Last news in Fakti

20 Юни, 2013 08:00 9 789 14

Махнете валяка, а не му сменяйте боята!

  • мажоритарни избори-
  • валяк-
  • личност

Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В популярна песен от началото на прехода се пееше “Ще те мачка валяка”. Хората много я харесваха. Народът ни е мъдър и явно още тогава е усещал, че текстът е изключително точен политико-икономически анализ на положението, в което се намираме.

Кой кара валяка (или влака, както казваше Илия Павлов)?  Това е политическата олигархия, която е яхнала пропорционалната изборна система и ни лъже, че ние сме си избрали депутатите. А народът реално нищо не е избрал. Спускат ни списък с имена на послушковци и ние трябва само да “подпечатаме” техния избор. После тези слуги на народа (или на този дето ги е включил в листата) гласуват за благото на народа.

На това вече и децата не вярват!

Политическата олигархия бавно осъзнава, че има нужда от промяна в системата. И започва да предлага обсъждане на промени в Избирателния кодекс. Всякакви промени са готови да дискутират, стига да не водят до истинска промяна на системата. Сваляне на 4-процентната бариера, преференциално гласуване … Но не и чисти мажоритарни избори.

Има ли смисъл да обсъждаме какъв да е цветът на валяка? С колко скорости да бъде? Да има ли климатик или не? За хората, които ги гази валяка, тези неща нямат значение.

Гражданските организации, които се включат в такъв диспут, явно не са под валяка, а се возят на него. Подобно пребоядисване на Избирателния кодекс няма да даде легитимност на следващия парламент. Промяната, която трябва да бъде направена в Кодекса е ясна – избор на личности, а не на партии!

Народът явно показа, че вече няма да бъде безмълвен слушател на ретро чалга!



------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S.

Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.

Мажоритарните избори са ЗАБРАНЕНА тема в големите медии.

Поради това Ви молим, да помогнете за разпространяването на статията.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николо Макиавелски

    2 0 Отговор
    "Добро" заглавие ;)
    ...........

    отлично кореспондира с кандидат студентският бисер по повод турското робство ;)

    "всички българи искали да се освободят от турско робство-
    но Нямало Кой да ги освободи"

    Валяка ще го махнат Тези-на които пречи !
    ако не го махнат - значи Не пречи !

    Коментиран от #2, #5

  • 2 The Big Boss

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Николо Макиавелски":

    Лошото е, че като не могат да махнат валяка, хората се махат от България.

  • 3 PROFESIONALISTA

    1 2 Отговор
    Проблема е, че валяка е прекалено малък, и изотдолу все пак успява да се надигне някоя несмачкана твар. Проблема е, че не се ражда Сталин или Хитлер вече, за да яхне валяка.
  • 4 Мустафа Ефенди

    2 0 Отговор
    или да махат валяка или БЪЛГАРИЯ ще стане БУЛГАРИСТАН
  • 5 D0kT0pA

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Николо Макиавелски":

    И отново основния проблем на България и на всички Българи - Винаги някой друг ни е виновен или както в цитата не можем сами каквото и да е било! Заради тази ни прихология стигнахме до там чужди "държавни" фирми да ни разпределят ток, вода и какво ли още не... Толкова ли сме тъпи че все някой да трябва да прави нещо за нас????? Трябва да си върнем държавата и не да търсим кой да ни махне валяка а да изринем 240+100-на от парламента и групировки....

    Коментиран от #6

  • 6 Николо Макиавелски

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "D0kT0pA":

    винаги и всичко е психология ....правилна или сбъркана.

    винаги се водим от ЕГО-то си , в посока към дъното

    както пише Пеньо Пенев - "кога се е ляла стомана в страната на розите и на цървулите !

    жена ми често казва:

    - Свободата не е спокойствие
    - Разумът е Стока
    - Истината не е комплимент
    .............
  • 7 Todor Vetsov

    0 1 Отговор
    Конкретни искания на Протеста: https://www.facebook.com/todor.vetsov/posts/10200091472558552?notif_t=like
  • 8 мария спасова

    1 0 Отговор
    За какво да сменяме валяка? Ми то асфалт не остана вече в България за мачкане.Всички кадърни млади и не толкова млади хора отдавна напуснаха потъващия кораб.Останахме само ахмаците за да плащаме сметките на циганите и богатите.
  • 9 Stoyan

    1 1 Отговор
    Голямата утопия са мажоритарните избори.

    Политическото представителство, ще се замени е географско.
    Няма да има леви, десни или центристи, ще има представители на опреден район.

    Нима всички в един географски район имат еднакви интереси ?

    Хората (би трябвало) избират политическа сила, според своите интереси.

    Как мажоритарно избран кандидат ще реши да ли защитава интересите на циганското гето, работниците, средната класа или дребният бизнес от своя район ?

    Целта на парламента е да има представителство на всички социални групи и те заедно да взимат балансирани решения в интерес на обществото.

    Какъв е смисъла да представителство по райони ?

    Коментиран от #10

  • 10 The Big Boss

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Stoyan":

    Stoyan-чо, не разбра ли че с пропорционалната избирателна система е представена само една социална група.

    Да, точно така, ОЛИГАРХИЯТА!

    Браво, Stoyan-чо!

    Коментиран от #11

  • 11 D0kT0pA

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "The Big Boss":

    Колега само да попитам каква е разликата дали ще има купени гласове за партия в определена област или купени гласове за определено лице??? Всички знаем че купуването и продаването на гласове е незаконно и "не" се практикува... Решението ни не е да издигаме личности които са дирижирани от старите маймуни или от сивия сектор... По МОЕ мнение единственото решение е национален преврат и експертен кабинет който да е съставен от народа! Специалисти които не живеят или поне не са живели в България през последните 10-15 години, които имат западен начин на мислене и манталитет. С този кабинет трябва да се изрине порочната съдебна и полицейска система за да имаме реални резултати срещу хората които ни пробутват "демокрация" и ни източват държавата и живеят на наш гръб! Стига сива икономика, стига илюзорна демокрация и истинска корупция! Ние сме тези които трябва да си върнем България от мутри и олигарси защото ако ние не си я вземем никой няма да ни я даде!
  • 12 Easy ryder

    1 0 Отговор
    Този валяк ни го е докарал "товарищ" Сталин.А най гадното е че със съгласието на "демократите" от Великата Британия и САЩ.
    Това е станало с червена армия били са избити хиляди за да се промени строя.създаден е репресивен апарат мачкащ на всички нива.
    Как очаквате другарите комунисти да си дадат доброволно власта.Най лесното за тях беше да инсценират промени и държавното да премине в техните ръце чрез масова приватизация,девалвация на лева,ограбване на пенсионни фондове и още много други схеми.
    Бившите ченгета от ДС продуължават с "активните мероприятия".Няма как тази зараза да си отиде сама.Работи се на всички нива отглеждат се маргиналини маси от "роми".Реве се че трябвало да се интегрират и естествено гласовете им удобно се ползват.Спомнете си че една от първите глупости на орешарското "експертно" правителство беше узаконяване на циганските гета.Иначе държавата мачка редовия българин с какво ли не,но за незаконно настанилите се и безчинстващи маргинали които "берат" желязо има специално отношение.
    Ами разбира се на следващите избори пак ще им купува гласовете.
    А какво е ДПС? Сбирщина от доносници на ДС.Не случайно толкова добре се сработват винаги с БСП.Нали са тяхно създание.Навремето Луканов ги направи и с хиляди уговорки и особени мнения конституционния съд ги обяви за законни.А това си е чиста етническа партия противоречаща на конституцията.
    Много още може да се говори и за ГЕРБ и за РЗС и за АТАКА и д...ла Сакскобурготски.Но важното е едно всичко ко
  • 13 Easy ryder

    1 0 Отговор
    Но важното е едно всичко което се прави повече от 23 години е за запазването на власта на комунистическите отр..ки и техните деца и внуци.
    За съжаление нито Европа нито Америка направиха нещо за да махнат този "валяк".Те ни оставиха да се спасяваме сами срещу цялата тази организирана структура с огромен финансов ресурс и обучавана 45 години да пази власта.
    Ще бъде много трудно да се промени нещо.Увреждането на съзнанието на народа е огромно.Стига се до там че се търси "бащицата" в лицето на полуграмотни индивиди като "царя" или "пожарникаря".Това е на страшното,когато почнеш да смята за нормално една мутра да си прави каквото си иска защото е на някаква висша държавна длъжност.
    На другия полюс са скандинавците,тези хора смятат министър председателя за техен служител защото те му плащат заплатата.
    Там няма такива кортежи и купуване на нови коли ден през ден за милиони само защото на някой му се прищяло.
    Това се нарича гражданско съзнание,но сме много далеч от него и масата от българския народ не може да прескочи робското мислене.
  • 14 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА МАЖОРИТАРНОСТ

    Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Идеален избирателен модел в света сигурно няма но е важно да се поучим от развитите, успешните, държави като Австралия, чиято избирателна система се разглежда за приемане от Англия, САЩ и Канада. И това със сигурност не е случайно. Едно уточнение: изборите са задължителни – така, че става трудно или невъзможно да се купуват избори, а в констатиран случай кандидата се дисквалифицира.
    У нас в България политическите партии са се превърнали в търговски дружества, в повечето случай еднолични, с предметна дейност посредничество, вместо да бъдат инкубатори на политически и организационни таланти. Каква е ползата от такъв модел? Това при условие на констатацията, че партиите идвайки на власт не реализират своите програмни обещания?! Проблема идва от партийните практики където демократичните или мажоритарните принципи са значително накърнени. Поради това че това е практика във всички партии през последните 23 години демонстрира, че то е продиктувано от вътрешни закономерности: съзнавани или не. Извода: не може да се разчита на надеждата партиите да се само-реформират! Изхода: общи мажоритарни избори!
    Мажоритарността е единствената система която създава морал и просперитет! Това е истината, всичко друго е измама, повярвайте!