандата ви срещу Русия не е спирала от месеци, но това само ни сплотява. Ние с братята руси сме приятели и ги подкрепяме в битката им срещу чудовището на фашизма, който точно вие създадохте. Разкарайте се!!!

    Коментиран от #46

  • 40 Hoho Boho

    6 5 Отговор
    Поздравления!
    Живков три пъти е блъфирал
    и три пъти е прецакал руснаците.
  • 41 Перо

    3 0 Отговор
    Нико Яхиел е бивш съветник на бай Тошо и агент на Мосад с пенсия $2000. Никога не е работил за БГ!

    Коментиран от #43

  • 42 Бодак

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българка":

    Сигурно не ти е минавали на ум, дори, че може да не са путинофили, а умни и честни хора, които знаят какво става по света и кой забърква всички каши, хора устойчиви към медийно-мозъчна промивка.

    А ти, която много обичаш да съдиш, не забравяй, че при което и да е съдебно дело се изслушват и двете страни. Недей раздава присъди, без да си си изяснила подробно гледната точка на другата страна. Подробно, а не повърхностно .
    И недей да съдиш руснаците за това, за което не съдиш САЩ - това е двуличие.
    И не забравяй, че омразата, злобата, двуличието и лъжесвидетелстването /пропагандата са Зло.

    Коментиран от #55

  • 43 Hoho Boho

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Перо":

    От това, което си написал излиза, че
    и Бай Тошо е бил агент на Мосад.

    Коментиран от #45

  • 44 MGewehr

    6 0 Отговор
    В случая руснаците са били далновидни. Такива предатели, крадци, двуличници, по добре по далеч но под руски хомот!
  • 45 Бил е

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Hoho Boho":

    Неволнно, покрай съветника си
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Роза

    7 0 Отговор
    По повод първото предложение на Т.Живков да станем съв. република Хрушчов е казал в тесен кръг на свои приближени:"На ония хитреци от София им се приискало да седнат на трапезата на съветските народи!"
  • 48 Идиот

    2 2 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ВСЕДО ПОЛИТИК С ПИСАЛКА И БОРЕЦ ПРОТИВ КОМУНИЗМА.НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ КАТО ИМА ТАКИВА "БОРЦИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ"
  • 49 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    7 2 Отговор
    ИСТИНАТА БОЛИ...БСП КОМУНЯГИ
  • 50 БСП ПРЕБОЯДИСАНО КОМУНДЕ

    7 2 Отговор
    САМО БСП КОМУНИСТИТЕ ДОБРОВОЛНО СА ПРЕДЛОЖИЛИ БЪЛГАРИЯ НА ...СССР
  • 51 Гост

    1 2 Отговор
    За 45 години ако Русия искаше, щеше да ни направи 16 та република, НО НЕ НИ!!!! Разбрахте ли, зеленчуци от дойчланд?
  • 52 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Стига":

    Репертоарът им се изчерпа, а и фейковете почнаха да лъщят отдалеч. Друго не им остава.
  • 53 амуджите

    0 1 Отговор
    от дойче зеле......учуте корана !
  • 54 Аз ли бъркам

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка":

    Молдова не беше ли СССР едно време?
  • 55 Друга българка

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Бодак":

    А на тебе хрумвало ли ти е, че да си българин, който не харесва Русия, не означава, че харесва САЩ!
    Или едно време така са ви учили.
    Не харесвам Русия поради ред причини, но в никакъв случай не подкрепям политиката на САЩ.
    Живота не е САЩ или Русия, няма само черно и бяло.