Last news in Fakti

23 Юни, 2022 16:00 3 115 51

Еднорози на протест. Защо млади български предприемачи подкрепят правителството

  • кирил петков-
  • протест

550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма

Еднорози на протест. Защо млади български предприемачи подкрепят правителството - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са млади, успешни, създават бизнеси за милиони и осигуряват стотици работни места. Казват, че това се случва "въпреки" държавата. В сряда те излязоха да подкрепят кабинета на Кирил Петков. Защо?

Всяка сутрин Христо Борисов се събужда около 7 часа. Първото нещо, което прави, е да прочете новините и да разбере какво се случва в България и по света. Малко след това започват работните му срещи.

Сряда, 22 юни, обаче беше различен ден. Всички срещи бяха отложени - защото денят беше неработен за Payhawk, компанията, на която Борисов е съосновател. Тя е първият български "еднорог" - стартираща компания, постигнала оценка от 1 млрд. долара. А причината за почивния ѝ ден е не друго, а многото различни протести, случили се в страната.

"Пуснахме допитване до служителите, за да разберем каква част от тях биха искали да участват под една или друга форма, в който и да е от протестите. Ние сме демократична компания и за нас мнението на служителите е много важно", казва Борисов.

По думите му 86% от хората са отговорили, че искат да участват в някоя от демонстрациите.

В този ден около Народното събрание в София се срещнаха няколко групи. Пред парламента имаше демонстранти в подкрепа на правителството. Зад него, на протест срещу кабинета, имаше симпатизанти на ДПС. Те бяха докарани с автобуси от цяла България. Рамо до рамо с тях бяха и протестиращи от проруската "Възраждане".

Повод за митингите беше вотът на недоверие, при който кабинетът на Кирил Петков беше свален с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане".

Пред Свободна Европа Христо Борисов отбелязва, че няма информация кой от всичките протести са подкрепили българските служители на Payhawk, дали са се надявали вотът на недоверие да мине, или да се провали.

Самият той обаче е отишъл на площада в подкрепа на правителството - както, оказва се, и десетки други представители на младия бизнес в България. Техните причини са различни, но се откроява едно: желанието България да не се връща към реномето си на превзета от корупцията държава.

Как се става еднорог?

За компанията на Борисов това е от ключово значение. Той и Бойко Караджов създават Payhawk през 2018 г. Разработили са платформа, която да улеснява бизнеса в управлението на корпоративни разходи.

Оттогава досега този стартъп е привлякъл инвестиции от над 239 млн. долара от едни от най-успешните фондове за рисков капитал в света като Greenoaks, QED, Earlybird и отскоро - Lightspeed Ventures. През февруари дойде новината, че компанията е привлякла ново финансиране и вече е оценена на 1 млрд. долара. С това Payhawk се превърна в първия български "еднорог".

По думите на Борисов обаче успешното създаване и развитие на компанията през годините се е случило не с помощта на българската държава, а "въпреки" нея. Коментарът му дойде като реакция на спор, разразил се по време на дебата по вота на недоверие.

Тогава министърът на иновациите Даниел Лорер посочи появата на първия български "еднорог" като пример за "фундаментална промяна" в българската икономика в сравнение с времето на ГЕРБ. Радомир Чолаков от партията на бившите управляващи обаче му опонира.

"Въпросната фирма еднорог Payhawk е създадена 2018 г., тоест по времето на правителството на ГЕРБ, набирала е пари през 2018-а, 19-а, 20-а и 21-ва април месец, пак по време на правителството на ГЕРБ, и тя е станала еднорог благодарение на това", каза Чолаков.

"Очевидно никой не ѝ е пречил", добави той.

В своя публикация във Фейсбук съоснователят на компанията предложи друга гледна точка. Борисов написа, че през 2018 г. от Payhawk е трябвало да чакат с месеци, за да има търговски регистър и да получат първата си инвестиция. Повече от 60 инвеститори пък са отказали да инвестират в стартираща компания от България, защото не са вярвали, че в страната е възможно да се създаде успешна компания на пазарен принцип.

"Пет дни преди да фалираме през 2019-а, успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират", написа Христов.

"Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България. 550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма", даде още примери той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    53 14 Отговор
    Евала неграмотник Продължаваме Поскъпването
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    51 12 Отговор
    АЗ СЛУШАМ САМО РАДИО ХРИСТО БОТЕВ
    ...
    РАДИО СВОБОДНА ЕВРОПА СА ДЕГЕНЕРАТИ КАТО СЮЛЕЙМАН ПАСИ
  • 3 Ники

    55 9 Отговор
    Гриша Ганчев , Божков , Бобокови , Домусчиев , Баневи и те подкрепят протеста. И те са "предприемачи"

    Коментиран от #7

  • 4 Факт

    23 36 Отговор
    Мафията си заминава.Поколенията се сменят.Руските марионетки Меркел и Тръмп който крепяха българските грабители ги няма.Свидетели сме на края на прехода.

    Коментиран от #50

  • 5 ясно защо

    31 13 Отговор
    Защото мафията задушава всяка предприемчивост. Пещерен феодализъм. Ориент.
  • 6 Тоя еднорог

    34 4 Отговор
    Колко пари изкара до момента?
  • 7 111

    23 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ники":

    Покажи някой от тях на площада!
  • 8 Колибка

    13 3 Отговор
    Надяват се,да не доди, дедо
    Батман от Банкя и да им изяде
    суджука.Много,кучета не си
    опазиха кокала.Батмана изтърва
    овчарката, а тя щом видя простор...
    Кучешки работи сър.
  • 9 В Киреча

    38 9 Отговор
    Това което разбрах, че изнасят парите си в чужбина, т.е. за държата остава само един рог от "еднорог", ай у лево!
  • 10 4555

    37 10 Отговор
    Поредната поръчкова статия.

    Коментиран от #42

  • 11 ЧИТАТЕЛ

    28 8 Отговор
    Радев, спри да се ослушваш, и разтуряй катуна. И без това на теб и на Херо Мустафа дължим тая катастрофа с тия несмаслени типове, докарани като от Помощно училище, и тоя път си опичай акъла, защото след трите ти издънвания досега – първо /Герджиков/, второ – /двете ти служебни правителства/, трето – /легитимиране на ПП и Простото Киро и компания, и набутването им да управляват/, четвърто вече ще е истинска диагноза.
  • 12 гражданин

    39 6 Отговор
    Защото Лорер отпусна последната година 13 милиарда държавна пара на тези софийски фирми тарикати като държавни поръчки. Как да не ги подкрепят. Хората в провинцията ще обедняват, една вихрушка в София ще забогатява! Това ще доведе до още по-голяма обезлюдяване на държавата. Всички ще се заселят в София!
  • 13 Хахаха

    34 10 Отговор
    Края на 2018г. създал фирмата, началото на 2019г. фалирала, преди да се домъкне някакъв който иска да изпере парите си, какъв успешен бизнесмен само:) Сигурно и той като идола си е завършил Харвард:)

    Коментиран от #21

  • 14 Димов

    21 6 Отговор
    Едни други предпиремачи подкрепяха ГЕРБ. Каква е разликата между предприемачите на тези и на онези?
  • 15 Димов

    23 2 Отговор
    "създават бизнеси за милиони" --------- А България все по-бедна и по-бедна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 3333

    24 5 Отговор
    Да попитаме ли средния и малък бизнес, както и обикновените хора какво се промени за тях след бойко?
  • 18 Димов

    12 3 Отговор
    "осигуряват стотици работни места" -------- А кадри все няма и няма.
  • 19 Опаааа

    14 7 Отговор
    Тоя Хр.Борисов 100% се му ь шка с Киро-тъпиро!
  • 20 Факт

    15 1 Отговор
    Така казваха и руските предприемачи, но им откраднахапарите!
  • 21 Гошко

    2 10 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха":

    Предполагам ти си доста по успешен бизнесмен от него. И съм на 100% сигурен, че със спечелените пари ще се опиташ да си направиш вътрешна тоалетна.

    Коментиран от #23

  • 22 Димов

    23 0 Отговор
    Като ви чета какви бизнеси за милиони имаме, как осигурявали работни места, едва ли не във всяко родопско село, оставам с впечатлението, че сме станали могъща икономическа сила и левчетата са приети от всички европейски страни, като основна валута. После, обаче, осъзнавам реалността и сменям статията.
  • 23 Хахаха

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гошко":

    Дори и ББ е по успешен бизнесмен от тоя:) За Таки и Брендо да не говорим:) С чужди пари и кучето ми ще стане успешен бизнесмен. П.П. Моята фирма я създадох когато бях на 21г. и съществува вече 12 години, само мои пари съм влагал. Сори, ама за пет месеца да доведеш фирмата си до фалит си е пълна некадърност.

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Андроникий

    19 1 Отговор
    Еднорозите са новите калинки. Глупости на квадрат, но пари лапаме.
  • 26 ѝаэфюф

    9 1 Отговор
    демек ги подкрепят от зоопарка, хахаха-хохохо.
  • 27 Гошко

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Хахаха":

    Бе той и Стив Джобс е бил докарал ейпъл до фалит па виж сега къде са. А такива бизнесменчета къде седят и коментират във факти сме ги виждали много.

    Коментиран от #31, #46

  • 28 Защото

    14 1 Отговор
    Защото по световна статистика над 90% от старртЪпите бързо фалират. Фалират защото са експерименти на едрия бизнес с разни въздухари под налягане като Кирчо и Кокорчо. Политическият стартЪп на Кирчо и Кокорчо се пукна като балон.
  • 29 Кръпела

    9 0 Отговор
    Няма такова правителство вече.
  • 30 Янки гоу хом

    21 1 Отговор
    Вижте добре снимката и помислете- КОЙ обикновен български гражданин ще отдели средства за отпечатването на подобни плакати и организирането на всичко това...., освен чуждите НПО-та които лобират за чужди интереси и източват държавата.
  • 31 Сериозно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гошко":

    И кога Стив Джобс е докарал Apple до фалит, че не се сещам? Сигурно тогава когато този от статията е станал успешен бизнесмен.
  • 32 Нито един БГ софтуер

    12 0 Отговор
    не работи кат ората. Примери, НАП, Агенция по вписвания, Здравна система "направления" и много други. Големи специалисти.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Турбо

    3 10 Отговор
    ПП поне спряха държавната "бухалка" срещу бизнеса.Сега се работи по спокойно.При ББ ни скъсваха от безмислени проверки с цел да ти напишат акт.При ПП това спря.

    Коментиран от #38

  • 36 Ял дървото

    5 5 Отговор
    Проблема на всички ,които са се простили с бизнеса си ,
    започва, когато от ХУНТАТА са преценили ,
    че въпросната фирма може да се експлоатира,
    от " Доган-Пеевски" адвокати ?
    И има какво да се източи ,чрез ЧСИ бухалката!
    Явно този "Еднорог -концепт" е труден за Хунтата ,
    и не попада в плановете и!
    Иначе отдавна Иван Гешев да е пуснал хрътките да гонят
    "еднорогия" дивеч!
  • 37 еднорози на протест

    7 0 Отговор
    Щото се ползват...
  • 38 Истината

    10 0 Отговор

    До коментар #35 от "Турбо":

    При ПП всичко спря, освен обарването на задните части на една началничка на спалнята, пардон на кабинета. Средата на юни още бюджета за 2022г. не бяха приели.

    Коментиран от #39

  • 39 Турбо

    3 7 Отговор

    До коментар #38 от "Истината":

    При управлението на ПП се усети раздвижване в производството и търговията,след спада при Ковид пландемията.Спря държавния рекет над дребния и среден бизнес.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 кой е по добър

    6 1 Отговор
    цитат
    Всяка сутрин Христо Борисов се събужда около 7 часа

    Бойко Борисов ставаше в 6 часа.....

    Коментиран от #43

  • 42 Патриот

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "4555":

    Поредният кокосов орех със сметка в рубли.
  • 43 Патриот

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "кой е по добър":

    Майк Тайсън ставаше в 4 сутринта. Какво ще кажеш да го направим шеф на бюджетната комисия?
  • 44 ЗАЩО НАРИЧАТЕ КРАДЦИТЕ И МОШЕНИЦИТЕ

    5 0 Отговор
    ПРЕДПРИЕМАЧИ - ВСЕКИ ЧЕСТЕН ФИНАНСИСТ МОЖЕ ЗА ЧАС ДА ГИ УЛИЧИ В ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ВЪВ ВСЯКА ТЯХНА ДЕЙНОСТ КОЕТО ДАВА И ОТГОВОР НА ЗАГЛАВИЕТО - ЕТО ЗАТОВА ПОДДЪРЖАТ ПРАВИТЕЛСТВО ПОВТАРЯЩО ТОВА НА МУТРАТА !
  • 45 ИНОВАЦИЯ НА ЛОРЕР

    6 0 Отговор
    СПРЕТВАНЕТО НА МИТИНГИ В ПОДКРЕПА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО С ПЛАЧЕЩИ АРТИСТИ Е ЕДИНСТВЕНОТО ПОСТИГНАТО ОТ НОВИЯ НЕКАДЪРЕН МИНИСТЪР НА ИНОВАЦИИТЕ
  • 46 3333

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гошко":

    Апъл, не Ейпъл!
  • 47 0001

    1 0 Отговор
    Малка подробност, банките фалираха през 90-те години на миналия век!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 48 КИРО Е МРЪСЕН ГАДЕН ДОЛЕН ПРЕДАТЕЛ

    1 0 Отговор
    МРЪСНИК КАТО БОЙКО !
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Интерес

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Ти, какво си мислиш, че след като грабежът свърши, нещо в повече ще остане и за теб? Каква недалновидност...
  • 51 Мартин

    1 0 Отговор
    Толкова са успешни, че нито в Европа, нито в САЩ ги искат и седят тук... младите в днешно време имат странно чувство за избор на политици! Явно не са им достатъчни 6 месеца, а им трябват 6 години, за да разберат, че Кирил и Асен също крадат като Бойко!