Last news in Fakti

17 Март, 2022 08:00 6 489 68

Кирил Петков да пита Гърция как да не зависим от руския газ и нефт

  • газопровод-
  • гърция-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • руски нефт-
  • руски петрол-
  • hellenic petroleum

Вече не сме енергиен център на Балканите

Кирил Петков да пита Гърция как да не зависим от руския газ и нефт - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българският премиер Кирил Петков ще инспектира лично как върви изграждането на интерконектора с Гърция. Дни по-рано стана известно, че "Булгаргаз" ще поиска за месеците април и май шоково поскъпване на синьото гориво.

По тази причина проектът за интерконектора с Гърция е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България. В регионален план интерконекторът ще даде възможност за достъп до газопреносна мрежа за български общини и региони.

Интерконекторът с Гърция е изцяло нов маршрут за пренос на природен газ към Европа и ще даде на България и региона достъп до доставки от нови източници.

Проектът ще свърже страната ни с Южния газов коридор и има отлична синергия с големи енергийни проекти като ТАП, ТАНАП, EastMed и терминала за втечнен природен газ при Александруполис.

Европейският съюз прави планове за пълно и бързо отказване от руския природен газ и петрол.

Анализатори посочват, че ще има непосредствени последици за България. В краткосрочен план те ще са отрицателни, но в дългосрочен те ще имат положителен ефект.

Трябва да отбележим, че Брюксел започна да разглежда алтернативни предложения в енергетиката за всяка държава -членка. Специално за Балканите Гърция се очертава да играе водеща роля.

През последното десетилетие с последователна политика

официална Атина се превърна в енергиен център не само за Балканите, но и за Южна Европа.

Преразглеждането на използването на газ за отопление от страна на ЕС предоставя нови възможности на Гърция, като се има предвид необходимостта от преработване на картата на газопроводите на ЕС. Значението на терминалите за втечнен природен газ (LNG), които са в процес на изграждане или се планират в гръцките пристанища, нараства, тъй като Гърция се превръща в газов център за балканските държави, които понастоящем са 100% зависими от руския газ.

Източници, запознати с новата стратегия, смятат, че условията благоприятстват създаването на терминал за втечнен природен газ във всяко гръцко пристанище. Много скоро съоръжението в Ревитуса ще престане да бъде единствената инфраструктура за втечнен природен газ в Гърция. Инвестиционните планове за пристанището в Александруполис са в ход, докато друг терминал, в Агиос Теодорос близо до Коринт, на Motor Oil е във фазата на пазарен тест. Миналия месец Регулаторният орган по енергетика одобри и друг лиценз за терминал за втечнен природен газ на пристанището във Волос на Mediterranean Gas SA.

Геополитическата роля на Гърция би нараснала още повече, ако Европа отново се обърне към запасите от синьо гориво и нефт в Източното Средиземноморие като надежден и сигурен източник на доставки и към газопровода EastMed за пренос на синьо гориво.

Гърция не се отказва и въглищните си централи.

Що се отнася до новия блок в Птолемайда, Северна Гърция, източници от Public Power Corporation (гръцкият аналог на НЕК) не изключват преразглеждане на решението за преминаването му от лигнитни въглища към газ от 2025 г. Очаква се властите в Атина да искат от Брюксел удължаване на използването на въглищата с мотива, че с модернизация на съоръженията ще помогне на страната да намали зависимостта от руския газ.

Освен това се предвижда във всеки газов блок на централата да включва и водородна технология, за да му се осигури допълнителен живот.

Развитието на събитията ускорява и друг проект с геополитическо значение за Гърция, а именно междусистемната електрическа връзка с Египет, чрез която гръцката мрежа ще получи 3 гигавата зелена енергия от египетски фотоволтаици.

Гърция отдавна е казала сбогом на руския петрол

Дни след руската агресия стана известно, че Hellenic Petroleum, най-голямата гръцка петролна рафинерия, е сключила първоначална сделка за допълнителни доставки на суров петрол от Саудитска Арабия, съобщиха двама източници от рафинерията.

"Има първоначално споразумение за увеличаване на количествата суров петрол, които Hellenic Petroleum купува от Саудитска Арабия, за да се осигури допълнително безпроблемното снабдяване на гръцкия пазар с гориво", заяви един от източниците пред "Ройтерс".

Миналата година Саудитска Арабия е доставила 8% от суровия петрол за Hellenic Petroleum. Рияд е петият най-голям доставчик за гръцката компания след Казахстан, Ирак, Русия и Египет.

Припомняме, че през 2021 година Hellenic Petroleum е закупила около 2,5 млн. тона руски суров петрол, което представлява около 18% от общите ѝ доставки на суров петрол. От гръцката компания вече посочиха, че при необходимост може да го замени с подобни сортове предимно от Близкия изток.

Hellenic Petroleum е собственик и на рафинерията в Скопие.

Тя има складов капацитет от 2 500 000 м3. Суровината за преработка се получава чрез нефтопровода Солун-Скопие, който е собственост на гръцката компания. Произвежданите бензин, дизел, втечнен газ, керосин и мазут, покриват около 90% от потреблението на петролни продукти в Северна Македония. Само да припомним, че около 80% от потреблението на Косово на бензин и дизел се покрива от гръцката компания. Hellenic Petroleum изнасят горива също количества за Сърбия и Албания, става ясно от отчетите на гръцката компания за Атинската фондова борса.

В същото време българският премиер Кирил Петков обяви, че правителството му е поискало от рафинерията

Оттам му отговорили, че рафинерията не определя цените, а швейцарската компания "Литаксо".

От правителството не отговарят дали този енергиен монопол е предоставен за разследване от главния прокурор на ЕК Лаура Кьовеши при срещата ѝ с Кирил Петков. Не е ясно дали ДАНС работи по казуса като заплаха за енергийната сигурност за България.

Не е ясно и дали правителството ще иска помощ от европейските си партньори за алтернативни доставки на енергийни източници като синьо гориво и петрол.

В момента няма ясни индикации от правителството, че се търси разнообразяване на енергийния микс на България с алтернативни доставки на нефт и синьо гориво от Азербайджан и Казахстан.

Крайно време българският премиер да се поучи от опита на Гърция в енергетиката. Трябва да сложим край и на още един мит - не сме енергиен център на Балканите....


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    15 28 Отговор
    ПРАВИМ ГРЪЦКАТА ВРЪЗКА С ПОТОКА....И СИ РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМИТЕ
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ала бала

    34 7 Отговор
    Първо да обясни как ще се сключва договор с Газпром и на какви цени ще бъде сключен този договор за газ

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Володзимир Зелензки

    61 7 Отговор
    Както имате ф16 така ще имате и газ, с такива държавници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Дядо Рунгел

    37 7 Отговор
    А ще му кажа на кирчо бре, няма какво да ги пита: минаваме на осветление на свещи и отопление на дърва. Превоз с каруци с магарешка тяга. Фасулска работа.
  • 9 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    20 31 Отговор
    СПИРАМЕ ГАЗОВИЯ ВНОС ОТ РУСИЯ....СПИРАТ КОПЕЙКИТЕ ЗА...БСП
  • 10 Димо

    45 12 Отговор
    Кирил Петков да мисли, как да се спасява от България.

    Коментиран от #11

  • 11 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    25 14 Отговор

    До коментар #10 от "Димо":

    И НИНОВА СЪЩО
  • 12 Некой си

    33 7 Отговор
    Авторът да погледне картата и да ни обясни как точно ще стигне саудитският петрол до пристанище Росенец.
    За да му е по-лесно, може да се опита да ни обясни как египетският петрол ще стигне до Черно море.
    Съвсем друг е въпросът, на който автора НЕ МОИЖЕ ДА ОТГОВОРИ: как ще принуди частна компания да купува суровини от когото някой, различен от собственика, ѝ каже.

    Коментиран от #16, #42, #53

  • 13 Явор

    37 12 Отговор
    От това няма никаква сметка за Българският гражданин. За пореден път доказва, че е марионетка на Американците. Оставка на лъжците и предателите от ПП!
  • 14 В Киреча

    42 8 Отговор
    "Византиец никога не се пита за съвет" Първо правило в Наръчника по оцеляване на Българската държава! Ама тоя необразован канадец откъде да знае !!!
  • 15 дон балон

    37 4 Отговор
    И като я изградите , какво ще докарате ? По Азерската тръба вървят 10 милиарда газ годишна . Русия доставя на Ес 180- 200 милиарда . За кого ще стигнат тия 10 милиарда по напред ? Да не говорим че може и да спре .

    Коментиран от #17

  • 16 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    3 13 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    КАКТО СЕГА СТИГА ОТ РОСЕНЕЦ ДО ГАЗОПРЕНОСНАТА НИ СИСТЕМА

    Коментиран от #35

  • 17 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    8 15 Отговор

    До коментар #15 от "дон балон":

    ЧЕ КОГА ПРЕЗ БГ СА МИНАВАЛИ ПО 180 - 200 МЛДА МЕТРА КУБИЧНИ ГАЗ ....ДРУГАРЮ

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бравос

    30 7 Отговор
    Хубава приказка:) Но автора май не е наясно какво се случва в Саудитска арабия, не знае, че си обтегнаха отношенията със САЩ и им спират доставките. Няма да се учудя ако до месец, два и пионките на САЩ - ЕС останат на сухо, тогава Мицотакис и Урсула ще лазят в краката на Путин за малко газ и петрол, а наш Кирчо ще е забягнал в родна Канада:)

    Коментиран от #57

  • 20 Елементарно

    41 4 Отговор
    Намираме една посредническа фирма(китайска например) и една американска посредническа фирма. Китайците го купуват ( на книга) от руснаците, продават го (на книга ) на амерканците и НИЕ КУПУВАМЕ АМЕРИКАНСКИ НЕФТ ОТ ТЯХ (на книга) ! (само дето газа пак идва по същата тръба от същото място - от Русия) Само,че заради кефа на демокрацията - американците пак ще печелят и пак за наша сметка!) Е как е сценария?
  • 21 Джон Калвера

    36 4 Отговор
    Поръчвай,Кирчо!Поръчвай си от най-скъпото питие.Народът плаща.Не го жали.Той е свикнал.Важното е Брюксел и Южна Канада да са доволни.
  • 22 Додо

    27 5 Отговор
    Само така,Киро.За какво ни е руския газ?Той е евтин.Да ползваш руски газ не е престижно.Искаме скъп,луксозен газ.Защото сме баровци.Омръзна ни да караме на евтин газ Покажи на тия хора ,,как сА мяташ,Как сА раздаваш...",

    Коментиран от #32

  • 23 бкп

    17 2 Отговор
    като проверява - инспектира какво , голям праз , копират времето от соц , народа им казва на таквиз падишах дембели
  • 24 Кво

    15 4 Отговор
    Да пита Гърция ще скокне до Херовица тя най добре го съветва
  • 25 УжасТ

    27 3 Отговор
    В превод васалството на антибългарските ни политици, ще го плаща българският народ. Газ от Азерите, 50% собственост Русия. В превод скъпи цени. Газ Гърция СПГ-5 торно по-високи цени САЩ, които я купуват от Русия.Уестинг нови реактори Козлодуй купуват атомно гориво от Русия, само че цената ще е в пъти по-висока, повече посредници.Тези хора в правителството ще ни докарат до катастрофа, веднага да си подават оставката, да издват НЕУТРАЛНИ и разумни политици. Навремето така говореше Пръмова Кунева-затваряйки годни реактори Козлодуй, нямало да поскъпне тока, като закрием реакторите. 30 г. съсипаха България и продължават да я съсипват, последният пирон в ковчега, унищожаването на ЛЕВЪТ.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    3 15 Отговор

    До коментар #25 от "УжасТ":

    КОГА АЗЕРСКАТА ГАЗ Е БИЛА СОБСТВЕНОСТ НА РУСИЯ....ДРУГАРЮ

    Коментиран от #31

  • 28 Редови

    6 4 Отговор
    Вземаме си излаз на Бяло море и правим квот си искаме.
  • 29 Защо да пита гърците

    20 2 Отговор
    В Гърция цената на бензина е 2,20 евро за литър!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 някой си

    17 2 Отговор

    До коментар #27 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    От както Газпром държи акциите на азерската компания.

    Коментиран от #34, #47

  • 32 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    1 11 Отговор

    До коментар #22 от "Додо":

    ЧЕ КОГА АЗЕРСКИЯТ ГАЗ Е БИЛ ПО СКЪП ОТ РУСКИЯ...ДРУГАРЮ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    3 9 Отговор

    До коментар #31 от "някой си":

    И КОЯ Е ТАЗИ АЗЕРСКА КОМПАНИЯ, СОБСТВЕНОСТ НА...ГАЗПРОМ...ЧЕ НЕ СЕ РАЗБРА
  • 35 Некой си

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП":

    Въпросът е за петрол, драги.
    Чети с разбиране.

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хихи

    11 0 Отговор
    ...българският премиер да се поучи от опита на ...
    e.и yчи, e.и yчи
    Накрая нито на.бан нито научен
  • 38 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Некой си":

    НЕ ГО МИСЛИ...С ПАРИ ВСИЧКО СТАВА...

    Коментиран от #43

  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    ЦЕНАТА НА ГАЗТА ЩЕ Е БОРСОВА
    ... 800 - 900 ДОЛАРА НА 1000 КУБ.МЕТРА
    .... ...
    КОЕТО Е 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО В МОМЕНТА :)))
    ....
    АМА БЪЛГАРИНА Е ПИЧ ... МАЧКА С ДУПЕ ТАРАЛЕЖИ КАТО АХМЕД БОРИСОВ И КИРО МУСТАФА
  • 40 bVlgari

    10 3 Отговор
    Градил Илия килия или как Бойко загроби 3000 милиона в руско-гурски поток.А интерконекторът,умишлено боксуваше.Килия за него.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Перо

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Принудата е лесна,чрез санкциите от ЕС,но това ще влоши нещата,защото ще вдигне много цената за потребителя! От едната крайност,отиваме в другата,като заменяме диверсификацията с друг монополист. По едно време и Лукашенко реши да замести руския нефт с венецуелски,но веднага,след първите доставки се отказа! Сега има дългосрочен договор с Руските предприятия с евтини цени! Всичко опира до делова експертиза, добри,нормални отношения с другите страни и оценка на собствения интерес,без лобизъм!

    Коментиран от #45

  • 43 Некой си

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП":

    Вярно е.
    Накрая тези пари ги плащаме ти и аз.
    С цени на бензина и нафтата по 5.50 за половин литър.

    Коментиран от #46

  • 44 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    2 12 Отговор
    СПИРАМЕ РУСКАТА ГАЗ, СПИРАТ РУБЛИТЕ ЗА БСП....ТОВА ТОРМОЗИ НАЙ МНОГО ДРУГАРИТЕ
  • 45 Некой си

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Перо":

    Проблемът не е само в цената.
    Държавна намеса в бизнеса на чужд инвеститор, без значение от произхода на инвеститора, е сигнал към всички инвеститори да НЕ ПРАВЯТ БИЗНЕС в държавата.
    Примери от последните 15 години има много.
  • 46 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    2 4 Отговор

    До коментар #43 от "Некой си":

    БАЛКАНСКИ ПОТОК ПЕЧЕЛИ ОТ ТРАНСФЕР НА ГАЗ ЗА...ЕС...КОМИСИОННИ В ЕВРАЦИ ЗА ДЪРЖАВАТА.....КОЛКОТО ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ГАЗА ,ТОЛКОВА И ПО ВИСОКИ КОМИСИОННИ.......

    Коментиран от #64

  • 47 БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "някой си":

    КОЯ Е ТАЯ АЗЕРСКА КОМПАНИЯ СОБСТВЕНОСТ НА ГАЗПРОМ....НЕЩО НЕ ОТГОВАРЯШ....ДРУГАРЮ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Калмук

    5 1 Отговор
    Авторът очевидно е броил мухите в часовете по география. ... А и не е лошо да си припомни кой продаде Нефтохима на Лукойл. Със сигурност сме могли да си изиграем картите по-добре, но има природни дадености, които са определящи в този бизнес.
  • 50 КИРЕТО

    1 6 Отговор

    До коментар #48 от "троян":

    И КАК АЗЕРБАЙДЖАНСКИЯТ ГАЗ Е ОТ РУСИЯ....ЧЕ НИКОЙ НЕ РАЗБРА....ДРУГАРЮ

    Коментиран от #58

  • 51 пламен

    4 5 Отговор
    банкянската мутра ни набута в руската кочина
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ежко

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Некой си":

    Лесно.Държавата притежава т.н. златна акция и спокойно може да използва този факт, като налага вето на всички сделки е петрол,ако не са от борсата.Дали обаче няма да е по-скъпо, времето ще покаже.
  • 54 злобар

    8 1 Отговор
    Шаранът от мрежите на България избяга в Гърция...Канадецът успя да отклони векторите насочени към нашата страна...мисията на Херо приключи с пълен успех.Българи - вече сте зависими и от американски газ !
  • 55 дрт прч

    7 2 Отговор
    ТО И БОЙКО ВСЕКИ ДЕН ИНСПЕКТИРАШЕ А НАКРАЯ "НИЩО"
  • 56 Селяк

    3 0 Отговор
    Тая п.тка без да пита някого -не може да вземе решение!
  • 57 boy.de

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бравос":

    Много ти се иска това, което си сънувал снощи, да се случи, нали?

    Коментиран от #60

  • 58 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "КИРЕТО":

    Чети, бе чети: Азербайджанската петролна и газова компания СОКАР е с 50% руско участие...какво ли ти обяснявам, ти капслока не знаеш къде е
  • 59 ИБН ЕБН АЛ хххаааамилллл

    3 0 Отговор
    Защо пита Гърция???? Да пита КРАЛИЦАТА..., нали е нейн потомък... ХАХАХА
  • 60 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "boy.de":

    Това вече е факт, или според и обстрела над американското посолство в Рияд преди два дни са сънища:)
  • 61 ГруЮ

    5 0 Отговор
    От цялата работа става ясно, че Русия ще преориентира газопроводите си на Изток, от което Китай и Индия ще станат още по- конкурентноспособни, а Европа ще мине на скъп втечнен газ….което ще накара още повече европейски производства да се преместят в Китай. Гениално.
  • 62 8754

    3 0 Отговор
    да посвири на кавала на приятелчето си мицотакис по харвардски
  • 63 Павел пенев

    3 2 Отговор
    Гърция като нас е зависима от Турция .
  • 64 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "БАЛКАНСКИ ПОТОК...ШАМАР ЗА БСП":

    Пак ти обръщам внимание, че коментирам ПЕТРОЛ, а не ГАЗ.
  • 65 Jes

    4 0 Отговор
    Интересна статия с много информация. Това, което може да липсва, е информация за изследвания на въглеводороди в Западна Гърция. През последните години има няколко, в районите на Йонийско море, отгоре, над остров Корфу, в Епир, Пелопонес, до и под остров Крит. Големи компании като Repsol, ExonMobil, Total, заедно с гръцки компании, са намерили много цели, главно природен газ. Те говориха за големи находища, способни не само да задоволят нуждите на Гърция, но и 1/3, може би повече, от Европа в продължение на много години. Досега гръцките правителства не са били готови да експлоатират. Вчера Мицотакис за първи път спомена това.
  • 66 Настрадин Ходжа

    3 0 Отговор
    Просто момче излезе Кире! Дано другите възпитаници на "Харвард" да са по образовани и стъпили на земята!!!

    Коментиран от #68

  • 67 ТRIF

    1 0 Отговор
    Абе що така гърците идват да си купуват гориво от БГ???
    Нали са ернергиен хъб на Балканите?
    То доставки на петрол и газ ще има. Въпроса е цената.
    Не е ли по разумно да се изградят нови атомни мощности за електроенергия и да се намали консумацията на петрол и газ? Да се затватят поетапно Мариците и да се строят енерго-неутрални жилища.
    Относно руският нефт и газ няма проблем да се купува. Щом германеца, индиеца и китаеца могат защо да не може и БГ?
  • 68 много объркано стана

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Настрадин Ходжа":

    Кирето има много ограничени възможности. Първо, лични качества. Второ зависимост от ДС като главен спонсор. От друга страна и ДС мисли за времето когато Путин няма да бъде фактор. Направо не му се мисли на момчето.