Last news in Fakti

20 Юли, 2022 13:02 3 713 33

Стойчо Стойчев: Изборите ще са битка на Радев с ГЕРБ

  • стойчо стойчев-
  • избори-
  • румен радев-
  • мандат-
  • бсп-
  • герб

Според него Радев е връчил мандата на БСП, за да се спечели време и изборите да са през октомври

Стойчо Стойчев: Изборите ще са битка на Радев с ГЕРБ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Голямата битка на бъдещите предсрочни избори, които евентуално ще се проведат през есента, ще бъде между ГЕРБ и Румен Радев, а не между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, защото партията на Петков и Василев не може да измести президента като фактор.

Това заяви политологът доц. д-р Стойчо Стойчев в интервю за БГНЕС.

С него разговаряме за възможността да се състави правителство с третия мандат и перспективата за нови избори.

Според доц. Стойчев Радев е връчил мандата на БСП, за да се спечели време и изборите да са през октомври.

„При кацането си в Черна гора Радев заяви, че за него е по-добре изборите да се проведат през октомври, отколкото през септември. В останалите дни до август парламентът трябва да приеме важни закони. Тълкувам това като индикация за нови избори. Най-вероятно в началото на октомври ще бъдат проведени изборите и стратегията на Радев – БСП да получи третия мандат, е с идеята тя през тези две седмици, до края на юли, да държи мандата, за да може НС да бъде разпуснато в края на юли“, заяви политологът.

Той смята, че самият старт на преговорите, които започнаха като двустранни, вместо и четирите партии да бъдат поканени да преговарят заедно, е свидетелство за минималния шанс да бъде излъчено правителство.

„Трябва много по-голямо мнозинство от 121 депутата, за да се прокарват реформистки решения. Трябва цялото мнозинство от ИТН плюс гласовете на депутатите, напуснали политическата група. Всички тези фактори ме карат да съм скептично настроен относно ново правителство в рамките на това НС“, коментира анализаторът.

Той припомни, че Радев три пъти е връчвал проучвателен мандат на БСП и при всичките случаи е целял едно – провеждането на предсрочни избори.
„Причините за това не са ясни, но е по-добре да имаме избори, отколкото едно неясно мнозинство, което се крепи на два гласа“, категоричен е доц. Стойчев.
Той не изключи ПП да поднесат изненада при едни евентуални предсрочни избори, но тя няма да бъде като тази от ноември 2021 г., т.е. не очаква партията да получи такава подкрепа.

„Една от важните причини за това е общият им електорат с „Демократична България. За това откъм резултати много зависи как ще се явят двете партии на избори - заедно или по отделно, за да се види как ще бъдат разпределени техните 350 000 гласа електорат“, каза политологът.

Според него е възможна ерозия на БСП, тъй като традиционно гласуващите хора за партията припознават Румен Радев като легитимен лидер на тяхната общност.

„Важно е коя партия Радев ще посочи като идентична с неговите предпочитания, защото всъщност той е лидерът на влияние. В България винаги сме имали два центъра на влияние, така че голямата битка ще бъде между ГЕРБ и Радев, а не между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, тъй като ПП не можа да измести президента като фактор“, отбеляза доцент Стойчев.

Електоралният капацитет на проруските партии е около 270 000 гласа, който надали ще бъде надхвърлен. „Той е достатъчно уплътнен от „Възраждане“ и „Български възход“, така че не смятам, че ще има следващи такива партии в парламента след изборите, няма и перспективи за съставяне на проруско правителство след това“, категоричен е доц. Стойчев.

Относно евентуалните резултати на партията на Стефан Янев „Български възход“, политологът смята, че той ще получи електорална подкрепа, обявена и от социологическите агенции – около 6 %.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън дрън

    25 10 Отговор
    Герп нямат шанс

    Коментиран от #7

  • 2 Реалист

    25 15 Отговор
    Смешник пишман социолог ръси опорки :)
    ПП ще бъде първа.

    Коментиран от #6

  • 3 Пич

    11 14 Отговор
    Не ги разбираш Стойчо , тези работи , или до част от измамата !!! Радев и Борисов са яли заедно вече !!! На закуска !!!
  • 4 И Тулупа ще загуби

    26 10 Отговор
    И ГЕРБ ще загуби.

    Коментиран от #18

  • 5 един

    17 9 Отговор
    Втръсна ни от тая псевдобитка Радев-Герб,но по-всичко личи,че комунягите и техните наследници,пак ще омайват и лъжат народа!
  • 6 Пишман

    14 9 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Социопат само може да иска ПП да го изнасилват още ! Ма знам ли ви , дали сте от евромодерните ?!
  • 7 Саса

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Дрън дрън":

    ГЕРБ и ДПС са най- голямото зло за Родината!
    10 години заедно управление в скрита замаскирана коалиция окрадоха тотално България. Във времена на световен разтеж без пандемия и без война, другите държави дръпнаха много напред, а ние буксуваме и пълнихме нечии шкафчета и чекмеджета!
    За 10 години например Румъния бяха по- зле от нас, но дръпнаха много напред и вече имат двойно по- висок стандарт от нас... Но първо си оправиха съдебната система и прокуратура... При нас там си е гнила ябълка ( думи на френския посланик).....
  • 8 нннн

    13 11 Отговор
    Струва ми се, ще има изненади. Усмивката на Кирчо и очите на Кокорчо едва ли ПАК ще излъжат много хора. Половината избиратели на БСП, ДБ и ИТН ще се преориентират - не вярвам към твърдите електорат на ГЕРБ и ДПС. Очакват ни изненади!
  • 9 666

    11 8 Отговор
    Радев продължава да драпа за президентска република но не се знае кой ще е президента.
  • 10 ТаУмВзе

    4 7 Отговор
    Пак Глупости ей! Който нареди краварчето, те тва ще е.
  • 11 Иво

    9 16 Отговор
    За България най опасни са руските партии. Това са БКП ПП ИТН ДПС Иzраждане и техния бащица РадеV. Вярвам че българските избиратели са повече и ще победим.
  • 12 Стефан ГАНЕВ

    9 7 Отговор
    Ганьо ще гласува за мен ,аз ще го оправя с таваришите от масква ,ще има газ борш и боршияк тройной и много други екстри .А и ще карате масквичи по 2000лв Ура другари
  • 13 Вместо

    3 1 Отговор
    Обединение с цел излизане от кризата,пак ще се делим на сини и червени бО х луци ,само и само да можем да крадем .50 партии са налазили малка България и смучат кръв от народа
  • 14 Хаахо

    7 9 Отговор
    Я как по кагебейски ни зомбира Стойчо.
    Рейтинта на Радев пада.Рейтинга на Кирил и Асен расте.Намесихме Радев за да намекваме, че ПП нямат ни подкрепа ни шансове.Набедихме Радев, че бил Политическа Партия.Предстои на Стойчо да му бъде отрязан достъпа до медиите и кранчето.Целият бяс е от неистовия страх от трима-Рашков, Кирил и Асен, които нито ги е страх, нито могат да бъдат купени.
    А Стойчо е бъдещт клиен на КПКОМПИ.Недей да ни говори тука като платен лобист на крадците.
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    7 4 Отговор
    ИНФЛАЦИЯТА ЩЕ СЕ ЗАСИЛИ ТОЛКОВА ПРЕЗ ОКТОМВРИ
    .... ЧЕ НАРОДА ЩЕ ПОЧЕРВЕНЕЕ ЯКО
  • 16 Отврат

    13 5 Отговор
    Докога ще ни облъчвате с гербаджийски по мия ри ?!?

    Коментиран от #33

  • 17 Павлов

    14 2 Отговор
    Тоя Тиквата го направи доцент, на 21 години. Беше председател на Младежкото ГЕРБ в родниня му Шумен, преди да го доведат в София.
  • 18 Не съм сигурен

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "И Тулупа ще загуби":

    че герб ще загуби! Виж толупа крадеф със сигурност.... Няма много комунисти, другите не му вярват, на нищоправеца.
  • 19 ИСТИНАТА

    5 9 Отговор
    Русофилите у нас са най-бедната пасмина в прованса. Функционално неграмотни некадърници на 90%. Иначе казано- под 10% от гласовете. Ще се разпределят между Копейкин, Янев. Там разни бели Златки, шкембета и подобни залязоха. Битката ще е между ГЕРБ и ПП. Всеки кадърен, добре платен, би гласувал за ПП или ДБ. Но и ГЕРБ, и БСП си имат интелектуалци сред избирателите, но доста по-малко. Разчитата на купени гласове от махалите.
  • 20 Матей преображенски

    3 5 Отговор
    И така,изборите не са никаква битка между радев и боко,това е нонсенс,те са сиамски близнаци.Ако се стигне до избори,а това е неизбежно,борбата ще е между Възраждане и мафи-от-ско-то статукво.И тъй като статуквото държи всички козове в ръкава си,ще победи,ще подтисне резултатите на Възраждане до 10%,в безопасната зона и фактически ще ги обезвреди в решителния момент.яНЕВ с неговия възход за България е в качеството на мю-ре,за подмамване на неориентирани избиратели,стара практика от зората на псе-вдо-демок-рация-та,така съсипаха БЗНС.Винаги съм твърдял ,че изборите не могат да доведат до промяна,особено в настоящите условия на господстваща оли-гар-хия и американски г-не-т.Нищо не пречи да се опитва,все е е някаква активност и колкото да се изясни на хората действителното положение,да знаят кой къде се намира,в свой или в чужд окоп.
  • 21 демократ

    3 1 Отговор
    стойчо стойчев - П Шуменска П, на нивото на ПКП,ПДП,ППП,ПВП и безбройни такива.
  • 22 Славчев

    7 2 Отговор
    Винаги съм се чудил защо в ГЕРБ няма нито един софиянец. Всичките са някакви сел ски бекове от дълбоката провинция.

    Коментиран от #28

  • 23 Панов

    5 3 Отговор
    Винаги съм се чудил защо в ГЕРБ няма нито един софиянец. Всичките са някакви сел ски бекове от дълбоката провинция.

    Коментиран от #25

  • 24 МАЛОУМНИКА

    6 2 Отговор
    Този на снимката е По-Тъп и от Боко и По-Продажен от П му П.
  • 25 Ддд

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "Панов":

    За да са на верижка от Боко
  • 26 мок

    0 1 Отговор
    Важно е да се знае че този юнак е говорител на ГЕРБ и всичко което казва е с цел внушения.
  • 27 шопендар

    1 0 Отговор
    радеф никога вече няма да спечели избори,коалицията пп-пълен провал отива комплект в историята,А НА ГЕРБ СЕ ПАДА ЧЕСТА ДА ИЗВАДИ ...ПАК ДЪРЖАВАТА ОТ КАЛТА
  • 28 шопендар

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Славчев":

    СЛАВЧЕВ дори не знаеш как се пише СОФЯНЕЦ
  • 29 Абе !

    1 0 Отговор
    На тебе , много ти личи че си на хранилка при Бацето ! Не вярвам на зависими социолози , политолози и всякакви , персони които обикалят медиите че да докарат, някой и друг процент на ГЕРБ !
  • 30 ????

    0 0 Отговор
    А бе, "Другарю" Стойчо, на КЪДЕ с този ТОВАР:КТБ, ПЪТНА КАРТА, НОЩНО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,..................................., МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ"герб" и ЯТАЦИ?!?!?! На КЪДЕ????
  • 31 Удавената Риба

    0 0 Отговор
    Тоз младеж ли псуваше протестиращите срещу Бойковата Шайка ГЕРБ ? И напъваше да ги гази с колата си ?Само питам , за информация на интелесуващите се ! Нека се знае кой кой е и за какво се бори !
  • 32 АСТИНОМИЯ

    0 0 Отговор
    БОЙКОВЩИНАТА е много заразна и дори да опитваш да я криеш / като УЖ-неутрален / , тя избива като цирей по лицето ти ! Стойчо , Стойчо.....ах момче младо........
  • 33 воденМАДАГАВУР

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Отврат":

    Ами бойковците са навсякъде. Пълно е с тях , особено след 12 години власт на ББ , в които той си отглеждаше , изхранваше и подбираше слугите , а кандидати явно не са липсвали ! Видно е.....