27 Юни, 2022 13:00 2 307 26

Quo vadis, България

  • паулина шишкова-
  • партии-
  • политика-
  • парламент-
  • правителство

Сега положението е още по-тежко от началото на годината!

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паулина ШИШКОВА

Кой ли не се изказа в тези дни с нестабилно време? Оказа се, че у нас всички разбират от политика и не се изисква от никой да е завършил политология, за да прави компетентни анализи. От безкрайните повторения на едни и същи фрази, които се лееха от телевизионния екран, установих следното:

Освободиха Никола Минчев от поста председател на Народното събрание, но както преди, така и след гласуването всички в един глас запяха, че е много добър председател – възпитан, умен, красив и добър юрист. Така и не разбрах, защо трябваше да се изгони едно толкова съвършено същество. Впрочем и аз не видях някакви фрапиращи недостатъци на симпатичния млад мъж. Дори нямаше любовница, а се беше обградил от прекрасна млада съпуга и две деца.

ГЕРБ-СДС внесоха вот на недоверие против кабинета, но в мотивите не видях какво конкретно той е сгрешил. Не се разбра, икономиката на България ли обърка или направи гаф с Македония. Не знам какво ще пише по-късно в учебниците по история за първия успешен вот за недоверие и най-вече за неговите причини.

ИТН напуснаха правителството, изтеглиха своите министри и забраниха на депутатите да подкрепят старото мнозинство в парламента, към което принадлежаха. То не бяха пари за магистрали, то не беше Македония, то не беше неуважително отношение към корифеиите в младата партия – Каримански и Митева. Единственото, което струеше от ИТН, беше злоба към всичко и всички. Сърдитите млади мъже и жени!

ДПС видяха в омразата и напрежението, които като лавина се изсипаха върху ПП, шанс да извлекат ползи и облаги. И се активизираха, събраха актива на електората си и го докараха пред Народното събрание. Демек, не само ПП има подкрепа. Техните поддръжници не отстъпват на другите нито по брой, нито по младост и хубост. Но както винаги, каквото и да правят и говорят, те са обладани от един светъл образ – Пеевски. ДПС видя, че в парламента ледовете се топят и смело изведе своя бог от пещерата и го постави на първия ред, а след това го вля в редиците на народа.

ПП „Възраждане“ малко се стъписа. В предходните месеца, преди ИТН да покаже рогата си, те се смятаха за най-активната партия в парламента и организизраха всякакви щуротии. Сега партията на възрождениците видя, че има по- интересни играчи от нея, че има партии, които могат да обърнат хода на историята. Затова изявите им станаха по-обрани. Ослушват се, за да се ориентират в новата нормалност. Но и те извадиха на показ своя смел и прогресивен електорат.

Това е миналото. А какво бъдеще ни очаква?

ГЕРБ – СДС не искат да управляват. Времената са тежки и несигурни, бедността обхваща цялата държава и няма от кого да се краде. Много кризи са надвиснали над България. Активистите на ГЕРБ не можаха да обяснят какво ще правят след грандиозния си успех. Дали съжаляват, не знам, но едно е ясно - не искат да управлят. Нека някой друг се мъчи. Ако дойдат нови избори и народната любов ги изтреля на първо място, те няма с кого да споделят властта. ИТН са непредсказуеми и неверни. ДПС са конкуренти в кражбите и са по-хитри и изобретателни. За ПП, ДБ, БСП не може да се говори. Възраждане също не става за другар в управлението, защото ще развали евроатлантическия образ на ГЕРБ.

ДСП знаят, че колкото и много гласове да спечелят, никой няма да им позволи да управляват сами държавата, дори да умеят това.

ИТП трябва за 4-ти път да демонстрира своята управленческа импотентност и дори да се натиска да поеме кормилото на държавата, никой няма вече да ѝ разреши. За коалиция не може да се говори. Веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода.....

Възраждане иска да управлява и си мисли че може. Но тя ще сбъдне своята мечта, само ако се промени основния геополитически курс на страната и се обърнем на 180 градуса от запад на изток. Така че и тя не става. За съжаление няма и с кои партии да се коалира. Защото всички партии на вечното статукво у нас се преструват на прозападно ориентирани.

Та така, дами и господа, „съдебни заседатели“, бъдещето е още по-тъмно и отчайващо от настоящето. Впрочем бързо забравихме, че на последните избори ПП се напомпа къде естествено, къде насила, за да спаси положението. На хорото самоотвержено се хванаха ДБ и БСП, а по неведоми пътища божии към тях се присламчи и ИТН. Цялият български народ със затаен дъх гледаше преговорите в мола и стискаше палци дано някой да не напусне хорото. Последен изход беше. Забравихте ли? Правителството вървеше по тънкия лед и внимаваше някой да не натежи и да потънем всички. Хора, опомнете се. Друг изход нямаше тогава, няма и сега. Дори сега положението е още по-тежко от началото на годината!


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Невеж

    9 3 Отговор
    Може ли някой да ми каже какво означава "кво вадис" . Благодаря предварително

    Коментиран от #3, #7, #10, #13

  • 3 експерт лингвист

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "Невеж":

    на страроромански - какво вадиш?

    Коментиран от #6

  • 4 Зззз

    28 2 Отговор
    Що за върпрос ,къде отива България? Къде може една колония да отива? Към бананова република! Като гледам кандидатите за новите избори си мисля ,че смисълът за гласуване го няма! Те не се съобразяват с мнението на болшинството от народа , 32 години едни и същи се въртят и цакат България, въпросът е кой да я прецака повече.

    Коментиран от #16

  • 5 Мунчо

    7 11 Отговор
    ,
    Ми към азиатският рай с реки от кумис и кефир ...скоро ще се търси македонско гражданство...
  • 6 Дъ бест

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "експерт лингвист":

    Аз вадя 18см.
  • 7 Веж

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Невеж":

    Къде отиваш?

    Коментиран от #25

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Аааааа

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Невеж":

    За тия въпроси, питай гугъл, илитерат!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Аааааа

    12 3 Отговор
    Добро заглавие за статията, много "Нероновци" се насъбраха в един парламент, всеки със своята крайност и нищо съзидателно.
    Отново народа е в патова ситуация....хем не щем аборигени в политиката, хем нямаме избор. Все си плюят в устите- законодателстват. Това не е парламент, уж образовани хора, а култура никаква!
  • 13 Значи

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Невеж":

    Това значи "Къде отиваш". А ние с бодра стъпка отиваме в блатото. Тенк ю Възраждане, ГЕРП и ДПС. ИТН мога дамо да заплюя.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 кач парасъ вадиш соросе?

    9 3 Отговор
    фърли някой долар и аз ше пиша такъв пасквил
  • 16 Бананова

    7 15 Отговор

    До коментар #4 от "Зззз":

    Ако станем бананова република пак ще е добре, лошото е че икономиката ни не може да избяга от съветския си тип. А както добре знаем, СССР създаде само беднотия и простотия и унищожи всичко добро, което поколения родолюбиви българи са създали..

    Коментиран от #22

  • 17 Петър

    18 1 Отговор
    "Факти", помните ли, че такива дитирамби пишехте и за Бойко и ГЕРБ? Ако паднел... Край, кокошките ще спрат да носят и т.н!
  • 18 Цуца

    11 3 Отговор
    Ей хора! Нищо добро не ни чака от тук нататък! Пак на избори, пак трошене на държавна пара, пак хартии за нови избори.... Пак простотията и алчността на бившите, усетили как им се изплъзват кюлчета и пачки!
  • 19 Шамана на Монтерей

    8 4 Отговор
    Нищо свръхестествено няма да се случи.България не изчезна през 90-те години,когато се разпадна Соц лагера и останахме извън борда от всякъде,комунетата разграбваха държавата неуморно,по улиците вилнееха мутрите,а инфлацията на моменти беше,като в Германия след Първата световна война.С тези избори през няколко месеца почваме да приличаме на Италия,но само по това.В някаква степен и на ситуацията през 90-те,но сега поне няма мутри и сме част от ЕС и НАТО,макар да сме само част от задните части.Може да разчитаме поне на някаква финансова подкрепа,борда държи лева да не хвръкне,а инфлацията не е чак такъв проблем,като едно време.Народа ще обеднее,но това се случва периодично и причината си е в народа-писал съм многократно за това.След като компрометирани партии като БСП,СДС,ГЕРБ,ДПС продължават да са в Парламента и да управляват,може да се сърдиме само и единствено на себе си."Новата вълна" също не става.ИТН е фрапиращ случай на политическа импотентност и зле прикрити зависимости.За "Възраждане",като за умрелите-или хубаво или нищо.Значи нищо.ПП и ДБ,макар и да са "прозападно" ориентирани в основата си са посткомунистически формации с еволюирали и мутирали комунета,като факта,че пРезидента Румен беше бавачка на едната,а лидера на другата е потомствен комундел е показателен.Кака Мая Костинбродска и другарят Янев също не са от хората на които нормален,интелигентен и образован човек ще даде вота си.
  • 20 Верно ли

    15 0 Отговор
    Ох, майко мила, да им четеш на умно-красивитета хвалбите... "Така и не разбрах, защо трябваше да се изгони едно толкова съвършено същество. Впрочем и аз не видях някакви фрапиращи недостатъци на симпатичния млад мъж. Дори нямаше любовница, а се беше обградил от прекрасна млада съпуга и две деца." Онзи ден в ОФФнюз Искра Ангелова с оцъклен поглед (ковида не ѝ се е отразил добре на милата, нищо че се криеше като хайдук по горите) обясняваше: "Таман начело на държавата застанаха хора като нас – образовани, възпитани, реализирани, свестни, нормални. Хора, които могат да те гледат право в очите без да отместват поглед."
    Хайде да помоля "хората, като ВАС" поне да се осъзнаят, че светът не се върти около ВАС!!!
  • 21 Quo vadis България

    2 2 Отговор
    Към бърлогата, меча ; ванючая.
  • 22 Зззз

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "Бананова":

    Ама аз хич не съм съгласен с тебе. За 32 години всичко се батиса ,а народа обедня и е много по зле от преди. Икономика няма само слугинята остана,а и то е на кота нула. Слугинажът по морето го бият ,ритат и цакат ,за нещо друго освен за храна и сметки българина пари няма. Колко купиха жилища ,за нови коли да не говорим ,но ядем банани.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 един от многото

    3 0 Отговор
    На Къна в дивия!
  • 25 рептилска Kyiv империя

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Веж":

    Ако трябва да сме екзактни: "Накъде отиваш/си тръгнал?"
  • 26 Плашиш ми магарето

    1 0 Отговор
    Както каза навремето академик Сендов, всички вкупом непотребни са станали. Тръгнала тая да плаши. Не умряхме при разсипията на земеделието и животновъдството при Желю желката, не умрахме при разсипията на индустрията от индобългарския тъмен субект,не умряхме от царедворците... Свикнахме на мизерията и ровевето на дъното. Плашиш ме мангалке магарето.