Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Март, 2022 20:24 16 381 80

Украйна: Почти нация, обитаваща почти държава

  • алексей зотев-
  • украйна-
  • нация-
  • държава-
  • народ-
  • демокрация

С почти президент и почти демокрация, почти победена корупция и почти щастлив живот

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на журналиста Алексей ЗОТЕВ, voicesevas.ru, 28 август 2021 г.

Още новини от Украйна

Украинците се смятат за нация. Самодостатъчна, със собствена история и култура. Трудно е да се каже дали това е вярно или не, но фактът, че Украйна има своя собствена култура, е неоспорим.

Е, ако не намирате грешка в историята, която сега се опитват да представят като официална, тогава дори можете да се съгласите, че говорим за доста древна етническа група.

Разбира се, ако изхождаме от истинската история, което не е за предпочитане в Украйна, тогава украинците по същество са руски народ, а украинският език не е нищо повече от диалект на руския език. Но украинците, определена част от тях, отричат ​​очевидното, дарявайки обществото си с някои характеристики, които не са му присъщи по ред причини. Някой наистина иска да черпи вдъхновение от миналото си, дори и да е частично измислено.

Въз основа на академични формулировки нацията е историческа общност от хора, която се развива в хода на формирането на общност на тяхната територия, икономически връзки, литературен език, особености на културата и характера, които съставляват нейните признаци. Част от това определение се отнася до Украйна, но нещо не е точно така. Във всеки случай, редица фактори ясно показват, че украинците изобщо не са нация, а просто са част от руския свят, същия този руски свят, който някои украински политици и общественици толкова мразят.

Всички спорове, които възникнат по този въпрос, украинците възприемат враждебно, тъй като мнозина от тях вярват в своето величие, вековна история и уникална култура. Украинското общество обаче не е толкова еднозначно, колкото би искало ръководството на страната, и от време на време се срещат хора, които поставят под съмнение „фактите“, озвучени от официалната пропаганда. Такива хора са стигматизирани, което ги прави почти изгнаници и са обявени за „агенти на Кремъл“.

Но какво да правим, в случай че удар по изградения идеологически модел бъде нанесен от хора, които не могат да бъдат превърнати в изгнаници, а клишето "агент на руско влияние" не може да им се припише при никакви обстоятелства? Например, бившият президент на Украйна Виктор Юшченко смята украинците за „квазинация“. Това обяви той наскоро в ефира на телевизия „Украйна 24“.

„Трябва да бъда много откровен, без дълбоки коментари, за да кажа: украинците все още са квазинация. Нямаме това, което е характерно за една здрава, силна и консолидирана нация. Следователно има много въпроси, които трябва да бъдат поставени на дневен ред. Това са единствено въпроси, които се отнасят до формирането на дълбока национална идентичност. В това отношение имаме слаб вътрешен процес. Мисля, че това е основният ни проблем днес“, каза Юшченко.

Концепцията за "квазинация", която най-точно характеризира украинското общество, се среща изключително рядко в разговорната реч. Концепцията е много проста, дори бих казал ненаучна, състояща се от две думи. Втората дума е разбираема и известна за вас, но първата дума се превежда от латински като „почти“.

Почти нация. Брилянтно! Почти нация, обитаваща почти държава, контролирана почти от президент и почти защитена от армия. Почти победена корупция, почти жизнена икономика, почти демократичен режим, почти доволно население и почти щастлив живот. Разбира се, Юшченко знае за какво говори, тъй като той, както и някои негови колеги, положиха много усилия, за да направят деградацията на украинското общество неизбежна.

Парадоксално е, но в търсене на своите корени, своята история и култура украинското общество е изпаднало в пропаст, от която не може да се измъкне вече няколко години. Опитвайки се да докажат своята изключителност, украинците някак безразсъдно изоставиха реалната история, като същевременно коригираха паметта на своите предци и за истинската си национална идентичност, като я замениха с принадлежност към фиктивна етническа група.

Като цяло с националната идентичност се оказа почти същото като при европейската интеграция. В единия случай те напуснаха Русия, но не стигнаха до Европа, в другия те престанаха да се смятат за част от руската нация и се превърнаха в квазинация, почти нация, някаква субстанция без форма и ясни характеристики.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 199 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пък аз

    268 10 Отговор
    Пък аз си помислих,че става въпрос за Македония.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да,бе

    181 11 Отговор
    Толкова много писане само да кажеш,че някой е македонец е излишно.Иначе е голяма обида,но нито нашите,нито руските македонци ще се усетят,щото при тях промиването на мозъци е лесна работа-малко има за промиване

    Коментиран от #8

  • 6 В Гърция

    115 30 Отговор
    Обикалят 2 самолетоносача. Много обичам да се гмуркам в Гърция... Ще има още два рифа за подводен риболов след една атака от Русия. И то хубави големи рифове.
  • 7 Викат ми бонт, вагабонт

    180 25 Отговор

    До коментар #1 от "Пък аз":

    Украйна е руската Македония.
  • 8 Да,бе

    111 12 Отговор

    До коментар #5 от "Да,бе":

    И за допълнение и двата"народа" са толкова древни,че отговарят на липсващото звено в еволюцията.
  • 9 Жо Бидоня

    106 7 Отговор
    ма ,то било лесно

    само да има кой да го каже

    истината си е истина
  • 10 Чекист

    107 9 Отговор
    Точно такива почти- нации са лесна плячка и пълнеж в доказаните и утвърдени нации. А ние къде сме и лесна плячка ли сме? Питам Кирчо, Бойко и Костя!
  • 11 И сега

    52 87 Отговор
    Украинците не искат да имат нищо общо с варягите. Насила хубост не става.

    Коментиран от #31, #65

  • 12 Вижте датата 28 август 2021 г.

    42 123 Отговор
    Отдавна се готвят за тази война. Когато Киевская Русь я имаше, москалите строяха колиби около блатата на река Москва.

    Коментиран от #16, #19, #33, #38, #79

  • 13 Русите

    129 20 Отговор
    Не харесвам ...но не мога да понасям бандеровците-нацисти.в България!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сийка

    20 30 Отговор

    До коментар #12 от "Вижте датата 28 август 2021 г.":

    ..и си плетяха чехли от папур ....
  • 17 кирил

    34 132 Отговор
    украйна е много по истинска държава от московития улус

    Коментиран от #23

  • 18 И са нагли

    148 21 Отговор
    Един приятел има луксозна, просторна къща. Доста е заможен, децата са му в чужбина и реши на добра воля и изцяло за собствена сметка да приюти украинско семейство. Първо му изпратиха свещеник с жена и деца. Те се намръщили и отказали, защото било много тясно (къщата е 500м2 с 2дка двор). Сега е настанил 3 жени с две деца, които между другото бягат от "своите"(украинските нацисти), а не от руснаците и са много доволни и благодарни.

    Коментиран от #37

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 !!!?

    39 132 Отговор
    Украинците са нация за разлика от росснаците ! Не случайно Путин обяви, че иска да денацифицира украинската нация. Апропо - както няма османска нация, австроунгарска нация, великобританска нация, римска нация, така няма и росска нация !!!?

    Коментиран от #55

  • 21 а от къде

    29 59 Отговор
    се пръкнаха украинските националисти още преди СССР и Ленин борещи се против поляците а откъде все едно да кажеш че не е имало България преди Русия е ми имало е
  • 22 Стефан Петров

    120 13 Отговор
    Как го пуснахте този материал? Да не ви дърпат ушите от посолството на САЩ в София.

    Коментиран от #29

  • 23 дааа

    20 69 Отговор

    До коментар #17 от "кирил":

    А народа е коренно различен от орките роби.Имат много хубава песенние никога няма да бъдем братя се казва.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кинжал е

    85 19 Отговор
    Оръжие без аналог. Тежко им на враговете на Русия.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гневен

    74 5 Отговор
    Има един много добър роман "и филм" Тихият Дон се казва прочетете, изгледайте и тогава ще разберете къде е заровено кучето.
  • 28 Симо

    91 7 Отговор
    Я ама те тия били живи македонци бе!
  • 29 Не ги бъркай

    14 52 Отговор

    До коментар #22 от "Стефан Петров":

    Те са на ясла при мутрофанова
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Грогу

    79 12 Отговор

    До коментар #11 от "И сега":

    Ако искат бе , ама да си гледаха икономиката , а не да избиват руснаци . Ние , ако тормозим и убиваме помаците , Турция ще ни смартафляца по същия начин , както Русия Украйна . Македонците са същите , но надали ще си вземат поука от Украйна , знаят , че няма да ги нападам . Нокогато си родоотстъпник , това не остава безнаказано .
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сандо

    76 11 Отговор

    До коментар #12 от "Вижте датата 28 август 2021 г.":

    Умнико,кой те научи че тогава е имало украинци?Впрочем създаването на украинската история е едно от най-веселите и увлекателни четива,а пък търсенето на украински герои съперничи на най-добрите криминалета.

    Коментиран от #75

  • 34 Пешо

    70 2 Отговор
    Украйнската нация е подарък за руснаците, за тяхната роля в създаването на македонската нация. А за същото на Сърбия й се случи Косово. Господ забавя, но не забравя!

    Коментиран от #72

  • 35 Комунист и рубладжия

    15 49 Отговор
    Поредната платена статия.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Рубладжия

    14 43 Отговор

    До коментар #18 от "И са нагли":

    Кажи къде си получаваш копейките
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да попитам американо.филските тролове

    49 8 Отговор

    До коментар #26 от "Да попитам русофилските тролове":

    УКРОФИЛИТЕ И БАНДЕР.ОБИТЕ СА В СМЪРТНА ОПАСНОСТ, РЕШИЛИ СМЕ ДА ИМ ДАДЕМ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ЗА АДДА - НАЧЕЛО С ЦЕНТАДЖИЙТЕ! !!
    БАЯ ОТ ТЯХ ВЕЧЕ ГИ НАДЪНЕХМЕ В ОТВЪДНОТО
  • 41 И така да е

    18 60 Отговор
    Сега вече ще има истинска нация, която истински мрази Русия! И то не малка държава. Благодарение на " гениалния" Путлер. А руската федерация ще започне да се разпада!
  • 42 стоян георгиев

    17 56 Отговор
    украинците са по-стар народ от руснаците и винаги са били различни .имали са доста преди руснаците държава ,език и писменност.живяли са стотици години в различна държава от русия.тия от западна украина пък никога не са били част от русия.влизат в ссср едва 1939 година и винаги са имали свое национално чувство и са се борили за собствена държава.всъщност украина е част от русия около 200 години.
  • 43 С.Иванов

    18 46 Отговор
    Когато е имало Киев, писменост и църкви...там където е Москва е било гори и блата. Преди 15-20г. Бяха поканили Л.Иванова за тържества по случай 800г Москва. Другото е, че русите са наследници на Ордата и това е причината да са дивани все още...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Обратното

    37 5 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    Обратното е. Киев няколко пъти е разграбван и накрая опожарен от татаро-монголите,като става част от държавата им. Киприан затова бяга от Киев в Москва - Москва е била васал но никога не е била част от татаромонголскста държава.
  • 46 оня с коня

    17 54 Отговор
    На тоя необръснатия на Снимката как да му се обясни,че Руската му Пропаганда НЕ ВЪРВИ НИКЪДЕ - дори и на Сантиметър от Западната граница на Русия?И недоумявам КАК в Натовска и ЕС България се публикуват Руски Полит. Буламачи,които принципно са за ВЪТРЕШНО РУСКО ПОЛЗВАНЕ?!

    Коментиран от #56

  • 47 Браво за коментара

    56 14 Отговор
    Направо ми е чудно,как са го допуснали този коментар.Много финно и тънко ни описва,каква измислена държава са Украинците и каква измислена нация.Все едно говориме за македонците.Украинците мразят корените си,защото дефакто те са руски.Никога не е имало украинска нация и измислиците за Киевски Рус,което е било руско княжество са идентични с измислиците на Македонците за древна Македония,ии за Александър Македонски или Самуил.Коментара е право в десетката.Македонците ни мразят до смърт а украинците мразят руснаците.Каква пародия и какво падение,да крадеш история от съседните тебе държави и да се правиш на някаква древна нация,каквато не си и никога не си бил.

    Коментиран от #73

  • 48 А за Беларус

    12 2 Отговор
    какво ще кажете?

    Коментиран от #49

  • 49 Идентични са и двете републики

    41 4 Отговор

    До коментар #48 от "А за Беларус":

    Беларус е създаден в същата година както и Украйна.За по лесно ръководене на тази голяма територия,Ленин и болшевиките решават да създадат двете републики през 1922-23 година,които заедно с Русия стават РСФСР.И беларусите са руснаци и говорят същия език с малък диалект.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Nnn

    11 30 Отговор
    Всичко това можеше да бъде вярно, ако не беше войната на путин да обедини всички украинци независимо от език и религия срещу руския мор.
    Това което правят всу и теротбраната им изумява всички военни експерти!
    Вярно винаги можеш да разчиташ на руската безхаберност, по отношение на логистиката и живота на обикновените войници, но толкова жертви висши военни за толкова малко време при никоя война не са имали руснаците! Украинците трябва да направят на путин паметник вече са и нация и народ и държава правото си го извоюват, а и цял свят им помага.
  • 53 Даката

    14 21 Отговор
    Заглавието важи за България.
    Територия обитавана от русофили, роми, малко българи.
    Всички разделени и враждуващи.
  • 54 Мнение

    30 7 Отговор
    Защо ли украинската история ми прилича много на измислената такава от нашите съседи македонците?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 RR 2021

    15 26 Отговор

    До коментар #46 от "оня с коня":

    Някой плаща,да се чуе другото мнение,ако имахме обща граница с Русия,още 1878 нямаше да има българи, четете Симеон Радев ,Строители на съвременна България,русофилите винаги са били предатели, България е наричана, Зад Дунавска губерния,толкова по тази тема,руснаците създадоха Македонската нация разбирайки какво правят.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Една и съща

    28 1 Отговор
    Династията основала Киевската Рус,Новгород и управлявала в Москва до 1610-12г. е една е съща - варягите/викингите Рюрикови.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Николай

    11 4 Отговор
    По-скоро е вярно, че украинците са по-млада нация, обособила се на по-късен етап, каквито нации има и на Балканите - албанци, македонци, турци. Историческият процес при всяка нация протича в различна среда и с различна скорост, но е трудно да бъде спрян. Това, разбира се, не харесва на руските власти, но мирното сътрудничество по-трайно би допринесло за избягването на конфликти. Що се отнася до Рим, мястото му в историята е значимо, но от Древния Рим остана само градът.
  • 61 Българин

    9 23 Отговор
    Още един лакей на Путин и фашистите в България.
  • 62 Стоян Хлебаров

    13 26 Отговор
    "Почти "путинистки" мисловни завъртулки! Факти.бг,се опитва да намери словоизлияния поне от 2021 г. на някой си руско-украински дебил,опитващ се да поразява корените на украинската национална основа!?! И нито дума,че думите се отнасят повече за произхода на руснаците,отколкото на украинците!) ЗАЩО ЛИ Е ИМАЛО КИЕВСКА РУС...ПРЕДИ ДА ИМА РУСИЯ!? ЗАЩО ЛИ РУСНАЦИТЕ СА ОКРАЛИ ПО НЕЩО ОТ ВСИЧКИ ОКОЛНИ НАРОДИ И СА ПРИСВОИЛИ ЧАСТИ НЕ САМО ОТ ТЕХНИТЕ ТЕРИТОРИИ,НО И ОТ ТЕХНИЯ БИТ,КУЛТУРА И Т.Н.ТОЕСТ-РУСКАТА НАЦИЯ,Е СБИРЩАЙН ОТ РАЗЛИЧНИ КУЛТУРИ,ПРИСВОЕНИ НАСИЛСТВЕНО!НИТО ДУМА ЗАТОВА,ЧЕ РУСИЯ ИМА НАЙ АГРЕСИВНАТА ИСТОРИЯ В СВЕТА,НАЙ ВОЮВАЩАТА И НАЙ ВАРВАРСКАТКА...!?Всичко това е записано в архивите на световната история...а в руската...то се знае,го няма! ЗАЩО ЛИ??
  • 63 некойси

    21 5 Отговор
    Много добър материал, засягащ проблемите на почти 100%, браво!
  • 64 Читател

    14 3 Отговор
    Гласове.ком .Новото видео за доброволческите части в Украйна е посветено на истински чудовища, представящи се за украински сили за сигурност – полицейска рота за специални цели „Торнадо“.Във видеото:


    - История на сформирането на групата Торнадо;


    - Оценка за дейността на групата от организации по човешките права;


    - Отвличане и незаконно задържане на хора, мъчения, изнасилвания в особено жестока форма, подтикване към самоубийства, изнудване, грабежи, убийства и други престъпления на бойците от Торнадо;


    - Криминални дела срещу торнадовци и тяхната по-нататъшна съдба.
  • 65 linda

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "И сега":

    Точно варягите (викингите) създават държавност в тези земи и тяхната династия Рюрик управлява до 17-ти век дори след като столицата се мести в Москва.

    Коментиран от #71

  • 66 Същото като Македония

    26 5 Отговор
    Покрайнина/Украйна е за Русия това, което е Македония за България. Преброяване на населението в Руската империя през 1897 г. показва, че няма никакви украинци, нито украински език. Изкуствената държава Покрайнина е създадена от болшевиките и Ленин, като са й дали огромни руски територии заедно с руското население. Ако е имало някакви покрайнинци, те са били само в Галичина, преди полска, после съветска област. Преброяване през 1902 г. показва, че във Вардарска Македония няма нито македонци, нито македонски език. Македонската нация във Вардарска Македония е измислена от сръбския политик Стоян Новакович и от началото на 20 век е налагана с насилие, със забрани да се говори български, да казваш, че си българин, както в Украйна лишиха бесарабските българи и руснаците от местно самоуправление и да учат родния си език и, който протестира- насилие, побой, убийства, отвличания и всеки ден обстрел с ракети, бомби снаряди от 2014 г. до сега. Има документален филм на БТВ от 2015 г. "Украинското правителство избива бесарабските българи и цивилното население в Украйна".

    Коментиран от #69

  • 67 щшг

    15 5 Отговор
    Фактически Укройна е възмездието , което Съветският съюз получава в днешни дни за изкуственото създаване на Македонска нация. Каквото повикало такова се обадило.
  • 68 БПЦ

    6 13 Отговор
    Аве, смешко - то и руския език е диалект на българския и започвате да имате език, след като българите ви ограмотяват! Чети си историята, АМА ЦЯЛАТА - не СОВИЕЦКАТА :) РУСНЯЦИ - П.А.Л.Я.Ц.И!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 димитър

    7 5 Отговор
    Е, и ако наистина е така ( всичко им е квази), това означава ли да ги изтребите - имам предвид вие, който не сте "квази", а самодекларираните носители на историята, културата, писмеността може би...., а ?
    Да ги почистите тия самозванци е най-простичкото решение.
    Искаш ли да пратя един списък с такива "квази" народности/държави/етноси и като ви подразнят с каквото и да е - хоп, малко политически закани, много ракети и готови.
    Не след дълго ще останете само "избраните"....
    ПФУ !
  • 71 Болгар

    6 14 Отговор

    До коментар #65 от "linda":

    Украинците не са варяги, а основно славяни. Както и много от руснаците не са варяги, а славяни. За джуджето се говори, че е варяга и мрази славяните. Славяните по принцип не са джуджета...

    Коментиран от #78

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 АМИ ТАА

    5 18 Отговор

    До коментар #47 от "Браво за коментара":

    ДРЕВНА НАЦИЈА НЕ Е СТАНАЛА ОД ПИНГВИНИ И ДЕЛФИНИ , МАКЕДОНСКАТА НАЦИЈА Е ПРЕД ВАШАТА - БУГАРО ТАТАРСКА , И ОД ПРЕД НАШАТА ЕРА НЕ Е ИСЧЕЗНАЛА ОД АТОМСКА БОМБА ИЛИ КАТАКЛИЗМА... И МАКЕДОНЦИТЕ И УКРАИНЦИТЕ СИ ЗНААТ ТОЧНО КОИ СЕ ...

    Коментиран от #74

  • 74 Колчев

    17 1 Отговор

    До коментар #73 от "АМИ ТАА":

    Да може би сте от пингвините ,защото минахте през фараоните ,но се оказа ,че сте по стара нация от Египтяните и за това май произлизат от пингвините щом и езика на фараоните не е произлязъл от вашия или сте дошли от Марс като извънземни. Може и така да е,вашия език няма аналог в целия космос
  • 75 Някой си

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "Сандо":

    И с Македонската история
  • 76 Альоша

    6 9 Отговор
    Украйна е независима държава и никой няма право да я напада или превзема в 21 век

    Коментиран от #77

  • 77 Грую

    6 1 Отговор

    До коментар #76 от "Альоша":

    Никоя независима държава няма право да упражнява терор срещу инакомислеща част от населението си.
  • 78 Варяжкия ген

    6 2 Отговор

    До коментар #71 от "Болгар":

    Варягите/ викингите основават Киевската Рус,както прабългарите основават държавността в България. Иначе и в Русия,и в Украйна,и в България масата са славяни колкото и да го извъртат разни сегашни пишман историци.Държавност викингите са основали на много места - Британия, Исландия,Норвегия,Швеция,Дания. За съжаление от варяжкия ген нещо е останало нсамо в Русия. В останалите държави са се джендъризирали.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Lev

    3 1 Отговор
    Глупава статия пълни глупости