Last news in Fakti

15 Юни, 2022 16:00 2 630 58

Емил Василев: Ето как Станах антикомунист на 13 години

  • емил василев-
  • комсомол

Та така ми се размина комсомола, а омразата ми към тия червени психопати, които ме унижаваха от най-ранна детска възраст си остана за цял живот.

Емил Василев: Ето как Станах антикомунист на 13 години - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Станах антикомунист на 13 години през 78-а. Не вярвате? Ще ви разкажа как. Трябваше да ни приемат тържествено в Комсомола в бившето кино "Сердика".

Това коментира във "Фейсбук" Емил Василев.

Понеже бях пълен отличник на мен се падна честта да открия събранието пред претъпканата зала със следната безсмислена фраза, която ще помня цял живот: "Слушай, Родино, боевия ми поздрав срещни, пионерски огън, отведи ме към щастливите утрешни дни". Понеже не виждах никакъв смисъл в тези думи, реших просто да ги наизустя механично.

Да, но изправен пред близо хиляда бъдещи комсомолци аз естествено ги забравих и едвам успях да отроня "слушай, Родино...".

Всички почнаха да се смеят.

Щатната комсомолска секретарка на 130-то училище, жена на около 27-28 години, ме дръпна от сцената и просъска в ухото ми: "Как не те е срам така да ме излагаш...". Отвърнах й: "А вие защо ме карате да рецитирам глупости?".

Последва отровен поглед, който ще ме преследва, докато съм жив. Дадоха ни комсомолските книжки и решихме с двама-трима приятели да отпразнуваме това с ядене на пица в първата софийска пицария, която беше точно на ъгъла на бул. "Мадрид" с Канала. Силно казано пицария, но там за пръв път започнаха да правят тесто с шунка или сирене отгоре.

Понеже масата се клатеше, с целия си акъл /едва ли е било случайно/ подпрях крачето с чисто новата си комсомолска книжка. И... естествено я забравих. Така прекарах в Комсомола точно един ден. Никога след това книжката не ми беше преиздавана, нито съм плащал членски внос. Седем години по-късно в университета някакъв комсомолски секретар се опитваше да ни иска членски внос, но ние предпочитахме да дадем тия пари за бира и "Академик Неделчев".

Спомням си как го изгонихме с думите: "

Когато спреш да чу.аш колежките от провинцията срещу даване на общежитие,

тогава може да дойдеш за членски внос". Поради което цялата ми желязна група в университета бе изключена официално от Комсомола. На никой обаче не му пукаше, защото вятърът на промяната леко беше започнал да подухва.

Псувахме мръсните комсомолски активисти де що ги видехме. После някои от тях станаха милионери, но това е друга тема. През 90-та се записах в независимото студентско дружество на моя факултет и бях под №11. Шегувах се, че когато комунистите изкарат първите десет до стената, аз ще стана пръв...

Та така ми се размина комсомола, а омразата ми към тия червени психопати, които ме унижаваха от най-ранна детска възраст си остана за цял живот.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    72 16 Отговор
    ех, комплексарино...

    Коментиран от #8

  • 2 Псевдоним

    69 19 Отговор
    В общи линии се е опитвал да минава по тънката лайсна и е простеел. Комсомолец не е станал, но е останал Ганьо.
  • 3 123

    65 11 Отговор
    Приемане в комсомола на 13 години? - това го правеха малко по-късно, иначе другите работи е възможно и да са верни - ама като за едно нещо излъжеш, почва и за другите твърдения да има съмнения.

    Коментиран от #20, #36

  • 4 2222

    60 14 Отговор
    Бил е психопат от малък.
  • 5 Оттогава ли

    55 11 Отговор
    си станал толкоз смотан?
  • 6 фен на сидеров

    63 7 Отговор
    и кото се събудих....краката ми отвити......и как те приеха за студент или след това не те изключиха като не си "комсомолец" !? тия сме ги слушали , та слушали.....то и на един дядо му го "убиха комунистите" пък после завърши "симеоново"....ха-ха-ха....!
  • 7 Емилее..

    56 7 Отговор
    Ако знаеш как ни е пропищяло от такива като теб,Николайчо Слатински/бивш комсек/ и останалата плеяда злобни безсилници,щеше да се скриеш в Дупката в Царичина.Ама не знаеш...
  • 8 Пешо

    52 5 Отговор

    До коментар #1 от "го шо":

    e този пък и този..... на 13... неуравновесен сега се сетил да коментира.
    Сега все едно не е същото....аз биван унижаван последните 30 год. всеки ден..отивам на лекар. унижават ме.
    отивам в МВР - унижават ме. в университета бивах унижават по 3 пъти на ден минимум.. .. пич, продължавай напред... стига си живял в миналото . вече не си на 13г.

    Коментиран от #14

  • 9 Анонимен

    7 4 Отговор
    Ти нямаш ли страх, той си ео старому всичко
  • 10 ТаУмВзе

    46 8 Отговор
    И тоя не е бил комунист да! Даже преди комунизмът не е бил комиунист. Само леко се е пребоядисал, след комунизма с боя от сорос. Агентурното именце от ДС помни ли си. Бухахах
  • 11 Амдертлиев

    54 5 Отговор
    Гусине стига си говорил глупости,изклчените от Комсо мола нямаха право да кандидатсват в университет .Май си герой от 1001 нощи.
  • 12 Мишел

    26 5 Отговор
    Истинските борци срещу комунизма ставаха членове на партизанския отряд "от бамбука" в парка.😄😄😄
  • 13 Дамммммм

    49 7 Отговор
    От такива псевдо-героии ми писна вече...Били са като мишоци-тихи и безмълвни...-а сега видиш ли на 13 бил анти комунист...Не бе Емиле-от родилният дом си анти комунист..-ама не помниш!!!!!!
  • 14 го шо

    39 6 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    имам приятели от онова време. те все още са там. отдавна са си измислили биографии и легенди. и все още борят комунизЪма. дори не се опитвам да им противореча - живеят си в своя свят и искрено си вярват. тоя е същият, като го гледам. тъжна история.
  • 15 Анонимен

    10 20 Отговор
    В 8 клас, на 13 г ги приемаха ДКМС. Не лъже, но наши близки приятели лежали на 17 г в Белене, тогава непълнолетни, след 1990 смучайно за3 мин се видяхме и ми каза следното. Лошо бе при социализма, но сега е още по лошо, че съм безработен. А бяха интелигентни младежи, от заможни семейства и не е между живите Той. Мир на душата им. Имаме у дома, но мълчат и не ходят да гласуват за никой, защото все са бкодскгбкпсссив
  • 16 Гранта ви говори

    44 9 Отговор
    И аз така, станах антисоросоид на 13 години.., щото живях в двете епохи и видях, че са по-долни и от комунистите
  • 17 Анонимен

    10 10 Отговор
    Коле, братчето ти василев си отиде и лошо не каза за бкп. Спираха го милиция през 60те коле, ти в сф химик инженер фармахим сълзите ми текнаха, до вечерта милиционера да си постижеш косата, а тя къса и дънките също. А те крадяха лъжици вилици пепелници чистите от заведенията. Врещу власт не можеш да се ерчиш. Същото е сега, те крадат, а казват на некрадците, вие крадете. Закоревяли милиционери. Има ги и сталинистите. Нищо не се е променило от 1944,не се заблуждавайте. Вижте ги на екрана тати, дъщеря, цели поколения оод комунисти, батето излъга някой и друг абтал анти автентиен и му севързаха малоумните. Законите са правени за тях дскгб, питай меди, той ще води сватбарите към светли бъднини. Сами мечкатарина с мечката хълка липсва на 600.сватбари от дс
  • 18 Даа

    26 12 Отговор
    Лесно си се отървал, Василев. Основната заплаха на даскалите беше: Внимавай в картинката, че ще те изключим от Комсомола и само ще мечтаеш да следваш. Такива гадинки бяха.
  • 19 Хаха

    37 1 Отговор
    Направо кУманиЗ е станал в университета и никой не му е търсил комсомолската книжка - що се прави на "демократ" и аулав тоя комплексар, който на всичко отгоре е изучава История на БКП в университета, но "пропуска" да спомене тази подробност?!

    Коментиран от #21

  • 20 Да, ама не...

    16 12 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Абе прав си ама не съвсем. Приемаха на 14, но имаше и такива, които са с не навършени в момента на мероприятието, но ги навършват същата година. Комунистическа му работа!
  • 21 я па тоя

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    А ти нещо да си изучавал някъде? Възможно е но не ти личи!

    Коментиран от #23

  • 22 не може да бъде

    8 12 Отговор
    "Който не е бил комунист в младежка възраст,значи няма сърце,а който продължава да е комунист в зряла възраст ,значи няма ум" -Уинстън Чърчил
  • 23 Хаха

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "я па тоя":

    Повече съм се изучил от теб! Поне знам къде се поставят запетаи!
  • 24 Прочетох и се възхитих...!

    32 3 Отговор
    Какъв драматичен и разтърсващ разказ...!Каква борба против тоталитарният комунистически строй...!Така се развълнувах от прочетеното,така се възхитих от геройските постъпки на тоя...(забравих му името...)...!Ето!С такива честни борбени хора стигнахме до истинското свободно демократично общество...
  • 25 Аман

    23 4 Отговор
    Още един ни занимава с откровения за черната си душа.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Винкело

    23 0 Отговор
    Аз също не бях комсомол, само че никога не ме приеха в никакъв университет. Даже в учителския в Силистра не ме взеха все щото не бях член. Тоя адвокатин как така - не знам. Или се досещам де...
  • 28 ФЕЙК

    24 7 Отговор
    Аз , Иво Инжев, Евгений Михайлов, Евгений Дайнов, Йорданов, Бойко Борисов през 1967 г създадохме партизансик отряд "Смърт на Комунизма" бяхме на възраст между 7 и 12 години и се борихме срещу Тодор Живков по планините до 1989 г. Емил Василев, ни беше ятак и редовно ни носеше салам "Кучешка радост" ама от месо!

    Коментиран от #32

  • 29 Хммммм

    21 4 Отговор
    Доста съмнителна история.
    Като минимум я е украсил значително, добавяйки нещата дето му се искало да направи, ама не му е стискало.
    Например за да влезеш в университет трябваше да си член на комсомола (идиотизъм разбира се), което не знам как би станало без плащане на членски внос и т.н.
  • 30 Адвокате, и до ден днешен е така!

    4 12 Отговор
    Учат децата ни на русофилство от ранна възраст, още в детските градини. Учат руски военни песни.
  • 31 ЧОЧО

    22 2 Отговор
    Утре ако се появи нова система,тоя ще се пише първия борец против демокрацията.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Няколко изгубени поколения,

    3 18 Отговор
    които не знаеха за какво са се родили и за какво са живели. Едно безвремие без свобода, без мечти. Селяните бяха щастливи, защото ги докараха в София, дадоха им панелки, а това за тях беше цел №1 в живота. Затова и до днес мечтаят за комунизма и си избират Нинова.
  • 34 Хамсал

    18 2 Отговор
    Комсомолската книжка е 2 мм. дебела, как е подпирал маса с нея? А и първите пици в София, дори Маргаритата, само със сирене и домати беше невероятно вкусна, беше от истински неща!
  • 35 Сандо

    25 2 Отговор
    Ех Емчо,ех емчо.Що не се съберете де що демократи останахте и да издадете сборник със спомени "Как си написах нова биография".А за предателствата си не пишете,че не се знае откъде ще задуха вятъра.
  • 36 Сандо

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "123":

    Доколкото си спомням искаше се навършени 14 години.Затова в нашия клас ни приемаха на две групи с разлика от няколко месеца.
  • 37 БПФ

    16 3 Отговор
    Какъв комсомолец на 13, бе? В Комсомолът приемаха само гимназисти...
  • 38 иполит матвеевич

    7 3 Отговор
    до болка познато
  • 39 Павел пенев

    20 3 Отговор
    От къде се появи този виден антикомунист с евроатлантически ценности. Време е да станеш вече джендър соросоит,но пенсия няма да получаваш- ще се издържаш дигитално. В ЕС дигиталната икономика е модерна, затова сега нямат газ,въглища,петрол,зърно,метали, захар, брашно олио и ориз,но имат демокрация. Въпроса е кога ще станеш антидемократ, така както си станал антикомунист?
  • 40 Гошо

    17 2 Отговор
    Нещо ми се струва че лъже
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 1 Отговор
    Няма значение че е бил без членска книжка, членски внос си е плащал, защото иначе те изключват от комсомола....а и парите се отчитаха по списъка на комсомолците в дружеството.
  • 42 ОБЕКТИВНИЯ

    5 1 Отговор
    В дкмс приемаха на групи. Свои хора, отличници и останалите. Това ставаше в"7" и"8"клас. Имаше някакъв ТЪП изпит в който трябваше да се докаже любовта и предаността към комсомола и партията.Голяма простотия беше.

    Коментиран от #50

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 джак

    12 1 Отговор
    Тоя емил,така ли си изкарва хляба днеска?Катери се нагоре с тъпотата си.
  • 46 Гост

    14 3 Отговор
    Чета те и ти се чудя: Кой ти е крив, че две думи на кръст не си могъл да запомниш? Кой ти е крив, че не разбираш смисълът им? Кой ти е крив, че си крайно несъобразителен и си ползвал нов документ, за да подпреш масата в обществено заведение и така си го изгубил? На тебе, и на такива като тебе, все комунистите им виновни. Комунисти няма от 32 години, но пак те са ви виновни, че и в демократичният си свят не сте доволни. И след 320 години пак комунистите ще са ви виновни, защото на вас все някой друг ви е виновен. Така ви е най-удобно. Вие никога не сте виновни.
  • 47 турчин

    6 1 Отговор
    И си мисли, че му вярваме.Слава ДКМС!
  • 48 123

    7 2 Отговор
    Смешник
  • 49 незнайко

    7 1 Отговор
    По голяма измишльотина не бях чел ! Дали майка му и баща му са мислили така ? Отишли да се черпят с парите от родителите !!! И досега не е работил и пил вода ПОТЕН !!!
  • 50 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "ОБЕКТИВНИЯ":

    ТЪП-ия изпит беше познаване на устава.Това се иска като стъпваш във всяка партия по света.Естествено това се отнася за редовите членове,за парашутистите има други изисквания.
  • 51 Бръснаря

    4 1 Отговор
    Като го гледам тоя, останал си е на 13, само дето му е поникнала брада.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хихата

    5 1 Отговор
    Хайде сега, туй гаменче се изкарва едва ли не дисидент! Всъщност, като оставим настрана високопарните тъпни на партайгеносетата, ДКМС (а не Комсомола) си беше една добра младежка организация. С парите от членския внос се купуваха карти за плуване, тенис и други спортове и се раздаваха на членовете. Организираха се и походи "по стъпките на....(някой партизански отряд)". Е, комсомолският секретар изнасяша някаква сказка за въпросния отряд, но нито ние го слушахме внимателно, нито той/тя държаха много на това - беше си просто "отбиване на номера". А иначе екскурзиите си бяха екстра и почти за без пари..:)))

    Коментиран от #54

  • 54 Сандо

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Хихата":

    Такива сладки комсомолски спомени се събудиха в мен.Особено за първото ми намаляване на поведението в първи курс за /цитирам/ :употреба на алкохол,тютюнопушене и склоняване на зам.-комсомолската секретарка към разврат!Боже,какви времена бяха.А пък като си спомня мен пък как ме сваляха като комсомолски секретар,ми се иска отново да се върне тия весели и щастливи времена.Уви,всичко е вече само спомени!

    Коментиран от #57

  • 55 Айдеее

    8 0 Отговор
    Айдеее... още един невръстен активен борец против комунизма. Тия като едновремешните активни борци... свършване нямат.
  • 56 Додо

    5 0 Отговор
    Тази историйка може да върви сред пуберите,но не е достоверна.
    Да приемем,че е станал антикомунист.Да приемем.После твърди,че е влязъл в университета.
    За да влезе в университета по онова време се държеше изпит по Основи на Комунизма,освен по специалността.
    Как си взе изпита? Излиза,че на тринадесет си бил антикомунист,на осемнадесет си имал правилни политически възгледи и са ти дали политическия изпит,после отново си станал антикомунист.Не си бил изключен от комсомола щом са ти искали членски внос.Защо не си напуснал комсомола?
    Хайде малко по-скромно.
  • 57 Спомени!

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Сандо":

    Наистина бяха весели времена...!Сещам се,че Комсомолският секретар на завода(млад икономист по образование),в един разговор между нас-двамата,от мен научи какво значи думата...,,КомСо Мол"...😆😝😉😂🤣👍👏...
  • 58 Туй то

    2 0 Отговор
    Бях антикомунист, естествено таен, през комунизма. Но след 30 годишна демокрация, направо ми се прииска да си вържа синята връзка на Чавдаче.