Last news in Fakti

8 Май, 2022 11:40 3 292 50

Глас от Скопие: Защо Европа толерира България, която открито пропагандира фашизма?

  • александър димковски-
  • северна македония-
  • ден на европа-
  • гоце делчев

България извърши нагла провокация в Битоля, където беше открит клуб на името на най-близкия сътрудник на фашистите Ванчо Михайлов

Глас от Скопие: Защо Европа толерира България, която открито пропагандира фашизма? - 1
Снимка: Президентството
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър ДИМКОВСКИ, "Нова Македония"

Май е месец на големи годишнини и юбилеи. Всички те са напомняне за миналото, но и пътепоказател за бъдещето. В същото време те носят обща нишка за стремежа, борбата и оцеляването на македонския народ през историческите смутове и векове. Ето защо подобни годишнини заслужават специално благочестие и изрази на най-високо уважение. Но дали е точно така в настоящата политическа реалност?

Тези дни скромно и без помпозност бяха отбелязани 4 май и 119 години от смъртта на великия македонски революционер Гоце Делчев. Събитието се проведе без присъствието на лидерите на двете най-големи политически партии в страната. С други думи, неоправдано отсъстваха премиерът и лидер на СДСМ Димитър Ковачевски и лидерът на опозицията Християн Мицковски. Отсъствието на настоящия премиер и лидер на най-голямата опозиционна партия не може да се счита за пропуск. Това е по-скоро политически хазарт и за двамата. Или, както казва президентът Пендаровски, пропастта между Ковачевски и Мицковски е толкова дълбока, че той дори не успя да ги събере за неформално общуване и гледане на футболния мач Македония - Португалия. Наистина беше така. Тук дори Гоце Делчев не успя да събере двамата лидери. Което е само в ущърб на Македония и националните ни интереси.

По същото време същият ден се чества и в България, където присъства цялото държавно и политическо ръководство. Така може да се изпращат фалшиви сигнали към вътрешната и международната общественост, че Македония се оттегля и се отказва от своята история и своите величия, което от друга страна поставя България в позиция пред света да се представи като единствен пазител на Делчевия характер и дело. Наистина е странно и непонятно за македонската общественост как премиерът и лидерът на опозицията не намериха време да се поклонят пред гроба на най-великия македонски велик Гоце Делчев и да изпратят послания, които ще подчертаят значението му за македонската държава.

Защо, кой знае колко пъти, непринудени от никого, се прострелваме не в крака, а в главата? Какъв е онзи македонски синдром на самоунищожение, себеотрицание, разединение, който излиза на бял свят на толкова големи годишнини, които по своята същност носят съвсем различно послание за общомакедонско обединение.

На следващия ден, 5 май, отбелязахме Деня на македонския език и македонската азбука. Също голям и важен юбилей. Честно казано, този път политиците бяха подготвили подходящи речи и изпратиха впечатляващи и мощни послания. Но, за съжаление, изглежда, че ще останат само празни думи. Защото в действителност ситуацията е съвсем различна. Лингвистите отдавна са разтревожени от институционалното и всяко друго пренебрегване на македонския език. Новият закон за македонския език е заседнал в парламента и никой не си мръдва пръста да коригира ситуацията. Катедрите по македонски език и литература и Катедрата по национална история, като национални катедри, които са в основата на създаването на македонската държава, са оставени сами на себе си. Персоналът в Института за македонски език е намален наполовина и през последните години не са назначавани нови учени. Има малък интерес към записване на нови студенти, нито пък има стимул за такова нещо.

Всичко това е индикатор за липсата на стратегия за македонистика на висшите държавни инстанции. Македонският език е в основата на македонската идентичност и поне с това отношение и безгрижие към езика македонската нация е застрашена.

Пред нас е 24 май, Денят на общославянската писменост, когато с право ще се върнем към тези теми и дилеми. Но едно е сигурно - не трябва да се поставяме в ситуация да застрашаваме и обезценяваме македонския език. На всякаква основа и по каквато и да е причина.

И лека полека идваме към поредната голяма годишнина през май. Ден на Европа или Ден на победата над фашизма. Много ми е любопитно, кой ще получи предимство в понеделник, 9 май, по време на вътрешните чествания на тези големи годишнини - дали Денят на Европа или победата над фашизма.

Кой и къде ще отсъства "оправдано" или неоправдано? Ще се разделят ли вътрешните политически елити около тази двойна годишнина, която е еднакво важна за македонската държава и за македонския народ?

Напомняме, че Денят на победата над фашизма се отбелязва в чест на края на Втората световна война в Европа през 1945 г., когато безусловната капитулация на Третия райх беше подписана само минути след полунощ на 9 май в опустошения Берлин.

Денят на Европа, от друга страна, е установен като Ден на възпоменание на декларацията на френския външен министър Робер Шуман през 1950 г., която се счита за първата важна стъпка в формирането на Европейския съюз.

И двата случая са тясно свързани и преплетени, защото Европа, подобно на Македония, участва активно в победата над фашизма. От друга страна, в същата Европа и днес се появяват профашистки елементи и идеологии за възвеличаване на нацизма, шовинизма, геноцида, което е в противоречие с международното право и идеалите на Европа!

Достатъчно е да си припомним скорошното събитие в антифашистка Битоля, дало хиляди жертви в Национално-освободителната война и където нарочно като нагла провокация от страна на България беше открит клуб на името на най-близкия сътрудник на фашистите Ванчо Михайлов.
Фашизмът, тоест неговото проявление в определен исторически период, може да е победен, но тази идеология и опасността, която носи, все още присъства в Европа и нейните членове. И това става все по-видимо напоследък.

Ето защо ключовият въпрос, който Европа трябва да си зададе преди този 9 май, е доколко тя днес е останала вярна на идеалите на антифашизма, за които някога се е борила. Ако остава последователна, защо толерира поведението на някои от членовете си, като България, които открито пропагандират фашизма на публичната сцена. И докато Европа може би все още се чуди в каква посока ще продължи, за Македония може и не трябва да има дилеми.

Македонският народ и македонската държава трябва да празнуват и двете годишнини достойно и с високо вдигнати глави. И Ден на Европа, и Денят на победата над фашизма. Защото и в двете сме дълбоко залегнали като народ и като идея. И ние сме платили скъпо за всичко това. 9 май принадлежи на цялото свободолюбиво и праведно човечество, определено за свобода, равенство и справедливост!

И накрая, за някои явления, характерни за месец май, които нямат допирни точки с политиката, но имат с природата. Май се разпознава по насекомо, наречено Malontha melontha, популярно като майски бръмбар. Някои го описват като дезориентирано твърдокрило, което лети напред-назад, бръмчейки напразно и често удряйки главата си в стъклото, когато е натясно. Така обикновено се казва за някой, който се държи по подобен начин - влезли са му пчели в главата - нещата не са му ясни.

Без алюзия за никого, но феноменът Malontha melontha несъмнено присъства във висшата политика, както в световен, така и локален мащаб. Много хора в него сякаш не разбират напълно нещата и постоянно нещо им бръмчи в главите. А такива дезориентирани, непостоянни и безидейни мръсници са най-опасните за обществото.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 50 Отговор
    Това в Битоля верно е тъпо.Толкова ли нямаме исторически личности?

    Коментиран от #48

  • 2 Toshko

    56 41 Отговор
    И аз не знам защо наща политици подкрепят фашитите бандеровци в Украйне, че и оръжие и пари да сме давали ?!

    Коментиран от #30, #31, #35

  • 3 Volga RS

    96 3 Отговор
    Наистина наблюдаваме една абсурдна ситуация. Големите началници се държат с нас така, все едно ние сме кандидати за член на ЕС, а не РСМ. Скопие не изпълнява базисни условия за членство в този съюз, а претенциите са към нас. В крайна сметка, нещата на които държим, са повече от естествени. Искаме да се уважават правата на българите в РСМ, да се премахнат фалшификациите от учебниците им и да спрат да крадат историята ни.
    Извинете, ама Гърция поиска съседите ни да си сменят името, за да ги пусне в НАТО. За по-голяма отстъпка от тази не мога да се сетя.

    Коментиран от #5, #46

  • 4 pepi777

    80 2 Отговор
    Македонският политически елит сега се държи така, все едно от него зависи всичко, а ако направим глупостта да свалим ветото, с тези хора изобщо няма да може да се говори.
  • 5 Асан

    70 2 Отговор

    До коментар #3 от "Volga RS":

    А още по-абсурдното е, че се намират и българи, които са готови с радост да обслужат каузата на Скопие. Даже и разни организации взеха да създават напоследък. Интересното е, че сред тези лица почти няма историци и езиковеди. Но пък е силно присъствието на грантови анализатори. На хора, които осигуряват препитанието си основно с работа по проекти на чуждестранни НПО.
  • 6 Хихихи..

    39 12 Отговор
    Ми той и ЕС,дето се пънете да се намъкнете е фашистка организация,открито въоръжаваща укро-нацистите от Киев.Вие също им пращате джепане! Да ви ... у лицемерните "вайводи"!

    Коментиран от #26

  • 7 сигурно

    55 3 Отговор
    След 500 год. Може и да влязат в ЕС., ако продължават да си мислят, че те са създали земята.
  • 8 Ами гледам от вфашагите укри

    27 10 Отговор
    И ние искаме безплатна черноморието и някой Дани плаща храна и транспорт...
    . При положение че имаме нови хубави мощни джипове за фръцкане
  • 9 Пешо от блока

    34 3 Отговор
    Вестник Нова Македония е като работническо дело, защо още не го спират? Коминтерна е още жив в тази страна.
  • 10 Панов

    20 30 Отговор
    България избира винаги губещата страна.
    Правим същата грешка както при ВСВ, тогава на страната на хитлеристка Германия, сега, на страната на фашистка русия
  • 11 Историк

    15 2 Отговор
    Ванче Михайлов Ви поздравява македонисти

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ужас

    25 2 Отговор
    Ами и ти имаш бръмбари в главата. Прочетох го цялото, защото искам да разбера как функционират болните мозъци. И разбрах. За да функционират е необходимо в тях да има бръмбари, по възможнос майски.
  • 14 чисто български номера като погледнеш

    20 4 Отговор
    Тия тарикат пичове макетата , както сами се наричат , определено не искат в ЕС ,правят го чрез нас , което си е малко подличко , но кво да се праи , една мая сме си .

    Коментиран от #19

  • 15 монкедония

    20 2 Отговор
    я чека десърбизация и декомунизация
  • 16 Започнаха атаките

    14 3 Отговор
    Не се учудваме, при такива безполови политици, че ще има добро отношение от македонците.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 даааааа

    12 8 Отговор

    До коментар #14 от "чисто български номера като погледнеш":

    Напротив ,ИСКАТ.Но кремълската пропаганда е много силна и мафиотското им управление е поставено в зависимости от Москва!
  • 20 Gogo

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "ФАКТ":

    Е как е възможно такова мислене? Сам ли го постигна или те обучаваха?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 долни лъжци македонски

    15 2 Отговор
    За вас членство 2888 година.
  • 23 Биляна платно късаше

    27 3 Отговор
    Ние сами си го правим, 33 години им се гъзим и им веем вятър, ама те не разбират от добро, бе, вижте Гърция. Бой по канчето, името им смениха и ги уважават, гък не смеят да кажат. А ние гражданство им даваме, не знам какво си, и накрая пак сме лоши, фашисти и не знам какво си. С тях трябма Без кротце, без благо и со много кютек!

    Коментиран от #27

  • 24 Българин

    25 3 Отговор
    "Глас от Скопие: Защо Европа толерира България..."
    Защото България е член на ЕС, а Македония кандидат такъв. И защото споровете се уреждат в началото. Защото подписахте договор за приятелство, който не спазвате. Стойте си извън Евроколхоза, то и без това и да ви пуснем пак няма да прокопсате. И щяхме да ви пуснем без грам спънки, ако не беше българофобията ви. Имаме условия - или ги спазвате или вървете в Сръбско Албанския съюз...
  • 25 С такъв пРЕZИДЕНТ

    5 15 Отговор
    Македонеца има обосновано основание да на смята за фашисти. Целия цивилизован свят застанаха на страната на нападнатия, преZидента на страната на агресора, парламента пълна мъгла, депутати от въZраждане пращат кординати на МС за по-точна стрелба, други защитават паметниците на агресора. Пълна скръб сме.

    Коментиран от #50

  • 26 Doni Brasko

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "Хихихи..":

    Нещо си се объркал! Руската пропаганда токова ти е промила мозъка, че само фашисти търсиш. Истинските фашисти са в Москва където мразят всички, по-чоевеконенавистни вампири от путлеристите няма. Всеки съчувства и помага на нападнатия, никой не съжалява агресора.

    Коментиран от #37

  • 27 А на руснака халката си подаряваш

    8 4 Отговор

    До коментар #23 от "Биляна платно късаше":

    Вдигни тези гащи. Махни тези паметници. Да разбере целия свят че си юнак а не дащен. Та и макето да те уважава.

    Коментиран от #41

  • 28 ИМЕ

    18 3 Отговор
    Никакво пускане на тия нагли боклуци в ЕС. Докато не минат поне 10г без обиди, клевети, палежи на нашето знаме, рушене на паметници и т.н., никакво пускане. Трябва да натискаме краварите да свалят управляващите сърбомачнчета и да си сложим там пробългарски управляващи. После една подялба с Албания и край с болните амбиции на тия ненормалници.
  • 29 Гоце Делчев

    23 3 Отговор
    Статията е пропита от идеологемите на СФРЮ и на практика пропагандира югославския наратив за събитията около ВСВ. Тогава, естествено, не е съществувал никакъв "македонски народ", а пък за държава и дума не може да става! Трън е Иван Михайлов в средите на сърбоманите в Скопие защото се е борил за запазване на българския характер на областта! Още едно основание България твърдо да отстоява интересите си и да не вдига ветото, дордето не настъпят условията за това!
  • 30 Нещастни хорица

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Toshko":

    Оправдали жалкото си съществуване и това,че са креатура на Коминтерна,на Друже Тито и мантрите на бивша Югославия с "фашизъм" и всякакви други отживелици.........Морално паднали да крадат чужда история!
  • 31 Не си Тошко!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Toshko":

    ....В "Тошковия" словоред не се пише Украине,ти само поредния платен трол!
  • 32 Грульо

    13 6 Отговор
    Тез смакендоски политици са нагли като Зеленски.
  • 33 Иван

    6 6 Отговор
    Ох, пак тази Македония и пак тези македонци. Дайте да попеем, бе. Стига с това Ванче, с това Гоце, Орце и други странни мъжки имена.
  • 34 Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦

    12 2 Отговор
    Македонския е Български език писан на сръбска пишеща машина. Вие си вярвайте на фантасмагориите.
  • 35 Komapak

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Toshko":

    Терминът „фашизъм“ често и безкритично се използва като ругателство от всякакви хора с ниска историческа образованост. Превърнал се е в универсален израз, широко употребяван най-вече от лица с ляв уклон в политическия спектър.

    По същество това представлява етикет, който може да означава всякакви негативни качества. Има пейоративен, силно отрицателен смисъл. Неслучайно „фашизъм“ е любимият термин на всички комунисти, левичари и неомарксисти по света и у нас.
  • 36 Komapak

    7 0 Отговор
    Исторически фашизмът (от fascio, символ на магистратската власт в древен Рим), като обективен термин, обозначава идеологията на партията, създадена през 1919 г. от Бенито Мусолини: Национална
    фашистка партия (Partito Nazionale Fascista, PNF).

    Мусолини е бивш виден и международно известен деец на Италианската социалистическа партия. Дори навремето против неговото изключване от Социалистическата партия се обявява самият Ленин.
    Мусолини създава новата идеология на базата на социализма. Комунистическата историография напротив, провъзгласява PNF за дясна (както и NSDAP на Хитлер!), но факт е, че тя носи белезите на истинска лява партия, която се бори за създаване на социална държава.

    Важно е да се отбележи, че фашистката държава на Мусолини, въпреки че има тоталитарен характер, представлява един „незавършен“ тоталитарен проект. Например, за разлика от другите два тоталитарни проекта, в италианския няма такива репресивни институции, като концентрационните лагери и т.н.
    Естествено, когато лепят етикета „фашизъм, фашистки“, комунистите и левичарите изобщо нямат предвид фашизма в Италия. (2) Етикетът „фашизъм“ исторически е създаден от дейците на Коминтерна през 30-те години на 20-и век и всъщност се лепи върху германския националсоциализъм на Хитлер.
    Целта е да се маскира понятието „социализъм“ в абревиатурата на партията, създадена от него. Това звучи неудобно в контекста на съветския социализъм и издава идейната близост между комунизма и националсоциал
  • 37 Komapak

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Doni Brasko":

    На "Консервативния форум" в Санкт Петербург присъстваха също бившият лидер на Британската национална партия Ник Грифин, гръцката неонацистка партия "Златна зора", Удо Войт от германската неонацистка Националдемократическа партия (NPD), Джаред Тейлър от "Американски ренесанс", бившият адвокат на Ку-клукс-клан Сам Диксън и различни други крайни десни, както и руски фашисти, водени от свързаните с Путин партия "Родина" и Руското имперско движение. Австрийската партия на свободата и Сръбската радикална партия също бяха поканени, но не успяха да дойдат. Срещата "беше украсена с реплика от забележките на Путин, направени през 2013 г., в които той обвинява Европа, че отстъпва "от християнските ценности, които са в основата на европейската цивилизация".

    Форумът в Санкт Петербург постави началото на Световното национално-консервативно движение (СНКД), в което бяха поканени около 60 световни фашистки организации

    22.03.2015
    В потвърждение на думите ти кои са фашистите днес. И после русНАЦите нямали нищо оо😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  • 38 Tot

    5 1 Отговор
    Чудя се само защо Александър ДИМКОВСКИ е пропуснал датата 16.май.1945.Дигутен съм ,че не е бе да иска.
  • 39 Македонска Луно

    13 1 Отговор
    От сърбоманското писано се разбра, че има македонския език и македонската азбука, че честват и са дали на света общославянската писменост, че Георги Делчев е македонец..., само не разбрах Ванчо Михайлов къФ е?!?!

    Македонски или български фашист!!!!
    Щото излиза, че според уникалната сърбоманска логика- всички "фашисти" от македонско са българи, всички други които не са фашисти из македонско са македонци!!!!!?!?!
    Красота!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Потин

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "А на руснака халката си подаряваш":

    На какви субстнации си, само руснаци ти се привиждат.
  • 42 НИЕ

    8 1 Отговор
    Българските политици да престанат да преговарят с тази Северонезнам си каква мизерна пасмина, а и да "свалят гащи" на ЕС! До сега не видяхме въпросната ЕС с подкрепета си за тия да е показала че не те а ние сме член на таз организация!!!
  • 43 БЮРМ/FYROM

    12 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО завинаги. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 44 СОДОМИТ

    7 1 Отговор
    МАКЕДОНИЯ УМАЛЕНО КОПИЕ НА УКРАЙНА СЪЩО ТОЛКОВА НАГЛИ И КРЕСЛИВИ НО ЕДВА ЛИ ТОЛКОВА СМЕЛИ КАТО УКРАИНЦИТЕ КОГАТО ЗАГОВОРИ АРТИЛЕРИЯТА
  • 45 СОДОМИТ

    5 1 Отговор
    ПОРАДИ СЕРИОЗНИ ВЪТРЕШНИ ПРОБЛЕМИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОБСЪЖДА ПРИЕМАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ КЪДЕТО И ДА Е СЛЕД СТАБИЛИЗАЦИЯ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА НЯКЪДЕ ОКОЛО 2028 ДО ТОГАВА НЯМАМЕ ВРЕМЕ ЗА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ С МАЛОУМНИЦИ
  • 46 Те са

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Volga RS":

    Историята и езика в на макетата,са толкова истински,направо като украинските такива
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ох! Това си е чиста провокация! Не се ли досети?! Ванче Михайлов никога не е бил член на друга организация освен на ВМРО! Няма нищо общо с фашисти , хитлеристи и т.н.! Това изобщо не му е попречило да организира убийствата и дори лично да участва в тях на много хора които меко казано са правили всичко възможно Македония да не бъде част от България! Вярно че голяма част от избитите са комунисти, ама ръководената от него организация се справя отлично с избиването на вишестоящи сръбски кадри нямащи нищо общо с Маркс, или Енгелс!:) Единствената им вина е че правят всичко възможно за сърбизацията на Македония! А, комунистите са избити поради това че коминтерна решава да прави Югославия! Ванче е изключително наш човек! Между другото се казва Иван!:) Както и Гоце се казва Георги! Ама, прякори! Какво да се прави?!:)
  • 49 Пепо

    0 0 Отговор
    Македонците пропускат основните фашисти - германци и италианци, които сега ги чакат в ЕС. Българите са запълвали дупките в окупацията, а след това сме ги освобождавали.
  • 50 Пепо

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "С такъв пРЕZИДЕНТ":

    Македонците пропускат основните фашисти - германци и италианци, които сега ги чакат в ЕС. Българите са запълвали дупките в окупацията, а след това сме ги освобождавали.