Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Май, 2022 16:00 3 582 29

Игра на котка и мишка с бежанци

  • украйна-
  • бежанци-
  • българия

Изобщо няма да коментираме прочутото “българско гостоприемство”. Не може лекарка гинеколог досега да не бъде устроена в някоя от многобройните болници, в които липсва персонал, а да бъде пращана да бере рози

Игра на котка и мишка с бежанци - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не само репортерите, но и управляващите останаха изненадани от лошия старт на тържествено прокламираното преместване на бежанците от хотелите на морето. То не бяха репортажи за прекрасните условия в базите, показване на влакови композиции, интервюта с управители, организатори и с благодарни, вече намиращи се там украинци, включително и съобщения колко милиона са заделени за това.

Това коментира във "Фейсбук" Иван Тропанкев.

Още новини от Украйна

И накрая, каква изненада - към двете бази в Паничище и Рибарица, от Варна, почти всички от записалите, се отказаха, та се наложи да се откачат вагони, а от Бургас на влака се качиха само 50 бежанци.
Всъщност, случилото се е провал, който показва, че устройването на бежанците не е само логистичен проблем и усвояване на европари.

А и набелязаните за разселване украинци не искат да бъдат третирани само като курортисти, пребиваващи временно. Те много бързо разбраха, че около двете бази няма изградена инфраструктура – нито за работа, нито свързани с нея магазини, аптеки, болнични пунктове. И никакъв социален живот, освен помежду си. Не е сигурно, че и пенсионерите биха издържали в тях дълго време.

Изобщо няма да коментираме прочутото “българско гостоприемство”, нито разрастващата се кампания срещу “претенциозните” и “нежелаещи” да работят имигранти, нито кирките, забити по скъпите украински автомобили. Само ще отбележим, че в европейски страни като Германия, украинците, притежаващи автомобили за над 6000 евро, не получават нито подслон, нито помощи. Но за останалите системата за житейско устройване работи безотказно, като първо се започва с интегрирането на децата в детски градини и училища.

Фактът, че вече повече украинци напускат страната ни, отколко влизат, показва, че те не искат да играят на “котка и мишка” с нашите институции. Петнадесет лева за спане и храна на ден си е подигравка. Не може лекарка гинеколог досега да не бъде устроена в някоя от многобройните болници, в които липсва персонал, а да бъде пращана да бере рози. Само защото дипломата и все още не е приравнена. Трябваше досега да бъде променено законодателството ни, така че да може да се сключват договори с имащите необходими за страната ни професии, да се задължат да работят минимум пет години у нас, след официалното приравняване на дипломите им.

Но да не навлизаме във всички подробности, сякаш не сме се срещали с чиновническо бездушие и липса на адекватни действия. Нека не се заблуждаваме, ясно е че ставаме свидетели на поредната политическа дъвка, зад която се крият воюващи за трапезата на властта добре облажили се през годините. Ужасно е, разбира се, украинците да предпочетат да се върнат по родните места, излагайки на риск живота си. Но също така е сигурно, че тези, които се вълнуват от тази трагедия у нас са малцинство.

Народът добре го е казал: на чужд гръб сто тояги са малко. Въпросът е кога ние ще се събудим, че да избираме управленци, които да се равняват и имат духа на първопроходците, запазили и обединили българската нация в много по-тежки времена.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами тя и урсула е геникулог

    77 2 Отговор
    Но тушира цяла Европа. Конец
  • 2 Гост

    70 5 Отговор
    Лошо е ама като се има предвид че то ние трудно се устройваме кво да кажем за хора дошли без нищо. Просто ако имат възможност да бягат към западна Европа тука няма нищо за нас камо ли за тяй
  • 3 Варна

    57 9 Отговор
    Никаква изненада няма! . Оказа се че едва на 20-ти този месец Министерски Съвет е издал заповед към ресорните министерства за проверка на базите. - Войната започна на 24 февруари, а те 3 месеца по- късно започват да проверяват базите за настаняване! Нали разбирате колко им стига акъла и опитът, който явно го нямат!
    Мисля, че повече няма какво да се добави за партията "Пълна Пародия"...
  • 4 Пако

    87 5 Отговор
    ЕВРОПА БЪРЗО ЩЕ РАЗБЕРЕ ЩО ЗА СТОКА СА УКРИТЕ.
  • 5 България

    43 3 Отговор
    Изпратете това на Кирчо да види за какви бежанци иде реч!

  • 6 Някоя си

    24 4 Отговор
    Не са ни притрябвали.....
    Е освен на мъжете 😉🤣
  • 7 българин

    49 3 Отговор
    Те не са бежанци. Те са мигранти.
  • 8 Охоооо!

    68 2 Отговор
    Значи истината излиза наяве-не че куца организация, ами милите бежанци имат претенции я за местоположение, я за липса на инфраструктура, я за друго! А по повод реализацията как някаква си ще става лекар, като сутринта питат някаква елементарен въпрос,а тя се прави че бъкел не разбира и малко от малко не е научила езика ни за 3месеца???
  • 9 Мисленето в България е дефицит

    30 0 Отговор
    Кърт Гьотц (1888 - 1960) е немско-швейцарски актьор и брилянтен комедиен писател:


    "На всички хора е позволено да мислят, но на мнозина им е спестено."
  • 10 Потърпевш

    51 1 Отговор
    Искам само да споделя. Дъщеря ми завърши медицина в един от най реномираните институти в Германия с отличен успех. Четири месеца чакахме да се легализира дипломата и от МЗ, като сме платили общо такси за около 600лв. Междувременно след първият месец и поискаха документ за психично здраве, което го почуствах като подигравка, че се е върнала и иска да работи в България. Сега чака да се обявят места за специализация и да кандидатства за работа. До кога не знам. Какво чакаме от администрацията за чужденците. Българите завършили в Чужбина се интегрират трудно. Дори ми е обидно че съм издържал студент в чужбина, който не знам как ще бъде приет на работа в България.
  • 11 Да,бе

    90 2 Отговор
    Авторчето да обясни на пенсионерите в България как 15 лева на ден са много малко за чужди емигранти и как са предостатъчно за половината пенсионери,които са работили за тая държава...
  • 12 Матей преображенски

    71 3 Отговор
    Ккато и да го извъртат ФАТКИ,не могат да скрият факта ,че България е в бедствено положение,и по-зле ще става.Идват украинците и искат всичко на тепсия,де е киро на кирия!?Къде пише ,кой закон,наредба,конституция,че чужденците имат предимство пред българските граждани?САЩ ,им уредиха тази военна операция,по тяхна вина е,да ги качват на шлепове и да ги карат при тях.Защо примерно не докарват българи ,от Банат,от района на Одеса и от където и да е,ами докарват закоравели укро-нацисти.Някакъв коварен план ли следват или да?
  • 13 българин

    45 2 Отговор
    Те не са бежанци. Те са мигранти.
  • 14 Предложение -

    60 0 Отговор
    "Те много бързо разбраха, че около двете бази няма изградена инфраструктура – нито за работа, нито свързани с нея магазини, аптеки, болнични пунктове." - ами в Елхово има. Обаче и там няма да искат.

    Коментиран от #23

  • 15 Друг Варналия.

    60 1 Отговор
    Украинките са забравили да кажат че около базите в горите няма и МОЛОВЕ. Във рейс номер 409 през деня е почти невъзможно да се влезе пълен е с украинки които са се качили на него от "Златни пясъци" и от "Дружба"после половината слизат на МОЛ"Варна" а другата половина на "Гранд мол" след това вече варналии пътуват спокойно.
  • 16 Ценител у 21 век

    1 18 Отговор
    Драги хора, защо за вас аз не съм човек?
    Какъв е проблема?
    Що за демони сте?

    Коментиран от #17

  • 17 Интереса клати феса.

    36 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ценител у 21 век":

    Така е приятелю хотелите по морето до 1-юни ще бъдат изчистени от украинци за да могат на тяхно място да бъдат настанени руските летовници ама с парички.
  • 18 Сашко

    3 48 Отговор
    Престанете да излагате България като издевателствате над украинските бежанци!
    Ще поискаме международна юридическа помощ!
    Не всички българи сме престъпно настроени към другите наций!
  • 19 АУУУУУ

    35 4 Отговор
    Сашо я помисли преди да пишеш дали е наций или нации пък тогава защитавай укрите !
  • 20 Българин

    43 2 Отговор
    Вижданията на този българин не съвпадат с моите! Тази лекарка е от Украйна, а тази страна не е член на ЕС. Желанието на този българин за признаване на образователния и ценз е в разрив с разбиранията на ЕС и РБ. Трудно е да те приемат за три месеца в 5 и 4 звездни хотели, в морски курорти, на пълен пансион и след това да те настанят в "мизерията" на почивен дом на МО в планинския курорт Рибарица. Относно българската традиция и гостоприемство, господине Иван, тя е "С хляб и сол". Ако майка ти е работила през социализма и е пенсионер, при какви условия съществува в милата ни родина, Иван?
  • 21 Нане

    10 2 Отговор
    га котката е мърлява така става! Цялата държавна структура е мърлява братчет до бюрократа! Ма бол по каската има закони у тая Държава!
  • 22 Не разбрахте ли, че си имате работа с

    39 2 Отговор
    Укри?? Бедните Украинци си останаха в Украйна, а това са разни чиновници които не са свикнали на работа, не очаквайте Украинец да ви работи!! Тея са "изтървани" отдавна!
  • 23 Много гневна

    21 3 Отговор

    До коментар #14 от "Предложение -":

    Ееее-гадно е от първа линия на" Слънчака " да те запокитят в Елхово.Да се махат -не са никакви бежанци!!!!
  • 24 Момчил

    30 2 Отговор
    Що не идат при сирийците? Не ги дискриминирайте! Какво е това различно отношение?
    Возиш укри- благодетел
    Возиш сирийци- трафикант.
    Да си ходят по метростанциите на Украйна, че там е по-гот от БГ-то.
    И защо не дава държавата ми мила родна по 40 лв/ден на децата ми.
    И аз искам да съм бежанец.
  • 25 123

    11 2 Отговор
    Тропанкев, четеш ли какви си ги изтропал? Първо, натресоха ни като бройка и то съвсем безконтролно цели 100 000. Сърбия 7000. Словения 1200. Прекалено много. Второ, по петзвездни хотели - напълно неправилно. Трето, авантата свърши. И, да обясни на пенсионера, че 15 лева са малко. Значи за чуждите всичко, за своите - нищо. Я се скрий. Да си ходят, не ми пука камо мислят за нас! Те се държат нагло, така не са ми пример за нищо.
  • 26 Така е

    2 5 Отговор
    Да те е срам, че си българин! Прочутото българско гостоприемство! Няма що! По-добре въобще да не бяха приемали бежанци, отколкото тази гавра с тях!
  • 27 жалко наистина

    3 0 Отговор
    Промяната се чуства все по-осезаемо.
  • 28 страх ме е

    2 0 Отговор
    Просто тези от "промяната" са едни внуци на абпфк и не са свикнали да вземат решения, а да преразпределят благата. Разликата между социализма и капитализма е в "надстройката". Низините работят, а "надстройката" преразпределя.
  • 29 Ела

    2 1 Отговор
    Чудя се дойдоха в студ а сега ги гледам с нови летни дрешки, от червен кръст ли са пък и искат да са на плаж И аз искам