Last news in Fakti

7 Юли, 2022 13:00 1 925 36

Огнян Минчев: Няма по-голяма ценност за човека от свободата

  • огнян минчев-
  • свобода-
  • америка

Американската мечта за свобода е конкретна и прагматична

Огнян Минчев: Няма по-голяма ценност за човека от свободата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма по-голяма ценност за човека от свободата. Всяка култура има своя традиция на свободата... И свои инструменти за ограничаване на свободата... Америка, която е учредена като Съединени щати на днешния ден преди 246 години е една мощна и практична мечта за създаване на един Град на хълма, който "не може да се укрие" (Матей 5:14), и който трябва да бъде "светлината на света".

Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Американската мечта за свобода е конкретна и прагматична. Тя създава общество на материален успех, на лична свобода и независимост, завоювана на пазара - с много труд и в неуморна конкуренция. Американският идеализъм е вяра в способността на човека да носи отговорност за собствения си живот и да бъде щастлив с плодовете на своите собствени усилия.

Америка поляризира мнението на света за самата себе си. Американската мечта винаги е имала огромна притегателна сила за милиони хора, готови да поемат понякога безумни рискове за да стигнат до бреговете на Новата земя и да опитат късмета си. Или просто да опитат американския начин на живот в родината си. От другата страна на монетата са тези милиони хора, които неотклонно, често яростно отхвърлят Америка, обвинявайки я в ролята на световен диктатор.

Днес Америка има проблем не с тези две големи групи хора, обитаващи глобалния свят около нея, а с растящата поляризация на самото американско общество около два все по-враждебни, непоносими един за друг лагера. В левия ъгъл стои радикализирана, яростна маса от хора, обвиняваща Америка в расизъм, в непоносимо неравенство между бедност и богатство, в липса на респект към различните, към слабите, към неуспелите... В десния ъгъл са милионите обикновени американци от mainstreet, от провинциална Америка, която се труди от сутрин до вечер, разчита само на плодовете на своя труд и на Божието благоволение, което измолва с усърдна молитва.

Тези две лица на Америка винаги са били доста чужди едно на друго, но и винаги са имали своите пресечни точки в основната матрица на американските ценности. Тази матрица опасно се пропуква днес и застрашава общественото единство на Съединените щати. Дали това е поредна криза - една от многото, които Америка преживява по своя динамичен път през последните 246 години, или нов феномен на разцепление, който може да застраши цялостното бъдеще на тази страна? Отговорът на този въпрос ще получим в средносрочното бъдеще. Аз вярвам в способността на Америка да оцелява, да се приспособява и да върви напред, понякога неузнаваемо променена, но съхранила тези основания на своето съществуване, които бяха заложени във Филаделфия на 4 юли преди 246 години.

Свободата в Америка не изчерпва многообразието на човешката свобода. Тя е само стъпало към тази пълномащабна свобода на човека, която той придобива стъпка по стъпка със своето изумително пътешествие през времето. Но без Америка - добрата и лошата, светлата и тъмната, благородната и жестоката - светът щеше да бъде, и все още може да стане едно много по-сурово и безчовечно място за обитаване. Затова отбелязвам 4 юли като празник на свободния човек - а не само като празник на Америка, навършваща днес 246 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТО ТЕ ГЛЕДАМ

    30 6 Отговор
    ОГНЯНЕ ИМА ПО ГОЛЯМА ЦЕННОСТ - ЯДЕНЕТО !!!
  • 2 дедо Герчо

    24 3 Отговор
    Огнян Минчев: Няма по-голяма ценност за човека от свободата,САНЧООООО...ХЪХЪХЪ...
  • 3 Да...

    21 4 Отговор
    Свобода на човечеството. НЕ на Ковид фашизма.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АУУУУУ

    26 5 Отговор
    Странно,защо се чувствах по свободен преди 10 .11 89 г. Дори свободата на словото беше по добре ,отколкото сега. За свободата при образование и здреопазване да не говорим, за пълния хладилник и почивките съвсем ,за възможността да си плащаш сметките без да се притесняваш също.

    Коментиран от #36

  • 6 Радой Ралин:

    9 1 Отговор
    Свободата е като хляба.
    Всеки ден се замесва,
    изпича,
    изяжда.

    Свободата трябва
    всеки ден да е прясна,
    топла,
    сладка,
    достатъчна, за да я споделиш с други.

    Не яжте огризки,
    не яжте вчерашен хляб,
    не яжте подарен хляб.
    Сами си замесвайте
    и изпичайте
    хляба,
    за да го имате,
    за да не го просите.

    Засяда на гърлото
    вчерашния хляб,
    подарения хляб.

    Хляб наш насущний дай си го сам.

    Коментиран от #30

  • 7 Деян Икебаната

    1 1 Отговор
    Eксорбитален Кенев.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Филип Ейджи

    11 1 Отговор
    Това мислят и индианците в САЩ!
  • 11 Свободата Санчо

    12 1 Отговор
    не е в рантовете на америка за България! Та не чета бозите на грантаджиите, показващи продажните им душици и ниското интелектуално ниво!
  • 12 Рубладжийче

    6 12 Отговор
    Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Русия е велика. Путин е гениален. Русофила е българин и патриот.

    Коментиран от #17

  • 13 ПБФ

    13 1 Отговор
    Въпрос на гледна точка.
    Да, за едни свободата е най-важна.
    А за да си свободен е нужно да знаеш истината.

    За други пък по-ценни са редовните грантове. За да ги получат се налага да разпространяват лъжи.
    Те пък от своя страна водят до несвобода.....
  • 14 Шамана на Монтерей

    7 4 Отговор
    Държавите и обществата са като хората-раждат се,растат,развиват се,остаряват и умират.САЩ не са изключение от правилото,но са достатъчно гъвкави за да продължат да съществуват,дори под формата на някаква по-свободна федерална структура.Друг е въпроса за американското общество,част от което през годините възприе някакви левичарски,популистки идеи и се опитва да ги налага в типично комунделски стил на останалата част.Това е основният проблем,който може да доведе до тежки последици за демокрацията не само в САЩ,но и по Света.Това е основен коз на тоталитарните режими в Русия,Китай,Иран,Северна Корея и други по-незначителни автокрации,който използват,за да оправдаят репресивните си действия спрямо собствените си народи.Но колкото и да е несъвършенна демокрацията и каквито и проблеми да има,тя няма алтернатива за свободните духом хора,които искат сами да управляват собственият си живот.
  • 15 Някой

    5 2 Отговор
    Ех, на студено и с празен стомах, ама свободен!
    Нали така, г-н Минчев? Ама, аз понеже обичам да се уча от чуждия опит, бихте ли ни показали нагледно горното? Ние ще погледаме, и ако ни хареса, ще го направим по-късно...
  • 16 Учуден

    6 3 Отговор
    А за три годишния домашен арест или по модерно "локдаун" и насилствената ваксинация какво е мнението на Огнянчо??? А мнението му за милионите убити жени и деца от американците в Хирошима, Нагасаки, Виетнам, Ирак, Сирия, Югославия и Афганистан ще сподели ли продажника?
  • 17 Центаджийче

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Рубладжийче":

    Атомната бомба е хуманна! Напалма е демократичен! ЛГБТ е сила! Байдън е страхотен...с малките момченца!

    Коментиран от #18

  • 18 Истината

    2 12 Отговор

    До коментар #17 от "Центаджийче":

    Малките момиченца са слабост на психопата Путин, не на дядо ти Джо!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Верно ли

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Хахахаха, добре! Щом си казал/а, това ни е напълно достатъчно :))))
  • 20 Хахаха

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Истината":

    Не Путин, а господаря ти Байдън е съден за педофилия:) Разбира се като сенатор тогава делото е заметено.
  • 21 Голям праз

    5 2 Отговор
    Какво ми дреме какво празнува тоя - 4 юли или деня на гея, ние българите празнуваме 3 март!!!
  • 22 ПребоядисанДембел

    2 2 Отговор
    Затова либералфашистите на краварника и сорос искате да ни я отнемете.
  • 23 Цървул Цървул

    4 2 Отговор
    Оги, за тебе най-скъпото е шкембе чорбата, стига да е безплатна.
  • 24 Флоранс Кючеклийска

    4 0 Отговор
    Най-високо в ценностната система на нормалния човек е животът! Свободата е състояние на духа, преподавателю по научен комунизъм!

    Как позволихме толкова повредени индивиди на ум и разум да ни учат и да ни лазят по нервите вече 4-то десетилетие!? Ама как ви личи на тумбата грантаджии, че сте си същите стари идеологически аргати, колкото и да се пишете културолози, инфлуенсъри и подобни! Лошата новина е, че възхвалата на американската мечта, между другото осъществявана предимно от чужденци, се е получила леко мижава, но така е, понеже работите с материали на клиента!



    P.S. Признак за интелигентност е да се прави разлика между свободен и свободолюбив! Второто обикновено е съставомерно!
  • 25 456789

    4 2 Отговор
    От хора, коиото живеят, за да плюскат, акъл не ща.
  • 26 яяяяя

    3 2 Отговор
    Има, хляба и водата. Ма все по-скъпи бе, Огняне. Или Fireman на козяшки, хехехехех.
  • 27 11666

    2 1 Отговор
    Сорос- ПАРИ ЗА ТЕБ=на Айдук-ТИ!!!
  • 28 Сандо

    3 2 Отговор
    Америка и свобода?Особено след Патриотичния акт!Тоя докога ще ни взема за канарчета!Явно ненапразно е слугувал и стажувал в АОНСУ.А всъщност е един алчен,нагъл и безскрупулен гранатояд.
  • 29 Анонимен

    3 1 Отговор
    Вижда се колко си дебел от свобода защото си подлога
  • 30 Едуард Петров-Едо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Радой Ралин:":

    Разбира се, много добре помня неуморимия шегаджия, непрежалимият Радой Ралин! ,,Радоя, Радоя! Ти ли направи завоя или аз пак дойдох на твоя?!" Няма вече такива Исполини, като Радой Ралин, Николай Хайтов, Георги Караславов, Младен Исаев, Ангел Каралийчев, Дора Габе, Елисавета Багряна ...и невероятно талантливите ни артисти Георги Черкелов, Иван Кондов, Наум Шопов, Георги Георгиев Гец, Константин Кисимов, Любомир Кабакчиев, Невена Коканова, Стефан Мавродиев, Петър Чернев и хилядите други!...!
  • 31 Платена

    3 2 Отговор
    амерска подлога!Другото не е важно!
  • 32 Стоп поповеди

    4 1 Отговор
    Време за следобедна прозявка? Колко Америка е велика, и колко сме виновни и недоразвити пред нея? Но това е много демоде, много старомодно, много отживяло. Господина ни пробутва тази проповед с идеята че всички сме се научили да четем вчера следобед. И не им ли омръзнаха тези разходки между изреченията, тези самодоволни елементарни монолози? Едни и същи морализаторстват и са възпитателите , едни и същи са достойни, смели, безкомпромисни, свободни. Стоп вече!
  • 33 Белла, чао

    2 1 Отговор
    Свободата в САЩ умира, това не е вече онази държава, която беше пример и мечта за мнозина. Там, където глобалистите са на власт няма свобода. Американският естаблишмънт е във война със собствения си народ, Все още има надежда, но тя става все по-слаба. Демокрацията в нашата част на света вече изчезва и се заменя с диктатурата на финансовия капитал.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "АУУУУУ":

    Защото толкова ти е бил акълът, или толкова са ти били потребностите- не ти е липсвало, че не можеш да живееш в който град поискаш, че не можеш да пътуваш когато и където пожелаеш ( или не помниш, че имаше ИЗХОДНИ визи), че задграничният ти паспорт стои в милицията или службата, ако е служебен; че не можеш да си избереш лекар или зъболекар ( нямаше частни), а си прикрепен към участъка или местоработата; че почти не се печатаха съвременни западни автори (а все пак соцът покрива само около 25% от света), но за сметка на това се публикуваха до повръщане партизански и съветски книги , нескопосана малоумна пропаганда и тъпи филми. Аз помня, че за френски или италиански или американски филм се чакаше по опашки за билети. Изобщо не отварям дума за липсващи храни и стоки, но искам да напомня, че имаше услуги като пълнене на запалки и химикалки, ловене на бримки на чорапи, обръщане износена яка на риза и рециклиране на капачки за буркани. А безумните събрания и манифестации, а политическата учебна година, а доносите? А бригадите? И някой наглец да говори за онова време като щастливо.