Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Април, 2022 19:00 4 684 51

"Китай е може би единствената страна, която би могла да спре войната в Украйна"

  • украйна-
  • русия-
  • китай-
  • война-
  • кремъл-
  • пекин-
  • владимир путин

Готов ли е Пекин да влезе в тази роля? Разговор с експертката Ангела Щанцел.

"Китай е може би единствената страна, която би могла да спре войната в Украйна" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непосредствено преди войната в Украйна руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин потвърдиха близките приятелски отношения между двете страни. Бяха договорени доставки на руски газ за Китай. Дали войната промени нещо в двустранните отношения?

Ангела Щанцел: Руската инвазия в Украйна не повлия съществено на двустранните отношения. Пекин повтаря наратива на Москва. Възможно е да са настъпили някакви по-незначителни промени, но не и такива, които да доведат до скъсване на контактите между Москва и Пекин. В това отношение войната не е променила нищо съществено.

Още новини от Украйна

Какви общи интереси имат двете страни?

Ангела Щанцел: Основният им интерес е да подкопаят доминирания от Запада световен ред или да го променят така, че той да отговаря и на интересите на Русия и на Китай. Важна тяхна цел е и заздравяването на техните авторитарни режими.

Китай винаги е признавал правото на суверенитет на Украйна. Не влиза ли сега китайското ръководство в някакво противоречие?

Ангела Щанцел: Китай изчиства това противоречие - в своята реториката Пекин просто застава между двете позиции. Китайското ръководство дотук не е порицало нарушаването на суверенитета на Украйна, то умишлено игнорира този фактор и не иска да влиза в някакви дилеми.

В миналото Китай е развивал отношенията си с Украйна и дори има икономически интереси, свързани с тази страна. Но приятелството с Русия е по-силно - именно защото общите интереси тежат повече. Затова и Китай се въздържа да критикува войната в Украйна.

Вреди ли тази война на икономическите интереси на Китай?

Ангела Щанцел: От икономическа гледна точка войната и последиците от нея удрят Китай на едно много чувствително място. Става дума преди всичко за последиците за световната икономика. Според официални изявления китайското ръководство е загрижено как ще се отразят санкциите и доколко Китай ще бъде засегнат от това. Пекин иска да избегне негативните икономически последици за своето население, тъй като това би могло да застраши оцеляването на режима.

Китайската държавна телевизия информира за военни престъпления, извършени от Русия в Украйна. Нима в китайската система са възникнали противоречия или става дума за различни интереси?

Ангела Щанцел: В действителност тук се забелязват минимални промени в публичното говорене - и най-вече след телефонния разговор между Си Дзинпин и Джо Байдън, когато за първи път Китай официално използва думата "война" за случващото се в Украйна. Тогава за първи път Пекин призова да се избягват нападенията срещу цивилни цели. Това смекчаване на китайската позиция вероятно е резултат от яростната критика - не само от страна на САЩ, но и на целия западен свят, а и на резолюцията на ООН, с която толкова много държави осъдиха тази нападателна война. Китай се опитва минимално да се нагоди. Това е малка промяна, която обаче носи и надеждата, че е възможно Китай да започне да играе по-конструктивна роля.

Мислите ли, че Китай е в състояние да повлияе съществено на Русия?

Ангела Щанцел: Китай е може би единствената държава, която е способна на това. Ако има държава в света, която може да посредничи, а вероятно и да спре тази война, това е Китай. Но сигналите от Пекин ни казват, че засега Китай не е готов да влезе в тази роля.

Какво означава войната в Украйна за усилията на Китай да подчини Тайван? Какви изводи може да си направи Пекин от събитията в Украйна?

Ангела Щанцел: От една страна Китай си дава сметка, че двата случая не са абсолютно идентични - и най-вече от гледна тока на САЩ. За Вашингтон Украйна е твърде далеч и е по-скоро европейски проблем. А що се отнася до Тайван, каквото и да се случи там, то ще бъде пред портите на САЩ. Затова и евентуална китайска инвазия в Тайван ще има за Вашингтон съвсем различно значение. Поради това Китай много внимава с паралелите с Украйна. Но китайското ръководство наблюдава внимателно реакциите на Запада и си извлича поуки. А фактът, че от доста време вече Китай се опитва да стане по-независим икономически от Запада, включително от системата за разплащания SWIFT, е знак за това, че Пекин все пак се готви за такъв сценарий. И сплотеността на Запада, която той демонстрира спрямо Украйна, е нещо, от което Китай си извлича поуки.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 DW-пропаганден машинен

    35 7 Отговор
    Нали бЕхте големЕ играчи джендърмафията от ЕС, ко стана?

    Коментиран от #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Христов

    35 6 Отговор
    Китай се кани да ви вземе Тайван, соросня.
  • 4 сорос.нет

    32 4 Отговор
    Западняците до Китайците ли опряха сега ? А до Ким водородния ? Или и той може да им тури някоя и друга ракета .
  • 5 00014

    34 6 Отговор
    Скоро Дойче веле ще стане Чайна веле. След Соросвъзнесението и доларкрушението.
  • 6 Фалконети

    37 3 Отговор
    Тая война срива еднополюсния модел . Каква изгода има Китай да помага за спирането и ?
  • 7 фактите

    35 5 Отговор
    Войната ще свърши когато зеленски стане червенски от бой.
  • 8 Ха ха

    31 3 Отговор
    А ФАЩ готови ли са да признаят, че Китай са по-могъщи от тях? Защото такъв призив означава точно това америка не струва, а Китай е фактор! ЕС, че нищо не струва стана ясно и на папуасите!

    Коментиран от #22

  • 9 пьешу

    35 1 Отговор
    още като видях заглавието, беше ясно от къде услужливо е препечатан парцалът, къде е щанцована ангела и пр... с две думи, краварите и машите им от т.н. европейски съюз искат китай да помогне на кравария да се справи мецан, за да може след това лесно да се справи с дракона... тия май ги ядат доматЕтО с колците.
  • 10 no name no face no number

    29 2 Отговор
    Надявам се много от Азиатските страни да се обединят и противопоставят на западният терор предвождан от фащ
  • 11 Ханс

    23 4 Отговор
    Германия има нужда от спешна денацификация! Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили! Бон, ГДР, Нюрнберг на ге йо ве те трябва да им бъдат припомнени, по единствения разбираем начин!
  • 12 Русенец

    25 2 Отговор
    Азиатските страни мислят за нова единна валута, която да противовеси на еврото и долара. Дали китайците ще чуят воплите на запада?
  • 13 no name no face no number

    25 3 Отговор
    Ааа пропуснах DW внимавайте със знаците по снимките, които публикувате, че в Германия за Z ще ви арестуват не, че ще съжаляеам ама да си знаете, че не живеете в никаква демокрация ами в див капитализъм от тоталитарен тип
  • 14 бай натю

    28 3 Отговор
    То ясно кой спретна войната между Украйна и Русия. Само че на тях майтап им се струваше. До оня ден. Сега започна да им светва що за каша са надробили и бият отбой. Ама зеленски реве, че се къса-Що така бе алианса.
  • 15 будна ера

    21 2 Отговор
    В украински медии се появи информация, че ликвидираният от СБУ Денис Киреев, член на делегацията за преговори с Русия, е предложил да бъдат предадени видни националисти и радикали, за да бъдат спасени Киев, Мариупол, Харков и други градове от унищожение.

    Според друга информация той е искал да премине на страната на Русия и да свидетелства за престъпленията на режима в Украйна.

    Заради това той е бил екзекутиран от Службата за сигурност на Украйна. Преди това Киреев работил в много от корпорациите на Клюев, както и в екипа на Янукович. Той оставя след себе си жена и три деца.
  • 16 Qwer

    4 21 Отговор
    Китай са пионка на САЩ
  • 17 ZVzv

    11 2 Отговор
    Ясно ли е?! На Олимпиадата подписаха споразумение да са гръб с гръб! Тълкувайте си го!
  • 18 един от многото

    19 2 Отговор
    Защо , да не би ЕС да не може да се откаже от всички санкции срещу Русия , да признае исканията им и въпросът с войната веднага приключва. Ама , не , ще играе по свирката на САЩ и Англия , ще си разбива икономиката и народите им ще страдат , заради прищевките на тандема Байдън , Джонсън!
  • 19 Пацо

    15 2 Отговор
    Китай си е екстра от тази война. Големият губещ е Европа. Сащ също печелят добре. Интересно кога ще се усетят тези в Брюксел които никой не ги е избирал за нищо че европейците сме прецакани. А най големия прецакан е Германия и тия от Дойче веле.
  • 20 1111

    8 1 Отговор
    Нищо няма да спира китай, защото това е войната на русия, която ще позиционира страната в съюза с китай. Икономическото бъдеще е на китай, зспадния модел е един изчетпан анахронизъм.
  • 21 оня с коня

    5 2 Отговор
    Уважавам мнението на Експертката Щанцел че МОГЪЩ И МЪДЪР Китай единствено може да спре войната и ще допълня,че Китай може да го стори точно за 1 Предиобед:Влиза в Украйна не като Русия със 140 Хилядна ,а със 140 МИЛИОННА Армия,която САМО С ГЪРДИ избутва всички Украинци на Запад,Руснаците- на Изток и казва Авторитетно:Тук вече е Китайска територия и ще се говори Само на "Мандарин"...по изключение и на "Портокал".
  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха":

    .........китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори и не може да си ги представим!
  • 23 Кинжал

    18 4 Отговор
    Китайците никога няма да простят на украинците, че им откраднаха няколко милиарда долара. В Украйна трябваше да бъде изграден най-големия в света терминал и пристанище за зърно, но фашистите от Украйна прибраха парите и излъга китайците. Връзката между Русия и Китай е непоклатима и здрава като камък, според думите на китайския външен министър, така че Дойче Зеле да спре с пропагандата. Много бързо обърнахте палачинката, но иначе много от вас бойкотирахте олимпиадата, защото уж в Китай не се спазвали човешките права, а сега всеки ден същите тези се подмазвате на същия този Китай.

    Коментиран от #24

  • 24 6303

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Кинжал":

    Русия предостави цял Сибир на китайците безвъзмездно . РФ не може да изхрани всички , затова китайци държат икономиката на сибирските населени места , пазари, производства , строителство ит.н. РФ е зависима от Китай .

    Коментиран от #27

  • 25 ПОСЛЕ ЧАЙНИЦИТЕ КЪТ СМАЖАТ

    8 0 Отговор
    ТАЙВАН...... ВОДКИТЕ ША СИ ГИ ПОДКРЕПЯТ.... СИЧКО Е ТОЧНО...

    Коментиран от #26

  • 26 И СИ МИСЛЯ ЧЕ ТВА ША Е СКОРО И

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ПОСЛЕ ЧАЙНИЦИТЕ КЪТ СМАЖАТ":

    КРАВАРИТЕ ША СТАНАТ НА РАЗНОГЛЕДИ.....
  • 27 КЪВ Е ПРОБЛЕМА БЕ ЛАЛЬО

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "6303":

    В РАШАНА ИМА ТРИСТА НАЦИОНАЛНОСТИ.... ТРИСТА..... ЧИ СЯ ША ИМА ИНА ПОВЕЧЕ...... ЗЕМИ СА ОБРАЗОВАЙ ЧЕ СИ БОС КАТО КИРО КАНАДЧЕТО....

    Коментиран от #28, #29

  • 28 И НАЙ НАКРАЯ ДА СВЕТНЕМ ЩО

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "КЪВ Е ПРОБЛЕМА БЕ ЛАЛЬО":

    ЗНАЧИ ПРОСЛОВУТОТО ЗЕТ. АМИ ЗЕРО БЕ ЛАПЕТИИИ..... ГОЛЯМАТА ИГРА НЕ ЗА СЯКА УЧЕНИЧКА.... 171 ЧОВЕКА В АНГЛИЯ ДЪРЖАТ 90 ПРОЦЕНТА ОТ ПАРИТЕ ТАМ В УСА СА 250 ПРИ ВОДКИТЕ СА 80 ШВАБИТЕ 50 ФРАНСЕТАТА 70......БОРБАТА Е ЗА ТИЯ ОСТАВАЩИ 10 ПРОЦЕНТА КОИТО В ГЛОБАЛЕН МАЩАБ ДЕ ФАКТО СА ТОТАЛ КОНТРОЛ КАТО ТЕЧЕ ПРОЦЕС ЗА СВИВАНЕ КОМАНДНОТО ЯДРО НА ЗЛАТНИЯ МИЛИАРД..
  • 29 6303

    0 2 Отговор

    До коментар #27 от "КЪВ Е ПРОБЛЕМА БЕ ЛАЛЬО":

    Събота вечер е . Може би правописните грешки се дължат на водката , или и без нея се справяш по същия начин . Не държа да ми отговаряш , на мен ми е все едно , а на теб не трябва .

    Коментиран от #33

  • 30 Не може да бъде

    4 0 Отговор
    Що бе, укрите нали побеждават, Ко стана?
    Медиите ви са пълен та шак!
  • 31 Китай са за Русия

    3 2 Отговор
    Китай знаят, че са следващите, и тях ги подфирнаха със санкции, за да не поддържат Русия.
  • 32 В.В.П.

    3 1 Отговор
    Войната е важна за Осраина .Така ще се докажат като свръх нация..Вс е ок . Забавляваме се . защо да свършва,войната??. .Рф,взема части от Окраина.Това е законно .Справка Косово ,И Югославия..
  • 33 ТАМ Е РАБОТАТА ЧЕ НИИИИЩО

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "6303":

    НЕ МОЙШ МИ ОТГОВОРИ.. А ВОДКА ПИЯТ И В КОСМОСА АМА СИГУР И ТВА НЕ ЗНАЕШ.....
  • 34 ЧАВДАР

    1 3 Отговор
    Вижда се края на фашисткопедерастките режими на прогнилия Запад. Идват Денацификация и държавен Социализъм с човешко лице. Да живеят Владимир Владимирович и другаря Си!
    Мир, Труд, Народовластие!
  • 35 За да има Мир-Китай в цял Сибир

    1 4 Отговор
    Китай следи внимателно руската инвазия в Украйна и Китай без война, ще излезе че е най големият печеливш и победител от войната на Русия с Украйна...!!! Когато подразберат от САЩ, че носят отговорност да подкрепят световния мир и им се подскаже и гарантира, че имат по голям интерес отново да си върнат и притежават всичките суровини на цял Сибир,завладян и окупиран сега от Русия и който е стара и исконна китайска територия, колкото и Тайван, могат и да преосмислят "приятелството" си с Русия....!Китай не са в "блестящи" отношения с Индия и вече погледнаха подозрително на офертата на Путин за доставка и внос на евтин петрол от Русия за Индия /руските изгодни оферти винаги са придружени и с внос на оръжие!/ Цената, която Путин ще плати за нахлуването си и войната в Украйна, ще е много висока и руския газ за Европа няма да го спаси, защото западна Европа е достигнала икономическото си превъзходство над Русия и с по добър стандарт на живот за населението си и без зависимостта си от руския газ...! НО проблема за Европа и за САЩ си остава и ще трябва да бъде разрешен ,че допуснаха и позволиха на някакво икономическо джудже като Русия с по слаба икономика от на Венецуела, да ги рекетира с внос на суровини и газ и да заплашва човечеството с оръжие и ядрена война ,но това бързо ще бъде бъде коригирано и от тук нататък след войната , не само Китай ще си възстанови старите територии в Сибир, а Руската Федерация ще бъде заслужено раздробена, демилитаризирана и ще из
  • 36 https://media.defense.gov/2022/Mar/28/20

    1 0 Отговор
    Докладът на Пентагона показва колко слаби са аналИзаторите или колко лесно се продават. Враг №1 на краварите е Китай. Четете!
  • 37 Сър Пичук

    1 1 Отговор
    В момента Китай са в доста разкрачена ситуация и няма да имат много време за да вземат решение.
    От една страна искат да са добре с Русия заради природните и ресурси, включително чиста питейна вода, която получават от нея за някои от провинциите си, но от друга Китай все още е много зависим от Запада по отношение на технологии, производство и главно - пазари. По мое мнение, ако застанат твърдо на страната на Русия, най-общо, Китай ще има ресурси за производство, но няма да има достатъчно производство и пазари. Ако пък размахат пръст на Русия и я принудят да си седне на трибуквието, само ще спечелят, защото руските суровини имат алтернатива, а и самата Русия няма да има избор и ще бъде принудена все пак да им дава всичко, което дава и сега, защото няма да има друг избор.

    Коментиран от #38

  • 38 Аятолах Хомейни

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Сър Пичук":

    Седни си. Ако Русия отстъпи или падне в този конфликт, Китай са следващите за нова прокси война.

    Коментиран от #40

  • 39 ivanov

    0 1 Отговор
    Какви бяха тези от ООН а да миротворците само дето лапат готовите пари на народите и каквото кажат краварите всичко е вярно.
  • 40 Сър Пичук

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Аятолах Хомейни":

    Като си казал А, кажи и Б.
    Ако Русия победи в тази война, следващата ГОРЕЩА война ще е в Литва, Латвия, Естония, Молдова, а защо не и в България. След анекса на Крим и окупацията на част от Източна Украйна на Русия не и се случи нищо, апетита им порасна и си поискаха нито повече, нито по-малко от цяла Украйна. Путин няма да спре сам и трябва да бъде спрян принудително - с икономически или военни мерки.

    Коментиран от #43

  • 41 ИДЪТ БАXУPA

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "DW-пропаганден машинен":

    ДЖЕНДЪРЛЯКА НЕ ЗНАЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА НАД 2 ЕВРО ГОРИВА ТОК НАД 500 ЕВРО ЗА МЕГАВАТ ЯКО ЛАПАТ .ЧЕ И БЪЛГАРЯТА ПОКРАЙ ТЯ НАЛИ СА ГEЙPOПEЙЦИ И ТЕ....ЖАЛКА КАРТИНКА
  • 42 Joro

    1 0 Отговор
    Китай няма интерес от това, а по-скоро ще си трае,за да стане Русия зависима от Китай. И след 50-100 години максимум Китай ще погълне Русия както са погълнали половин Африка вече,т.е. уж с помощ ,но под формата на безвъзмездни или възмездни заеми с които кредитополучателят става напълно зависим. А ресурсите от пари на Китай са неизчерпаеми.
  • 43 Димо

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Сър Пичук":

    Глупости. Войната не е за завладяването на територия. По тази логика Русия ще напредне и към Полша. Фантазии.

    Коментиран от #45

  • 44 Peacemaker

    1 1 Отговор
    От 1989 г , когато най-големият предател на Русия , човека с белега стартира унищожението и , започна методичното стягане на примката от тези , които стояха в основата на Перестройката ! Когато някой се кани да застане пред вратата ти с враждебни намерения има само два варианта ! Или да си свалиш гащите или да хванеш секирата !
  • 45 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Димо":

    Войната е за ресурси. Донбас осигурява 1/3 от БВП на Украйна. В Мариупол беше най-големия стоманодобивен завод в Европа. Пристанището му, както и това в Одеса са идеални и Русия няма такива на Черно море.
    Та целта на Русия е да анексира Донбас, а в останалата част на Украйна да сложи свое марионетно правителство, което да търгува с тях, да възстанови въоръжението на "демилитаризирана" Украйна като и продаде руско оръжие, Русия да възстанови разрушените градове и предприятия срещу съответното заплащане, разбира се, и т.н. Както в Сирия. Доколко ще успее е отделен въпрос. Накратко, Русия е последната истинска колониална държава, която със сила държи в подчинение други народи и експлоатира природните им и икономически ресурси. Това е моделът Русия, който беше типичен за Запада преди повече от 100г, но отдавна е изоставен за сметка на глобализацията.
  • 46 китай не е фашистка държава и не се

    1 2 Отговор
    УПРАВЛЯВА ОТ АМЕРИКАНСКИ ПОДЛОГИ - ТАКА ЧЕ НИКАКВА ВОЙНА НЯМА ДА СПРЕ ЩОМ ТЯ Е ОСВОБОДИТЕЛНА !
  • 47 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор
    Вече пишете за да се намирате на приказка, Китай е най-големият прикрит враг на Русия!
    "Китай обяви слабостите на Русия" - статия на факти!
  • 48 А50

    0 0 Отговор
    Че защо му е на Китай да спасява пропаднала Европа с идиотите си политици. Те откога чакат този момент

    Коментиран от #50

  • 49 Българските турци

    1 0 Отговор
    Повече от 10 години ЦРУ се мъчиха да дестабилизират Турция и да ги тикнат в конфликт с Русия...не успяха въпреки многобройните акци като Гези,свален изтребител , убит посланик и т.н. После биха Украинската карта...Путин се разбра с китайците...изчака ги да си довършат олимпиадата и би реста на Байдън.Всички по света си помислиха че с Турция не стана ама с Украйна Путин попадна в клопката на САЩ. Все още мислят че е така...но тепърва всички ще разберат че този път в клопката попадна Западния капитал и че Путин не е"Шаран" като Горбачов ... че китайците и дори турците знаеха предварително какво ще се случи...От този момент на сетне се разбира че американският покер приключи ... че вечният двубой " Спаски - Фишер" продължава и на дъската се играе "Украинският гамбит" на Путин !...
  • 50 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "А50":

    Светът е взаимнообвързан и големите държави имат нужда една от друга. Европа и света се нуждаят от стоките на Китай, той се нуждае от техните пазари. Ако Европа е бедна и слаба кой ще купува? Бедните и слаби държави са проблем за всички и трябва да бъдат издържани и спасявани, докато изнасят миграция и тероризъм. Африка струва стотици милиарди в помощи всяка година. С. Корея също получава непрекъснато помощи. Беден Китай наводни света с китайци и във всеки голям град има China Town. Виж бежанските вълни сега, тероризма. В основата на всичко е това, че държавите им са бедни и неспособни да осигурят нормални условия за живот. В Китай инвестираха глобално и виж го къде е. Същото се опитват да правят и с Виетнам, Индия и някои африкански държави. От това нещо всички печелят. Мисленето, че някой иска да унищожи някой друг за да му заграби ресурсите е елементарно и остаряло. В ерата на глобализацията се печели много повече от съвместна дейност, отколкото от това да откраднеш нечии ресурси. Това беше по времето на колониализма, с който западния свят приключи много отдавна.

    Коментиран от #51

  • 51 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #50 от "Сър Пичук":

    И точно затова великите предизвикаха тази суматоха за да може всеки да си сформира новия интерланд.
    Сега да гадаем какво ще се случи след суматохата...Китай ще има широк достъп до световните ресурси,най вече руски,азиатски и африкански и ще стане най силната икономика и промишленост в света...основен партньор ще е напълно подчинилия се на САЩ ЕС и САЩ с всички южно и североамерикански икономики.Буферната зона между колосите ще е трасето на прословутия" път на коприната и подправките".Ще има невиждано тъговско,икономическо ,енергийно и транспортно сътрудничество.
    Ще се обособят три икономически и два военни полюса:
    1.Икономическите ще са : Източния Китайски Полюс ,Западен Американски Полюс и Среден Буферен Руски полюс"
    2.Военните ще са: НАТО и средно азиатският пакт ТУРАН с руско турско конструктивно ядро и китайско индийски баланс.
    Двата полюса ще са глобалистични. ЕС и САЩ ще продължават да инвестират с марковите фирми в райони където има струпано население и работната ръка е евтина... Турция ще бъде милитаристично ядро в буферната област и ще гарантира охрана за безопасен трансфер по търговските и енергийни артерии ...икономиката и ще е с тежест към военна и транcпортна индустрия и строителство на нови комуникационни съоръжения.Китай ще е повече производствен и финансов полюс...Има вероятност ЕС да да се превърне във федерална Европейска държава с централно управление , националните държави постепенно ще намаляват и ще изчезнат.