Last news in Fakti

10 Май, 2022 16:00 2 656 30

Правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища

  • правителство-
  • реагира-
  • санкции-
  • руски петрол

Всички бг правителства изпитват страх от противопоставяне на "Лукойл"

Правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Страхувам се, че правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища. Всички бг правителства изпитват страх от противопоставяне на "Лукойл", защото а/ могат да спрат да работят и да предизвикат срив на пазара на горива и б/ могат да активират профсъюзите в завода, които са много силни и няколко хиляди души да блокират пътища, и да тръгнат към София за сваляне на правителството.
Целият проблем идва от това, че правителството няма подготвен план за вземане под контрол на рафинерията, ако и когато ръководството на компанията саботира работата и нарочно не вкарва суров петрол под различни претексти. Няма кадри, няма паралелни екипи за контрол и пряко договаряне на доставки и опериране на завода. А това е изрично необходимо, тъй като е стратегическо предприятие на националната сигурност, което се намира под прякото ръководство на Кремъл. Знаем, че Лукойл в момента изпълняват преки указания на Путин. Шефът на Лукойл Алекперов се оттегли.
Не само че не променяме представителя на Борисов като представител на държавата, но и се огъваме пред заплахите на руското ръководство, което кара сегашната власт в лицето на Асен Василев да се "договаря", вместо да "налага" волята си.
Днес разбрах, че основната причина за недостига на дизел за и за факта, че е с 20 стотинки по-скъп от бензина, е обстоятелството, че рафинерията изнася по-голяма част от дизела към Турция /Истанбул - там цената е 2,70 лева за литър дизел/ и други пазари и така позволява репера на вътрешния пазар да е вноса, а не справедливата цена на изхода на рафинерията. В допълнение в тази "справедлива" цена изобщо няма отстъпката за "Уралс" спрямо "Брент", да не говорим, че не трябва да има и оскъпяване за преминаване през Босфора.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Георги

    64 3 Отговор
    Ако правителството имаше представа,нямаше да плащаме горива по 3.50.
  • 2 Тома

    20 21 Отговор
    Според мен всяко правителство е купено от лукойл.Че за това
  • 3 Boxer EZ 3.0

    43 2 Отговор
    Разкарайте швейцарската фирма посредник, като заначало!

    Коментиран от #15, #27

  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    51 1 Отговор
    Управлявите си нямат представа ЗАЩО СА ТАМ ‼️ Иначе си мислят, че те управляват ‼️‼️

    Коментиран от #10

  • 5 Гост

    50 3 Отговор
    Да гледат Орбан какво прави

    Коментиран от #11

  • 6 Хаяско

    34 5 Отговор
    А бе болен мозък ,дизела стана по скъп от бензина в цяла Европа последните няколко месеца, пример в Ирландия дизела е бил по евтн от бензина винаги, сега е по скъп с 10 цента и от там ли изнася Лукойл за Турция?

    Коментиран от #28

  • 7 Хихихи..

    33 2 Отговор
    Ганьоо,същата ти е историята както с Третия Райх,съболезнования..
  • 8 Кирил

    11 31 Отговор
    Отрязвайте Газпром и Лукойл и спирайте данък русия. Ей я Румъния, отряза ги и заплатите и пенсиите са двойни на нашите.

    Коментиран от #13

  • 9 Трябва

    45 4 Отговор
    Да се учат от Орбан ама като са силно надупени.
  • 10 Ххх

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Там са за да започне преговори РСМ и да си ходят.
  • 11 ТоСамо

    40 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    То 30 години ни будалкат, че само с гледане на запада: ще станем запад ... ами няма да станем и не е и необходимо, ние си имаме по-различно виждане за живота и няма нужда да ни правят като по калъп. Орбан е светъл пример, дано все пак сте прав и погледнат и той какво прави: всичко за нацията си, а не обратното: всичко за себе си и нищо за нацията.

    Коментиран от #29

  • 12 Грульо

    40 1 Отговор
    "Правителството няма представа как да реагира на санкциите срещу руския петрол и се оплете като пате в кълчища"

    Туй правителство е там да изпълнява заповеди от козяк, не да си представя нещо. Козяк се е оплел в схемите си, сега хем се чуди как да спаси правителството, хем да наложи санкциите във вреда на народа и страната.
  • 13 не всичко което фърчи се яде

    31 4 Отговор

    До коментар #8 от "Кирил":

    Ама Румъния добива петрол и има рафинерия . Къде ни слагаш нас ? Ромпетрол продава и на нашия пазар .
  • 14 ние сме абдалите

    42 1 Отговор
    Турция също е в нато , ама си гледа интереса . Внася газ и петрол от Русия . Руснаците и строят и АЕЦ . Тях защо никой не ги натиска да продават тежко въоръжение на Украйна ?

    Коментиран от #16, #17

  • 15 КуколиZе,

    7 17 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer EZ 3.0":

    Швейцарската фирма е поставена фирма на лукой. Как да я разкарат? Не правителството го избира а руските путенисти.

    Коментиран от #26

  • 16 Турция не е на букаи

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "ние сме абдалите":

    Турция без никой да я натиска продава свръх тежко оръжие.
  • 17 Разбираш ги до някъде

    6 12 Отговор

    До коментар #14 от "ние сме абдалите":

    Едно от нещата, нямат модерна патриотична партия като "ИZраждане" Българска патриотична партия, обичаща Русия?
  • 18 Борислав

    13 2 Отговор
    Лукойл ,е собственост на Ротшилд!Никой ,нищо не може да вземе!
  • 19 КОНЕКТОРА С ГЪРЦИЯ

    0 11 Отговор
    Ще ни спаси за газта....
  • 20 Ал Тъпоне

    11 0 Отговор
    Най-големия страх е да не ги повикат за инструктаж на ул."Козяк" 16, че доста политици на власт са си подавали оставката след посещение на адреса, а от Лукойл не ги е страх ами те не дават комисионни, докато за газът се уредиха!
  • 21 Ж ЪЪЪ

    6 3 Отговор
    И ТЕЗИ КАТО ЧЕРВЕНАТА МУХОМОРКА СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗВИВАТ РЪЦЕ ГОНЕТЕ ГИ
  • 22 муъ

    10 0 Отговор
    не мога да разберъ защо ривем,след като за 30 г се заплетохме в кълчищата и то на моряшки възел
  • 23 "Проект" България

    16 0 Отговор
    Ама, за правителството, България е само един "проект". След този проект следва друг, друг пост, в друга държава, друга кариера. Помните ли Дянков, и още колко като него? Не си мислете, че човека който говори смешен български, подскача и се радва, е свързан с проблемите на България. Той е просто една добра комбинация за себе си и интересите се.
  • 24 Гранта ви говори

    16 1 Отговор
    Само тоя ли не знае, че Лукойл е повечето американска (60-70%) собственост и това си е официално написано в чуждата Укипедия, само в Българската "случайно не е отразено.
  • 25 Някой

    15 0 Отговор
    А, взехте да говорите за справедлива цена. И що чак сега? Тази цена е "пазарна". А нали всички наши управници се биеха кой да направи по-пазарно ориентирани цените. И ни обясняваха, че щели да паднели заради пазарният принцип на ценообразуването.
    Е, сега не им харесва пазара, и взеха да говорят за "справедлива" цена.
    Отделно, че държавата трябвало не да се договаря с частно дружество, а да налага. Много демократично. Направо хипер демократично.
    Като иска държавата да има контрол, да ме е продавала нефтохима. Или да си направи нов - държавен.
    Ама, тези работи все повече ще лъсват - държавата трянва да има контрол над основни сфери в държаватаа не да дава печеливш бизнес на частни фирми, а после да реве, че не я слушали.
  • 26 London bridge is falling down

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "КуколиZе,":

    Жестока пропаганда лъха от лъжите ти. "Швейцарската фирма" си има сайт, сайта има секция за инвеститори, в секцията за инвеститори пише кой са акционерите й. Доволен ще останеш като разбереш, че основен акционер в нея е ING bank, Нидерландия. Пък ако си още по-любопитен можеш да провериш кой е неговият основен акционер. Жокер - инвестиционен фонд от Ситито в Лондон, собственост на известна еврейска банкерска фамилия с много специфична фамилия. Четете ги тези работи преди да ръсите мозък! Има от какво да се страхува правителството, но Илиян Василев се прави, че не знае защо.
  • 27 Берк Байъндър

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Boxer EZ 3.0":

    Варианта швейцарската фирма да разкара правителството е по-вероятен. Не случайно казват, че ще спрат работа. Логично е. Едно е да прибираш 100 - тина долара на барел, друго е нищо ако снабдяваш от друго място. Освен това те могат да мешат нефта, но не могат изцяло без руски защото ще трябва да пренастройват рафинтерията. Освен, че отнема много време си е и скъпо удоволствие. Имаше статия от френски специалист миналата седмица, който обясни че цяла Европа яко ще затъне ако започне да пренастройва рафинериите си за друг тип нефт, а и не е сигурно че има откъде да го вземат след това.
  • 28 Eb*an*ie Bridges

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хаяско":

    Колкото е по-лек нефта (руският е тежък) толкова по-малко дизел, а и спряха доставките на дизел от Русия от 1,5 милиона барела дизел на ден в резултат на санкциите.
  • 29 Шофьор

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "ТоСамо":

    Орбан нищо извънземно не прави. Прави това, което искат нашите превозвачи - регулация с намаляване на акциза (има си хас баш той да не е срещу ЕС решения). В резултат обаче, чужденец няма право да зареди в Унгария повече от 100 литра! Явно се не връзва исапа и тон нафта да вкараш в резервоара... Фатката обаче е в играта за "цената на водата" и въобще не мисля, че правителството не е в час! Моментната полит-иконом. обстановка с капаните комунистическо - бацеви им разказват играта! Не е ли идентична ситуацията навсякъде? Гнилоч и капани!!!
  • 30 Ето защо

    1 0 Отговор
    За период от 30 години," Поднебесната" от регионална държава, със нищожна икономика,се превърна в Динозавър Рекс.Ами пробвай там да откриеш частна фирма за продажба на горива,или чужда да участва в доствки на въглеводороди и тяхната преработка.Пробвай да откриеш частна банка,или чужда такава,да открие филиали.Не става! И до момента Дракона държи в ръцете на държавата стратегическите приоритети,решаващи съдбата на всяка държава: Нефт,газови доставки, продажба на горива,водни ресурси, подземни богатства, Ядрена енергетика,ВПК,банково дело.Никакъв чужденец,никакъв частник,под никакъв предлог.Иначе пълна свобода да произвеждаш,каквото искаш.Но за данъците те следят под микроскоп.Ганъо- отворения за неолиберални врътки си разпродаде държавата за дребни стотинки.Но продължава да се чуди,защо е мизерника на Европа.