22 Май, 2022 16:00 6 223 156

Украйна отчаяно се нуждае от голяма военна победа

  • война-
  • украйна-
  • русия

В момента на своето избухване, войната в Украйна се възприе като едно невероятно събитие. Днес, три месеца по- късно, светът сякаш свиква с нея. Но което е още по-страшно, замесените страни в конфликта са все по-малко заинтересовани от настъпването на скорошен мир

Украйна отчаяно се нуждае от голяма военна победа - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна отчаяно се нуждае от постигането на голяма военна победа, а Западът ще направи всичко необходимо, да издигне една такава победа в ранг на цялостно геополитическо поражение на Русия.

В момента на своето избухване, войната в Украйна се възприе като едно невероятно събитие. Днес, три месеца по- късно, светът сякаш свиква с нея. Но което е още по-страшно, замесените страни в конфликта са все по-малко заинтересовани от настъпването на скорошен мир. За момента те са склонни да виждат в продължаването на бойните действия повече позитиви, отколкото рискове, пише Гласове.

С това си поведение те се опитват да компенсират досега претърпените несполуки и понесените загуби. Само така може да се разтълкува намерението на Украйна да разгърне армия от един милион човека, руската подготовка за пълна анексия на Херсонска област и опитите на Запада да изнамери форми за пряка намеса във войната, било то под под формата на изпращане на сапьорни части или създаване на безопасни коридори за износ на украинско продоволствие.

Украйна, след като не позволи да бъде разгромена от движение, сега показва и определена устойчивост спрямо воденето на позиционни бойни действия. Тя от три месеца поддържа упорита отбрана в Донбас и ключовият въпрос е колко дълго може да съхрани този свой потенциал. Паралелно обаче пред нея стои остро въпросът и как да компенсира вече претърпяната загуба в Херсон. Руснаците дават все по-ясно да се разбере, че на тази южна провинция е определено да последва съдбата на Донбас или Крим.

А за Киев е немислимо да приеме мир, който ще съдържа клаузи за териториални отстъпки. Нещо повече, украинската страна вече се опитва да разговаря от позиция на силата. Тя постави условието, че ще прекрати огъня, едва когато и последните руски войски напусната територията на страната. Като недвусмислено бе заявено, че тук се включва и Кримският полуостров.

Очевидно се разчита, че успехите, които бяха реализирани около Харков, ще се превърнат в постоянна тенденция, която ще обърне хода на войната. И вярват, че могат да гарантират бъдещата си сигурност, като нанесат такива травматични поражения на руската армия, които завинаги ще изпарят желанието на северроизтоичният им съсед да воюва в бъдеще.

Но преди да премине към етапа на офанзивата, украинската армия трябва да затвърди контрола си в Донбас. Засега хода на сраженията не дават ясен отговор дали тя може да се справи с това предизвикателство. Нейната защита изглежда все още солидна, но е видно, че тя постепенно ерозира. Руснаците, макар и с по-малко, но напредват. Въпросът сега е кой ще се изтощи пръв - нападателите или отбраняващите се.

Засега в Киев вярват, че времето работи за тях и постоянно промотират бъдещото си контранастъпление, което не само ще изтласка руснаците от завзетите земи, но и ще измести бойните действия на противникова територия. Подобно самонадеяно поведение преследва разбира се няколко цели: вдъхва кураж на собствената армия и население, мобилизира подкрепата на запада и обезсърчава настъпателния порив на руснаците. Засега еднозначно е постигната само втората задача - западните партньори на Украйна дават максималната възможна помощ, на която са способни и неизменно декларират вярата си, че наистина украинците са способни да извоюват пълна победа. С което се получава една взаимна индукция на оптимизъм между Запада и Украйна, което прави и за двата субекта сключването на примирие на днешните условия напълно неприемливо. Украйна отчаяно се нуждае от постигането на голяма военна победа, а Западът ще направи всичко необходимо, да издигне една такава победа в ранг на цялостно геополитическо поражение на Русия.

Колкото и да звучи парадоксално, самата Русия може засега да изпитва само задоволство от поведението на своите противници. Сегашният формат на противоборството отговаря напълно на глобалните стремежи на Путин, за когото е изгодно да превърне войната срещу Украйна в средство за подриване на американската хегемония и за установяване на така желания от него многополюсен свят.

Ако приемем, че Русия бе успяла да съкруши мигновенно Украйна, тя би получила територия и население, върху които тя не разполага с капацитет да наложи плътен контрол. Напротив, една продължителна война, която обаче Москва би спечелила в края на краищата, би донесла огромни ползи на Путин.

Първо, той ще разполага с една Украйна, доста анихилирана откъм численост на населението и откъм волята ѝ за съпротива. Ясно е, че колкото повече се точи войната, толкова повече украинци ще напускат страната си. А дори и в районите, незасегнатите от бойни действия, мнозина хора ще изберат пътя на емиграцията, като начин да излязат от тежкото си социално- икономическо положение. Колкото и това да се скрива в момента, украинската икономика или се намира в колапс, или е в неговото навечерие. От друга страна, онези, които останат в страната си, след всички страдания които са понесли, ако станат свидетели и на понесено военното поражение, много трудно ще запазят вярата си в бъдещето на една проевропейска Украйна.

Продължаването на конфликта носи ползи на Путин и във вътрешен план. Той вече спечели за режима си две важни победи: успя да убеди народа, че войната представлява акт на самозащита и не допусна да се появи обществено недоволство от понесените несполуки, които претърпя армията му. Доверието, с което руснаците го натовариха, му даде мандат да вкара конфликта в руслото на продължителна битка на изтощение.

Оттук насетне той има да се справя с две други предизвикателства: да убеди сънародниците си, че в името на победата войната трябва да влезе в по-масови рамки, което ще означава провеждане на мобилизация, както и да придаде на днешното скъсване на отношенията със Запада формата на цивилизационен избор, който трябва да предопредели за десетилетия напред международното позициониране на Русия.

Разбира се, освен самата война, точно плътното ангажиране на Европа и САЩ с нея, позволяват на Кремъл да представя случващото се не като агресия срещу съседна държава, а като двубой за пренареждане на световното статукво. И докато много анализатори са склонни да оневиняват (поне частично) руския президент, че той е бил поставен в безизходна ситуация от начина, по който западните страни са манипулирали Украйна, някак си остава встрани очевидният факт, че Путин постави Запада също в безизходна позиция по отношение на войната. Бъдещият статут на Европа и САЩ ще зависи от конфликт, в който те не могат пряко да участват. А косвеното им участие може и да няма решаващо влияние върху изхода от войната. Съединените щати са изправени пред риска да се окажат вторият случай в световната история (след СССР), когато една свръхсила е смъкната от своя пиадестал, без да е претърпяла военно поражение.

Защото става все по-очевидно, че Вашингтон не е в състояние да гарантира поддържането на съществуващата международна система. Тя се пропуква в ключови свои сегменти: доларът губи своята роля на универсална резервна валута, заражда се опасен дефицит на хранителни ресурси, който се очаква да доведе до масов глад в най- бедните региони, западните общества трудно понасят нивата на инфлация, особено тежка е ситуацията с цените на енергийните суровини, а проблемът за санкциите срещу Москва все повече се превръща в разделителна линия между запада и останалия свят.

И Путин няма никакъв интерес да спре този процес на международна деградация. Напротив. Цяло чудо е, че той все още не е врътнал кранчето на нефта и газа за Европа. „Войната“ със санкциите вече се интересува само от загубите, които се нанасят на противника, без да се държи сметка за собствените щети. И точно този процес на непрестанна ескалация може да се окаже по- опасен за света и от самата война.

Определен риск за глобалната сигурност носи и начинът, по който Америка и Европа артикулират украинската криза. От двете страни на Атлантика отчаяно се опитват да създадат представата, че са изградили масиран общ фронт срещу Кремъл, но от друга страна, все повече превръщат войната в елемент на вътрешнополитическите си неразбории. Най-отчетливо това си личи при Джо Байдън и Борис Джонсън. Двамата непрекъснато се опитват да използват случващото се в Украйна като алиби за собствената си политическа несъстоятелност. Точно това политическо шарлатанство пречи от една страна на западните правителства да превърнат политиките си за изолиране на Русия в национални каузи, а от друга страна, карат останалия свят да дезавуира призивите им за солидарност срещу руската агресия.

Стремежът на Украйна да търси военен реванш, вярата на Русия, че може да унищожи напълно Украйна и желанието на САЩ и Европа жестоко да накажат Русия, предполага, че намирането на мирен компромис в този момент е абсолютно невъзможно. И ако определим днешната фаза на войната като патова, огромният проблем е, че дори някоя от страните да постигне категорична победа, това няма да се окаже път към глобално успокоение, а ще бъде предвестник на нова криза. Навлязохме в епоха, дори когато бъдещият мир в Украйна ще носи в себе си потенциала на детонатор за мащабни сътресения.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 84 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България

    33 1 Отговор
    Как живеят украинските бежанци в Швеция и как в България?

  • 2 ………

    42 4 Отговор
    …. , а пък аз от 100 000 000 € … !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана Z

    118 17 Отговор
    Самата операция на Украинските сили по евакуацията на Азовските нацисти в Руския следствен арест е показателна за военния дух на армията съставена от идейни нацисти ,резервисти и обикновенни хорица от териториа;ната отбрана хвърлени без никаква подготовка на фронта.
    z

    Коментиран от #20, #137

  • 6 Гост

    78 5 Отговор
    И балъци, които достойно да умрат за нея !
  • 7 Украинските соц мрежи

    57 29 Отговор
    Рускините от Украйна започнаха да питат „бежанките“ в България, как могат да дойдат на морето безплатно на курорт!

    Коментиран от #12

  • 8 Путинофил

    25 75 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че Путин ни изпрати хиляди бежанци, вдигна инфлацията и ни спря газа!

    Коментиран от #14, #21, #33, #143

  • 9 Любопитен

    107 6 Отговор
    Ама украинците не превзеха ли вече Москва?
  • 10 Зеленски

    69 18 Отговор
    През бинокъла виждам кулите на Кремъл!Слава на Украйна!
  • 11 Софийски нацист

    10 53 Отговор
    Хайде да изпеем заедно - "Батько наш — Бандера ".
  • 12 Социална мрежа

    66 6 Отговор

    До коментар #7 от "Украинските соц мрежи":

    Отговорът е ,не ходете в БГ ,там няма какво да се яде и цените са по-високи от Украинските
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Путин

    68 7 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    Бежанците ги е спазарил Зеленски с Кики. Газ няма без рубли. Инфлацията е благодарение на адекватните ни политици.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Първа голяма победа

    16 26 Отговор
    Отбора по Кънтър страйк на Украйна има първа победа над Агресорите. Слава
  • 17 Наблюдател 1

    7 10 Отговор
    А, "Гласове". 😀
  • 18 Типичен примерза промосковска

    18 63 Отговор
    халтура от Гласове. Тази сутрин световноизвестният разследващ журналист Христо Грозев обяви какви суми изплаща Кремъл за български издания, ако те публикуват положителни статии за Русия. Става дума за дребни пари от порядъка от 100 до 500 евро. Моля за извинение, но средно хубавите български жрици на платената любов искат повече. Това ме накара да си спомня пожеланието на една майка: „По-добре дъщеря прости--тка, отколкото син – журналист“!

    Коментиран от #36, #144

  • 19 Боро

    45 6 Отговор
    Много точно. Тази война е ехо на промените. Ескалацията ще доведе със сигурност до директен сблъсък на НАТО с Русия и Китай. А така, керванът си върви, кучетата си лаят.

    Коментиран от #24

  • 20 Наблюдател 1

    12 76 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    От 2500 човека влезли в "Азовстал", излязоха 2400. РФ колко загуби за три месеца в опити да го превземе? Това на тема професионализъм и боеспособност.

    Коментиран от #25, #26, #73

  • 21 случаен

    64 6 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    газът го спря киро тъпото,а навлеците сами додоха,и пак киро ги уреди с олинклузив за наша сметка
  • 22 Теодоро

    20 2 Отговор
    Няма да стане..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 истината

    73 2 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател 1":

    А тия в Азовстал биха ли се или се криха ? Много велико криене падна !

    Коментиран от #28

  • 26 Любопитен

    29 9 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател 1":

    По информация от украинците бяха само 1000 в завода ,а ти ги докара до бройката която посочиха руснаците.
  • 27 АЙДЕ БЕ...?!

    51 3 Отговор
    Отчаяни били Укрите...?!Та нали бяха пред крепостните стени на Кремъл...?!?!
  • 28 БГ-Журналист!

    58 4 Отговор

    До коментар #25 от "истината":

    Те не се ,,криха",а се ,,бориха самоотвержено"...!И не се предадоха,а ...,,евакуираха"...!

    Коментиран от #34

  • 29 укрите ще ядат боя

    65 11 Отговор
    Възрастната жена казва на руснаците: „Мислехме, кога най-накрая ще дойдете! Тези фашисти ни довършиха! Осем години ви чакахме! На Путин се молехме! Как се казвате, момчета? Да се помоля на Господ за вас!“
  • 30 Брендилия

    54 8 Отговор
    Русия провежда военна операция (пази украинско-руския народ), Украйна си мисли че е война. Няма да се разберат😂😂😂 Зеленски няма акъл за 5 стотинки
  • 31 Дарвин

    45 6 Отговор
    Има нации, които естествено ще изчезнат от света и една от тях е българската.
    Има нации, които принудително трябва да изчезнат от света и първата от тях е украинската.
  • 32 Жичкажия

    49 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти дето се пишеш "българин" , в казарма ходил ли си? Или ако си ходил, в строителни войски ли си бил???. За тактика чувал ли си , и като четеш , не чети само Дойче зеле и гласът на америка

    Коментиран от #116

  • 33 ПростоКироФил!

    43 7 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    А аз пък съм особено щастлив,че наш Кире,показа топки и отказа да плаща руския газ в рубли,за разлика от мекушавите Германци и Италиянци...!И ще докара цели 2 кораба със втечнен газ от Новият ни Голям Брат САЩ и то на по-ниска цена от омразният руски газ...!Хак ли ви е Германци и Италиянци...
  • 34 Жичкажия

    48 1 Отговор

    До коментар #28 от "БГ-Журналист!":

    Журналистче, знаеш ли какво е " евакуация"????
    Евакуация е когато те изведат своите, капитулация е когато вдигнеш бялото знаме.

    Коментиран от #38

  • 35 яАЗОВЕЦ ОТ ДУПКАТА

    46 2 Отговор
    Украйна отчаяно се нуждае от голяма военна победа......................И ВСЕ ПО ОТЧАЯНО ЩЕ СТАВА ....!
  • 36 Жичкажия

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Типичен примерза промосковска":

    Ти май си дъщеря
  • 37 Статията - бла...бла...блаааа...!

    35 3 Отговор
    Истината-
    В ДНР освобождены 216 городов и посёлков, наступление продолжается...
    P.S...ех тоя интернет ..не можахте да го спрете,че да ви повЕрваме на лъжите...
  • 38 БГ-Журналист!

    21 1 Отговор

    До коментар #34 от "Жичкажия":

    Разбира се,че е така...!Съжалявам,че не си разбрал иронията ми...😝😛😂🤣👍!
  • 39 МалкоЛогика

    24 2 Отговор
    Аз отчаяно се нуждая от 2 милиарда евро.

    Коментиран от #42

  • 40 Мечтите

    18 2 Отговор
    Са безплатни
  • 41 да уточним

    4 24 Отговор
    Украйна или пРОССИЯ? 😀😀😀😀😀

    Коментиран от #52, #54, #58

  • 42 Антигербер

    11 1 Отговор

    До коментар #39 от "МалкоЛогика":

    Баце има в чекмеджето.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хаахо

    10 40 Отговор
    Руските агенти се скъсват да се правят на пророци в българските медии.Той така и Путин ходи по шамани.Затова пък нас ни интересува какво става в Русия в момента, не това дали на Запада ще му свършат парите и шоколада.
    И ние се питаме, докога руския мужик ще изтрае на мизерия, глад и пропаганда.Без лекаства, без захар и без ВСЬО.Докога във времето ще я има руската армия, след като Украйна я демилитизира.Като ще говорим за война, дай да си говорим за руското фейк оръжие, а.Щото, американското съразмерно на руското не е пристигнало още.
    Санциите са в сила и ще паднат тогава, когато Русия се разтури на 15 части.Щяла да рухне Цивилизацията, за да дойдел многополйсния свят-разбирай крепосничеството и съветския комунизъм.Ей, че размисли.

    Коментиран от #145

  • 45 Смешници

    35 4 Отговор
    Не знам запада каква голяма победа ще подари на Украйна ,но със сигурност ще подари една война на собствените си народи срещу Русия .Русия каза ясно и отговорно,че накрая ще подпали чергата на европейските столици и тогава ще разберете колко долни и глупави сте били ,защото народите в Западна Европа не са готови да мрат заради продажните си политици.
  • 46 Култура миянко

    32 2 Отговор
    Кво лошо има в това да приключи еднополюсният свят?Нищо хубаво не видяхме в последните 30г ,макар и да не сме директно засегнати: износ на "демокрация", цветни революции,локални войни,измислени санкции за незнам какво си и още много подобни действия.По добре един многополюсен свят за по добър баланс.
  • 47 Руският питон

    30 2 Отговор
    Бааавничко поглъща украинското зайче. Щом достигнат предвидените рубежи руснаците ще се укрепят там и всеки опит за украинско настъпление ще завърши с катастрофални загуби. Справка- опита за превземане на Змийския остров в началото на май за който нашите медии не съобщиха нищо.
  • 48 нахални укрии

    21 2 Отговор
    И аз спешно се нуждая от бентли, ама няма! Много нагли, бе?!
  • 49 трюхан

    26 2 Отговор
    Стига глупости бе?Каква победа,каква украйна!
  • 50 до Язовците

    27 1 Отговор
    Видяхме кво можете. Да развявате бели га щии на кол от мазетата .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Брендилия

    15 2 Отговор

    До коментар #41 от "да уточним":

    пУкрайна (пукам,стрелям) или пРоссия това ли питаш ? Амида се оправят ! Аз съм българка в България☺и за късмет са достатъчно далече да не ме интересуват. САЩ пък изобщо, още по-далече са
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Някой

    31 2 Отговор

    До коментар #41 от "да уточним":

    "Украйна, след като не позволи да бъде разгромена от движение, сега показва и определена устойчивост спрямо воденето на позиционни бойни действия." Сериозно ли се опитвате да пробутвате тази теза?
    1. Украйна воюва криейки се зад цивилното население.
    2. След като натовските държави изпращат оръжие, наемници и инструктори някой още вярва ли, че това е война между Русия и Украйна. ФАЩ чрез Украйна воюва с Русия както винаги не на собствена територия..
  • 55 Уве Зелер

    38 2 Отговор
    "Войната" приключи! С ПОБЕДА НА ВЕЛИКАТА РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ И ПЪЛЕН КРАХ НА УКРАИНСКИТЕ НЕОНАЦИСТКИ ИЗРОДИ И ТЕХНИТЕ НАТОВСКИ ПАТЕРИЦИ.
  • 56 Сулейман Паси

    27 3 Отговор
    Набира доброволци евроатлантици да се бият в Украйна

    Коментиран от #91

  • 57 Уве Зелер

    40 7 Отговор
    ВЪПРОСЪТ, КОЙТО МЪЧЕШЕ ПОКОЛЕНИЯ, ЧИЯ АРМИЯ Е ПО-МОГЪЩА, НАМЕРИ СВОЯ ОТГОВОР. СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛКА НА НАРОДИТЕ!!!
  • 58 ДИД

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "да уточним":

    Тъй както гледам друг е просякът.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ЦЯЛАТА РУСКА АРМИЯ СРЕЩУ 1 .. ЗАВОД

    7 27 Отговор
    ПУТКИН ...МОЛОДЕЦ

    Коментиран от #63, #64, #103

  • 61 Б.Х

    23 3 Отговор

    До коментар #59 от "Браво":

    Корупцията в България е силно изразена в последните 32 години, когато ни помага новият голям брат.

    Коментиран от #117

  • 62 тома

    27 3 Отговор
    Най голямата победа за укрите е с бяло знаменце в ръка и бели гащички да се предадът и така ще си запазят живота както героите от азов направиха
  • 63 Да бе,..да

    6 23 Отговор

    До коментар #60 от "ЦЯЛАТА РУСКА АРМИЯ СРЕЩУ 1 .. ЗАВОД":

    За 3 месеца и 8200 жертви само в битката за ....Завода, но не успяха да го превземат.
    Македонската Армия щеше да влезе за 3 деня 😂
  • 64 Хе,хе...🤣!

    25 9 Отговор

    До коментар #60 от "ЦЯЛАТА РУСКА АРМИЯ СРЕЩУ 1 .. ЗАВОД":

    Цялата армия на Путин завзе Мариупол!И останаха само страхливите мишки,скрили се в комунистическите укрития на Азовстал под земята...!Но после сами сложиха белите си гащи на кола,като байряк и се предадоха най-позорно...!А уж щяха да се бият до смърт...!Шубето е голям страх шЪ знаЙш...

    Коментиран от #70

  • 65 Даса откачен народ

    9 2 Отговор
    Надеждата умира последна!
  • 66 64 км. Г'е'й КОЛОНА ДО КИЕВ....

    6 13 Отговор
    ПРЕВРАТИЛСЯ В...ГРУЗ- 200.
  • 67 Урюрвкос

    9 4 Отговор
    украинската армия сега е малко над 700хил души но не е укомплектована достатъчно с оръжие, и 1млн да станат проблкма ще си остане.
  • 68 Алексвй

    2 16 Отговор
    Скоро ще започнем да виждаме масови военни поражения от тип потапянето на Москва. Както и атентати организирани от Путин преди чеченската война.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Ха-ха-ха

    4 19 Отговор

    До коментар #64 от "Хе,хе...🤣!":

    Сащ превзеха Ирак за 19 дена и само с 250 човешки жертви!😂🇷🇺➕

    Коментиран от #76, #81

  • 71 Уса

    20 2 Отговор
    Този не спря да иска с ненаситния си газ докара инфлация и много бели на целия свят,които бяха запланувани и започнати,но все още имаше надежда да бъдат спрени а тоя мухъл им осигури пълен успех.Сега руските олигарси ще станат още по-богати а САЩ и нато ще ближат рани и сменят управленци,които и без това си бяха поставени кукли,мумии и др психично неуравновесени типове
  • 72 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    22 4 Отговор
    Фото. Боец на "Азов". Давид Касаткин, фашист, убиец.

    Коментиран от #78, #82, #86

  • 73 Таласъма

    28 3 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател 1":

    В обградените Мариупол имаше над 20 000 азовци,морски пехотинци и от териториалната отбрана.
    В Азовстал и завод Илич обградените бяха вече под 7 000. От тях 1400 от Илич се предадоха.
    От Азоевстал се предадоха 2430.
    Общо украински пленници от котела в Мариупол около 4000.
    На украинците се губят след котела в Мариупол над 16 000 елитни военни.
    Силите на милициите от ДНР и ЛНР, които осъществиха котела , бяха 17 000. Накрая блокадата на Азовстал беше от 1000 от милициите плюс руска артилерия, танкове и авиация.
    От момента, когато Путин забрани пехотната атака на Азовстал, на практика загуби търпяха само украинците.

    Коментиран от #148

  • 74 🇧🇬🇷🇺

    22 4 Отговор
    Украина падна ред е на нато и фащ

    Коментиран от #118

  • 75 УкРАЙНА НЕ СЪЩЕСТВУВА

    25 5 Отговор
    ТАМ СЕ НАМИРА ВЕЧЕ НОВОРУСИЯ .............
  • 76 Хе,хе...🤣!

    7 12 Отговор

    До коментар #70 от "Ха-ха-ха":

    ОК!Превзеха го по този начин,защото са страхливи мишки като Азовците!Бомбандират от въздуха с масиран килим от бомби,без оглед на цивилни жертви...!Така и баба знае...!
  • 77 Дабе

    23 4 Отговор
    Не разбирам русофобите соросоиди от какво не са доволни?Техните "юнаци"татуирани с фашистки свастики се предадоха и си запазиха главите на раменете си.Ако поставим на мястото на Русия талибаните,ислямска държава или ал каида щяхме да гледаме пленниците в една дълга редица на колене,как им падат главите пред очите на сащ,нато,сзо,оон и др безсмислени организации работещи единствено за своите бизнес интереси.Американците сами си взривиха кулите в Ню Йорк барабар с народа в тях а на какво са способни още можем да се досетим
  • 78 Гледам снимката и...

    15 3 Отговор

    До коментар #72 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    ...- това е жива отврат...!

    Коментиран от #79

  • 79 Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

    16 3 Отговор

    До коментар #78 от "Гледам снимката и...":

    Не само Вие сте шокирани. Бойците на ДНР бяха смаяни, аз също. Не съм виждал такова нещо.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Таласъма

    24 2 Отговор

    До коментар #70 от "Ха-ха-ха":

    Не е вярно, жертвите не са малко.
    Първата война на САЩ срещу Ирак започна след 40 дневни американски тотална бомбардировки със самолети, ракети, артилерия. Едва след това американските военни и тези на коалицията от 34държави влизат в Ирак и дават общо 348 убити и 467 ранени.
    Ирак дават над 110 000 убити и ранени. Но иракчаните за теб очевадно не са хора.
    Но те са хора. И жертви.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 32 Хиляди п'ут'ьовци станаха ГРУЗ -200

    7 16 Отговор
    Всичко върви по "план" ➕

    Коментиран от #89, #93

  • 85 Пламен

    7 21 Отговор
    Статията е част от руската платена пета колона.
    Русия се застреля в главата и отива там където отиде сесерето

    Коментиран от #149

  • 86 Таласъма

    22 2 Отговор

    До коментар #72 от "Русский 🇷🇺🇷🇺🇷🇺":

    Това е същият азовец, който се закани да убие най жестоко Кадиров, след като пред него пусне дъщерите му по кръга на азовците от неговия полк.
    Сега е в ръцете на Кадиров.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 ИЛЮМИНАТ

    7 16 Отговор
    Путин нападна Украйна. Кой ли е агресорът ????

    Коментиран от #97, #102, #115, #132

  • 89 Таласъма

    17 4 Отговор

    До коментар #84 от "32 Хиляди п'ут'ьовци станаха ГРУЗ -200":

    От месец Русия възприе тактика да воюва срещу украинците с ракети и снаряди .
    От тогава Русия има дневно средно до десетина ранени, Украйна - средно по 200 убити.
    Вчера украинците се изтърваха (страна .ua) че ВСУ имат над 50 000 убити .
  • 90 СССР ОТ НЕБИТИЕТО

    5 15 Отговор
    Путин, не се захващай с НАТО....да не дойдеш при нас.

    Коментиран от #96

  • 91 ИЛЮМИНАТ

    5 15 Отговор

    До коментар #56 от "Сулейман Паси":

    Набират се доброволци за кремълския сатрап. Сборен пункт Позитано 20.

    Коментиран от #94, #95

  • 92 ПУТИН В ШОК

    3 15 Отговор
    Три месеца война и още съм на източния фронт....

    Коментиран от #98

  • 93 Скоро

    7 2 Отговор

    До коментар #84 от "32 Хиляди п'ут'ьовци станаха ГРУЗ -200":

    И ти ще станеш
  • 94 Там сме

    14 2 Отговор

    До коментар #91 от "ИЛЮМИНАТ":

    А вас Сульо ви събира с трабанта
  • 95 Де Бе

    13 1 Отговор

    До коментар #91 от "ИЛЮМИНАТ":

    Мирчев доброволец номер едно с цяла торба депутатски кюфтета
  • 96 🇧🇬🇷🇺

    16 4 Отговор

    До коментар #90 от "СССР ОТ НЕБИТИЕТО":

    Нато и фащ скоро ще бъдат история
  • 97 Задай си

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "ИЛЮМИНАТ":

    Въпроса защо

    Коментиран от #111

  • 98 Жичкажия

    6 2 Отговор

    До коментар #92 от "ПУТИН В ШОК":

    Ти даже и посоките не знаеш. Не се излагай..
  • 99 бай Ставри

    16 3 Отговор
    За украинската победа...Холивуд работи вече здраво по въпроса.
  • 100 КАК

    5 1 Отговор
    ТЕ ПИЯНСТВАТ НА СЛ. БРЯГ.
  • 101 хихи

    4 2 Отговор
    "...една продължителна война, която обаче Москва би спечелила в края на краищата, би донесла огромни ползи на Путин...."
    Сетила се Мара....
  • 102 Радио Ереван

    1 1 Отговор

    До коментар #88 от "ИЛЮМИНАТ":

    Отговор: САЩ !

    Коментиран от #112

  • 103 🇧🇬🇷🇺

    5 8 Отговор

    До коментар #60 от "ЦЯЛАТА РУСКА АРМИЯ СРЕЩУ 1 .. ЗАВОД":

    Рев на джендари
  • 104 Точно така

    5 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Не и трябва никаква военна помощ. Украйна вече се справи с безпомощната руска армия.

    Коментиран от #105

  • 105 Баш не така!

    13 3 Отговор

    До коментар #104 от "Точно така":

    ,,В ДНР освобождены 216 городов и посёлков, наступление продолжается.."
    Освен промитите БГ-сайтове,има и други...!Стига да си грамотен и да можеш да четеш...
  • 106 Клинтън

    5 6 Отговор
    Тоя Дачков от Гласове е една мухлясала недоядена палачинка. От апологет на Костов през Баце та до Корни. А на колко дължи пари, да не говорим. Завлече един негов приятел с 2500 лв. да си купи пиано, Така и не ги върна. За това не му вярвам на писанията.
  • 107 Сиромах

    8 3 Отговор
    Не си ли мислят тези дето потриват ръце за мечтана загуба на Русия във войната, че тези 6,5 милиона дето напуснаха досега Украйна са проруски настроени и избягаха за да не ги ползуват за пушечно месо!И като се върнат ще стане завъртане на рулетката!
  • 108 Хибридна Zвойна

    4 12 Отговор
    Щом от кремълската вувузела "гласове ", определят положението за патово, значи руZия е на предела на силите си .
  • 109 Гробар

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Битка за Харков и Киев изобщо не е имало по съшество!
  • 110 Военна операция а не война.

    18 3 Отговор
    При една война ако е почнала в 5 сутринта,в 5:30 няма да има Украйна.Правете разлика.Руснаците не избиват мирното население а го пазят.Не избиват и редовната украинска армия,а само и правят котлета и я принуждават да се предаде.Не унищожават инфраструктората а само по изключение,ако се използват детски градини за складове с боеприпаси и училища за терористични удари в градски условия,то тогава се унищожават.Унищожават се само нацистите и техните последователи.Първото което направиха американците в Югославия е да неутрализират медиите с бомбени удари.Защо руснацитве не го правят а гнуснитеУкраинскиМедии бълват лъжи всеки ден необезпокоявани от никой.Защо зеленото продажно човече е още живо и всеки ден се прави на световен клоун.Задайте си този въпрос и си отговопрете сами.Да казваш че жънеш победи,при положение че противника те води за носът с различни маневри за да те обгради и принуди да се предадеш е невежество и наглост.Украйна ще победи,когато цъфнат налъмите.Мисля че руснаците бъркат с човещината си,която терористите от нацибатальоните използват.Трябва да ударят медиите,Да извадят зеленото човече от Бункера и да приключат.

    Коментиран от #121

  • 111 ИЛЮМИНАТ

    1 3 Отговор

    До коментар #97 от "Задай си":

    КАЖИ МИ ТИ...ЗАЩО???
  • 112 ИЛЮМИНАТ

    2 6 Отговор

    До коментар #102 от "Радио Ереван":

    Не виждам американски войници да обстрелват Украйна....другарю

    Коментиран от #123, #127

  • 113 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    2 10 Отговор
    Кой ли нападна Украйна.....

    Коментиран от #122, #147

  • 114 При Киев

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    руснаците се изнесоха, защото той не стратегически важен и може да почака, както и Харков. Важно бе да се разбие ВСУ, което и направиха обединените сили с Русия. А, тези ще паднат сами, като клекне армията.
  • 115 Дим

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "ИЛЮМИНАТ":

    Илюминати значи сатанист
  • 116 От всичко по много

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Жичкажия":

    Няма да те разбере. Много хора не знаят целите на Русия в настоящата операция, а то е каскада от цели. Употребата на думата война посочва некомпетентност от говорещия или просто показва, че статията е за неграмотната масовка.
  • 117 От всичко по много

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Б.Х":

    Корупцията е по целия свят и няма заличаване.
  • 118 От всичко по много

    2 2 Отговор

    До коментар #74 от "🇧🇬🇷🇺":

    Иска ти се, но фащ няма да паднат, докато могат да се договарят с руснаците.
  • 119 Мдааа

    5 2 Отговор
    Тия джуфки може и да станат победители.... но само ако си се върнат и станат част от Русия....
  • 120 А решението е КАПИТУЛАЦИЯ

    6 2 Отговор
    Виждам простичко развитие на конфликта. Пълна окупация на районите с руско население ... референдум за присъединяването им към Русия, декрет на Путин ратифициран от Дума-та и чакане на гюме дали Нато ще се осмели да конфронтира новите руски територии.

    И не можах да разберам тия азовци капитулираха ли или се евакуираха към Москва, Сибир или нам къде си по РФ!!!
    И нали байизкукуригал беше заявил, че ще се бие до ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ, пък ей го на елитните азовци ги "евакуираха" към Сибир да строят комунизЪма.... а и в Донбас се очертава котел та и от там се очакват бая строители на комунизЪма.... А и укрите нали знаят, че са временно в кадрото и са само пушечно месо!!
    Така че след срамната капитулация на азовци най реално е да очакваме и генерална капитулация от зеления!!!

    Коментиран от #124

  • 121 Съгласен

    4 1 Отговор

    До коментар #110 от "Военна операция а не война.":

    Ама какво трябва го решават воюващите си е тяхна работа, защото не си правят изводите от медийните сведения, а от разузнавателни сводки и анализаторски екипи. Конфликтът не е елементарен като българското пр@вителство.
  • 122 Веднага ти отговарям

    1 1 Отговор

    До коментар #113 от "ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП":

    Джефри Пайът.

    Коментиран от #128

  • 123 От всичко по много

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "ИЛЮМИНАТ":

    Много неща не виждаш. Изгледай филма на Оливър Стоун "Украина в огне" (и в ютъб го има).

    Коментиран от #129

  • 124 И още

    4 3 Отговор

    До коментар #120 от "А решението е КАПИТУЛАЦИЯ":

    Новата Украйна няма да има черноморски излаз, както беше направено със Сърбия. Източната част на Украйна е богата (индустриално), и там са проруските сили. Крим укрепва геостратегически (никога няма да е откъснат вече). На украинската дъска играят гросмайстори.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 рев

    3 4 Отговор
    Рашките станаха за смях
  • 127 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    1 3 Отговор

    До коментар #112 от "ИЛЮМИНАТ":

    Така ли.....виждам само руски танкове и войници в Украйна...що ли ????
  • 128 ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП

    2 3 Отговор

    До коментар #122 от "Веднага ти отговарям":

    Не виждам той да кара руски танк....другарю
  • 129 ИЛЮМИНАТ

    1 5 Отговор

    До коментар #123 от "От всичко по много":

    И кво общо има филма, с агресията на руски танкове срещу свободна и независима Украйна.....

    Коментиран от #130

  • 130 От всичко по много

    3 1 Отговор

    До коментар #129 от "ИЛЮМИНАТ":

    Затова препоръчвам първо филма (документален е, а не холивудски). Украйна е толкова свободна и независима, колкото вашата България.

    Коментиран от #131, #133

  • 131 ИЛЮМИНАТ

    1 5 Отговор

    До коментар #130 от "От всичко по много":

    Всеки народ сам определя как да живее....а не друг да му налага неговите виждания...Украйна с нищо не провокира кремълския сатрап......По филми живота не се нарежда...иначе хората да са се изпотрепали по между си.

    Коментиран от #150

  • 132 ОРКА

    1 0 Отговор

    До коментар #88 от "ИЛЮМИНАТ":

    АМИ ХУБАВО ДА ВЗЕМЕ И ДА ПОБЕДИ АДЕ ДЕ ДА ПРЕВЗЕМЕ КВОТО ЩЕ
  • 133 ТАКА ДЕ

    0 2 Отговор

    До коментар #130 от "От всичко по много":

    То народа избра да сме в ЕС и НАТО.....Говорят ми за референдум по въпроса....НИНОВА И КОПЕЙКИН ЩО НЕ ИНИЦИИРАТ ТАКЪВ РЕФЕРЕНДУМ...

    Коментиран от #155

  • 134 КРИЛАТИ РАКЕТИ

    1 4 Отговор
    ПУТИН Е РАЗСТРЕЛЯЛ ЦЕЛИЯ РАЗЧЕТ


    РАКЕТЧИЦИ И АЛКОХОЛИЦИ ЗА НЕТОЧНАТА СТРЕЛБА ПО НАЙ - ГОЛЕМИЯ МУ ВРАГ СЛЕД БОКО ТИКВАТА ПРИ ПОСЕЩЕНИЕТО ИМ В КИЕВ !
  • 135 АЗ ИМАМ НУЖДА ДА СЪМ ПУТИН

    2 0 Отговор
    ДО УТРЕ СУТРИН УКРАЙНА ЩЕ Е В МИНАЛОТО
  • 136 ЗЕЛЕНСКИ СКОРО ЩЕ ХРАНИ ЧЕРВЕИТЕ

    5 1 Отговор
    МОШЕНИК
  • 137 Ще ви дойде края

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Имперски фашисти.
  • 138 Ами...

    1 4 Отговор
    Русия отече в канала.
  • 139 ПРЕДЛАГАМ РУСИЯ ДА СЕ ПРЕДАДЕ

    2 2 Отговор
    И УКРАЙНА ДА ПАДНЕ В РЪЦЕТЕ НА ЕВРОКРАДЦИТЕ КАКТО НИЕ ПАДНАХМЕ И НАЛИЦЕ СА ВИДИМИТЕ РЕЗУЛТАТИ !
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 И по-щастлив ще станеш

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    Като усетиш вкуса на черния хляб, сто грама на ден.
  • 144 Грозев при Гордон

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Типичен примерза промосковска":

    Какви глупости говори! Не е за вярване. Добре, че говори на руски и там малко знаят, че е българин.
    Грозев, тоя боклук ли? Че и световно известен!
    Ай, ай Татянка, да не си ти другата световно неизвестната?
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 2014 г. началото на войната

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "ПУТИН....РУСКИ АГРЕСОР И САТРАП":

    Киев обсади двете републики, които не признаха американския майдан.
  • 148 Слушах едино момче

    4 1 Отговор

    До коментар #73 от "Таласъма":

    Когато са започнали да излизат тия изпод Азовстал, момчетата от донецката милиция си глътнали езиците, та те се оказват повече от тях. Ако са искали азовци, щели са да ги пометат. А те стоят отдолу и хленчат на папата. Невероятен позор!
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Обсада на самопровъзгласилите се

    5 2 Отговор

    До коментар #131 от "ИЛЮМИНАТ":

    републики - 2014 година, след американския майдан.
    За осем години 14 000 цивилни жертви. Целенасочено обстрелване на населени с цивилни жилищни райони.
    Това не е провокация, това е издевателство над мирни хора. А просто трябваше да се спазват Минските съглашения. Но британците имаха други планове и отчасти ги постигнаха.

    Коментиран от #154

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Енев

    1 0 Отговор
    Щом дават милиарди за помощ, няма да има скоро дипломация и мир. Зеленски като Борисов усвоява едни пари.
  • 153 майтаки

    2 0 Отговор
    Е, че от началото на войната Украйна бележи победа след победа и пак реве... Путин горкия не излиза от бункера си. Май нещо не е както ни го представят по медиите.
  • 154 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Обсада на самопровъзгласилите се":

    Приятелю знаеш ли колко са жертвите в Донбас за 2021 година? 27 човека от двете страни. За 2020 година са 34 жертви. Преди бандата на Гиркин (участвала е в организирането на "референдума") да навлезе от Крим в Донбас там няма нито една жертва.
  • 155 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #133 от "ТАКА ДЕ":

    Щото не са чак толкова тъпи и знаят какъв ще е резултатът. Те го и виждат по изборните си резултати. БСП на последните избори за пореден път проби дъното. Единствената причина Възраждане да мине 4% е че се заиграха с антиваксърите на следващите избори ще отидат при другата про руска партия Атака на бунището на политиката
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.