30 Юни, 2022 09:20 7 473 55

Отстъпка от 25 стотинки срещу риск от изтичане на лични данни?

  • горива-
  • отстъпка-
  • бензин-
  • дизел

Експерти прогнозират, че може да се получи и ефект на презапасяване

Отстъпка от 25 стотинки срещу риск от изтичане на лични данни? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голям проблем се задава с отстъпката от 25 стотинки на литър от масовите горива. Поради недобре списани законови текстове, регламентиращи предоставянето на компенсацията от 25 ст. на литър от масовите горива, съвсем реални се оказват редица рискове за правото на защита на личните данни на всеки потребител на горива, решил да се възползва от отстъпката. За това алармират пред ФАКТИ от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ).

Оказва се, че търговските обекти – бензиностанциите, не са готови да оперират с такива големи обеми от лични данни. Макар всеки един търговец на горива на дребно да е Администратор на лични данни, по смисъла на Общия регламент за защита на данните (GDPR), то обработваните от тях лични данни до момента са неизмеримо по-малко - както като видове и категории лични данни, така и като обем.

„Кажете ми какво общо има зареждането на гориво и това да се предоставя регистрационен талон на автомобила и легитимиране на водача пред случаен служител на бензиностанция?“, задава въпрос Георги Тенев, юрист на АБТПВПГ.

„Регистрационният талон на автомобила съдържа данни за три имена, единен граждански номер и адрес на собственика, респективно регистрирания ползвател на автомобила. Там само снимка и здравен статус на човека липсва... За да може крайният разпространител на горива – бензиностанцията, правомерно да предостави компенсацията от 25 ст. и да не бъде санкциониран, той трябва да издаде фактура на физическо лице, в която да посочи ЕГН-то от талона на автомобила“, допълва Тенев

„Нали разбирате, че е все едно дали ще зареждате в търговски обект в малко село или такъв в големия град... Същевременно, поради различната организация на дейността и обем обработвани данни, техническите и организационни мерки за защита на данните на тези обекти са несравними като ниво. Сега на търговците на горива, които и без това изнемогват поради непосилната и тотално неадекватна административна тежест – резултат от нехармонизирано и вътрешнопротиворечиво законодателство, ще се наложи да правят и допълнителни разходи. Те ще са във връзка със защитата на тези нови, по-големи обеми личните данни, които ще им се наложи да обработват, но без това въобще да е присъщо на тяхната дейност. По всяка вероятност ще се наложи и ангажирането на допълнителен персонал“, допълва юристът.

„За нас е необяснима логиката, съгласно която хиляди неквалифицирани за такава работа служители на бензиностанции по села и паланки ще събират и обработват информация за вашето ЕГН, къде живеете, каква кола карате, колко гориво зареждате и прочее. Да не говорим, че събираните данни ще се съхраняват за период от поне 10 години. Истината е, че никой не е застрахован от това, което ще се случва по обектите. По-голям риск за личните данни и защитата на личните данни трудно би могъл да възникне, а сега това става по силата на закон“, обяснява Георги Тенев.

Какво пише в закона, който регламентира въпросната отстъпка. Там се казва, че крайният разпространител на горива трябва да издаде фактура на физическото лице, в която да са посочени данните от талона – ЕГН на водача по талон (или собственик на автомобил, или ползвател).

„Това няма нищо общо с човека, който зарежда гориво. Същевременно законовите текстове са така написани, че от тях не следва нито право на търговеца на горива да изиска да му се предостави този талон за съпоставка, за да може той да вземе данните и направи фактурата, нито физическото лице е длъжно да предостави талона. Но законът казва, че всички крайни разпространители са длъжни да издадат фактура, съдържаща ЕГН от талона на автомобила, за да предоставят въпросната компенсация (отстъпка)! Ако я предоставят неправомерно, това си е за тяхна сметка. Значи бензиностанциите дават отстъпката за тяхна сметка и после ще си чакат парите от държавата, а така се създават предпоставки голяма част от тези фактури да се окажат недействителни поради технически пропуски. Да не говорим, че по този начин държавата сама създава предпоставки за нелоялни практики по бензиностанциите, но за тях си заслужава да се посвети отделен материал“, допълвя Тенев.

От Асоциацията също така предупреждават, че е необходимо да се положат необходимите усилия от страна на държавата в разяснителна кампания относно процедурата за предоставяне на компенсацията. Това от една страна. А друго много важно нещо е да не се допусне ефект на презапасяване от страна потребителите и поредни гледки на стотици метри колони пред бензиностанциите. Причината за това е, че няма лимит на зарежданията.

„Дали няма да има хора, които ще се презапасят с горива, защото ползват отстъпка? Видяхме какво се случи, когато се заговори за повишаване на цената…“, пита Тенев.

Също така остава неясен и въпросът, ако човек вземе колата на приятел и зареди какво става.

„Хипотезата е, че аз взимам колата на близък и зареждам. Но този близък дал ли ми е съгласие да му давам личните данни, не е ли? Има и друга хипотеза, при която търговци ще завъртят просто издаването на фактури с вече налични данни на клиенти… Стои въпросът за контрола и колко от нашите пари ще изхарчи държавата? Не сочим с пръст никого, но е вероятно да се случи… Рисковете са много и могат да имат сериозни последици“, казва още експертът.

Георги Тенев обръща внимание и на това, че обработката на личните данни ще отнема време. Може да се наложи търговските обекти да назначат персонал, за да се облекчи работата на каса. Бензиностанциите ще трябва да си актуализират софтуера така, че да могат да отговорят на изискването. Това пак е за тяхна сметка.

„И като се вземе предвид ниският марж в момента и невъзможността за реална надценка, която да покрива разходите на всеки един обект. Като се вземат оборотни средства, защото бензиностанциите ще дотират клиен-тите, какво става… (б.р. - в предишния материал обяснихме, че отстъпката ще струва на всяка бензиностанция около 25 000 лева на месец, която след това трябва да се възстанови от държавата) Големите вериги по могат да успеят да се справят със ситуацията. Малките бензиностанции няма как да го направят. Рискът пред тях е огромен“, завършва Тенев.

„В крайна сметка държавата разполага и с необходимата администрация и така или иначе – с пълната информация и достъп до нашите лични данни. Всички тези рискове за правата на гражданите, както и административната и финансова тежест върху бизнеса, могат да бъдат спестени, ако въпросната компенсация се предоставя директно от държавата. В смисъл чрез Националната агенция за приходите и нейните териториални поделения и офиси. По този начин ще се постигне и още един благотворен ефект – пълна събираемост на данъците на физическите лица“, завършва юристът.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    107 9 Отговор
    Типично по Кирчовскки !!! Глупаво измислени , и неработещи мерки !!!
  • 2 велко

    103 4 Отговор
    За пореден път са го измислили по възможно най-сложният и глупав начин...

    Коментиран от #18

  • 3 То мозъци няма

    58 6 Отговор
    ти намекваш за изтичането им. Карай да върви.....и по-бързо служебен кабинет защото вече ми...
  • 4 Аман

    64 2 Отговор
    вече от тия 25 ст. !
  • 5 Анонимен

    66 2 Отговор
    Поредната малоумщина!
  • 6 локийухъгт

    57 3 Отговор
    Очаквайте изчезване от колонките на А-95 и обикновеният дизел и появата на А-96 и дизел супер-ултра-гига-хипер...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Зевс

    64 3 Отговор
    Да бяха намалили акциза или ДДС за горивата, така щеше да има отстъпка за всички и нямаше да събират лични данни.

    Коментиран от #17

  • 9 човек от народа

    46 2 Отговор
    с 10 лв. на резервоар ще цъфнем и вържем ! има и друг транспорт !

    Коментиран от #31

  • 10 некой си

    72 5 Отговор
    Такова продажно,слабоумно,родоотстъпно,пагубно,заробващо и плиткоумно управление България не е имала от 681г. насам. Ционисти, кво да правиш.
  • 11 Помагач

    50 3 Отговор
    Важното е да се помага на Украина !
  • 12 провинциалист

    37 5 Отговор
    Няма опасност от изтичане на лични данни - те вече са изтичали достатъчно много пъти.
  • 13 Коментар

    58 0 Отговор
    Естествено, че така ще го "измислят"!
    Целта отдавна е да ви следят всяка крачка (къде ходите и кво правите), а като бонус ви продават личните данни на 3-ти страни (обикновено с търговска цел)!!! Говори се, че търговията (легалната естествено) с лични данни е съвременния суров петрол - печелят се огромни суми!!!

    В тази връзка, някой замислял ли се е за къв ч.п аджеба е необходимо да си инсталираш приложение за отстъпки в Лидъл и Кауфланд (пък и другаде също)???!!! Нима промоциите не могат да се обявят на сайт, брошура и прочие???

    Карат ни като добитък на някъде, но определено имам съмнения (меко казано), че това място ще е добро за нас обикновените хора!!!
    Така, че мислете и поставяйте под въпрос странностите, за които нямат логично обяснение!!!
  • 14 Пишман Бензинджия

    37 1 Отговор
    Ще ни излезат на носа тези 25 ст. Какъв е проблема, служителите да записват в регистър само рег.номера на колата?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 некой си

    35 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зевс":

    Тя идеята е друга,ха ги питай за келепира на бързите кредити с 0% лихва и ще ти настръхнат косите,вярвай ми не е само таксата при внасяне с която те дерат. Питай ги и за онея поименни карти за отстъпки по някои средно големи хранителни вериги. Питай ги също за поименните карти и по разни други вериги. Питай ги ей тъй тея неудобни въпроси и да видиш все пак ако някой ти отговори как се продаваме за жълти стотинки и то на кого /тя е една любопитна институция с която най-добре е да нямаш вземане и даване/.
  • 18 окийухъ

    39 2 Отговор

    До коментар #2 от "велко":

    По този сложен и глупав начин държавата нищо не губи... Дават ти отстъпка на касата, после се пращат 3 тона документи към държавата и ако евентуално, може би (ама надали) всичко е наред някой хубав ден (след поне 1 месец) направените отстъпки ще бъдат прихванати от дължимото ДДС... И най-големият глупак може да се сети, че при малките бензиностанции ще бъдат откривани много грешки, ще бъдат подлагани на проверки и ще бъдат яко глобявани- да им върнат онези 25ст. и дума да не става...
    Към момента държавата взима по около 60ст. от всеки литър като ДДС- свалят ДДС-то от 20% на 10% и ето ви реална отстъпка от около 30ст. и бензиностанцията изобщо не участва в схемата... На фирмите така или иначе им се възстановява ДДС-то и дали е 20 или 10% е без значение за бюджета... Да но намаляването на ДДС означава бюджета да не получи едни пари, а сегашната схема означава "получаваме всички приходи и после ако желаем и на който решим ще върнем едни пари, ако изобщо върнем пари на някой..."
  • 19 Здрасти

    38 0 Отговор
    Тия ДВАДЕСЕТ И ПЕТ СТОТИНКИ СИ ГИ ЗА ДРЪЖТЕ И С ТЯХ И БЕЗ ТЯХ. ЖИВЕЕМ В НЯКЪКЪВ ТОТАЛЕН АБСУРД ОБИЧАМЕ ДА НИ Е СЛОЖНО. КЕФИ МЕ КАК САМИ СЕ ОБАТАЧВАТ АЛЧНЯЦИТЕ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 зевзек

    20 2 Отговор
    хайде народе, приготвяй тубите, освобождавай място в мазето, бензина ще е без пари
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бл.134 в Zап. парк

    8 0 Отговор
    Ще друго ! Отстъпки,компенсации ,печатене ...хванете е за маркуча !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 пейо

    21 0 Отговор
    И без тези 25ст има опашки по бензиностанциите към морето и обратно.За издаването на такива документи се изисква време за въвеждане на данните в системата и тотално ще се чака по касите. Да се издава на базата на номера на автомобила.
  • 28 ФАКТ

    30 0 Отговор
    "Мерките" са блъф - като цялата ни "демокрация"!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Испанеца

    27 0 Отговор
    А защо въобще трябва да има някакво вписване на данни?! Зареждаш си и ти правят намалението автоматично,както е в Испания например
  • 31 Дядо

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "човек от народа":

    Напълно съгласен. На който в София му се ходи на море, хваща палатката, колелото и тръгва седмица по-рано. Аз, като ходя на село, по същия начин. Няма да има какво да се яде, но нищо, ще садим картофи.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бъдеще

    18 0 Отговор
    А дали ще може да НЕ се възползваш от тази отстъпка? Харча по 2 резервоара на месец, и въобще не мисля да влизам в тия сложни схеми, заради отстъпка, на цената на един килограм кашкавал месечно.. 20лв на месец, къде ли не отишли....

    Коментиран от #51, #53

  • 34 2456

    20 0 Отговор
    В България всичко се прави калпаво да не работи, поради некадърност, поради скрити уловки(пак да не работи), поради злонамереност...
    Здравеопазване, елекронно(БЕЗАНАЛОГОВО) да бяха попитали как е в Германия или Франция!?
    Съдебна система, МВР, НАП - всичко е правено да не работи...

    Коментиран от #45

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Здрасти

    9 0 Отговор
    Накрая мисля да сложа на велосипеда един винтоверт с 2 батерий по 5Ah.Хем ЕКО хем евтино то и зима вече няма
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 борба с корупцията

    13 0 Отговор
    Тези пари от бюджета са гласувани, за да се откраднат. Населението нищо няма да разбере от тази мярка!

    Коментиран от #42

  • 40 Винкело

    7 1 Отговор
    Абе защо се спряха на 25 стотинки, а не например на 10%? Тя като стане нафтата по 5 лева, голямо мерси. Оправям се 15 литра на месец, че щели да ми компенсират 3.25.
  • 41 Айде

    5 1 Отговор
    Айде, по -спокойно! Това е нивото на всичко, което се случва в България от 1900г. до сега! Почти сме свикнали! Остава само да се прегърнем с путин!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Сатана Z

    3 2 Отговор
    Заредих всичките си коли ,бензиновата резачка и тримера за трева .200 литра .Поканил съм приятели от Гърция и Турция да заредят бензин и нафта тънканА.
  • 44 Мдаа

    8 0 Отговор
    Тази сутрин питам в петрол - от утре как ще се процедира с отстъпките. Жената на касата се хваща за главата и казва всеки пита, а аз не мога да отговоря нищо. Пълна каша е.
    А всъщност решението е както в досега действащите карти за отстъпки.
  • 45 Дааа

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "2456":

    Гледано недогледано, правено недоправено - българска работа. Ама има и по кофти - бг бразилска такава.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гешев спи ли

    12 0 Отговор
    Незабавен арест и съд за националния предател Кирил Петков.
  • 48 Даааа

    2 0 Отговор
    И всичките тези простотии са да не би тези, които ограбваха нашите пари от държавната хазна над 30 години да вземат да претендират, че тези пари е по редно да отидат при тях вместо да се правят отстъпки на населението.
  • 49 садасддас

    6 0 Отговор
    И защо трябва да се прави регистрация?
    Свалят цените с 25 стотинки, и толкова.... кво има да записват и описват?
  • 50 асдасд

    3 0 Отговор
    80 литра резервоар, който никога не го чакам да падне на нула, т.е. зареждам по макс 50 литра на 2 месеца... голяма отстъпка, не им я искам :)
    Имам и газ, там нещата са подобни: 60 литра бутилка, пълня я макс 2 пъти в месеца. Т.е. ако им ползвам голямата отстъпка, ще пестя по 30 лева на месец от газ, и по 10 лева от бензин.... ауууу, каква отстъпка само :)

    А уж щяха да махат ДДС и акциз, които са около 60% от крайната цена на горивата.....
  • 51 Факт

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Бъдеще":

    Прати ми 20 лв. Щом си толкоз ларж!
  • 52 Шайба

    0 0 Отговор
    Преброяване на овцете
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Цако

    0 0 Отговор
    Презервативи!
  • 55 Българин

    1 0 Отговор
    да си заврат 25ст. отзад, не им ги ща.