3 Юли, 2022 10:00 6 809 52

"Катимерини": България е в хаос, дано не заприличаме на нея

  • хаос-
  • правителство-
  • кирил петков

Коментар на гръцкото издание "Катимерини":

"Катимерини": България е в хаос, дано не заприличаме на нея - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта.

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв "национален проблем" на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Министър на магията

    62 2 Отговор
    Ходете и попитайте някой който и да е братчед у МАААЛЛАТА дали знае какво означават думите ХАОС,ДИПЛОМАТ или Посланник.Те това е 1/3 от населението на България вие какво очаквате,на тия може да им направи впечатление нещо само ако спре тока,музиката,чуфтетата и кючеците.

    Коментиран от #12, #19, #25

  • 2 Последния Софиянец

    49 12 Отговор
    По всички телевизии са плъзнали платени да агитират за евроатлантическо правителство на ГЕРБ,ПП и ДБ.

    Коментиран от #5, #6, #7

  • 3 Българка

    48 15 Отговор
    НИКОГА няма да приличате на нас, жалкото е, че и ние НИКОГА няма да приличаме на вас..... Винаги ние сме ви прислугвали,да ви чистим памперсите, тоалетните, къщите,да ви обслужваме по всякакъв начин. Гъркини в България не сме виждали,но българки в Гърция колкото искаш

    Коментиран от #14, #24, #43

  • 4 За да "заприличате"

    50 7 Отговор
    първо трябва да си върнете борчовете(300 млрд.) ..

    Коментиран от #17, #32

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 сиримири

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ти нали беше с тези,и тези ли се отказваш
  • 8 Хаха

    34 8 Отговор
    Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува….как така гърчолята обиждат българина бре?А като става дума за спор между Гърция и Турция,булгура подкрепя сиртакито хехе 😂

    Коментиран от #23

  • 9 Стоян Александров

    38 17 Отговор
    Господа гърци, другари и Вие се изявявате на Наши Господари, но защо ? Защото Ние над 30 години сме управлявани от американски марионетки и подлоги. Но. Но и Вие много добре знаете, че това един ден ще свърши и то мноооогооооо лошо дори и за Гърция. Кирчо другари е маниполиран и натискан чрез КОМПРОМАТИ ОТ ЧУЖДИ СЛУЖБИ. И майка си ще продаде. Вие също така се управлявани, просто Ние сме тотал щета. Всички, всички Наши изедници и предатели си харчат спокойно милярдите и никой няма никога да бъде псъден. За това няма никой страх независимо какво ще направи или каже. Киро като Зеления изобщо не му пука. Този нашия е ненормален, а ония наркоман. Пълен позор са. Но не им пука.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Стига лъгахте

    21 9 Отговор

    До коментар #9 от "Стоян Александров":

    От 44та до днес властта е в бекапету. Всички ,които са управлявали са от дс ,съптветно кгб. Не гонли разбра и ти вече?
  • 11 хайде сега

    32 20 Отговор

    До коментар #9 от "Стоян Александров":

    Гърците колкото и заеми да имат,те винаги ще са по добре от нас,и причината е , че те никога не да били под руски ботуш и половин век не са им промивали мозъците Иначе и те като нас са били под турско робство,но разликата е, че те докато се развиват,нас ни тъпче руски ботуш

    Коментиран от #42

  • 12 Гаглей

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Министър на магията":

    Хахахаха те имената не могат да си напишат. Даже тия с 4 цифрените
  • 13 Хахаха...

    28 12 Отговор
    Много ги е шубе да не отлети Мицотакис като наш Кирчо.Щото Мицо и той целува американските задници.Пропагандата че Русия е виновна за всичко е идеалното нещо за промиване на мозъци.Злото идва от ЕС и НАТО ,и наложения от тях нов световен ред.

    Коментиран от #18, #21

  • 14 Да питам

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    А задаваш ли си въпроса- Защо е така? Или само констатираш факти? И чия е вината за това положение?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да ти кажа

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха...":

    За разлика от пожарникарския маркуч или КирЕто, дето е завършил тримесечен ПУЦ в Харвард, Мицотака е Станфордски възпитаник. Да не говорим коя е сестра му или баща му, които тачат цяла Гърция. А в България на втория месец след изборите почва плюенето по властта ( не че не са го заслужили де).. аи има какво да се види, че гръцките политици са направили за страната си...ха сега ми кажи, какво нашите политици са направили за тебе лично.!
  • 19 хахах

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Министър на магията":

    Айде,бе! Я се огледай!! Май нивото на българина ,граматически е паднало под минимума,до ниво четене,без разбиране!!! Я питай ком. 12 /гаглей-чу/ аджеба неговото име колко ЦИФРЕНО е? Хихи....

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ал Бунди

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Хахаха...":

    И да отлети има кой да дойде. За разлика от България. Страната на мафиотите и олигарсите. Сега, като отлети Кирчо пак пожарникарския маркуч ще дойде.. нищо ново под слънцето. Нали?
  • 22 Въпрос

    15 4 Отговор

    До коментар #17 от "Ел Греко":

    Защо толкова се възхищаваш на гърците ? Явно ходиш като турист там и виждаш само хубавате страна на нещата . Мога да ти кажа ,че живеят нормално само тези ,които дават нещо под наем или са свързани с туризма. Минималната им пенсия е 380 евро, но се облага !Минималната заплата е 710 евро и 550 евро след данък . Двойна на нашата,но в България все още е по-евтино ,така че не мисли ,че живеят кой знае как и те.

    Коментиран от #27, #29, #35

  • 23 Да питам

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    Кого подкрепяш па ти бе, нефелник. И Турция и Гърция са Държави, а не Територии..опрели са баш до твойта подкрепа. Абе нема-нема, па току някой се изплесне по корем на циментъра...Те не те броят за жив, ти да ги подкрепяш си тръгнал
  • 24 един от стадото

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    да, гърците не са нещо по вече от нас, но. Историята не почва от вчера. Като държава са със векове по млада от нас, но залагат на Елада, която като цяло не е държава, по скоро понятие и не точен субект. И Онасис не е роден в Мало Бучини, и имат лоби в щатския парламент отдавна, едно от големите, и следвоенната им история не е писана на салфетката в Ялта, и не са били в хитлеристка коалиция и законни окупатори на някой, и после заемите в милярди, които вземат са нещо като безсрочни. Ще питаш, ами защо е така. Най просто ще ти кажа- защото са хитри и лукави. За разлика от нас. Ние винаги сме представяни като окупатори, дори на византийските земи, нищо че половината ни ген е местен и траките са част от нашата кръв. За Озирис малко знаят на запад, за Панагюрското съкровище малко по вече, но за Омир, Зевс, Атина Палада и Нанси Онасис всички. И това е само набързо историята им, но успяват с пропаганда, постоянна, упорита, без не кой знае какви доказателства, основана основно на митове и легенди да направят темел и да смучат света, трупат дивиденти и градят нация и държава
  • 25 мдаа

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Министър на магията":

    Г-н магичен министре, те от маалата не управляват държавата! Даже влиянието но вота им е силно преувеличено. 700 хиляди са ,а от тези 700 имат право на глас около 400!! Истината е друга,че всеки български политик/министър е магьосник..в кражбата!!
  • 26 Хаха маха

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "хахах":

    Абе така е, като гледаме и твоето граматическо ниво...

    Коментиран от #28

  • 27 Ал Бунди

    11 1 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос":

    Ами какво да ти кажа. Аз от доста години живея по 6-7 месеца там ( имам къща, не бера портокали), и в останалото време съм си в България. Така че , не се пробвай да ми отваряш очите, само ти казвам , че си в голяма грешка. Вярно че са горе-долу такива цифрите, ама за ергатите от България, Румъния или Албания. А по това, което съм ти изброил, се вижда нивото на политиците, това, което е на яве. Иначе, като гледам хотелите, заводите и цеховете, земеделските земи..пътищата ..ами да сравняваме, ако искаш. Сигурен съм, че дори домата, който ще ядеш на обед е гръчки( или турски) а не хубав, български. и се замисли защо е така. Ако имаш с какво да мислиш де...

    Коментиран от #51

  • 28 хахах

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хаха маха":

    А, така! Абе ще се сетиш с колко цифри името да си изписваш....хихихи
  • 29 Някой си

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос":

    Знаеш ли? Казано е- прави си изводите за един народ по отношението му към покойниците..Ха сега направи едно сравнение между един най-обикновен гробищен парк на най-затънтеното гръцко село и същия такъв на Бакърена фабрика например, или на който и да е по-голям наш град. За селата изобщо не говоря.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гостъ

    6 7 Отговор
    Спокойно, спокойно, няма да заприличате на нас! Просто нямате толкова много русофили и комунисти, за което благодарете и на Черните полковници, и всеки ден им поднасяите цветя на гробовете! Каквото и да си говорим, нашата освободителка Русия, си ни клати от 1885год., та и преди това, та така и до сега! Като се започне от даването на Нишко и Поморавието на сърбите, Северна-Стара Добруджа на румънците! Нападението на Сърбия през 1885г.. Убийството на Стамболов 1895.. Нападението и над България- през ПСВ.. Владайското въстание и Райко Даскалов. Септемврийското въстание от 1923г.. Атентатът в църквата „Света Неделя“- 1925г.. Кминтерна и измислянето и признаването на т. нар. "македонска нация"!. Насилственото македонизиране на българите, даже на територията на НРБ! И още и още, и още! Е няма как да заприличате на нас!
  • 32 Ал Бунди

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "За да "заприличате"":

    Ти не мисли толкова техните борчове. Мисли ти как ще плащаш твоите. Че си потънал до гуша, а светлина от никъде. Те си имат туризъм..море..земеделие( даже доматът , който ще ядеш на обяд е със сигурност я гръчки, я турски)..и ние си имаме туристи..украински на държавна издръжка. Щото сме богати, а пенсионерите ни са на Ибиса или Карибите. По-бедните- на Сейшелите.
  • 33 Емил босилеград

    3 3 Отговор
    Вие ли ще говорите цял живот сте на света с кредити свърши всичко да пиете по баровете сега ние пием

    Коментиран от #34

  • 34 Хахахахах

    5 0 Отговор

    До коментар #33 от "Емил босилеград":

    ...Ти па откъде се изпльоска по гол корем..Какво пиеш..чешмяна вОда ли? Хахахахаха
  • 35 Ал Бунди

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Въпрос":

    Айде, да ти дам един пример. На улицата в града, където живея сега, сменяха кабелите за интернет. Смениха кабелите и между другото изрязаха стария асфалт и положиха нов. И всичко това само за два дена. А улицата е около 350 метра от край до край. Нещо да кажеш. Или според теб, нема начин..не е възможно такова нещо.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 1957

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "хайде сега":

    Защо 30 години демокрация не развивашсе,а паднал на дъно?

    Коментиран от #45

  • 43 гастарбайтер

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Никой не те е карал на сила да ставаш роб, никой не те е задължавал да ходиш там да работиш, не им вменявай нещо, за което е виновна твоята жажда за пари. Те не са те викали, ти по своя воля си отишла. Трудно е за проумяване, но няма как по-просто да го обясня.

    Коментиран от #44

  • 44 Да Бе

    12 1 Отговор

    До коментар #43 от "гастарбайтер":

    Милионите от Африка защо искат в Европа? Никой не ги кара насила,но глада ги кара. Така е и с нас българите,глада ни кара да ходим някъде да работим. В България ще умрем от глад с тези мизерни заплати и високи цени. През комунизма ако не ни държаха насила в България, същото повече от половината щеше да се изнесе от България,пак заради глада и мизерията. Имаше всичко за номенклатурата,а за българина каквото му дадат и колкото му дадат. И не разправяйте,че било хубаво и евтино. Защото не беше

    Коментиран от #47

  • 45 1944

    11 3 Отговор

    До коментар #42 от "1957":

    Няма как да се развиеш в капитализъм създаден от комунисти с куфарчета народни пари.
  • 46 Пропорционалната система е скапана

    7 1 Отговор
    Никога не съм я харесвал. Тя дава възможност на партиите да вкарват сламени хора когато и както си пожелаят🧐🧐🧐🧐
    Аз гласувам за един, той се отказва и влиза друг 😤😤😤
    Затова в парламента половината хора не внасят закони и не правят изказвания. Просто не им дреме 🧐🧐🧐 Със същия успех и кон може да е депутат 🤣🤣🤣
    И всички го знаем. Затова гласувахме на референдума. Но партиите никога няма да ни позволят свобода на избор😤😤😤
  • 47 Бате Бойко

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Да Бе":

    Ми оди си на село, сей картофи, рани прасета. Се някой друг вий виновен за хала. То не бяха комунисти, седесари, американци, руснаци, марсианци... В крайна сметка сте си виновни самите вие.
  • 48 Матей преображенски

    10 1 Отговор
    Така,значи ни докараха дотам да чакаме подаяния от ес,за да не гладуваме.И това в страна,която е хранила целия СИВ,Осигурявала алкохола и цигарите дори,а сега всичко разтурено,заграбено от чужденци,които изнасят печалбата.Ми те ни ошу-шка-ха както едно време са ни обирали турците,всичко се е отнемало в полза на султана и бейовете и тука мизерия .Какво като не върлуват с ята-гани-те,затова пък много по-ефективно,създават ни илюзията ,че имаме държава и даже демокрация.А през това време си играят с нас на жмичка и тука има--тука нема,грабят като за последно.За правителства и управление при тези условия е нелепо да се говори,това са кукли на конци,марио-нетки,гръмоотводи за народното недоволство,друго щеше ако се беше из-тъ-па-нил американски губернатор и лично да дава разпорежданията,веднага щеше да последва бунт и освободителна революция.
  • 49 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Просто в България върлува повече от 30 години една много вредна политическа система резултата от която е налице:
    Най-корумпирана
    Най- бедна
    Най-бързо изчезваща нация в Света
  • 50 Йтръ

    5 1 Отговор
    От прехода на сам всички са некъдърници.
  • 51 Димо

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Ал Бунди":

    Относно мисленето - имам фирма ,а не бера портокали като теб. Повечето гърци живеят с по 800-1000 евро или и това не е вярно? Пари ,които и в София съвсем спокойно много хора получават. Изкара я Швейцария направо тая Гърция. Иначе е хубаво там,спор няма. Но България има много повече какво да предложи като природни и културни забележителности ,но ни липсва реклама.

    Коментиран от #52

  • 52 Ал Бунди

    3 3 Отговор

    До коментар #51 от "Димо":

    Имаш, таратанци ..навсякъде мизерия и продажни кметове. Какво ми сравняваш със София. Дай ми сравнение с някое село в Монтанско или Видинско. Имал бил фирма...хахахахаха. за теб май всеки успял с имот в чужбина или бере портокали или сменя памперси.. а твоята фирмичка сигурно не е и едно цехче от моята. Абе, пич..ти май комплекси избиваш, а? Кой е по- по- най-, а. Заради мръхтачи с твоето мислене сме на тоя хал. Айде, бегай провери дали не са те окрчли бачкаторите, пък мен не ме мисли. Отивам на риба...хахахаха...фирма имало, го..ното..