Last news in Fakti

11 Юли, 2013 13:01 1 938 0

Сотир Цацаров: Каквото за всички, това и за Цветанов

  • сотир цацаров-
  • цветан цветанов-
  • волен сидеров

Сидеров може да бъде арестуван за хулиганство, заяви главният прокурор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма лично отношение на прокуратурата към обвиняемия Цветан Цветанов, увери днес главният прокурор Сотир Цацаров, след като в сряда бившият вътрешен министър се яви за втори път в столичното следствие, за да му бъде повдигнато обвинение и по второто дело срещу него, съобщи "Правен свят".

Вчера Цветанов не бе допуснат до сградата на следствието с кола – оказа се, че по изрична заповед на директора на следствения отдел на СГП Петьо Петров на територията на следствието е забранено да се допускат коли на НСО. По-рано пък Цветанов се изкара репресиран, защото бе призован, за да му бъде направена полицейска регистрация, според изискване на подписана от него наредба в качеството му на министър.

"Няма специално отношение към обвиняемия Цветан Цветанов. Колко български граждани ги разкарват насам-натам, на колко българи са им правили криминалистични регистрации като криминално проявени лица, благодарение на наредба, подписана от едно лице, което сега трябва да спази собствената си наредба? Ако на хиляди хора са повдигнати обвинения, какъв е мотивът само на един човек тази процедура да не бъде приложена и то по норматив, който той е създал", заяви днес главният прокурор в коментар за отношението на прокуратурата към Цветанов.

Цацаров си позволи и коментар по повод активните изявления на бившия вътрешен министър, който напоследък непрекъснато говори за презумпцията за невиновност, а дори и за противоконституционност на собствената му наредба.

"Тъжното е,  че трябва да извървиш пътя от министър или от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща: че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не и второ, че собствената ти наредба противоречи на конституцията. Ако го осъзнаваш в момента, в който тя засяга собствените права, това означава, че не си го осъзнал в момента, в който си я подписал и в момента, в който тя е засегнала правата на хиляди хора", каза Цацаров.

Относно наредбата на Цветанов, главният прокурор обясни, че няма как тя да не бъде приложена по отношение на бившия вътрешен министър, след като се прилага на останалите граждани.

"Не ми е известно нито в наредбата, нито в закона за МВР, нито в конституцията дори, да пише, че обвиняемият Х, дори и бивш министър и народен представител не следва да се подлага на тази процедура. Каквото за всички, такова и за него", допълни главният прокурор.

Отмяната на въпросната наредба обаче няма да е толкова бърза процедура. По принцип наредбата може да бъде отменена от вътрешния министър, но в случая, според Цацаров, наредбата е издадена частично и на базата на норма, която действа в ЗМВР, което означава, че е нужна промяна в закона.

По повод последното обвинение срещу Цветанов, неговият адвокат Менко Менков обясни вчера, че то е "доста екзотично". Ставало дума за прилагане на СРС във връзка с кражба на една катерушка и една пързалка от село Първомайци през 2009 г. Цацаров намекна днес обаче, че се касае и за по-сериозни престъпления.

"Да, катерушка има, да, пързалка има. Да не говорим с факти от делото, а да говорим хипотетично", поясни Цацаров, след което предложи на журналистите да се представят, че се разследва кражба на цял такъв комплекс от съоръжения пред един хотел, които полицейски служител е поръчал на криминално проявени лица, за да бъдат преместени пред друг хотел, който е стопанисван от него.

"Ако си представим, че освен катерушки, имаме и изнудване, ако си представим, съвсем хипотетично че освен изнудване, имаме и длъжностно престъпление и в крайна сметка стигнем до извода, че съдия е подписал СРС-та, т.е. разрешението, дали ще опрем само до катерушката?", добави Цацаров.

Сотир Цацаров заяви още, че съществува вероятност лидерът на "Атака" Волен Сидеров да бъде арестуван, ако се държи хулигански, предаде "Дарик".  Хулиганството е тежко престъпление и в такъв случай депутатският имунитет може да се пренебрегне, добави той.

Цацаров е разпоредил на министъра на вътрешните работи в случай на поведение, което покрива признаците на квалифицирано хулиганство, което е тежко престъпление, главният прокурор да бъде уведомен незабавно.

„Няма да си играем на имунитети или на възбуждане на наказателно преследване. Конституцията дава право при заварено тежко престъпление народен представител да бъде задържан на място. Ако това продължава или се покрият признаците на квалифицирано хулиганство, господин Сидеров ще бъде задържан", увери Цацаров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА