Last news in Fakti

31 Май, 2022 16:00 2 003 10

Реформа в България – друг път

  • реформи-
  • здравеопазване-
  • образование-
  • зелена сделка

Текст на Паулина Шишкова, социален антрополог

Реформа в България – друг път  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Безспорните факти: Факт първи. Днешното управляващо мнозинство е избрано от населението заради това, че ще направи реформи, ще продължи промяната, а именно: -ще изкорени корупцията и ще накаже виновните; - ще направи реформа в здравеопазването; -ще направи реформа в правосъдната система; -ще направи реформа в образованието; -ще реформира енергийните източници и свързаните с въвеждането на Зелената сделка отношения, ще установи устойчива и природосъобразна среда.

Може би, изпускам някои сфери на промяната, но това няма значение. И няма значение, защото така или иначе нищо в посочените сфери от живота ни няма да се реформира. Факт втори. Корупцията остава покътната. Всички опити на управляващите да навлязат в подстъпите на борбата с нея се посрещат с бурно и всенародно неодобрение.

Най-пресният пример е злополучният опит да се прокара идеята за закон „Магнитски“. Дали наистина имаше нещо написано или не, самата идея беше определена веднага като фашизъм и заклеймена от абсолютно всички политически партии. А в момента думата „фашизъм“ е най-мръсната дума и най-черното клеймо. Явно руското влияние не само не е изчезнало, но навлиза дълбоко в народопсихологията ни. Нали и Путин се бори срещу фашизма.

Факт трети. Беше направен опит да започне борба срещу нашето корумпираното минало, като се предприеха бутафорни действия срещу „водача на опозицията“ Бойко Борисов и негови приближени.

Пак се надигна народно недоволство. Този път под лозунга „лов на вещици“, липса на законност и т.н. Недоволството беше предвождано от една от властите в България – прокуратурата.

Факт четвърти. От както Иван Гешев беше избран за Главен прокурор, реформата в правосъдната система се олицетворяваше от усилията за неговото сваляне и избирането на негово място на друг. Тук борбата се водеше с легални средства – призиви той сам да се откаже, промяна на закона и ликвидиране на специализираните съдилища и прокуратура, заседания на Висшия съдебен съвет, Конституционен съд, Върховен административен съд. Нищо.

Факт пети. В образованието реформата започна от един от най-умните хора на България – академик Денков. В началното и средното образование тя се осъществи по познатия вече начин – увеличаване на заплатите на учителите, намаляване на изискванията към учители и ученици, изкуствено и нереално завишаване на оценките им. Заглъхнаха всички идеи за удължаване на учебната година и за започване поне с две или с една седмица по-рано на учебната година. За висшето образование да не говорим – там академикът се изправи пред мощна гора от стоманени мозъци и „от нийде подкрепа не виде“.

И тук юристите решиха да „отсрамят“ образованието, като отмениха приемните изпити в специалността „право“. Сигурно и други специалности ще ги последват. Висшето образование отваря широко врати, за да не изчезне. Защото след тях идва професионалното образование с претенцията да измести висшето под лозунга „опитът, а не дипломата правят експерта“.

Факт шести. Здравната система не се пипа. Дори със стерилни ръкавици. Малко се увеличиха и там заплатите на медицинските специалисти. Засега на здравния фронт е спокойно, защото дойде лято, почивки, Гърция, паднаха маските, COVID-19 се изплаши и се скри зад танкове и гаубици. В здравеопазването трябва по-дълбоко да навлязат молитвите към бога, защото засега друго май няма.

Факт седми. Зелената сделка ще почака. Войната в Украйна я измести. Атмосферата не само няма да се прочиства и природата – да се спасява, а точно обратното. Запазват се с пълна пара всички възможни източници на енергия, сеченето на дърветата (доколкото са останалите) набира все по-голяма сила, за да осигури евтина топлина в селата и малките градове. Равносметката. На този етап промяната отгоре е невъзможна, защото липсва почва и желание отдолу. Не може да се запали огънят на промяната там, където огнището напълно е угаснало. Промяната се пали от увеличаване на цените и неувеличаване на заплати и пенсии. Всичко останало забравете.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    14 1 Отговор
    Останахте си само с бляновете май..
  • 2 Антигербер

    11 8 Отговор
    Пак ли герберски мисирки?
  • 3 Вън сащ от България

    10 20 Отговор
    Реформи ще има само от Възраждане, всички други ще я карат по слугински за американските интереси.

    Коментиран от #4

  • 4 избирател

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "Вън сащ от България":

    Израждане са руски мекерета, ваксинирани антиваксъри имащи влогове в евро.
    На избори ще ги пратим там от където дойдоха!

    Коментиран от #8

  • 5 мръсници

    6 10 Отговор
    След като боко е на свобода ,значи всичко е проформа .Излъгахте народа за да гласува за вас !!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Николай Нанков

    2 5 Отговор
    Промяната вече се чувства! 33 г. след комунизма пак ставаме държава на доносите.
  • 8 Дилдо

    0 5 Отговор

    До коментар #4 от "избирател":

    Възраждане са единствените които защитават интересите на народа

    Коментиран от #10

  • 9 Простото Киро

    2 1 Отговор
    От аматьори и некадърници, които освен това са зависими и самите те корумпирани, какво може да се очаква?!?!?!
  • 10 Хохохо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Дилдо":

    Възраждане защитават единствено Копейкин,справка- палата който си построи с държавни пари.