Last news in Fakti

16 Май, 2013 13:39 3 127 0

Константинов: Прокуратурата да стигне до край за печатницата

  • михаил константинов-
  • прокуратурата-
  • печатница-
  • избори
Константинов: Прокуратурата да стигне до край за печатницата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прокуратурата да стигне до край с печатницата в Костинброд. Три от четирите партии, които влизат в парламента са приблизително на ниво от 2009 година, единствено БСП прави рязък скок при мандатите. Изненадата на тези избори бяха Кунева и НФСБ. Това заяви в интервю за Факти.бг Михаил Константинов, член на борда на "Информационно обслужване".

Г-н Константинов очакваха се още две депутатски места от 100% преброяване в чужбина, като че ли това не се случи.

Още на 14-ти май сутринта съобщих точния състав на парламента, а именно 97-84-36-23 именно на базата на очакваните гласове от чужбина. В самото начало на деня, на 14-ти сутринта, от гласовете в страната излизаше 33% за ДПС и съответно тези 3 мандата разпределени по първите 2 партии. Но беше добре известно, че от Турция ДПС ще си донесе още 2 мандата, което и стана. Всичко е абсолютно според прогнозата. Това, че някои непрекъснато пишели, че са очаквали някакви 2 митични мандата – няма такива, защото те бяха отчетени като се прави прогнозата на 14-ти сутринта. Всичко е абсолютно точно. ДПС си повтори резултата от 2009 г., когато имаше 38 мандата. ГЕРБ почти го повтори, забележете, защото истинският резултат през 2009 г. за ГЕРБ трябваше да е 103, само че единствено чудовищната глупост на някои експерти от БСП, подари на ГЕРБ чисти 13 мандата. С едно драсване на химикалката се заклаха  великите експерти на БСП, които ги виждаме по радиа и телевизии. БСП разбира се е направил много рязък скок напред и трябва да бъде поздравена. От 48 мандата, колкото й се падаха през 2009 г., сега има 84 - почти двоен резултат. „Атака“ остава на същото положение от 2009-та.

Изненадата е НФСБ до колкото виждаме.

Да тя е новата изненада. Това показва, че националистическия фронт в България е по-голям от това, което виждаме в момента парламента. Те, ако бяха влезли автоматически получават 10 мандата. Но не влязоха и естествено, очаквано изпаднаха малките десни.

Друга изненада беше Меглена Кунева. За нея  повечето анализатори и аз включително предполагахме, че макар и на ръба, но Движение България на гражданите ще влезе. Тя се оказа, че падна от лошата страна на бариерата.

А как си го обяснявате това?

Тя изчезна от кампанията. Особено още при протестите се видя, че нея я няма никаква. Тя не излезе някак си със смислено послание и по-нататък кампанията беше, че я няма. Просто я нямаше. Те си мислеха, че от София се прави кампания. Това се прави като хората – от град на град, от село на село, за да виждат хората, че са живи. Ако не отидете, първо, те решават, че сте ги пренебрегнали, защото те са свикнали да виждат всичките големи партии – поне веднъж във всяко село да минат, да обиколят избирателите. Вас ви няма, говоря за Кунева, е като ги няма хората за кого да гласуват.

Случаят с печатницата в Костинброд  не показва ли  по някакъв начин, че е имало вероятности и при други избори за купуване на цели комисии. Защото аз не си представям как могат да бъдат вкарани бюлетини само един член без останалите да го забележат

Аз лично се занимавам с избори от 22 години и не знам как би могло да стане това нещо. Тъй като, забележете, във всяка комисия мнозинство има опозицията. Това го повтарям непрекъснато, то разбита се удобно се забравя, някой не ще да си го припомни. Във всяка комисия – секционна, районна и ЦИК включително, мнозинство има опозицията, така че какво да говорим...

И в момента половината им бюлетини са празни. Нали е ясно защо? Защото те бяха с 10 на сто повече, изборната активност формално е 50 на 100, а всъщност е към 60 нали, спрямо днешните избиратели. Останаха бюлетини и те ги върнаха. Ако искате да фалшифицирате протокол не ви трябват бюлетини,  но трябва тогава пък цялата опозиция в тая комисията да е купена. Колко комисии трябва да купите, за да вземете 15 000 гласа. Трябват ви 14-15 хиляди, за да смените 1 мандат – един. Изобщо каква е тази логистика. Не казвам какво е станало и какво не, просто трябва да разсъждаваме около логистиката. И аз настоявам вие като журналисти да не оставите този случай да потъне. Следете го до край. Трябва да се стигне до съд и да видим кой е прав, кой е крив. А не да се забрави. Аз се надявам, че тези, които се чувстват засегнати и всички други трябва да настояват да се стигне до съд, защото случаят наистина е скандален по много причини.

Все пак кои са причините, които според вас са скандални в този случай?

Едната страна твърди, че това са, аз даже чух думата „фалшива бюлетина“. Бихте ли ми казали каква е дефиницията за фалшива бюлетина, че аз не се сещам.
Едната страна твърди, че се използват за фалшификат. Другата страна твърди, съвсем не без основание, че е нарушено мълчанието в деня за размисъл. Значи трябва да се докаже, че има престъпление и тогава едната страна ще бъде права или пък, че няма и тогава другата ще бъде права. България е правова държава. Случаи от такъв мащаб трябва да се решават в съда и ние всички да приемем решенията на съда. Затова всички настояваме да се стигне до съд за този случай, т.е. Прокуратурата да си довърши разследването да излезе с обвинителен акт срещу виновните лица и те да отидат на съд. И смятам, че това е обективният подход по случая. Не мога да коментирам нещо, което не познавам. Чух толкова различни неща във връзка с тази история, че вече и аз не съм наясно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА