Last news in Fakti

14 Юни, 2022 13:59 4 278

Робърт Агостинели: Вие, храбри българи, познавате касапницата на ботуша и дяволската природа на комунизма

  • роналд рейгън-
  • робърт агостинели-
  • сащ-
  • българия-
  • паметник-
  • русия-
  • империя на злото-
  • демокрация-
  • херо мустафа-
  • война-
  • украйна-
  • ценности-
  • демократични ценности-
  • комунизъм

Свободата не е даденост, трябва да се борим за нея всеки ден

Робърт Агостинели: Вие, храбри българи, познавате касапницата на ботуша и дяволската природа на комунизма - 1
Снимки: М. Богданова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свободата не само трябва да бъде защитавана, но трябва да сме готови да се борим за нея, ако е необходимо. В тази достойна българска земя вие, храбри хора, познавате много добре касапницата и цената на ботуша. Дяволската природа на комунизма и империята на злото на Съветския съюз струват милиони животи и днес имаме тежко напомняне за тази заплаха. Това заяви в ексклузивно интервю за ФАКТИ американски милиардер, финансист и филантроп Робърт Франк Агостинели*.

В Южния парк в столицата София днес бяха отбелязани 5 години от поставянето на бюст-паметника на американския президент Роналд Рейгън. На събитието присъстваха американският филантроп Робърт Агостинели, американският посланик в България Херо Мустафа, лидерът на СДС Румен Христов, скулпторът на паметника Борис Борисов, политици и общественици, които положиха цветя пред паметника в чест на една от най-великите личности в човешката история. Те се обединиха около тезата, че свободата и демокрацията са най-важните ценности, особено във времена като днешните. Херо Мустафа подчерта, че САЩ са голям приятел и съюзник на България. Пред ФАКТИ Робърт Агостинели заяви, че „свободните хора на България винаги ще имат гарантираната подкрепа на Америка“.

Г-н Агостинели, всички ние свързваме Роналд Рейгън със защитата на свободата и демокрацията и падането на Желязната завеса. Как ще коментирате от днешна гледна точка думите на президента Рейгън: “Свободата не е никога по-далече от едно поколение от изчезване. Ние не я предаваме на децата ни чрез кръвта си. За нея трябва да се борим, да се бием, да я защитаваме и на тях трябва да предадем да правят същото“?

Думите на Роналд Рейгън бяха по-скоро напомняне, че заплахата от тирания никога не е потушена напълно и че злото очаква всяка възможност да използва невежеството и страхливостта. Свободата не само трябва да бъде защитавана, но трябва да сме готови да се борим за нея, ако е необходимо. В тази достойна българска земя вие, храбри хора, познавате много добре касапницата и цената на ботуша. Дяволската природа на комунизма и империята на злото на Съветския съюз струват милиони животи и все още безброй касапници за онези, които бяха осъдени да съществуват зад тяхната „желязна завеса“. Днес имаме тежко напомняне за тази заплаха с безмилостния, обучен от КГБ Путин и неговите приближени, които не са по-добри от бездушните Ленин, Берия и Хрушчов от 20-ти век. Заплахата от ГУЛАГ остава. За съжаление, гласът на разума и силата, които бяха олицетворявани от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър, нямат естествени наследници в Европа, която е загубила волята си да защитава свободата и за съжаление Съединените щати се борят със същото, където същото зло, което хвърля неговият плащ на хидрата над тази велика земя, сега заразява почти всяка клетка на нашето съществуване. Ние сме предопределени да водим тази битка и винаги да реагираме на тези заплахи.

Вие сте член на борда на настоятелите на Мемориалния комплекс „Ronald Reagan Ranch“ в Калифорния и председател на борда на настоятелството на National Review Institute. Разкажете малко повече за дейността Ви.

За мен е чест да бъда полезен на каузата на свободата с връзката си с “Ronald Reagan Ranch” и Наследството на Уилям Ф. Бъкли. И двете организации служат на нашите съвременници за напомняне за онзи вечен дух на оптимизъм и вяра, заложени в истинския консерватизъм. Тези организации са жизненоважни акорди на истината за поддържане на наследството на двама мъже, които са били интелектуално, морално и духовно свързани, за да „застанат срещу историята“.

Всъщност, както знаете, това беше съвременното консервативно движение, създадено от Уилям Ф. Бъкли, докато беше студент в Йейл в началото на 50-те години на миналия век, което доведе до появата на неуспешната кандидатура на Бари Голдуотър за президент и последвалата поява на Губернатор Рейгън и неговото издигане в Овалния кабинет, и възстановяването на Америка като знаменосец на свободата и последната голяма надежда на всички хора, копнеещи за присъщото им индивидуално право на „преследване на щастието“. Ранчото на Рейгън е свещено място и всеки с чувство за история, който толкова се стреми към това, за което отстояваше, не може да не бъде развълнуван от това средище на върха на планината, където голяма част от основните му ценности са превърнати в политика и глас за толкова много хора. В продължение на традицията на Young America’s Foundation (YAF), действително замислена в дома на Уилям Ф. Бъкли в Шарън, Кънектикът през 1960 г., ранчото и придружаващият център под ръководството на Председателя на YAF губернатор Скот Уокър, предишния Президент Рон Робинсън, и Директора на Ronald Reagan Ranch Андрю Кофин се превърна в инкубатор на консервативни ценности за студенти от цял свят, които имат вродена страст и вяра в ценностите на Рейгън и Бъкли. Те стават носители на култура по целия свят и разпространяват духа на оптимизма на тази благословена от Бога земя.

Във време, когато всеки сериозен защитник на демокрацията и доброто е изкоренен от безбожните наследници на пепеляв сив комунизъм, Ранчото и National Review Institute се стремят да гарантират, че пламъкът на доброто и свободата никога няма да угасне. В National Review Institute се гордея, че съм част от усилията за учредяване и поддържане на Наградата „Уилям Ф. Бъкли“, която подкрепи такива герои от движението като семейството на De Vos, Виктор Дейвис Хенсън, Гaй Гaйнс, покойния велик Ръш Лимбо, и дългогодишния държавен секретар на Рейгън покойният Джордж Шулц, който беше в челните редици на дейностите за да се „събори тази стена“. За мен е също толкова чест, че смелите мъже и жени, които поддържат живо наследството на Рейгън тук, в София, също са почетни гости на тези събития. Работата ми започна в National Review Institute с Рич Лоури и Джак Фаулър, и двамата категорични поддръжници на наследството на Рейгън в София.

Според Вас днешните кризисни времена валидни ли са още думите на президента Рейгън „Злото е безсилно, ако добрите не се страхуват“?

Тези думи остават вечни и са здравословно напомняне за вечната необходимост от бдителност срещу злото. Служителите на Империята на злото (и президентът Рейгън го разбираше твърде добре) остават невежи и малодушни. Всички убийствени тирани от Сталин насетне се радват на присъствието на „полезните идиоти“, които осигуряват неграмотното прикритие на злото. Рейгън разбра, че заблудата, че това „никога няма да ми се случи“ е повторение на Кристалната нощ, когато толкова мнозина предположиха, че ако просто избегнат конфронтацията, ще бъдат спасени… но в крайна сметка почукването на вратата посред нощ дойде и за тях. Ние сме длъжни да се опълчим на злото и да се противопоставим на лъжите, дори ако това означава да направим най-голямата жертва, защото цената на свободата винаги се измерва в кръв и съкровища и още повече, когато не сме готови да го направим . Свободните хора на България винаги ще имат гарантираната подкрепа на Америка, защото са живели тази реалност и разбират цената и жертвите.

*Робърт Франк Агостинели е американски милиардер, финансист и филантроп. Председател на Настоятелството на National Review Institute, САЩ и член на Борда на гуверньорите на мемориалния комплекс „Ronald Reagan Ranch“, Санта Барбара, Калифорния. Той е директор и съветник на редица европейски и американски филантропични и граждански институции. Той е член на Съвета по външни отношения и водещ поддръжник на неоконсервативните каузи, учредител на инициативата „Приятели на Израел“ и бивш заместник-председател на Съвета за Съединените щати и Италия (CONSIUSA), член на Инвестиционния комитет за корпоративни световни възможности на BSI Group. Основател и собственик на инвестиционния фонд Rhone Group.



Свързани новини