17 Май, 2022 12:03 4 928 42

За онази българска естрада това не е унижение, а навик

  • радослав бимбалов-
  • естрада-
  • квоти-
  • тодор живков

Да искаш квота е все едно да отидеш с коледарската си торбичка при другаря Живков и той да ти изсипе вътре плодовете, стояли за украса

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като бях хлапе Коледа не се празнуваше официално. По църквите ходеха само старите хора, младите знаеха, че по празници до входа на храма винаги дежури някой от махленските доносници. Попадането в кварталния списък на религиозните криеше опасност от среща с Другарския Съд.

В същото време родната партийна буржоазия започваше новогодишните разгулни празненства, наречени банкети. На тези пищни вечери с отрупани софри винаги се поръчваше и богата артистична програма. Партийните велможи обожаваха да оригат на руска салата и да хълцат на корекомско уиски докато ги забавлява родно изкуство.

Аз бях част от детско-юношеска театрална група. Обикновено рецитирахме спектакли по Смирненски, аз бях в ролята на Каменарче. Качвах се на един стол и крещях “Хей, другарю, ти какво решил си с чука…” Героична роля, няма спор. Обаче по време на Коледата, която не празнувахме, ни обличаха като коледарчета. Още помня миризмата на мухлясалите потури и стягането на червения пояс. Грабвахме коледарските геги и окичени с пуканки сурвачки. После ни пускаха сред масите в ресторанта да сурвакаме празнуващите важни другарки и другари.

Една година ми се падна да блъскам по гърба със сурвачката самия най-голям другар, човекът от народа. Великото триединство на българския социалистически строй - Генералният Секретар на ЦК на БКП, Председателят на Министерски Съвет и Председателят на Държавния Съвет на НРБ. Да бе, всичкото това, самият той. Приближих се супер нахално, все пак бях на десет. Замлатих Първия Другар с дебелите лупи със сурвачката, а той гръмогласно ме похвали, след което грабна купата с плодове от масата и я обърна в моята коледарска везана торбичка.

Помня, че нямах търпение да приключим с “Ой, Коледооо, мой Коледооо”, за да се прибера зад кулисите. В торбичката си имах поне два портокала, от ония, гръцките, които ги пускаха в Показния магазин само за Нова Година. Имаше и цял банан - твърд и жълт, като скъпоценен екзотичен камък. Вътре се мъдреше дори и някакъв зелен космат картоф! Да, не знаех за съществуването на плод, наречен киви. Пионерската ми коледарска мисия бе завършила успешно. Имах торбичка със съкровища, които ще отнеса с гордост вкъщи.

Ние, децата, скоро щяхме да си тръгнем от банкета. Но на сцената оставаха българските естрадни звезди. Грандиозни гласове, даровити музиканти. Изреждаха се един след друг на малката сцена на ресторанта, с усещането, че имат рецитал на Сан Ремо. А разгърдените дебели потни комунистически културяги, разляли се под столовете, им подхвърляха по някой друг влажен поглед между натежалите наздравици.

Защо ви разказвам всичко това ли? Чувам, че сега същата българска естрада е кипнала в протест. Иска да има задължителна квота за българска музика по медиите. Пък аз си мисля, че да искаш квота е все едно да отидеш с коледарската си торбичка при другаря Живков и той да ти изсипе вътре плодовете, стояли за украса.

За съжаление знам, че за онази българска естрада това не е унижение, а навик.

Текстът е публикуван във Фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 3 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор Живков

    28 7 Отговор
    Имаше една поговорка: " В България е най добре да си комунист, спортист или артист!"
  • 2 Михаил Белчев

    24 21 Отговор
    пееше: "...този факт е световно известен, че на РУСКИ започва денят...!"
    Добре си живуркаха.

    Коментиран от #4, #24, #41

  • 3 Ами

    46 4 Отговор
    Съвсем друго си е да си направиш селфи и да го пуснеш във фейса,пък хората да се чудят какво ти има и защо говориш несвързано.
  • 4 Това

    24 6 Отговор

    До коментар #2 от "Михаил Белчев":

    Става въпрос за БУЛЕВАРД
  • 5 Верно ли

    55 7 Отговор
    Хахаха, Бимбалов, напънала се мишка, родила... едно нищо! Хем някаква носталгия има в дрънканиците, хем накрая ни се обяснява, че не е хубаво да има пари за българска естрада, а за рап, хип-хоп и чалга! Браво, Бимбалов, браво!
  • 6 Георги v.

    31 9 Отговор
    Първо. Понятие естрада и естрадна музика вече няма.
    Второто е по-важно:Задайте коректно въпросите - 1./Защо само няколко души говорят от името на цялата гилдия? 2/Кой им е делегирал това право? 3/Защо медиите дават думата само на тях? Няма ли и други мнения? Общо взето събрали се няколко души на кафе и решили, че те са най-умните от гилдията. И понеже имат достъп до медиите, говорят от името на всички.
  • 7 Призна си

    52 4 Отговор
    Да плюеш по комунизма е познат похват на привилегированите дечица на дейците. Да искаш привилегии при всяка власт трябва да оплюваш предната и да забравиш, че си бил сред привилегированите.
  • 8 Сандо

    53 7 Отговор
    Още един полуидиот,решил да си пренапише биографията и да си изчетка съвестта,ако му е останала.А относно естрадата от онова време и сега - ами като за начало сравнете текстовете на песните.

    Коментиран от #19

  • 9 ПБФ

    33 8 Отговор
    За съжаление, днес още по-малко хора ходят по църкви. И да, отново са по-старите ходят по-често.
    И дори сега всяко нещо сатанинско и греховно се е преумножило.

    В никакъв случай не оправдавам идеологията, отричаща религията. Но днес, имаме подобна мейнстрийм идеология и тя е много по-агресивна и антихристиянска.

    Но авторчето или не разбора темата или разбора много добре, че ако я развие както трябва, няма да може да се натегне, ами дори ще стане неудобен някому.
  • 10 Гега

    41 2 Отговор
    Колко ли, сурвакарчета са потупвали гърбината на първия, втория, третия......Кои ли са били...... Случайни ли
  • 11 Бимбалов,

    27 5 Отговор
    поняког имаш стойностни коментари.
    Но за мен тук си излял една боза.
  • 12 96 89

    24 3 Отговор
    Още един герой....
  • 13 бъркаш времената

    37 5 Отговор
    Авторе , уж не се е празнувало Коледа , а си сурвакал с "Гегата" баш на Коледа . По онова време се сурвакаше в Новогодишната нощ .
    И голям праз че официални празници по Коледа е нямало . Сега като се заредят Коледа и Нова година и хората фалират .
  • 14 Урюрвкос

    9 2 Отговор
    "Каменарче" 1922г.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алекс

    7 3 Отговор
    Тоя любител на огромни и увиснали ци ци, дето онож да и Бедросович ги е накарал да гласуват така. СРАМ!
  • 17 Софиянец

    8 33 Отговор
    Рядко готин истински текст
  • 18 До автора на статията

    44 2 Отговор
    Щом си бил на банкета на Вожда не си случаен ! На Коледа моят татко ми носеще едно от зайчетата ни в леглото и аз бях щастлив без портокали и банани , които не предпочитам пред българските ябълки и круши които дядо ми съхраняваше в зимника !

    Коментиран от #28

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хахаха

    24 4 Отговор
    Бимбалов явно предпочита напомпени фолк певици - проститутки, но съм убеден, че най обича гей парадите:)
  • 21 Без коментар

    31 2 Отговор
    Радослав Петков Бимбалов става известен под името Кобо Кобо в Замунда бенд с песните Шта изям бе и Нгуана уна е...и тоя тръгнал да ми говори за музика и песни!!!
  • 22 От Свищов

    20 3 Отговор
    От Свищов с любов към известните естрадни изпълнители!!!Да,стигнаха и до най-малките градове известни изпълнители.И хората можеха да ходят на концертите им.Сега по кръчмите,високите хонорари и чака-- рака. Преди две години ходихме на концерт в "Арена Армеец"--за двама човека--300лева.Ако щеш.
  • 23 Кейт

    27 3 Отговор
    Господинът нещо греши в спомените си - цяла Бълвгария празнуваше Коледа, независимо от факта, че не беше официален празник. В провинцията читалищата организираха групите за коледуване. А сурвакането е на 01.01 , веднага след полунощ. И всички колективи празнуваха и канеха певци и артисти.
  • 24 А Мими и Развигор

    6 18 Отговор

    До коментар #2 от "Михаил Белчев":

    сега дерат гърла по русофилските събори!
  • 25 ТАТОТОТАЛИТАРИЗЪМЪТ

    4 15 Отговор
    ДЕЖАВЮ ТОВА СЪЩОТО ГО ИМАШЕ И ПРЕЗ 80ГОДИНИ НА МИНАЛИЯВЕК МИСЛЯ. ОНАЗИ С ГОЛЕМИЯ КОРАБМАНГАЛКАТА И РАЗНИ ДРУГИ НЕКАДЪРНИЦИ ГИ ТРЕСЕ НОСТАЛГИЯТА ЯКО.
  • 26 ДжафДжаф

    17 5 Отговор
    Да, коледа не се празнуваше, но пък общественият морал беше много по-близо до християнския от колкото сега. В естрадата имаше цензура, но пък какви песни имаше само. Гледах някаква класация на 200 най-добри български песни. От тях 180 създадени до 90-та. Да, тогава много певци и музиканти пробиваха с партийни протекции, но пък сега певачките задължително минават през кревата на някоя мутра или новобогаташко парвеню. Очевидно, че вкуса на партийните другари беше на доста по-високо ниво от сегашните. Всъщност с квоти и без квоти на кой му дреме. Има интернет, където слушаш каквото си поискаш и когато си поискаш. Требе да си пълен олигофрен, че да гледаш български телевизии и да слушаш български радиостанции.
  • 27 Гранта ви говори

    24 3 Отговор
    След 30 години такива като тоя писалия това, ще се гъбаркат с либералната демокрация, политкоректността, НПО-тата,, гей парадите.

    Но до тогава, или докато има грантове ще се занимават със социализма..
  • 28 Mоже

    14 2 Отговор

    До коментар #18 от "До автора на статията":

    и така да е. По едно време в Комитета за култура имаше един директор по финансовите въпроси, който се казваше Бимбалов...Тази фамилия не е като Иванов и Петров, ама знае ли се
  • 29 Квоти

    21 3 Отговор
    има в цяла Европа, ама Бимбалов не знае. Сега е решил да се прави на оригинален и "широко скроен демократ"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 пешо

    11 3 Отговор
    много лъже тоя
  • 32 Бимбата

    12 0 Отговор
    Сега се радвам на бананите и си пея - Ох, банана, ех, банана, кеф ми става , кът го хвана.
  • 33 копи пейст

    15 0 Отговор
    В съседните на България страни – Турция, Гърция, Сърбия, Македония бяха създадени съвременни музикални стилове, основани на фолклора на съответните народи. От този вид е съвременната попмузика в Гърция – “елиники травуда”, за чийто баща с основание може да се приеме големия гръцки композитор Микис Теодоракис. Като следствие от безкрайно убитото национално самочувствие, от дълго време в България само се копират чужди музикални форми. В резултат на това ние се обогатихме с нови музикални жанрове от вида “стара градска музика”, която копира музика от Чехия, Украйна, Германия, Франция и др.; “естрадна и забавна музика” основана на копия от Италия, Англия и САЩ и напоследък “чалга”, основана главно на цигански, турски и гръцки напеви и съпровод. Истинското музикално наследство на българите обаче тъне в забрава и постепенно изчезва. От това губят не само българите, от това губи Европа и света, защото културното разнообразие се унищожава.

    Коментиран от #34

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "копи пейст":

    Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. Целта е, -"ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
    copy-paste: "...........Традиционната музика на всеки народ представлява една от най-важните съставки на неговата култура, наред с езика, религията, обичаите и др. Безспорно, всеки народ представлява сбор от производители и консуматори, но културата е това, което поддържа равновесието между тях. Без културата, балансът се измества в посока към консуматорите, което е естествен природен закон. ........."
  • 35 Посетител

    16 1 Отговор
    Автора се простреля в крака с признанието че ЛИЧНО е сурвакал бай Тошо! Защото, както добре знаем/помним, СЛУЧАЙНИ ДЕЦА на подобни сбирки НЕ СЕ допускаха!!! И на други колеги е направило впечатление... Вместо да очерни онова време, омаза себе си...

    Коментиран от #37

  • 36 Еееех,

    4 5 Отговор
    да бяха само естрададжиите, които искат повече "държава"... Всички сме така. Старите - защото така бяха научени, а и у всеки у тях живее по-едно комунистче, младите - така са научени от старите. Нов бардак със стари... Знаете я приказката.
  • 37 Българските турци

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Посетител":

    Кво му е кривото ве...ако гледаш от такъв ъгъл има ли неомазан българин ?!
  • 38 Много си пр--т

    6 0 Отговор
    Кога успя да се пребодийсаш?-преди или след 1989?Срамно е че в България не можеш да чуеш българска музика,а само английска боза
  • 39 дсх123

    4 0 Отговор
    Бимбалов, ако са те допуснали до Живков, значи не си бил дете на случайни родители. До Живков не допускаха непроверени хора.
  • 40 Роко

    4 1 Отговор
    Нищо подобно. Това, че комунизмът отричаше християнството, не пречеше на никого свободно да ходи на черква. Да не ви казвам колко от партията ходеха всяка неделя на черква, днес никой от първите не го прави. А пък за естрадата мога да кажа само хубави думи.
  • 41 Булаир Фружин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Михаил Белчев":

    На бул. Руски, бе.
  • 42 Ника

    0 0 Отговор
    Алооо.Да не си мислите,че само Вие сте пребивавали в онова време?Като казвате А ,кажете и Б."Онази"музика беше с ПРИСЪСТВЕНА мелодия,със стойностни текстове и се изпълняваше от хора,които МОЖЕХА да пеят.Аз трябва ли да не Ви харесвам заради ...брадичка?А смирете се малко.А по отношение на коментара Ви за текста на НВО...политическите Ви пристрастия НЕ интересуват никого.Запазете си ги.Децата харесаха текста.