Last news in Fakti

18 Юни, 2013 12:35 1 562 0

Депутати и граждани ще пишат Изборния кодекс

  • мая манолова-
  • изборен кодекс

За връщане на преференциалния вот и мажоритарния избор настояват гражданските организации

Депутати и граждани ще пишат Изборния кодекс - 1
Снимка: БГНЕС

Граждански организации поискаха всяка седмица да се провеждат заседания на кръглата маса за промяна на изборните правила. Това стана на форум в Народното събрание, който се провежда по инициатива на зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

Тя очаква с представителите на гражданските организации да бъдат обсъдени както основните идеи за промени в изборните правила, така и процедурата, по която ще бъде изработен нов изборен кодекс. Мая Манолова съобщи, че ще бъде внесено предложение за създаване на парламентарна комисия на паритетен принцип, която да се занимава с изработването на новите изборни правила. Гражданските организации и движения няма да бъдат фон, а основен участник в процеса по изработването на новия изборен кодекс, подчерта Мая Манолова.

Тя посочи, че едно от основните искания на гражданите е за промяна в изборните правила и за нов изборен кодекс. По думите на Мая Манолова необходими са изборни правила, които да осигурят честни избори и да дадат възможност за включване на гражданите в политическия процес, защото демокрацията трябва да включва хората, а не да ги игнорира и демотивира от участие в изборите. Според нея честни избори въз основа на съществуващите изборни правила няма как да бъдат проведени.

Антон Димитров от Граждански форум „Промяна” поиска гражданските организации да имат представителство във всички комисии на Народното събрание.

Петьо Хаджиев от „Гражданско движение за защита на гражданите” попита Мая Манолова как е възможно БСП да прояви такава обществена незрялост и да не оцени в какъв момент се намира страната.

Найден Кирилов от партия „Република БГ” заяви, че трябва да се помисли за мажоритарния вот. „Подписите, които се изискват като минимум - 7000 подписа за регистрация на партия, от статистиката на ЦИК се оказва, че нямат значение, защото се видя, че при изборите за тези партии са гласували по 1000 души”, заяви Кирилов.

Таня Цанева от ГИСДИ предложи да се промени изискването за брой подписи за издигане на независими народни представители, така и да се възстанови преференциалното гласуване.

Според нея влизането в парламента на независими депутати ще даде възможност системата да започне да се пречиства чрез кандидати, които не са от политически сили.

Искаме едно ясно определени в Изборния кодекс на понятието „недействителен глас”. На последните избори има 18 000 такива. Настояваме да се спазва закона и избирателните секции да не са за повече от 1000 души.

Пълно освобождаване от политически квотен принцип в ЦИК, поиска Цонева.

Ангел Славчев от Движение за граждански контрол поиска заседанията на кръглата маса да се излъчват на интернет страницата на Народното събрание. Друго искане е срещата да се стенографира и да се публикува на страницата на парламента, както и да бъде съставен контактен лист на участниците. Към състава на кръгла масата трябва да бъде призован като почетен член омбудсмана, както и двама бивши конституционни съдии, смята Славчев. Той поиска решенията на кръглата маса да се вземат с поне две трети.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда предложи методиката за определяне на изборния резултат да бъде част от Изборния кодекс, ЦИК да публикува на сайта си изходния код на софтуера, който се използва при обработването на резултатите

Заместник-председателят на парламента мая Манолова отговори, че вече се води стенографски протокол на форума.  

P.S.
Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове