Last news in Fakti

14 Април, 2022 15:42 2 647 25

Миролюба Бенатова: Обидите и квалификациите са сред инструментите на пропагандата

  • миролюба бенатова-
  • обиди-
  • пропаганда

Такъв е пътят към дехуманизацията

Миролюба Бенатова: Обидите и квалификациите са сред инструментите на пропагандата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обидите и квалификациите са сред инструментите на пропагандата. "Умнокрасивитет" и "жълтопаветник" са такъв пример. "Путинофил" и "соросоид" - също. Това коментира във "Фейсбук" Миролюба Бенатова.

Емоционално наситените обобщения се ползват за насаждане на негативно отношение за голяма група хора. И за разделение. За всяване на страх, също. За насъскване срещу посочената "група".

Обикновено такава група, по посочения признак, няма.

Второ - създава се образ на аморфна маса, която трябва да НЕ бъде харесван. Но целта е всъщност тази "група" да не съществува.

Такъв е пътят към дехуманизацията. Започва с подигравки и сриване на авторитети. След ударите с думи, идва време и на реалния бой. Така започва "прочистването на лошите".

****

Примерите не са случайно подбрани.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а ма бенатова

    22 13 Отговор
    бегай се шибни някъде ма,тия епитети са отпреди ти да се родиш,така че бегай по паветата
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 КОЮ

    23 5 Отговор
    Дълго време я следвах във фейсбук в очакване да прочета нещо , да видя действащ разследващ журналист в действие. Уви няма нищо такова. Как си води школото, как се забавлява на партита и полянки . Един път публикува снимка на открадната кола , викам айде ся ще разнищи случай , да ама не отиде да яде че била гладна , като се върна полицаите си свършили работата. Слаб журналист , неадекватно поведение със събеседника си общо взето това е.
  • 5 съдия

    7 1 Отговор
    "Обидата и клеветата са престъпления, насочени срещу личността и засягането на доброто име и авторитет на човек. Този тип деяния са уредени от Раздел VII на Наказателния кодекс, като представляват престъпление от частен характер. Това означава, че всеки пострадал може да подаде тъжба в съда, без участието на прокуратурата."

    Коментиран от #8

  • 6 Верно че изживя някакъв катарзис

    9 3 Отговор
    ама още помним бисерите ти.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Komapak

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "съдия":

    И как ще определите жълтопаветник, гражданино съдия?! 😄😄😄 Като обида или хвалебствие? 😄😄😄

    Коментиран от #22

  • 9 МиДа

    8 20 Отговор
    Путинофил не е обида, а диагноза и да има такава група хора в България. Лично познавам няколко. За тях Путин е светец и са заобиколени с лика му.

    Коментиран от #14

  • 10 Komapak

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Komapak":

    Побликуват да се чете публикуват. Мразя македонския редактор на телефона ми, който поправя вярно написани от мен неща, за което се извинявам.
  • 11 Перо

    6 2 Отговор
    Защо не е с еврейското име?
  • 12 Бат Пешо

    21 2 Отговор
    Наричат хората "антиваксъри" - емоционално наситено обръщение за насаждане на негативно отношение за голяма група от хора. В България почти 90% от населението. Но такава група няма, това са просто здравомислещи хора, които не искат да пълнят гушите на шмайзер и да бъдат опитни зайчета. Започват се подигравки и сриване на авторитети, за справка - доц. Атанас Мангъров, доктор Тодоров, проф. Чорбанов и още много други. Значи живот и здраве септември месец идва "прочистването на лошите. А лошите сме почти цялото население на България. Да се готвим за "реалния бой" от страна на държавата. Благодаря Миролюба, виждаме какво ни чака. Смятам че си напълно права
  • 13 поправка

    7 8 Отговор
    Путинофил е диагноза!

    Коментиран от #19

  • 14 Димов

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "МиДа":

    То, култът към личността уж беше отминал но, явно наистина е диагноза.
  • 15 Специален

    11 0 Отговор
    Затова да не се стига до там новинарчетата да покажат и двете страни на монетата. А ние сами ще преценим кой крив кой прав
  • 16 Комон Сенс

    9 1 Отговор
    Съгласен съм тук с Миролюба, но ако тя си махне капаците от очите, ще види че обидите ги има и с обратен знак и комай другите са повечко и по-цветуши.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    5 1 Отговор
    Скъпа Миролюба, цивилизациите в миналото твърдяха , че са основани на любов и справедливост, но доста е спорно дали бяха такива.Днешната цивилизация е основана на ОМРАЗАТА! Управляващите се нуждаят от перманентен враг с който да плашат хората и този враг трябва да се МРАЗИ! Дали ще бъде Германия, САЩ, Русия, Китай или Наполеон, Хитлер, Сталин, Рейгън, Мао, няма значение.Важното е човешкото съзнание да бъде разчленено от медиите и след това да бъде слепено и оформено да МРАЗИ! По този начин то става ПРАВОВЕРНО и излъчва възможността за размисъл и самостоятелно вземане на позиции. ДА СЕ МРАЗИ ДНЕС Е "ДЕМОКРАТИЧНО" И ОСОБЕНО МОДЕРНО! Миролюба, самото ти име говори за тебебъди здрава и себе си както до сега!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Съдията

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Komapak":

    При военните жълтопаветник е офицер служил предимно или само на жълтите павета,т.е. София. Този прякор е възникнал като подигравка към протежетата на цар Фердинанд. При соца това бяха изклесавците на военната комсомол-бекапейска номенклатура. В СОР Атлантик повечето са такива - справка, служебните им картони. Ако искат да се оплачат на Арменския поп.
  • 23 Аз Негодника Z V

    1 0 Отговор
    ЗА ДАРЕНИЯТА ВЪВ ВИД НА БИТКОЙНИТЕ НА "ДА БЪЛГАРИЯ"...НИЩО НЕ РАЗСЛЕДВАШ...ЗАЩО ТАКА СРЕБРОЛЮБА СТРАХ ЛИ ТЕ Е ЧЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ...ЧЕ ОТ ДА БЪЛГАРИЯ КОЙТО ТИ ПОДКРЕПЯШ.СА ЕДНИ НАЕМНИЦИ.КОЙТО ГИ ИНТЕРЕСУВА ЕДИНСТВЕНО...ПАРИТЕ...КОЙ ДАРЯВА БИТКОЙНИ...САМО МАФИЯТА И СЛУЖБИТЕ...ВЪПРОСА НЕ Е В КВАЛИФИКАЦИТЕ.А В КАЧЕСТВАТА...КАЧЕСТЕСТВОТО НА ПРЕДАТЕЛИТЕ СТАВЕ ВСЕ ПО НИСКО И ПО НИСКО...И ПОЛОЖЕНИЕТО СТАВА ВСЕ ПО БЕЗДНАДЕЖНО...НО ТИ ТОВА ГО ЗНАЕШ...ЗА ТОВА И РЕВЕШ В ЕФИРА.
  • 24 Помнм

    0 0 Отговор
    Мисирке, ако искаш пример за свястна журналистика последвай примера на Гайтанджиева. Ние помним как ни наричаше лумпени и какви ли не, че си позволяваме да протестираме срещу убийството на наши съграждани. Въпреки, че Ьтв изтри репортажите даже от тубата - смъкнали сме ги и ги пазим. Аз лично имам кооие. Да ти пратя ли да се присетиш? Ако утре сирийци или друга някаква сган утрепе дъщеря ми, аз кое знаме трябва да развея и умилено да им благодаря? Във факбук пак имам стогодишен бан и не мога да ти пиша там, не ни дреме за репортажчето, че сме щели да ставаме съветска република. По-добре с тях, отколкото с тия, които разрушиха държавата, ограбват, тровят и избиват народа ни. Руснаците са по-малкото зло, пък и нямаме армия. Видяхме колко би ни спасило нато и краварите.
  • 25 Фашиста вика дръжте фашиста

    0 0 Отговор
    Значи ние може да сме лумпени, лош матрял, антиваксъри, путинофили, фашисти и всякакви, но вас да не обиждаме. А сте забранили даже свободата на словото, на протести ни бият, никой не ни чува, гледаме по цял ден една единствена гледна точка, не се прави, че не си с тях. Помним Катуница, даунлоуднали сме изтритите ти глупости. Бий си 20-30 факсини, наметни се със знамето на укрите, обяви се за враг на съветската република и гражданин на 51-вия щат. Една единствена война се води на тая свят, другото е дружелюбно изтребление. С най-добри чуства бомб в по училища и болници.