Last news in Fakti

14 Юни, 2022 08:29 11 870 44

Богдан Милчев пред ФАКТИ: Отдавна казах, че ИТН са дали пътищата на концесия на приятелски кръг

  • богдан милчев-
  • милчев-
  • пътища-
  • караджов

Управляващите за месец могат да докажат на фирмите дали строят качествено или некачествено, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От Института за пътна безопасност настояват да се направи одит на строежа на пътища у нас, но от международни фирми. Така ще се разбере колко са качествени. Какво се случва и с управлението на страната, след като от "Има такъв народ" оттеглиха министри. По темата пред ФАКТИ говори Богдан Милчев.

- Г- н Милчев, живеем в доста динамични дни в последно време. Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от кабинета. ИТН, в лицето на Гроздан Караджов, оглавяваше регионалното министерство. Какво се свърши на тема „пътища“ за тези месеци на управление на кабинета „Петков?
- Реално не се свърши абсолютно нищо. Иначе имаше големи обещания и желание да се свърши нещо, но нямаше възможност. Аз още февруари месец казах, че ИТН са дали пътищата на концесия на приятелски кръг. Тогава го казах, а не сега, когато си хвърлят нападки един към друг, че нещата са така. А сега г-н Трифонов си призна. Може би това бе и единствената истина в интервюто, което даде преди дни. На въпрос познава ли Орлин Алексиев, той каза, че са приятели от 20 години. И това, което бе истина още, е, че те не си говорят за политика. Ако си говореха за политика, нашите пътища нямаше да бъдат оставени 8 месеца само на празни приказки. И ще аргументирам тезата си. Още в предизборните кампании на ИТН имаше дебати на тема пътища. Тогава те включваха в разговорите Георги Георгиев, който после стана техен депутат. Той бе през ден в тяхната телевизия. И това наистина е знаещ човек, който всички много харесаха. В един момент, когато ИТН влезе в управлението, реши да извади на преден план приятелите на приятеля на г-н Трифонов. А не експерта, който ни се показваше в началото, който плени страшно много хора с това, че знаеше и искаше да реши конкретни неща. Георги Георгиев после остана в ъгъла просто един депутат от ИТН. Затвориха му устата и не му даваха да говори. Следващият факт.

Дали ИТН са в политиката няма никакво значение, защото за тях политиката е бизнес.

Ето доказателства. В предизборната кампания и в предизборната програма на партията е записано, че Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която отговаря за пътищата, трябва да отиде в Министерството на транспорта. И това е правилно дотолкова, че министърът на транспорта формира транспортните политики и така те няма да бъдат различни от политиките, които се правят за пътищата. И после от ИТН какво се случи… Когато започнаха да правят кабинет, се заинатиха и не пожелаха да пратят АПИ там, където му е мястото, а държаха на всяка цена да отиде в този приятелски кръг, където е приятелят на г-н Трифонов. Когато говоря за този приятелски кръг, ето и доказателства. Г-н Караджов не отрича, че се познава с Орлин Алексиев. Шефката на „Автомагистрали“, която скоро я назначиха с конкурс, идва от Общинска банка. И ако я питате, тя също няма да отрече своето познанство с г-н Алексиев. Зам.-министър на г-н Караджов е адвокат на фирми на г-н Алексиев. Това е лесно проверимо, защото адвокатските пълномощни се вписват в регистър и това е публична информация. Шефът на АПИ е също в този кръг и произлиза от една строителна фирма, която има страшно много интереси, включително и в София. Участва и в ремонта на бул. „Дондуков“, доколкото си спомням. Всички ние знаем, че няма как в София да вземеш нито една обществена поръчка, ако преди това не си се договорил с този приятелски кръг. И това е обществена тайна. Да, ние нямаме пряко доказателство, че някой с някого прави нещо нередно. Но аз съм работил дълго време в полицията и мога да заявя, че когато има повече 3 косвени доказателства за една теза, ние можем да направим обосновано предположение. И за капак на всичко г-н Кирил Петков каза, че Станислав Трифонов му е казал, че Гроздан Караджов е брокер. Брокерът е посредник между два бизнес кръга – единият възложител, а другият изпълнител. Сами можете да си направите изводите какво се свърши за нашите пътища.

- Оттеглянето на министри от ИТН до какво ще доведе…
- Това е една голяма възможност за българските пътища. Но в същото трябва да бъдем реалисти, че без ИТН не може да има устойчиво правителство. А ние в момента сме в пълен катаклизъм. Нашите пътища са катастрофирали. Така мога да го кажа на езика на безопасността. При тази катастрофа вече е необходимо не просто да управляваме риска преди катастрофата, а трябва да преодоляваме щетите, които вече са нанесени. Ние, от Института за пътна безопасност, бяхме изключително критични и към г-жа Комитова, която също имаше желание, но нямаше възможност да направи за нашите пътища нещо. Единственото решение, което предлагам на българското правителство, е да дадат възможност на експерти да влязат в управлението пътищата. Хора с ясна програма и визия, която да бъде обявена публично предварително. Каква е кризата в момента. От една страна имаме пътните фирми, които се представляват от бившите шефове на АПИ – Светослав Глосов, Лазар Лазаров, Стефан Чайков, Георги Златев.

Всички тези, които са били директори в АПИ, се опитват да ни обясняват колко е зле положението.

Вижте, ние не можем да решим нито един проблем на българското общество, ако тези, които днес управляват строителните фирми, утре управляват АПИ, а после се връщат във фирмите. Тук отново говорим за едни брокери, за едни посредници, които са изпратени от едни приятелски кръгове, за да свършат една работа на едни приятели, а не на българското общество. И затова предлагам да бъдат поканени български експерти, които работят в чужбина за големи строителни компании, които ще бъде много трудно да бъдат купени. И така да започне възстановяването на българските пътища и да се реши проблемът с родните строителни фирми. Проблемът между строителните фирми, българската държавата, АПИ и т.н. не е само в корупцията. Но трябва да се знае, че алфата и бетата в корупцията са строителните лаборатории, надзорът и нормите за проектиране.

- С прости думи това са факторите, които следят за качественото изпълнение на строителството на пътища…
- Гореизброените фактори са тези, които гарантират, че построеният път е качествен. И за мен е непонятно защо г-н Кирил Петков, след като има толкова много претенции към ИТН, мълчеше досега. И не даде възможност да се сформира международен одит, който да докаже дали тези пътища у нас са качествени, или не. В момента ние спорим дали са качествени пътищата, или не, защото няма нито едно физическо доказателство, че пътищата ни са некачествени. Но ние го виждаме и го усещаме всеки ден, когато се движим по тях. Но няма експертни доказателства. Ние не очакваме, че АПИ, която се управлява от строителните фирми, ще докаже такова нещо като възложител. И ако искат „Продължаваме промяната“ могат буквално за месец да докажат на строителните фирми дали строят качествено или некачествено. Тогава разговорът ще бъде друг.

Тогава разговорът няма да бъде дали дължи държавата пари и защо не се плаща, а че строителните фирми трябва да си оправят качеството.

Ако се намери човек, който да го направи и да се жертва, защото думата наистина е жертва, да разплете целия този октопод, ще е добре. Да се разплете от начина, по който се формират обществените поръчки, през начина, по който се извършва надзора, през начина, по който строителните лаборатории документират качеството на материалите. И накрая пак стигаме до АПИ, която се разплаща и пуска пътя в експлоатация.

- Какво е съотношението качествено срещу некачествено, когато говорим строежа на пътища у нас?
- Не трябва да гадаем. Ако кажа число, ще поискате доказателства. И така е редно. Аз просто казвам, че в България не е извършен нито един независим одит на качеството на нашите пътища. За такъв настояваха Елена Йончева и президентът Румен Радев по времето, когато бяха в опозиция. Никой не иска да направи нищо. Защо сега, когато властта е в тях, когато 7 месеца президентът управляваше със служебни правителства, те не направиха такъв одит. Да, той ще струва пари, но веднъж завинаги ще се каже пътищата са такива и такива. И защо одитът да е международен. Защото твърдя, че има косвени обвързаности между строителните фирми и строителните лаборатории. В България няма да намерите нито един действащ проектант, пътен одитор или пътен инженер, който ще застане срещу АПИ или срещу строителните фирми. И това е така, защото те му дават работа. И никой няма да има смелостта да го направи, докато няма в правителството политическа воля.

- Порочна ли е практиката с инхаус договорите…
- И инхаус договорите, както и договорите за поддръжка и ремонт, които са надхвърлили сумите в тях многократно, са спорни договори. В тях пише, че при спор той се решава от съда. И да ви припомня нещо. Има един доклад от Министерството на правосъдието, когато бе оглавявано от г-н Демерджиев. В него много ясно е показана каква е съдебната практика и какво се препоръчва на кабинета на Стефан Янев да се направи по този въпрос. Тук ключовият въпрос е защо нито кабинетът на Стефан Янев, нито този на Кирил Петков извършват и правят нещо, което е юридически обосновано – че всички договори трябва да бъдат внесени в съда. Приказките, които Гроздан Караджов говори, че има риск за фиска…

Рискът е бил тогава, когато са възложени поръчките и са им изплатени парите.

В момента ние сме в криза, а не в риск. И сега ни се предлага извънредно законодателство, което за узакони незаконното. Това е изключително порочна практика, която ще доведе до подобни проблеми във всички сфери на обществения живот. Често чувам, че само говоря и критикувам, а не давам решения. Ето ви пример. От Института за пътна безопасност имаме готов план за решаването на този проблем, свързан с пътищата. Планът е от няколко точки. Дали кабинетът ще откликне, или не – не мога да кажа. Този план, ако г-н Петков не го приеме скоро и не влезе като тема за разговор, ще го дам на медиите. В момента цялото общество е заложник на строителните фирми. Те какво казват: „Ако не ни платите, няма да поддържаме и да строим.“ А те са една монолитна маса. При тях всичко действа отгоре надолу авторитарно. Няма да намерите фирми, които ще тръгнат да вървят срещу „бащиците си“, говоря за големите 7-8 фирми, които получават обществените поръчки в България. Това означава, че в момента сме в ситуация на цунг-цванг, както се казва в шахмата – каквото и да направиш, нямаш правилен ход.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вуйчо

    35 23 Отговор
    Богдане,и ти си едно куче което лае,но не хапе.
  • 2 ПЛЕВНЬО

    34 27 Отговор
    Тоя папагал най-много ще му отива да бъде комсомолски секретар някой треторазряден български град!
  • 3 Брадвата

    34 34 Отговор
    ... изпълзяха паразитттите от дупките си, за да защитят македонските, американските и ЕС интереси. Никой от тия дето плюят срещу итн не са българи
  • 4 Тошко

    49 26 Отговор
    Славчо беше ясен.Добре че беше неутрализиран защото щеше да донесе огромни беди на България.Без друго разсипа два парламента.

    Коментиран от #23

  • 5 Колко отдавна

    23 16 Отговор
    Бе муххьоо, министъра е от 8 месеца там ,колко отдавна?
  • 6 И Така Нататък

    22 18 Отговор
    От милиционери акъл не искам.
  • 7 Мъка

    44 22 Отговор
    Славуций от как го изхвърлиха от БТВ беше умрял от глад.Трябваше нещо да се направи.Про..те българи гласуваха за него уж да сваля ГЕРБ пък той им беше слуга.Копейкин е другия такъв случай.

    Коментиран от #14, #16

  • 8 Дядо

    30 31 Отговор
    Такова лъгане никога не е имало. Да се погнуси човек да чете и гледа новини. ПП са най-големите лъжци и с нищо не се отличават от предните.

    Коментиран от #11, #25

  • 9 Българин

    22 19 Отговор
    Управляващите могат единствено да пращат мутрите на Радо гела да заплашват депутати и да назначават проститутки на щат със заплата 14 000 лв срещу сексуални услуги.
  • 10 Милен Ганев

    28 3 Отговор
    Бе важното е, че махнахме Бойко! Сега и потоп да дойде, все тая!
  • 11 Реалност

    14 17 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо":

    ПП и ГЕРБ са дупе и гащи, не случайно ГЕРБ казаха, че няма искат вот на недоверие, а македонското правителство каза, че има информация, че депутати от ГЕРБ ще подкрепят ПП за падането на ветото.
  • 12 Тредстоун

    12 7 Отговор
    Ялов смешко
  • 13 Богдан Милчев Бивш Катаджия! Той казал?

    14 10 Отговор
    Една жена на,щ пазара, казала!! Никой си Катаджия!!
  • 14 тц тц

    16 18 Отговор

    До коментар #7 от "Мъка":

    Един друг беше умрял от глад - Ицо Трите Дози /преди пландемията известен като Ицо Хазарта/, по корем се влачеше пред ББ за някой лев!
  • 15 Някой си

    30 3 Отговор
    Боже господи,какви хора са ни управлявали.Те се държат,като лица,назначени във фирма в ликвидация!!!!!Оглозгват всичко,все едно им е бащиния и след тях потоп.
  • 16 Тогава Славуца...

    31 9 Отговор

    До коментар #7 от "Мъка":

    ...стигна до такава бедност,че се молеше на зрителите да се запишат за 7/8 ТВ,давайки...78 стотинки...!Ами разберете го човека!След този удар,трябваше спешно да си навакса парички от близки до него фирми...

    Коментиран от #29

  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 7 Отговор
    ОСТАВКА крадци
  • 18 Всъщност

    25 8 Отговор
    Прав е човека и не ги говори нещата за пръв път. Всичко е оплетено и има страшно много зависимости. Няма как някой да си рискува бизнес или работа при положение че няма държавата зад себе си.
  • 19 Кир

    19 16 Отговор
    По-добре ясно кажи кой захранва с пари твоето НПО Институт по пътна безопасност. Кажи и защо Гроздан Караджов ви изрита от кабинета си. Кажи дали ти искаше да управляваш всички пътни проекти и затове те изгониха като мръсно псе от МРРБ. Ей голема смрад сте ????
  • 20 САТЪРА НА ХАНА

    13 1 Отговор
    СКОРО И ЕКСПЕРТИТЕ И МИНИСТРИТЕ
    ...
    В ОРАНЖЕВИ УНИФОРМИ
    ..
    НА ПЪТИЩАТА :)
  • 21 Здравко

    7 5 Отговор
    За 5 години мача да се свири с чужди съдии (супервайзери) и изпълнителите да са наистина от запада.
  • 22 Всички

    10 4 Отговор
    Всички юди на амбразурата. Да браним, че требе да се раним!
  • 23 Голия Охльов- Хлъзгав е итн

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тошко":

    Бивш ковчежник на Бойко Борисов е тайният спонсор на Слави Трифонов! Колко милиона наля Орлин Алексиев в „Има такъв народ“?...50
  • 24 Ама

    16 3 Отговор
    Нали имало над два милиарда лева в МРРБ.Ако от ИТН,ако са искали да се облагодетелстват, сигурно е имало начин.Мен лично,най-много ме е яд на хора,които нищо не правят,ама критикуват другите.Вече е края на юни,а всичко в България е замряло В нормалните страни хората си изхарчиха парите по Плана за развитие,а нашите пари ги харчи...ИНФЛАЦИЯТА.Ще се разруши и построено то.
  • 25 Троллллл...че

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "Дядо":

    Си ти дядка....все много знаеш...но си имаш господари...!
  • 26 Тома

    17 7 Отговор
    Най много обичат парите хората дошли от село и станали политици.Славуца и боко тиквата

    Коментиран от #30

  • 27 ДЪРВЕН ФИЛОСОФ

    9 1 Отговор
    КЪДЕ СА 2 МИЛИАРДА ОТ САНИРАНЕТО? НЕМА ГИ В ИКОНОМИКАТА ФИЛОСОФЕ :)
  • 28 6 МЕСЕЦА

    8 2 Отговор
    РАЗТЕГАТЕ ЛОКУМИ! КЪДЕ СА 2 МИЛИАРДА ОТ САНИРАНЕТО? П-РАСЕШКА П-ОДМЯНА!
  • 29 Сериозно ли

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "Тогава Славуца...":

    78 ст??? Ужас и безумие!!! Не е като благодетеля на тиквата Киро Гела, който искаше скромните 9 лева месечно. Кирчо Канадски пък настояваше да дадем само по една заплата на мултимилионера Зеленски.
  • 30 тц тц

    7 12 Отговор

    До коментар #26 от "Тома":

    Друго си е дошлите от Харвард - 9 милиарда за пет дни, да не говорим, че Кирчо и Кокорчо общо имат по малко IQ от Бойковото:)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Вируслав

    5 4 Отговор
    Поредният милиционер усетил прясна мръвка пак!
  • 35 Бай Пешо

    10 5 Отговор
    Само да попитам всички поплювковци тук - кое от казаното от Богдан Милчев не е вярно?
    Независимо какъв е той - милиционер, катаджия, НПО , и . т. н.

    Коментиран от #37

  • 36 Перо

    6 3 Отговор
    Това,измислено НПО,което си втълпява,че е контролен орган за намиране на кусури,трябва незабавно да бъде закрито,защото се явява адвокат на чужди интереси и се опитва да дублира функциите на държавните и оторизирани институции! АПИ трябва да си е към регионалното министерство,защото се занимава със строителство и подръжка на пътната инфраструктура,а не с квалификация на водачи,контрол на изправността на МПС и изграждане на пътническата и товарна мрежа в страната! Те какво си мислят,че като сложат в името на НПО-то,думата “европейски” и вече са хванали господ за шлифера!
  • 37 Перо

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Бай Пешо":

    А кой не го знае,само че тоя се пише обществен изразител. Разликата е,че за това,което повтаря от другите,получава заплата, т.е. заплата за говорене и нищо не правене! Каква отговорност има,без да е държавна институция и не е вписан в Закона за движение по пътищата,нито в организациите на МРРБ!
  • 38 Абе

    1 3 Отговор
    Тоя от къде изпълзя!
  • 39 Вярно е

    5 0 Отговор
    Нали ние си ги избираме, тогава кой ни е виновен че ни дерът кожите!? ГЕРБ и Възраждане , кражът като лешояди , едните пак да докопат кокала, че им се беше усладило, а другите че и те да искарат някоя пара.Лъжат ни всички!!!" И едните и другите , все са маскари!!
  • 40 Дааа

    5 0 Отговор
    Лошото е че всички крадат в името на народа! Каскета ги пази и кой ще им потърси сметка.А ние се чудим после , как една ВИК тръба от 6м. струвала 1 милион лв.
  • 41 Росен-пресен

    0 1 Отговор
    Като чета коментарите, разбирам, че много хора искат да ги управляват престъпниците, които владеят държавата 30 години,а пък в същото време ревът,че в България нищо не с случва положително!? Виждам ,че олигофренията , невежеството и неграмотността царуват. Сега вече със сигурност ще се разбере -общество или стадо.
  • 42 Това е вярно -

    1 0 Отговор
    Ако се намери човек, който да го направи и да се жертва, защото думата наистина е жертва, да разплете целия този октопод, ще е добре. Да се разплете от начина, по който се формират обществените поръчки, през начина, по който се извършва надзора, през начина, по който строителните лаборатории документират качеството на материалите. И накрая пак стигаме до АПИ, която се разплаща и пуска пътя в експлоатация.
  • 43 милчев

    2 0 Отговор
    СПРИ ДА ПРАВИШ НА ГОЛЕМ РАЗБИРАЧ ПО ЕФИРИТЕ НАЛИ С ГЛАВАТА СТЕ УЧИЛИ НА ЕДНО МЯСТО, РАШКОВ ТИ БЕШЕ ТРЪН У ПЕТА СЕГА И Т Н СА ТИ ВИНОВНИ, ВИЖ И ЧЕТИ КОМИТОВА КАКВО КАЗВА ТЕ Е ИСТИНАТА И КОЙ РАЗДАЛ НАПРЕД ПАРИ ПО 100 МИЛИОНА НА ДЕСЕТ ФИРМИ БЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ Е ТАКА КОГАТО ТИЯ КОИТО СЕГА ГИ КЛЕВЕТИШ НЕ СА БИЛИ ВЪВ ВЛАСТА И ПО ТОВА ВРЕМЕ САМО ГЕРБ И ГЕРБ ВЗЕМИ ПО ДОБРЕ РАЗКАЖИ ЩО ТЕ ИЗРИТАХА ОТ КАТ СОФИЯ ОТ ТАЯ ЗЛАТНА МИНА ТИ СИ СЪЩИЯ КАТО ТИЯ ОТ П.П.
  • 44 БРАВО

    1 0 Отговор
    честен и откровен неуспял началник от номенклотурата на МВР ,кои ти плащат за тези изкази май са ти обещали да те върнат на работа от където те освободиха няма далавера вече меркантилен комплексар