7 Ноември, 2022 13:14 5 598 17

Що е то затворническа гривна и има ли тя почва у нас…

  • затворническа-
  • гривна-
  • проследяване-
  • домашен-
  • арест-
  • наблюдение

Поставянето на устройства за електронно наблюдение става само след лично съгласие, но не сваля от присъдата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прокурорският син от Перник – Васил Михайлов, обвинен за побои, се връща в ареста. Проверка в Министерството на правосъдието е показала, че Васил Михайлов е нарушавал домашния си арест и е излизал от жилището си. Когато той бе пуснат под домашен арест, той се е съгласил да му бъде поставена гривна на крака, която да показва дали нарушава мярка. А самият той призна, че е ходил на дискотека и че е нарушавал мярката си за неотклонение.

Какво представлява електронната гривна, която следи къде е, и как работи

От години вече Министерството на правосъдието разполага с устройства за електронно наблюдение по проект "Модернизиране на пенитенциарната система" - т.н. електронни гривни, чрез които у нас вече официално работи електронният мониторинг на правонарушителите.

Системата е израелска, а устройствата са два вида - на радиочестота и с GPS.

Гривните се поставят на глезена. От момента на стартирането на тази система у нас разполагаме с 250 комплекта, а към днешна също са толкова, защото нямаме нови придобити.

Кои са хората, които подлежат на наблюдение:
- лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип
- лица с наложени пробационни мерки "ограничение в свободното придвижване" и "задължителна регистрация по настоящ адрес"
- лица с наложена мярка за неотклонение "домашен арест"

За да бъде поставена гривна, правонарушителят трябва да даде изричното си съгласие. Самата гривна най-общо представлява апарат и силиконова каишка, която е много здрава, а действа на принципа на „свинските опашки“. Поставя се веднъж.

Съгласяването да се носи гривна не носи бонуси за намаляване на наказанието. Знае се, че положеният труд от лишените от свобода се зачита за намаляване срока на наказанието, но при гривната не е така.

Като бонус може да се отчете и това, че, след като се постави гривната, правонарушителят, спрямо когото се осъществява електронно наблюдение на мярката "задължителна регистрация по настоящ адрес", няма нужда да ходи да се разписва при пробационен служител по зададения график - не по-малко от два пъти в седмицата.

Гривните се използват най-вече за контрол на правонарушителите, спрямо които са постановени ограничителни мерки или са поставени под „домашен арест“.

Човекът има свободен режим на движение в определен часови диапазон. Примерно, трябва да си е вкъщи от 22 до 6 сутринта. Това се отчита от т.н. гривни с радиочестотен режим на работа.

В дома на правонарушителя се поставя базова станция, която се настройва да покрива определен радиус, в който той може да се движи. Ако излезе от обхват, системата подава сигнал. Самите гривни имат и опция за контакт, така че правонарушителят ще бъде известен за проблем и трябва да направи контакт с пробационния служител, за да обясни какво става.

Ако не стори това, ще бъде посетен на място от специализиран екип, който ще отчете и протоколира нарушението.

При първото такова нарушение може и да му се размине, но при повторно и по преценка на инспекторите, нещата може да стигнат отново до съд и да се измени ограничителната мярка на правонарушителя с всички произтичащи от това санкции.

При втория вид наблюдение, когато се използва GPS гривна, със сателитен сигнал може да се установи по всяко време къде се намира правонарушителят.

Сигналите от гривните постъпват в контролен център.

Всяко едно действие, особено през GPS проследяването, се отчита онлайн.

Така се проследява маршрутът на движение на лицето. При този тип наблюдение може да се въведат зони, които лицето не може да посещава. Така се ограничава достъпът му до определени обекти. Това работи много добре в случаи, когато става въпрос, примерно, за домашно насилие и срещу агресорът е издадена ограничителна заповед.

В досието на агресора, ако му е поставена гривна, се въвеждат GPS координати на даден адрес с определена разширена зона. И ако той влезе в нея, веднага се отчита. При нередност с лице, на което е поставена гривна, системата веднага отчита това.

След като се отработи случаят, системата показва индикатор, който регистрира, че всичко е нормално. Всичко се следи онлайн.

Ако има забавяне, то вече сигналът се отработва с посещение на място.

Регионалните инспектори, които се занимават с лицата с гривни по места, също получават директна информация. Хората, поставени под електронен мониторинг, може да са на възраст между 18 и 40 години.

Каквото и да се случи с гривната, тя е в постоянен контакт със системата. Загуба на сигнал, опит за интервенция, всичко се отчита, така че служителите в центъра веднага разбират.

Системата, която е внедрена у нас, е същата, която ползват в САЩ, Канада, Англия, Дания, Литва, Естония, Швеция и редица други страни.

Евентуални проблеми биха могли да са свързани със сателитния сегмент, който е зависим от мобилните оператори и от покритието върху територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съветски войник

    28 12 Отговор
    всичко е за замазване на очите. Гривните не работят, когато си агент на Козяк
  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    12 12 Отговор
    ТОВА Е НАРУШАВАНЕ НА ЖИВОТИНСКИТЕ ПРАВА! ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ БЪЛГАРСКИ ЧЕРЕН ДЕЛФИН!
  • 3 завод

    21 1 Отговор
    Правиш престъпления-крадеш,убиваш-Гривна за домашен арест. Или парично обезщетение-гаранция,че няма да си зад решетки. Българска работа.
  • 4 лоза

    20 2 Отговор
    Що е то правосъдие и има ли то почва у нас??? Или само кривосъдие и шуро-баджанащина???
  • 5 по4вовед

    10 7 Отговор
    у нас по4вата е хубава и за вси4ко има място!!! трябва само да се полива от време на време. за туй винаги сме на първо място отзад напред.
  • 6 Калин Каменов?? Какво означава" при

    19 1 Отговор
    Първо нарушение на носещия гривната може да му се размине!!! Каменов ти ли си Идиот или мислиш, че всички останали Българи са такива!!! Ще му зе размине, защото е Прокурорско синче, Калин! А това разните Оператори и подобни измишльотини са Ала Бала, Измислици!!! Прокурорско то синче трябва да, влезе отново в ареста!!! ТО И Баща МУ Наглеят!!
  • 7 Калин Каменов?? Какво означава" при

    15 1 Отговор
    Първо нарушение на носещия гривната може да му се размине!!! Каменов ти ли си Идиот или мислиш, че всички останали Българи са такива!!! Ще му зе размине, защото е Прокурорско синче, Калин! А това разните Оператори и подобни измишльотини са Ала Бала, Измислици!!! Прокурорско то синче трябва да, влезе отново в ареста!!! ТО И Баща МУ Наглеят!! Това синче ще завърши като Райко Кръвта!! Известна бивша полицейска мутра в Перник!!
  • 8 Теле

    1 9 Отговор
    По добри са белезниците, особено за преписвачите от факти
  • 9 Тома

    14 0 Отговор
    Цял Перник го било страх от 1.60м.висок снажен приличащ на Скалата.Значи там живеят само мишки
  • 10 Ева

    9 5 Отговор
    Що е то затворническа гривна и има ли тя почва у нас…
    У НАС НЯМА ПОЧВА ЗА НИЩО
  • 11 Шопо

    7 6 Отговор
    Каменов не пиши лъжи, Васил не е напускал жилището си и не се връща в ареста.
    Когато базовата станция отчете че гривната е извън обсега идва полиция на вратата и установява има ли нарушение.
    Ако човека си е в къщи нарушение няма.
    Признание има когато даваш показания, при беседа с мисирки може да каже каквото си иска.
    Дори да има признание това не е достатъчно за присъда, трябват доказателства.
  • 12 МВРУБИЙЦИ

    10 2 Отговор
    Удрят директно в мозъка с честоти, правят го без гривни!
  • 13 Вуй

    6 2 Отговор
    Тия винкели много свирепи вее
  • 14 Гост

    2 1 Отговор
    Хората, поставени под електронен мониторинг, може да са на възраст между 18 и 40 години....На 41 що не може?

    Коментиран от #15

  • 15 Шопо

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не е вярно, познавам човек на 52 години който е под домашен с гривна.
    Мярката за неотклонение не е присъда, човека е невинен.
  • 16 Zомби

    1 0 Отговор
    Затворническата гривна е вече остарял метод, за да има почва у нас !!!
    За Сега усилено се разработва и тества само върху затворници , но след 2030 година се започва бъдещето постепенно масово чипиране на хората с имплантиране на микрочипове за електронен мониторинг и превантивен тотален контрол, а в САЩ, Австралия, Израел , Индия и други страни, вече са започнали експериментите и тестовете да се имплантират микрочипове в мозъците на хора влияещи върху мисълта и постъпките им !!!
  • 17 кочо

    1 0 Отговор
    евтини номера на българското правосъдие.