Last news in Fakti

27 Май, 2022 11:00 4 527 22

Глухият македонски прозорец

  • рсм-
  • българо-македонски отношения-
  • малцинство-
  • азбука

Слабото място на правителството на Скопие е скалъпената македонска конституция, следствие на последната гражданска война

Глухият македонски прозорец - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки е виждал затънтен двор, между две-три сгради, на една от стените на които кварталните художници упражняват талантите си. Понякога по тези „глухи“ стени се появяват прозорци. На первазите им са изрисувани дори саксии с цветя. Точно това са българо-македонските отношения днес. „Преговарящите“ са стигнали до затънтения двор с рисувани прозорци, които не се отварят.

Професор Кирил Топалов повдигна леко завесата относно българските грешки в подхода на преговаряне и никой не го обвини в предателство. Аз който нямам неговите дипломи, но съм със същите корени и не отстъпвам по загриженост за Македония, на никой дори и на него, бързам да се включа в дебата за грешките. Този дебат е желателен, защото настоящето говорене не води за никъде.

Слабото място на правителството на Скопие е скалъпената македонска конституция, следствие на последната гражданска война. В нея се изброява етническия състав на новата държава. Цитирам: македонския народ съвместно с албанци, турци, власи, роми и други „националности“. Подобен тенденциозен параграф не може да бъде преглътнат от никаква българска политическа партия. Силна със своето присъствие в европейския съюз, с признат от Европа език и азбука, България изисква включването на „българско малцинство“ в основния македонски закон. В противен случай и при явното шикалкавене от страна на Скопие, българите отговарят с „НЕ“ и вдигат червения картон за преговори с Брюксел.

Тази позиция отговаря на настроенията на част от българското общество, защото българите имащи чувствителност към Македония, считат, че по този начин те защитават братята по брега на Вардар. Не бива да се пропуска обаче, че не е българско общество като цяло, което се вълнува от българо-македонските несгоди. Има наши сънародници, които този спор изобщо не интересува. Това означава, че разправията със Скопие е политически кокал, който само политиците стискат до болка. В Македония – същата работа. Има македонски граждани, от български произход, които са обърнали гръб на България. Има преследвани и дискриминирани, но има и безразлични. Политиците го знаят и хитруват. Искате българско малцинство? Спрете да биете ОМО Илинден и ние няма да чупим витрините на тия от Битоля. Равен мач ли е това? Не, защото се играе извън европейския терен. Подозирам също, че има хора, които потриват ръце пред българското твърдоглавие. Техен интерес е България да остане неразбрана и изолирана.

Историци, политици и преговарящи не са родени вчера, а са натрупали познания по време на две враждебни диктатури - българската комунистическа система и тази на маршал Тито. Нито едните нито другите не са практикували изкуството на диалога. Без него обаче не може.

Първото твърдение на привържениците на „Ветото“ е защитата на българските интереси? И Диоген да дойде и той няма да ги намери. Интересът на България и на Македония е да бъдат заедно! За да се реализира тази желана от доста хора мечта, отстраняването на пречките, които сърбоманите измислят може да се стори само с катерене по европейското скеле.

Оставям формата и почвам по същество. Българските управляващи се надпреварват в защитата на българското малцинство в Македония. Аз лично се съмнявам в тяхната искреност, а без нея нашите хора там ще си останат в „глуха защита“. Иска ми се да чуя, или да прочета, че в Македония гражданите с български корени се надигат с възторг от българската макар и късна защита. Подобно движение – няма и защо да има? Да предположим, че скопските управници „клекнат“ пред българските условия и впишат в конституцията – българско малцинство. Обзалагам се, че етикета „българин“ с нищо няма да подобри социалното равноправие на изявилите се като „наши“ там. Даже ще повиши дискриминацията срещу тях, защото България не се ползва с уважението, което заслужава. С етикет права не се защитават! „Българите“ в Македония и техните деца рискуват да бъдат завинаги изключени от държавни служби, министерства и…полиция! Вземете пример от българското ДПС! Създадено от хитреци, в съдбоносно за България време, това движение предвиди упрека, че защитава някакво турско „малцинство“! Официално те не са етническа партия. Неговите ръководители присаждат десетина етнически българи в избирателните списъци и за Брюксел проблемът е приключен. ДПС знаят, че думата „малцинство“ е изтрита от европейската конституция. Този термин за Брюксел не съществува. Защитават се местни езици и култура, но „малцинства“ – не! В Европа има поне три пласта защитници на "човешките права", което прави наименованието, та дори и "Движението" като цяло, напълно излишни. Всичко това в името на някакъв етнически мир, който никой не заплашва. ДПС продължава да държи капсулирани българските мюсюлмани и да пречи на тяхното приобщаване към реалния политическия живот.

Президентът Румен Радев изглежда неподготвен по въпроса с "малцинствата". Обиди несръчно ДПС, като намеси произход с гражданство и рискува да допусне нова грешка с Македония, ако защитава "наше" малцинство там. Има около него достатъчно съветници, които трябва да го информират коректно, за да не четем в чужди вестници критики, като последните публикувани в немската преса.

Създателите на Европа нямат нищо против България. Те са тези които са прокарали границите и са рязали в различни етнически общности. Започне ли се да се говори за немско малцинство във Франция или унгарско в Румъния, европейският чорап или съюз ще се разплете за часове. Още се чува ехото от каталунската борба за автономия. Брюксел отвърна с ледено безразличие на борбите в Барселона.

Странното в българския екип по македонския въпрос, между другото е мълчанието на професори като Топалов относно македонците в Егейска Македония, наричани елинизирани славофони. Явно от писане на научни трудове в Атина не му е останало време да прескочи до Флорина. Там в съседство с Битоля все още се говори диалекта на дядо му. На място, той със сигурност щеше да разбере, защо гърците не искат да чуят за „малцинства“. Поредното гръцко противоречие, което не е случайно, е предоставянето на мощите на Светите братя Кирил и Методи в София, в противоречие със стогодишната забрана на кирилицата в Гърция. Доказателство за наличието на "бели страници" в историческата и политическа реалност на Балканите, които пречат на разбирателството между хората.

Поради всичко това, Европа ще разбере българската позиция и несъмнено ще я подкрепи, само когато България изиска европейската конституция да бъде приложена от македонците в Скопие. Не може тяхната нация да бъде съставена от различни „националности“. Нацията е една и неделима, както е и територията на която се намира. Затова е излишно да се вписва българско малцинство, а задължително да се премахнат всички други! Само по този начин ще бъдат зачетени правата на българските потомци. Равнопоставени граждани на република Северна Македония, без значение на произхода и на религията им. По подобие на френските, гръцките и американски граждани. Основния европейски закон почива върху „Хартата на правата на човека“. Нито повече, нито по-малко.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 2 Отговор
    Всички на Балканите без България имат пряк интерес Македония да влезе час по-скоро в ЕС, дори и Турция, след като я компенсират за загубените бизнеси с една Тракийска Административна област. Влезе ли Македония в ЕС, това значи край на митовете за Кирилицата, езика, фалшивата история, край на България.
  • 2 я да помислим...

    13 1 Отговор
    Ако ще говорим по същество значи трябва да говорим истината. Иначе от векове има оратори, които се упражняват във фалшива реторика. Не РСМ, а влиятелните личности и организации на цяла Европа и половин Азия (в частност Русия) са тези, които са създали и поддържат конспирацията срещу българите във всичките ѝ форми. Нашата история също е фалшифицирана много сериозно, за да бъде орязана територията на държавата до неузнаваема степен и да бъде заличен историческия принос на балканските народи за културното и цивилизовано развитие на Европа, а от там и на света. За сметка на това така наречените Велики сили (държави създадени векове по късно от Одриското царство, че даже и Дунавска България) пишат историята на Балканите "на коляно" и приписват всички стойностни заслуги на себе си. Тази тенденция е започнала от гърците, още след като са се преселили удобно на Балканите, а по късно е подхваната от силните на деня и така мистериозно изчезват траките, за които самия Херодот, бащата на историята пише, че са най многобройния народ след индийците. Да не говорим за заблудата, че са били безписмени и едва ли не диваци, които не умеят нищо. Артефактите намерени по нашите земи и древните гръцки и римски хронисти говорят съвсем друго.
  • 3 Прав си

    5 3 Отговор
    Господин Чеков. Някой подхлъзна президента Радев с това българско малцинство в РСМ. За съжаление това налива вода във воденицата на скопските сърбомани. Само граждански права и свободи. Абсолютно точна е констатацията Ви за ДПС. Не можем да им се сърдим, макар че капсулираха турския етнос. Но всяко нещо с времето си. Гражданско общество и развитие на демокрацията, с върховенство на закона, това е правилния път.

    Коментиран от #6

  • 4 един народ

    7 1 Отговор
    Историческото примирение минава през историческо обединение. Историческото обединение минава през сваляне на политическите шайки извършвали геноцид над собствения си народ в продължение на десетилетия. И в Македония, и в България. Както и отнемане на всичките ѝм капитали придобити по незаконен и престъпен начин. И създаване на икономически и дипломатически взаимовръзки.
  • 5 ха сега де!

    10 3 Отговор
    Българско малцинство няма начин да бъде признато защото на практика е мнозинство. Ако падне преследването им и лавинообразно българите се идентифицират няма да останат македонци, а каква Македония без македонци?

    Коментиран от #19

  • 6 божидар чеков

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Прав си":

    Искрени благодарности за разбирането на текста ми.
  • 7 БЮРМ/FYROM

    11 2 Отговор
    Измислената, смешна и бутафорна "държава" е изчадие на коминтерна, но Югославия и Съветският съюз отдавна не съществуват. ВЕТО докрай. Зомбирани, промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски мекерета. Фалшификатори и крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 8 Шопов

    7 1 Отговор
    Горкият човечец, не е разбрал, че ние не ратуваме за българско малцинство в РСМ!
    Така, че не "Македонският народ съвместно с
    ....изброените", а "Българите, като държавотворен народ, наред с македонците, ....и т.н. или "Македонците и българите, като държавотворни народи, наред с ......" или "Народа на РСМ, съставен от македонци, българи, албанци, турци, власи, сърби и т.н."!
    И по-бързо, а последния да затвори вратата!

    Коментиран от #9

  • 9 божидар чеков

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Шопов":

    Шопов, преди да жалеете за мен, се научете да пишете разбираемо на български. От лутане в лабиринта на думите ви, читателят може да се разболее от морска болест!
  • 10 Панов

    7 1 Отговор
    ,,македонските,, теми са преекспонирани от софийските македонци в ущърб на България и българите от Тракия Мизия Добруджа. От там идват националните катастрофи и голямото разделение в българското общество. Мигранти от една географска област, скупчили се в София започват да оказват несъразмерно голямо влияние в българската политика във вреда на общонационалните интереси. Македонските чукари се превръщат в култов блян.
  • 11 Докато

    10 1 Отговор
    Не променят учебниците им изпълнени с презрение към България и българите там ще продължават да растат еничари! Една буква дори не са променили в македонските учебници за България - грабителско татарско племе, бугарски фашистки окупатор и стотици подобни...

    Коментиран от #20

  • 12 големите заблуди

    8 1 Отговор
    За една от големите фалшификации в нашата история. Наименованието българи така и не е ясно от къде произлиза, но е прието сравнително късно от много родствени племена произхождащи от Балканите, които до някакъв момент са имали различни имена. За запознатите с необходимите аргументи Аспаруховите българи не са нашественици, а завърнали се бежанци от войните на Рим на Балканите. Според Йоан Малала, писал век и половина преди Аспарух, по време на Троянската война Ахил е водел армия от народ, който по късно се е нарекъл българи:
    „И така споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи. "
    За справка: Йоан Малала - "Хронография" ГИБИ том 2 стр. 206. (издание на БАН, има го в интернет)

    Въпроса е как от две фалшиви истории, като нашата и македонската, може да се "изфабрикува една истинска" и кой има интерес истината да бъде потулена? Със сигурност не са нито българи, нито македонци, но някой друг с достатъчно влияние в политиката пише фалшификати и ги налага като официална история.
  • 13 Аспарух и Кубер

    7 2 Отговор
    Създават две Българии през втората половина на седми век. В началото на девети век те се обединяват. Тогава се формира и българският народ, който е носител на хилядолетия цивилизация и култура.
  • 14 Българин

    11 1 Отговор
    спорът не е толоква за българско малцинство, а за кражбата на нашата история и присвояването и от държава създадена от комунистическа Титова сърбия.Не измествайте въпроса за спора ,а назовавайте истинските причини за спора между двете държави.Честно казано в този живот всеки си получава заслуженото, така че като се вземе предвид отношението на РСМ към България, скоро няма да видят зелен флаг за старт към ЕС.
  • 15 Господин

    6 1 Отговор
    Чеков направих си труд да прочета този пасквил. След това и да погледна кой го е написал. Разгеле има и снимка, което е добре за да мога да Ви заплюя ако някога Ви срещна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Божидарчо, пак ли ти ръсиш мозък???
    Божидарчо-будалчо, мно-о-о-го дълга статия, може и по-кратичко: ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!!
  • 18 Петър

    0 0 Отговор
    Да вдигнем ветото един ден, след откриването на четирилентовата (+аварийна лента) магистрала София-Скопие
  • 19 Скопие

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ха сега де!":

    Противречен на самиот себе! Прочитај повторно што си напишал, и помисли што си сакал да кажеш. Глава не е само за потшишување и носење шапка, и ако веќе си се осмелил да коментираш, треба малку и да помислиш што кажуваш. Сериозно глупо.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Скопие

    2 0 Отговор
    Секоја чест на авторот. Балансирано и општествено одговорно, се радувам дека се уште постојат нормални луѓе.

    Коментиран от #22

  • 22 божидар чеков

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Скопие":

    Те ово саках да чуем! Вие шо мислите, вие от другата страна. Благодарим