Last news in Fakti

20 Юни, 2013 19:32 4 643 3

Ден седми на протестите (Обновена в 23:10)

  • протест-
  • личност

Камъни бяха хвърлени по централата на БСП, счупено стъкло уцели журналист

Няколко хиляди души се събраха първоначално на площад "Независимост" пред Министерски съвет. Днешният протест се очертава като най-масов, като, по някои оценки протестиращите са над 10 000 души.

Има семейства с деца, хора с домашните си любимци, велосипедисти, младежи със скейтбордове и други. Протестиращите държат плакати с надпис „Свобода или СССР”, „Не съм платен, мразя ви безплатно”. Има и прозрачни табели има с бял надпис „Прозрачност”. Един от протестиращите е издигнал плакат „Емигрирайте Вие”

Част от участниците също скандират „Уволнени сте”. Един протестиращ държи клетка, в която са сложени снимки на Лютви Местан и Волен Сидеров, залепени една за друга. Мъжът заяви пред Нова телевизия, че всеки ден сменят политиците в клетката. Утре ще бъдат Бойко Борисов и Делян Пеевски, които "три години и половина са се обичали" в медиите на последния.



Полицейското присъствие в района на Министерски съвет и околните улици е засилено. Полицията пази сградите на МС, Президентството и бившия Партиен дом.

Малко преди 20 ч. протестът в столицата стигна пред Народното събрание. Хората ръкопляскат, като минават край полицаите, които са разположени в жива верига на кръстовището на бул. „Цар Освободител” и ул. „Раковска”. Малко след 20 ч. беше блокиран Орлов мост. Към 21 ч. протестиращите стигнаха до Моста на влюбените при НДК, който се изпълни с хора. След това шествието тръгна по булевард "Витоша".

Полицията присъстваше навсякъде, без да се натрапва.

Множеството се спря пред централата на БСП на ул. "Позитано" 20. Нова телевизия съобщи, че срещу сградата са хвърлени камъни, които са счупили стъкло на втория етаж на сградата. Пострадал е журналист, който е вътре в кордона, вероятно от счупено стъкло. Няма яснота за състоянието на пострадалия. На място пристигна и шефът на СДВР Ивайло Спиридонов.

Към 22:20 ч. множеството се беше оттеглило. Стана ясно, че пострадалият е Радослав Киров от вестник "Телеграф"

Изключително шумно е пред сградата на БСП. В момента /21:55 ч./ там продължава пленумът на социалистите. По същото време множеството започна да се изтегля и се насочи към централата на ДПС. Множеството премина пред сградата на Движението за права и свободи с възгласи „Долу ДПС”, „Оставка” и „Вън!”. Обстановката и там се успокои след преминаването на демонстрантите, а единственото по-сериозно поражение беше хвърлено яйце по фасадата на зданието.

Основната част от протестиращите се насочиха обратно към Народното събрание. Спокойно остана пред централата на „Атака”. През последните две вечери засилено полицейско присъствие попречи на демонстрантите да стигнат до сградата на ул. „Врабча” 1, където в предходните дни имаше конфронтация между участниците в протестите и привърженици на националистическата политическа сила.

Накрая хиляди хора се събраха отново пред Народното събрание и там изгориха чучело на Волен Сидеров.
 

Друга част от протестиращите продължават да са на Орлов мост, където се извиват български хора.

В началото обаче, към 18,30 ч. пред входа на президентството, откъм улиците "Леге" и "Съборна", се появиха мускулести млади мъже с бръснати глави и черни тениски, които се опитаха да скандират срещу държавния глава. Те обаче бяха незабавно изолирани от всички останали хора и бързо изчезнаха. Изказана беше шумно и единодушно подкрепа за днешното достойно поведение на президента Росен Плевнелиев, който се противопостави на провокацията на Волен Сидеров по време на Консултативния съвет за национална сигурност.

Протести има и в големите градове на страната.

Седмият пореден протест срещу кабинета „Орешарски" в Пловдив се провежда на 2 места тази вечер - пред Общината и пред сградата на Областната управа, предаде Дарик радио. Точно в 18.30 часа над 500 души тръгнаха от сградата на Община Пловдив на обичайния си вече протест срещу правителството. Сред недоволните днес се виждаха много родители с деца, семейства с колички, както и доста нови и оригинални плакати. Раздаваха се безплатно малки български знаменца, както и пластмасови ръчички и вувузели.

Силно впечатление направи 9-годишното куче Голди, което се разхождаше с табела „Оставете кокал и за мен".

Имаше хора с плакати „МВР е с нас, катарзисът е за вас", „Горд интернет лумпен" и „Орешарски, иди си, психичноболните слуги вземи си". Преминавайки покрай централата на „Атака" на Главната с бурни освирквания недоволните се обърнаха с гръб към входа, за да покажат отношението си към Волен Сидеров.

Протести има и пред сградата на българското Представителство в Брюксел, където пристигна премиерът Пламен Орешарски, съобщи "Фокус". Той беше посрещнат от около 50 протестиращи българи с викове "оставка", "мафия" и "Олигарски, покажи се". Протестиращите са основно млади хора. Всички те искат оставка на правителството.

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че изборът беше отменен от Народното събрание, протестите не спират, като вече се иска оставка на правителството.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S.

Валякът, с който политическата олигархия мачка народа вече 23 години, се нарича пропорционална избирателна система.

Ако искате истинска промяна, подкрепете: 100% мажоритарни избори с възможност за отзоваване на депутатите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Martin Stoianov

    1 0 Отговор
    Има личности които трябва най-накрая да слязат от политическата сцена завинаги и това са - Б.Б. ,Станишев , Местан, Сидеров , Мая Манолова може и още , няма да се сърдя
  • 2 Yana Pencheva

    1 0 Отговор
    Подкрепемя ви млади хора дръще се да край, майки те ви нямат пари. за асперин,вие работите за стотинки, а тяхните деца хоят по чужина с наще пенсий. Покажете каква могат интернет "лупелите"как не ги есрам.Те са лупелии
  • 3 Alexander Anguelov

    0 0 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА МАЖОРИТАРНОСТ

    Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Идеален избирателен модел в света сигурно няма но е важно да се поучим от развитите, успешните, държави като Австралия, чиято избирателна система се разглежда за приемане от Англия, САЩ и Канада. И това със сигурност не е случайно. Едно уточнение: изборите са задължителни – така, че става трудно или невъзможно да се купуват избори, а в констатиран случай кандидата се дисквалифицира.
    У нас в България политическите партии са се превърнали в търговски дружества, в повечето случай еднолични, с предметна дейност посредничество, вместо да бъдат инкубатори на политически и организационни таланти. Каква е ползата от такъв модел? Това при условие на констатацията, че партиите идвайки на власт не реализират своите програмни обещания?! Проблема идва от партийните практики където демократичните или мажоритарните принципи са значително накърнени. Поради това че това е практика във всички партии през последните 23 години демонстрира, че то е продиктувано от вътрешни закономерности: съзнавани или не. Извода: не може да се разчита на надеждата партиите да се само-реформират! Изхода: общи мажоритарни избори!
    Мажоритарността е единствената система която създава морал и просперитет! Това е истината, всичко друго е измама, повярвайте!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове