Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 07:48 4 038 6

Какво трябва да знаем за програмата „Заедно срещу рака на простатата“? Проф. Асен Дудов пред ФАКТИ

  • асен-
  • дудов-
  • рак-
  • простата

Ракът не е една, а около 200 различни болести, но обединени под това общо название, които имат сходно протичане, казва медикът

Какво трябва да знаем за програмата „Заедно срещу рака на простатата“? Проф. Асен Дудов пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

4983 нови случая на рак на простата се диагностицират в България годишно (статистиката е от 2020 г.), 1215 са случаите на починали с диагнозата пациенти. Данните за страната представи проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД) на семинар за журналисти, с който беше поставено началото на информационната кампания „Заедно срещу рака на простатата“. Ето какво още каза той специално пред ФАКТИ.

- Проф, Дудов, официално бе поставен стартът на информационната кампания за рака на простатата. Какво трябва да знаят хората?
- Едно от основните неща, за които ще стане въпрос, е, че това е един от малкото видове рак, за които имаме ясен и точен сигнал, чрез който можем да хванем, че ракът съществува в нашия организъм. Всъщност, винаги трябва да се казва, че ракът не е една, а около 200 различни болести, но обединени под това общо название, които имат сходно протичане.

За съжаление, за огромната част от тези 200 вида рак, нямаме нито възможност за скрининг, нито възможност за някакъв ясен сигнал.

При рака на простатата има възможности да се изследва един много специфичен антиген, елементарен прост маркер - това е т.н. простатно специфичен антиген, който е известен като PSA. Той в огромна степен е показателен затова дали има някакъв сигнал за заболяване, не казвам точно рак, защото в малък процент от случаите той може да се покачи при възпалителни и други състояние на простатата. Но винаги дава информация, че има нещо нередно в простатната жлеза.

- Какви симптоми предхождат рака на простатата? На какво трябва да обърнат внимание в живота си хората?
- Развитието на рака на простатата няма собствени симптоми. И това го прави още по-коварен. Но на база изследването PSA, е сред най-лесните за ранно откриване видове рак.

В голямата си степен той се препокрива със симптоми на много други заболявания.

Всяка вечер гледаме как „простатата ни алармира“ – нали така, как ставаме често до тоалетната, как плашим близките си, как сме повече мъже или по-малко. Като че ли в известна степен тези неща са ясни на всички. Но никой не казва, че зад тези симптоми, за които има винаги „вълшебни хапчета“ в аптеката, които за няколко дни едва ли не нормализират всичко, се крие понякога ракът на простатата. Ракът също протича с увеличаване на простатната жлеза – хиперплазия или т.н. доброкачествено простатно разрастване.

Това се среща в една възраст над 40-45 години и постепенно започва да дава смущения.

Говоря за затруднено уриниране, по-често ставане вечер. Разбира се, има и няколко други симптома, които са много по-редки - като например, че в спермата на мъжете има жилки кръв, че количеството семенна течност намалява бързо в някакъв обем от време като количество. Така или иначе това също не е белег, че един мъж има рак на простатата. Затова винаги е хубаво, отново го казвам и винаги съм го казвал, да се даде за минутка кръв, която да се изследва за туморния маркер PSA. Ако той вече е завишен, тогава е работа на уролога да каже дали се касае за нещо, което е банално, което въобще не представлява сериозно притеснение и може да се коригира с медикаменти, или е въпрос за рак на простатата в ранен стадии.

Когато само маркерът е завишен и нещата са в ранен стадии, то ракът би могъл абсолютно да се излекува.

Недопустимо е да се остави по такъв елементарен начин някой да загине. Но ще се върна малко назад. Ако при всички тези 200 вида рак имаме някои маркери, защото за повечето въобще нямаме, които биха могли да ни насочат, въпреки че и маркерите често пъти са отрицателни, то тук – при рака на простата, имаме една пряка връзка. Маркерът ни показва едно заболяване, което е много благоприятно за лечение в ранната му фаза. Практически мъжете напълно могат да се излекуват. Това е важно да се знае.

Следва…


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорит Москва

    2 4 Отговор
    Нашите специалисти препоръчват при завишени стойности на PSA, лечение в Украйна
  • 2 След нАуката за ковид-а и умрелите от...

    6 3 Отговор
    ...."препаратите" пардон "ваксините" без завършени клинични изследвания и с 9 страници смъртоносни странични реакции и убити или увредени трайно милиони здрави хора с тях....и след всички изроди в бели престилки в България и умиращите в линейки и на стълби болни...или обрани с хиляди за измамнически или некадърни "операции" и после изритани без контрол и прегледи даже ....след всичко това тия боклуци изглеждат като опасни измамници
  • 3 Шаран БГ

    7 1 Отговор
    В целият свят докторите не могат да проумеят / а и така ги обучават/, че човешкото тяло НЕ Е Трабант, Мерцедес или Лада Самара. То не се състои от отделни части !!! Отделните органи са едно неразривно цяло !! НЕ Е ВЪЗМОЖНО / освен при механична травма/ в здрав организъм да има болен орган. И да бъде лекуван този орган чрез световната химия. Без знание за начина на живот / работа, сън, почивка, храна, минали заболявания и травми и т.н./ на пациента. Хапчето, прахчето и инжекцията са едно малотрайно решение, най често със една камара странични/ увреждащи други органи/ / ефекти .
    Не случайно едни от най-добрите диагностици , смайващи корифеите в медицината, са селските фелдшери и лекари !!
    Никой не проповядва природосъобразния начин на живот. Познат, бил на 25 години 75 кГ ,сега е 110 кГ и на 60 годишна възраст се жалва : – ОХ, болят ме краката ........ако не е нещо по-сериозно.....Кой носи тези в по-вече килограми. Същото сърдце, кости мускули !! Това като елементарен пример...........

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Гъдю Гъдев

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    Полувината няма да го прочетат, другата полувина няма да го разберат
  • 5 За PSA става дума,но прав си!

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шаран БГ":

    Тоя твой приятел не може да го ограничиш да не яде,но зависи какво.Колената го болят,понеже лимфната течност между кокалите е оскъдна.На пазара не ходи ли да пълни кесето с плодове и зеленчуци(лук,червен лук,чесън).И тия неща по повечко.И....току-виж и PSA спаднало.То,тва ПСА си е въпрос на организъм.Един вика под 0,5,даже 0,2.Друг казва 2-3-4.Ясно е,че лекара не е магьосник,нит пък и задължително да ходиш през седмица на лекар.Ай,за пиенето да не говорим,но да попитам какви мазнини потребява човек.
  • 6 Изтребител

    2 0 Отговор
    Дамите могат да се ориентират по-лесно на кого не му излита самолета, обикновено ходят по такива конференции и програми.