Last news in Fakti

26 Май, 2022 05:37 4 833 56

Пендаровски пред Euronews: Отношенията ни с България не са толкова добри, колкото бяха

  • стево пендаровски-
  • рс македония-
  • българия

Според тяхното обяснение, те мислят, че по някакъв начин трябва имитират гръцкото поведение спрямо нас през последните десетилетия, заяви президентът на РС Македония

Пендаровски пред Euronews: Отношенията ни с България не са толкова добри, колкото бяха - 1
Снимка: Кадър от Euronews Bulgaria
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българите казват: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние сега имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя национален интерес. Ние защитаваме своя национален интерес и това е сблъсъкът на национални интереси от двете страни. Това заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в екслклузивно интервю за Euronews.

Водещ: Господин Президент, много ви благодаря, че отделяте време да говорите с нас!

Стево Пендаровски: Благодаря за поканата!

Водещ: Господин президент, започнах въведението си, подчертавайки факта, че Европейският съюз е много доволен с това, което направихте във вътрешен план, за да изпълните всички условия за започване на преговори.

Стево Пендаровски: Не целият Eвропейски съюз е доволен от това, което направихме в миналото.

Водещ: Визирах Европейската комисия.

Стево Пендаровски: Да, Европейската комисия е доволна.

Водещ: Точно така. Споменах и, че има само една страна, която не е щастлива от този факт, и това е България. Въпросът ми е как бихте описали взаимоотношенията между Северна Македония и България днес, що се отнася до началото на преговорния процес?

Стево Пендаровски: Честно казано не са толкова добри, колкото бяха преди. Двете държави бяха разделени в продължение на десетилетия по време на комунизма. Тогава България с комунистическия си режим, и ние-част от комунистическа Югославия. Но през 90-те години и след падането на комунизма ситуацията, която беше в замръзнало състояние толкова години, започна да се разтапя. В този смисъл двете държави започнаха да комуникират по-добре помежду си. Тази комуникация не беше на нивото в сравнение с други съседни държави, поради различни фактори, свързани с историята, но все пак определено имаше подобрение на ситуацията. За съжаление, през последните години, България внезапно започна да проявява искания, свързани с историята, етническия ни произход и тн., и за изненада на всички, поставиха на масата..

Водещ: Съжалявам, че ви прекъсвам, Господин Президент, но според вас каква е причината България да продължи да с тези искания, които Вие определяте като „странни“?

Стево Пендаровски: Според тяхното обяснение, те мислят, че по някакъв начин трябва имитират гръцкото поведение спрямо нас през последните десетилетия. Те казват: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние сега имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя национален интерес. Ние защитаваме своя национален интерес и това е сблъсъкът на национални интереси от двете страни. Ние смятаме, че имаме право, че имаме всички аргументи. Защото ние искаме да говорим за истинските аргументи и критерии, които сме изпълнили, за да влезем в Европейския съюз. Не да говорим за 19-и век, за 10-и век, кои са първите, които са дошли на Балканския полуостров. За съжаление те са твърде заседнали в историческите въпроси.

Водещ: Вие казвате, господин президент, че двете държави са заседнали. Но ще има важно решение през идващия месец, през юни, за това дали ще започнат или не тези преговори, какво е Вашето усещане, какво е личното ви усещане? Ще продължи ли България да използва правото си на вето или ще послуша какво се случва в този регион и в цяла Европа що се отнася до тази ситуация?

Стево Пендаровски: До този момент, в който ние с вас говорим, не виждам значителна промяна в тяхното поведение. Без значение какво се случва на Европейския континент – с руската инвазия в Украйна, всички тези геополитически мотиви на някого да бъде тук или там, и това че някои хора отново поставят под въпрос концепцията на Обединена Европа в Кремлин, в Москва. Въпреки всичко това, българската позиция е все още тежка. Все още не се е променила значително и ние очакваме решението в Брюксел до края на юни. Но ако питате мен, ако питате за моето вътрешно усещане – в Северна Македония ме познават като политик, който изразява собственото си мнение

Водещ: Абсолютно.

Стево Пендаровски: Нямам една лична и друга официална позиция, ще осъдя шансовете ни да започнем преговори, най-сетне след 17 години, в които сме били кандидат, на по-малко от 50 %.

Водещ: Господин Президент, Вие бяхте в много сложни взаимоотношения с Гърция, докато не намерихте решение и общ диалог, но и чрез преговаряйки с други значими политически участници на международно ниво. По ваше мнение коя ситуация е по-трудна, тази, в която бяхте с Гърция, или положението, в което се намирате днес с България?

Стево Пендаровски: Ситуацията с България, защото исканията ѝ са доста по-спорни, от колкото бяха с Гърция. Защо? Защото гърците никога не поставиха под въпрос нашият етнически произход. Никога не казаха: „вие не сте македонци“. В ситуацията с Гърция предоставихме възможността, ако искате да се идентифицирате като етнически македонец, то може да го направите. Ако днес някои хора в Гърция заявят, че са македонци, също, те имат право на този избор. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем.

Водещ: Господин Президент, виждате ли някаква възможност България да отмени упражнявато на ветото си, и чрез диалог, с течение на времето, се разрешат историческите и етнически проблеми между двете държави, като по този начин ще се отвори пътя на Северна Македония и Албания към ЕС?

Стево Пендаровски: Точно това е нашето предложение, което изложихме вече. Нека започнем преговорите, не изискваме те да приключат в рамките на седмица. Говорим за начало на преговорите, които както всички знаят са много обхватни, могат да отнемат дори и години. Да започнем преговорите и да минем през всяка една точка. Можем да водим дискусии по всяка една тема по време на тези преговори. Но нека първо седнем на една маса, заедно с всички наши европейски партньори и приятели, и да кажем: „това е нашата позиция, какво мислите?“ А не самостоятелно.

Водещ: В момента намирането на решение на раздора между Северна Македония и България изглежда като невъзможна цел. Смятате ли, че тази ситуация завинаги ще остане такава?

Стево Пендаровски: Никой не знае. Ако попитате хората, президентът, премиерът и тн., които през 90те години участваха в процеса с Гърция, дали по онова време някой е предполагал, че намирането на решение на конфликта ще отнеме 25 години, не, не сме вярвали в това. И резултатът от 2018г., с абсолютно новите политически поколения на власт в Атина и Скопие. И така, наистина се надявам, че от другата страна, София ще прояви разбиране. Че ще говорим като истински европейци за истинските ценности и принципи на Европа. Моля ви, нека оставим историята настрана. Няма нито един случай в историята на Европа, в който една държава принуждава друга държава да приеме нейният цял прочит, нейният наратив за историята. Оставете тези дискусии в историческото поле, нека историците се занимават с този въпрос. Знаете, аз бях избран избран от македонските граждани през 2019г. Моята основна политическа цел беше да имаме добри съседски отношения и да реализирам евроатлантическата интеграция, или поне да тръгна по този път. А във вътрешен план, целях да поддържам възможно най-добри взаимоотношения с всяка една етническа общност, защото това е съществен стълб на стабилността в македонското общество и държава. Не бях избран от моите хора, за да разрешавам спорове от типа към кой етнос е принадлежал цар Самуил от 10ти или 11ти век, или пък спор за някой от революционерите ни през 19ти век. Всички балкански държави споделят това историческо наследство, да спорим за етническата принадлежност на някои от революционерите ни, например като Гоце Делчев и много други, според мен това не е модерен начин за водене на политика.. Със сигурност не е и не трябва да бъде критерий за влизане на страна в Европейския съюз, също.

Водещ: Господин Президент, смятате ли, че България поддържа тази позиция заради вътрешно политически проблеми, или това е позицията на цялото българско общество?

Стево Пендаровски: Мисля, че по-скоро изразява позицията на българското общество. Това е дългоотстоявана позиция на техните политици и историци, и произхожда още от комунистическите времена. След втората световна война, особено през 50те и 60те години на миналия век, започнаха да говорят за Македония като за изфрабикувана нация, създадена по чудо с указ от Тито и тн. Така че аз наистина мисля, че българските политици, а и обикновените граждани, възприемат македонците като етнически българи, или поне вярват, че сме били такива до края на втората световна война. Както и че македонският език, който е познат и признат из целия свят, е бил просто диалект на българския.

Водещ: Господин Президент, трябва ли конституцията на Северна Македония да приеме резолюция, която включва българското малцинство в нея? Защото това се дискутира широко.

Стево Пендаровски: Вярвате или не, но това е едно от малкото неща, около които управляващи и опозиция се обединяват във вътрешно-политически план. Това една от темите, по които всички партии в парламента са единодушни. Защо да не включим българи в конституцията си? Но искаме това да бъде обвързано с краен срок, искаме гаранция, че това е последното искане от българска страна, касаещо българското малцинство, българите, които живеят в Северна Македония. В противен случай всеки месец или всяка година ще трябва да продължаваме да склоняваме хората си за промяна на нещо, дали конституцията си, законите или друго. Можем да направим това, но къде е гаранцията, че това е последното българско искане, касаещо тази тема.

Водещ: Господин Президент, както споменахме по-рано, Русия предприе агресивна атака срещу Украйна. В тази нова геополитическа ситуация, смятате ли, че Германия, Франция, Съединените Щати и други сили трябва да упражнят по-голям натиск върху и двете страни, защото както знаем, тази част от Балканите, Западните Балкани, трябва да бъдат интегрирани в ЕС и преговорите трябва да започнат в даден момент?

Стево Пендаровски: Не смятам, че подобни сериозни опити не са били правени в миналото. Имаше опити от страна на европейски държави, особено които споделяха с ЕС този 6 месечен период. Имахме например, по мое мнение, една прекрасна и много балансирана Португалия, която даде предложения за разрешаване на този проблем, но за съжаление бяха отхвърлени.

Водещ: Те дадоха директни предложения за справяне с кризата между двете държави..

Стево Пендаровски: Точно така. С няколко предложения, те казаха: изкажете всичко, което мислите за този конфликт, в едностранни изявления. Чрез същността на текстовете те наистина балансираха подхода към ситуацията, вземайки предвид всички реални европейски критерии за преговори за влизане в тази организация. За съжаление, както казах, това беше отхвърлено от София, и междувременно не сме виждали никакви нови документи. Сега, по време на френското председателство, се правят опити за разговори по същите теми отново. В момента чакаме да видим под какъв формат могат да се случат те, но най-важното е нито една от страните да не бъде обект на натиск. Всеки един в София, Скопие и Брюксел трябва да разбере, че идеята за обединена Европа, свободна и в мир, е невъзможно да бъде определяна само от една държава, която преследва единствено националния си интерес и която не се съобразява с по-широките интереси на евроатлантическата общност.

Водещ: Господин Президент, важен въпрос е как виждате вътрешните структури на ЕС? Защото както споменаме още в началото, Европейската комисия и структурите зад нея подкрепят напълно отварянето или започването на преговорния процес между Северна Македония и Албания с ЕС, докато само една държава блокира този процес. Смятате ли, че е време за друг подход, за да сме сигурни, че процесът не е в застой?

Стево Пендаровски: Радвам се, че подобни дискусии започнаха да се водят на ниво ЕС. За всички е ясно, че ако имате почти 30 държави в една организация, е невъзможно да се изиква пълно единодушие и консенсус по всички теми. Не само по нашия въпрос, но и по много други, например по въпросите с бюджета. Някъде около 4/5 или не знам, 2/3 от всички страни членки. Но по мое мнение има държави в ЕС, които няма да се съгласят с присъединяването на моята страна.

Водещ: Господин Президент, запознат сте, че министър-председателят на Албания заяви, че в случай България не се откаже от налагането на вето, то Албания ще се отдели. Какво мислите за тази позиция?

Стево Пендаровски: В същата ситуация се намирахме преди 3 години, или 2 години и половина, когато отделянето на двете държави беше поставено на масата, но тогава ролите на Северна Македония и Албания бяха обърнати. По онова време през ноември 2019г. проведох среща с президентът на Франция Еманюел Макрон и той ме попита какво мисля за евентуално отделяне на Албания и Северна Македония. И аз отвърнах, че най-добрият избор за Балканите, а и за ЕС, е да се отделят и да започнат да водят преговори. Но както всички знаем, това е процес, базиран на заслуги. Този, който изпълни условията, трябва да продължи, не да чака някой друг. Поради причини, неясни за мен, а и за други хора в региона, ние бяхме поставени в една и съща ситуация с Албания, както и Албания с нас, през 2018-2019г., вземайки предвид този подход, базиран на заслуги и прогрес. Днес моята позиция е абсолютно същата. Ако Албания изпълни всички предварителни условия, а междувременно ние все още нямаме зелена светлина от страна на България, то тогава.. Вижте, съвсем естествено е политическият албански елит да преследва националния интерес на гражданите си, интересът на Република Албания, и да чака някой друг. А какво ще стане, ако това неразбирателство продължи десетилетие? Ще кажем на албанците „изчакайте, докато македонците и българите разрешат историческите си спорове“?


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фараон

    78 1 Отговор
    Пендарчо като не разбираш нещата ще има да чакате
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пешо Шиптера

    67 1 Отговор
    Айде извън ЕС г-н Пендаровски
  • 5 5577

    68 4 Отговор
    Няма ли политици които две думи на кръст да кажат. Как се позволява такова говорене. Да се привикат посланици. Да се търси сметка на журналиста за антибългарско говорене. Да видим друг път ще говори ли лъжи. Трябва справедливост. Оставка на четворната. Те по цял ден за Бойко Борисов мислят и живота минава покрай тях. Ще затрият нашия народ и национална идентичност. Това са хора които лесно сменят своето гражданство за пари, но българина не е това.
  • 6 Келеш

    59 3 Отговор
    Господин Петков. Докога ще ги търпим македонците. По цял ден по телевизии, срещи в ЕУ парламента, с посланници, с този онзи. Господин Петков крайно време е да излезете в ЕУ парламента и да заявките като министър, че както спазвате изискванията към Русия и ще късате пъпната връв с тях в името на запада така и запада да застане зад нас, а не да застане зад бас, а не да настоява едни отявлен манипулатор като СМ да ни обиждат ежедневно.. Или ние или маке да избират.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фффффф

    62 1 Отговор
    Тоя президент е резидент на сръбската тайна служба,
  • 9 Гоце Делчев

    58 1 Отговор
    Типична акция, обслужваща македонистките интереси на югономенклатурата в РСМ!
    Поредното доказателство че ветото трябва да остане!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хитрото

    22 1 Отговор
    Стево - жестоко име
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Прометей с гащи от Скопие

    41 1 Отговор
    Скопие прилича на Дисниленд,толкова много паметници на кореняк македонци северняци. Даже сега се строи един храм ,който ще е от 3 век.
  • 14 Тити

    15 1 Отговор
    Както се казва внимавай какво си пожелаваш.
  • 15 БОЧКО

    41 1 Отговор
    Две искания има България - най-важното е да не ни крадат нашата история, да запишат българите в конституцията си и да престанат с езика на омразата към нас и оскверняване на нашите паметници, защото там лежат костите на нашите деди. Да не се правят на "паднали от Марс" и да продължават с лъжите и реването пред Брюксел. Да спазят подписания договор, нищо повече.

    Коментиран от #34

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 28 Отговор
    Прав си е човека

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 двоен аршин

    17 12 Отговор
    Интересно как се борим за историята си , за правата си в С. Македония а от друга страна не зачитаме правата на руснаците в Украйна и помагаме те да бъдат погазени меко казано . Българска работа !

    Коментиран от #44, #56

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Aлфа Bълкът

    30 1 Отговор
    Тия сърбите тъй са ги научили да ни мразят, че не могат да преценят ситуацията си.
    Гърците ги накараха да сменят името на държавата си като на практика ги накараха да се откажат от Александър Македонски.
  • 22 Защото това

    3 5 Отговор
    Е споразумението от 2017 между България и Македония.
    Ние ви вкарваме в НАТО това едната част от точка 2.
    Другата Македония се съгласява че България ще я подпогане да постигне критериите на Европа. И БЪЛГАРИЯ ИЗБРА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ТЕЗИ КРИТЕРИИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИМ В ЕДНА ДЪРЖАВА НАРЕЧЕНА ФЕДЕРАЛНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДО ПОСТИГАНЕ НА ВСИЧКИ КРИТЕРИИ ОПРЕДЕЛЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 боб

    29 1 Отговор
    Господин Пендаровски, историята не трябва да се тълкува, а се доказва с факти. Моите прародители са избягали от района на Струга през одринска тракия, Бургас от където са разселени във Варненско и са били оземлени с 20 дк земя. Никога не се наричаха македонци макар да говореха на КЕ.
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    20 1 Отговор
    ИНТЕРЕСНО ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ
    ОЩЕ НЕ СА КАЗАЛИ ЧЕ СЪЗДАТЕЛЯ НА МАКЕДОНСКИЯ СОЦИАЛИЗЪМ
    Е МАКЕДОНЕЦА ГОЦЕ ДИМИТРОВСКИ ( ГЕОРГИ ДИМИТРОВ)

    Коментиран от #47

  • 27 ХХХL

    25 0 Отговор
    Историята и ценностите не могат да се заменят с бизнес, сметки и търговия. В случая с Македония не бизнес връзките са важни, а са важни истината, паметта и достойнството на българския народ. РСМ се възползва от тези пробойни във външната ни политика, за да не изпълнява договора за добросъседство.
  • 28 646

    26 0 Отговор
    Прочетох с отвращение интервюто.
    1. Нито един неудобен въпрос и то свързан с ЕП например за спазване на договора от 2017, разкриване на агентите на КОС и УДБА общата история.
    2. Доста са платили за това "интервю", което в същност е повтаряне на лъжите им.
    3. Никакви отстъпки на македонизма, с цената на всичко. Не се отбеляза в пресата съвместната литургия на сръбската и така наречена македонска църква в Скопие на 24 май , с което сърбите ги четкат като родина на кирилицата. А в криптата Сан Клементе се появиха последните години.
    Вето, вето, вето.
    С техния политически елит не може да се говори.
  • 29 Мамул

    22 0 Отговор
    Винаги когато говори някой "македонец" думите му са " приказки от шипковия храст". Пълни измислици!
  • 30 политиката е сериозно нещо

    14 0 Отговор
    Приемането на РСМ с този политически елит ще въведе Троянски кон в Западните Балкани в услуга на Великосръбските шовинисти, разбирай Русия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    12 0 Отговор
    Европа през крив макарон май ще я гледате с тая политика дето я подхванахте.
  • 33 :)))

    0 9 Отговор
    Доста по интелигентно се изказва от българските "политици", ей затуй ни въртят и сучат, как си искат. Признавам!!

    Толкоз от нашите дебили
  • 34 Долни гащи

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "БОЧКО":

    Как ти крадат историята, ако са българи? Това да не са ти долни гащи, ме да ти ги открадат?

    Шипка е българска история, ама и турска и украинска и финландска. Даже финландците още песни пеят.

    Коментиран от #41, #53

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 един народ

    4 0 Отговор
    Историческото примирение минава през историческо обединение. Историческото обединение минава през сваляне на политическите шайки извършвали геноцид над собствения си народ в продължение на десетилетия. И в Македония, и в България. Както и отнемане на всичките ѝм капитали придобити по незаконен и престъпен начин. И създаване на икономически и дипломатически взаимовръзки.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 истината

    12 1 Отговор
    Така е, македонците са смесица от етнически българи, албанци и сърби. А македонският език е диалект на българският език. И както австрийците говорят немски с австрийски диалект, баварците говорят немски с баварски диалект, швабите говорят немски с швабски диалект, част от швейцарците говорят немски с швейцарски диалект, така и днешните македонци говорят български с македонски диалект, шопите гонорят български с шопски диалект и т.н.т. От какво се срамувате македонци, да си признаете истината? Вие сте се вкопчили в някаква измислена ваша история и понеже нямате такава, крадете от историята на елините и българите, за да добиете някакво фалшиво самочувствие от открадната история.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 6 Отговор
    АЗ ВИКАМ ДА ГИ ПУСНЕМЕ ПА ПОСЛЕ ЛЕКА ПОЛЕКА ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО.

    Коментиран от #46

  • 41 обясни

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Долни гащи":

    Като са българи, защо учат и пишат Самуил македонски, а не български цар??!?
    Нека днес са си македонци, но да се връщат назад,преди 1945, нямат право да изопачават историята

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ссгтт

    4 1 Отговор
    ВЕТО на сръбският ЦИРК РСМ! Докрай!

    Коментиран от #51

  • 44 Емо Марков

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "двоен аршин":

    Борим се за правата на българите в Украйна. Ти сляп ли си, че Русия се бие за рус аците и си им защитава правата както намери за добре
  • 45 ВЕТО ЗА ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ!

    4 0 Отговор
    КАК ДА ОБЯСНИШ НА СТЕВО КОМИНТЕРНАТА, ЧЕ В СКРИЖАЛИТЕ С ДЕСЕТТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ "НЕ ЛЪЖИ!" И " НЕ КРАДИ!" СТОЯТ ЕДНА ДО ДРУГА!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тъ.пи и омразни коп.ел.ета

    2 0 Отговор
    Това го пазят за накрая!
  • 49 Стоянов

    3 0 Отговор
    Тоз безроден пу.ми.ар до година две ще се кълне че е българин, па може и рода да извади с БГ корени. Сега лае като оня украински пес, лаят на европата, ама европата и е на дедовия за тях.
  • 50 Накратко казано:

    2 0 Отговор
    Вето за този сръбски цирк, наречен Северна Македония
  • 51 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Ссгтт":

    Кратко и ясно, това е
  • 52 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор
    Caми cмe cи винoвни
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!

    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....от
    „македонците“!!!
  • 53 Альооо

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Долни гащи":

    Как па и турци с родата на Зеления
    омеси за да защитиш бюрмалиите?Забрави,че и един японец е имало в руската армия.За руснаците- те дори Дунава не са преминавали.
  • 54 Че за какви отношения става дума

    0 0 Отговор
    С крадци на САМОЛИЧНОСТ!?
  • 55 Мога да отговоря на Г-н Пендаровски

    0 0 Отговор
    С думите на един негов сънародник,родения във Велес през 1818 г. Йордан Хаджиконстантинов - Джинот..."Нека служим роду моему, ако е и за крива Бога. Не е честно мене Болгарину да отчаявам и да вракям зло за зло. Болгарин прави и верни и благородни човек, Болгарин е любитель всякое добро, Болгарин е срамота да се отричува от своя род и язык, той Болгарин, който родо свой си хули името му е ни ден ни нощ. Аз сам Болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които са во Долна Мисия, затова сдолжни сме да ся жертвуваме за бракята наши пресладкии болгари. многоревностнии Юрдан х. Константинов"
  • 56 Много просто

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "двоен аршин":

    .не ги караме СИЛОВО,със ВОЙНА да станат Българи,за разлика от Русия.Разлика от небето до земята,пък да не говорим и че вУкрайна живеят като УКРАИНСКИ ГРАЖДАНИ около 250-400 хиляди Българи!