Last news in Fakti

20 Юли, 2022 16:00 3 204 47

Божидар Чеков: Ненаписаният роман на майка ми

  • списаревски-
  • летец-
  • българия

Връзката им продължава и в София

Божидар Чеков: Ненаписаният роман на майка ми - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За Списаревски никога не се е говорило открито. Никога на висок глас. Особено по време на "Тоталитарната система".

Това припомня във "Фейсбук" Божидар Чеков.

Тогава аз живеех в една стая с майка ми на улица Самуил в София. "Самуил" стана "Цар" по-късно, когато вече не живеех там. Майка ми произнасяше името му с неописуема тъга. Те се познаваха от Лом, където са са били ученици. Тя хлапачка в прогимназията, той гимназист.

Връзката им продължава и в София, където майка ми се записва да следва. Според нея Списаревски е бил най-красивият и смел български летец. Неговата саможертва може да се сравнява само тази на Левски и на Ботев.

След като майка ми напусна този свят, аз се зарових в личният ѝ албум със снимки. Там открих портрета на Списаревски. Не издържах и отлепих снимката, но не успях да премахна следите от дебелия пласт лепило. Въпреки това ясно личи автографа с подписа на Димитър Списаревски и малкото име на майка ми - Дочка.

Името ѝ е Евдокия. Датата е 27/12/1941 година. Той е бил на 25 години, тя на 19-сет. Не се нуждаех от прекомерно въображение за да разбера защо майка ми споменаваше неговото име с такава тъга и скръб в гласа си.

Днес е рождения ден на българският герой, летецът Димитър Списаревски, дал живота си в защита на България.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РАДИО ДУПНИЦА

    60 9 Отговор
    ул. Козяк да стане ул. Капитан Димитър Списаревски, да гледат служителите на американското посолство табелките и да се сещат че в тази страна има и достойни хора, а не само продажни и послушни на тях политици.

    Коментиран от #4, #33

  • 2 чудно

    44 15 Отговор
    За какво, капитан Списаревски си дадохте живота? По-добре да бяхте станал нагаждач и продажник и да си живеехте охолно до дълбоки старини. Тези, които бомбандираха мирното население и хвърляха играчки с експлозиви за децата, и срещу които вие геройски се изправихте, днес управляват България. В градинката на тяхното посолство има и паметник на същите тези летци, срещу които вие застанахте в защита на народа на България.

    Коментиран от #3, #5, #12, #16

  • 3 сила

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "чудно":

    ако беше станал такъв нямаше да знаеш името му.....на Ботев и Левски също
  • 4 Се ДС

    39 3 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    Улицата, наименована на нищожеството селянин Желю Желев е по-голяма от тази, носеща името на Левски.
  • 5 Не е чудно

    34 7 Отговор

    До коментар #2 от "чудно":

    Интересно, за какво са се били американските момчета? И са давали живота си, дори над неизвестните за тях Балкани? А за какво са се били немските летци над небето над Германия? И нашите орли над София?
    Летците от всички воюващи страни са мислели, че се бият за Родината си. И няма защо да ги обвиняваме. И да делим паметниците им на "лоши" и "добри". Лоши са политиците, тия ояли се чичковци, които изпращат най-добрите синове от всички нации, да се избиват взаимно. Пък и преди да хвърлиш камък по американците, си спомни кой им обяви война, макар и "символична". В кое народно събрание със ставане на крака и бурни овации е прието присъединяването ни към "Тристранния пакт"?

    Коментиран от #14

  • 6 .....

    25 12 Отговор
    Велик БЪЛГАРИН!Патриот!Дал животътбси за Родината!Сравнете го с Бялата Златка или Копейкин!
  • 7 Пълна бъркотия

    4 23 Отговор
    Къде са тия хора днес, като бащата на Сакскобургготски, къде. Вие му избодохто очите на Сакскоборготски. Скрийте се, комуняги. Знаем ви мръсните игри от 70 г, но след 1989 още по зле, че на 45,46,48 ни казвахте точно вие комунягите на дс, с връзки млади по ония години, че на 45 са стари, а днес Данчо или Йорданчо е на 51 г, и следва ли, аз да си пратя от нашите да му кажат, стар си, изчезвай от фирмата дали ще му е гот. Силните на деня те са прави. А село Славяново е близо, и ни казват много неща, но ще спестя, парите кво не правят и майка си станка ще я опишат подмазвачите, депутат, има внуци, къщи да им купува на запад, а и любовници, шуробаджанаци. Омърсен човек не може да дава съвети. Идеален ако си бихме го одобрили. Има ги лекари честни, юристи човечни. Кога видиш гладен подай му, няма да обеднееш с 1 лев. Имаме близки навън и акъл не искаме от по прости от нас с много пари и злато, а именно те обичат днес да ни дават съвети, по простоватите и това ни нерви. Вместо да е обратното. Комунистите залитнаха в другата крайност, като всички си смениха жените, искате да работят, тонове можем да изпишем, как преди 20 г старец на 60 с 18 г сервитьорка. А жената у дома в провинцията да си гледа 2 деца. И младото девойче на морето с комега млад и със стареца. Това ли ви е възпитанието и точно тия днес ни поучават как да живеем и как да се държим в обществото.
  • 8 Българин

    31 21 Отговор
    Русофилите много обичат да споменават как през ВСВ сме били бомбардиране от САЩ и Великобритания. Но не споменават каква е съдбата на тези, които защитаваха българското небе. Голяма част от авиатори те са хв, рлени в затвора а останалите са уволнени като "царски офицери" и е трябвало да работят по строежите и заводите. Ако Списаревсси бе останал жив със сигурност щеше да.бъде разстрелян защото нямаше да си мълчи за безобразията вършени от комунистите.

    Коментиран от #13, #17

  • 9 глей ти!цял живот зоза

    7 2 Отговор
    сега и пейсателка 😲
  • 10 Така мисля

    15 8 Отговор
    И сега когато всеки може да говори за поручик Списаревски , а никой не говори колко българи са останали на територията. И когато на тези срещу които се е борил летеца Списаревски , командват парада в България , и дори имат паметник на бомбометачите , то разбира ли този гн. Чеков , колко всъщност му е жалка тезата.
  • 11 Истини

    5 2 Отговор
    Бойчето надхитри ви. Виж на неговото рамо лягат жените, но не той на тяхното. Пич, не наивник, да си назначава любовниците и да ги знаем.
  • 12 Българин

    27 10 Отговор

    До коментар #2 от "чудно":

    А за паметника на немския пилот капитан Герхард Венгел дал живота си защитавайки небето над София защо не споменаваш? Русофилите редовно го осквернявате, дори една година го бяхте разбили!
  • 13 а и русофилската гмеж

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    мълчи кат бити джендъри кой насъскваше чърчил да ни бомбардира.едно сипаничаво с мустак викат му гуталин

    Коментиран от #15, #26

  • 14 Истината

    21 23 Отговор

    До коментар #5 от "Не е чудно":

    Паметника на окупаторите е се намира в центъра на София, висок е около 54 метра и е издигнат от руските лакеи поставени на власт от руснаците. Паметника на американските пилоти е около 2 метра издигнат от американци на авериканска територия пред посолството. Американците дават около 250 убити и 360 пленени а 42 руснака са загинали за "освобождението на България". Загинали са от препиване с метилов алкохол в Бургас.

    Коментиран от #29

  • 15 Българин

    12 20 Отговор

    До коментар #13 от "а и русофилската гмеж":

    Всички бомбардировки на нагло-американската авиация са били съгласувани със Сталин.
  • 16 Истината

    12 20 Отговор

    До коментар #2 от "чудно":

    Играчките бомби са руска пропаганда, която идва от немски пропагандни листовки от 1943 година. Но е любима дъвка за русофилите!

    Коментиран от #21

  • 17 Прав си

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Българските летци, защитавали София и участвали във първата фаза на Отечествената война, след това са били изхвърлени от авиацията. Арести, изселвания. Не са могли да работят свястна работа. Стоян Стоянов - най-добрият ни ас - дълги години работи в Рилския манастир. Същото е и с военноморските ни офицери. И да кажеш, че нашето офицерство до 9-ти е било от някакъв "благороден" произход - не. Повечето са били със съвсем народен произход. Много по народен, от този след 9-ти.

    Коментиран от #18

  • 18 Българин

    19 3 Отговор

    До коментар #17 от "Прав си":

    Съдбата е била благосклонно към Стоянов, докато почти всички от авиаторите, макар и с образование са били принудени да работят като обикновени работници. А навремето летците са били част от цвета на нацията.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 браво

    20 7 Отговор
    Списаревски си даде живота, за да има паметник на загиналите американски летци, бомбардирали София.

    А на него паметник няма.

    Коментиран от #23

  • 21 корекция

    21 4 Отговор

    До коментар #16 от "Истината":

    Не е вярно, има случаи на осакатени деца от такива играчки-бомби.

    Коментиран от #22

  • 22 Истината

    7 11 Отговор

    До коментар #21 от "корекция":

    Има един роман "Воля" написан с пропагандна цел. Ако имаше играчки бомби цяло поколение германци щеше са бъде без ръце! Всичко тръгва от германска пропагандна листовка предназначена за населението. По време на Студената война комунистите успешно я използват в борбата се срещу САЩ. Романът "Воля" е пример за това.

    Коментиран от #31

  • 23 Българин

    16 15 Отговор

    До коментар #20 от "браво":

    Приятелю, омръзна ми с фалшивите ви антибългарски и проруски опорни точки. Първо, това не е огромен 54 метров. паметник като МОЧА а паметна плоча висока около 2 метра. Второ, не се намира в центъра на София а пред американското посолство на американска територия. Второ, издигнат е не от българи а от американци в памет на загиналите американски пилоти. И четвърто България е обявила война на Великобритания и САЩ а не обратното както е направила Русия. По време на бомбардировките загиват около 250 англичани и американци, над 350 са пленени а около 190 самолета са свалени. Руснаците дават за "освобождението" на България 42 жертви. Всички са те в резултат на бойни действия а от препиване с метилов алкохол в Бургас
  • 24 От Варна

    18 0 Отговор
    Добре е, че от време на време стават достояние такива разкази за непризнатите герои на България. Жалко, че е само в ограничението на сайта . Също е тъжно от множеството глупави коментари, омаловажаващи подвига на този достоен човек. Недоумявам, какво може да накара някои люде да се отнесат толкова негативно към една трогателна човешка история. За съжаление младите хора не искат да познават миналото и Историята, каквато е била. Хубаво е да замиташ предимно това, което е около теб тук и сега. Но само който се учи от Историята може а нареди правилно бъдещето си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 мишо

    7 10 Отговор
    БОЖИДАР ЧЕКОВ НЯМА ПРАВО НА МНЕНИЕ ТОЙ Е ФРЕНСКИ ГРАЖДАНИН ДА ГО ПОПИТАМ ДАЛИ ИМА АПАРТАМЕНТ НА КЪРНЕГРАДСКА
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 От Варна

    10 0 Отговор

    До коментар #22 от "Истината":

    Мисля, че авторът се казваше МиткоНеволин, може би псевдоним. Описва своята лична история. Четяхме “Воля” като деца, лично имахме среща , запознахме се с този човек. Смътно си спомням вече, но той наистина беше пострадал и лично описал съдбата си. Войната е страшна, независимо кой на кого е враг, загиват хора, предимно млади, в интерес на печалби и власт за управляващите. Останалите живи носят мъката по загубените близки цял живот. Но явно хората нямат потенциал да се отърват от тази гадост завинаги.

    Коментиран от #34

  • 32 ТОДОР

    4 8 Отговор
    Божи гледай си старините във Франция и стига си писал глупости ти не си български гражданин или си не знаем а занимаваш българите с вечното си присъстие голям умник се пишеш но има българи тук който са по умни от теб
  • 33 Иван4о

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "РАДИО ДУПНИЦА":

    Б-я обяви война на АНГЛИЯ И САЩ в края на 1941 год. Списаревски е стрелял по техни самолети, кой е е виновен за войната и в частност за гибелта на му?
  • 34 Истината

    2 8 Отговор

    До коментар #31 от "От Варна":

    Автора е Митко Горчивкин и не описва своята съдба. Романа излиза през 1956 година в разгара на Студената война и е антиамерикънска пропаганда нямаща нищо общо с действителността.
  • 35 Кака Гинка

    21 1 Отговор
    Списаревски се явява много неудобен герой, защото винаги ни управляват продажници обслужващи чужди интереси.По социалистическо време беше табу да се споменават имена на загинали български герои от ВСВ, когато сме били съюзници на Третия райх, а сега пък няма как да тачим паметта на човек сражавал се срещу новите ни господари! Толкова сме наведени и послушни, че не си заслужаваме героите!
  • 36 Azххххх

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "том":

    Два Б 17 , от които оцелява само един човек , останалите 19 умират
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Саможертвата

    2 10 Отговор
    на Списаревски,предизвика бомбения ад над София,месец по късно. Е за това не го споменаваха по време на "Тоталитарната система".

    Коментиран от #45

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Мдааам

    6 3 Отговор
    Списаревски е пример за български офицер - за него България е над всичко. Няма как да го хареса която и да било власт, след като казва, неща като:
    - Не ни трябват никакви чужденци – нито хитлеристи, нито фашисти. Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни
    - Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат България. С руснаците няма да воювам, защото са ни братя, но ако братята решат да ни забият нож в гърба, няма да забравя, че съм българин!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 редник

    1 0 Отговор
    Поклон и вечна слава за героя!
    -----------------------

    Българио, за тебе те умряха,

    една бе ти достойна зарад тях,

    и те за теб достойни, майко, бяха

    И твойто име само кат мълвяха,

    умираха без страх.